test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

5 страници V   1 2 3 > »   
Closed TopicStart new topic
> 103 държави искат пари от МВФ........, ........но България не е сред тях
Mukaveev
коментар 20/04/2020, 21:53
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Редовни потребители
Съобщения: 1 468
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 34

103 държави искат пари от МВФ, но България не е сред тях

,, Очакваме, че в 170 страни тази година доходите на хората ще се свият“. Това коментира директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред български медии чрез видеовръзка от Вашингтон.

Към момента МВФ разполага с 1 трилион долара, което е 4 пъти повече спрямо средствата преди голямата финансова криза през 2008 г. Вече 103 държави са се обърнали за помощ от фонда, като 21 от получените искания са одобрени в рекордно кратък срок. По думите на Георгиева България има много добра фискална позиция за заем от Международния валутен фонд, но вероятно няма да се възползва от тази опция.

България има достъп кредитната линия на фонда без условия, но не се е обръщала с искане, поясни шефът на МВФ. Миналата седмица фондът одобри създаването на нов заемен инструмент – кредитна линия за предоставяне на краткосрочна ликвидност за страни, засегнати от коронакризата.,,

,,103 държави са се обърнали за помощ.....,,..Обърнали са се защото са закъсали. Ние не искаме явно защото сме добре.....си мисля. Имаме как беше ,,мазнинка ,,.....
Мисълта ми е .....Има ли живот след вируса , без заем...?.. А мааа щял да се връща , ако се вземе . То тия 103 държави няма ли да го връщат ?
Само питам дали ще станат нещата без заем ?

--------------------
След дъжда, откриваш нова красота, в планинския пейзаж.
В ношната тишина звукът на камбаната е особено чист.
Go to the top of the page
ЛС
lati1960
коментар 21/04/2020, 09:09
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Група: Изгонени
Съобщения: 8 828
Регистриран: 20/04/2019
Потребител # 519

Цитат(Mukaveev @ 20/04/2020, 22:53) *

,, Очакваме, че в 170 страни тази година доходите на хората ще се свият“. Това коментира директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева пред български медии чрез видеовръзка от Вашингтон.

Към момента МВФ разполага с 1 трилион долара, което е 4 пъти повече спрямо средствата преди голямата финансова криза през 2008 г. Вече 103 държави са се обърнали за помощ от фонда, като 21 от получените искания са одобрени в рекордно кратък срок. По думите на Георгиева България има много добра фискална позиция за заем от Международния валутен фонд, но вероятно няма да се възползва от тази опция.

България има достъп кредитната линия на фонда без условия, но не се е обръщала с искане, поясни шефът на МВФ. Миналата седмица фондът одобри създаването на нов заемен инструмент – кредитна линия за предоставяне на краткосрочна ликвидност за страни, засегнати от коронакризата.,,

,,103 държави са се обърнали за помощ.....,,..Обърнали са се защото са закъсали. Ние не искаме явно защото сме добре.....си мисля. Имаме как беше ,,мазнинка ,,.....
Мисълта ми е .....Има ли живот след вируса , без заем...?.. А мааа щял да се връща , ако се вземе . То тия 103 държави няма ли да го връщат ?

Становище на неспециалист по въпроса:
Българските власти няма вероятно да вземат заем от Фонда /освен в краен случай/, защото такъв заем се контролира стриктно от самия Фонд - дали се харчи по предназначение, до последната стотинка! И всичко се договаря предварително, доколкото знам - по пера, начин на харчена, срокове, и т. н. Накратко: От такъв заем, от тези парѝ, нашите незаменими управляващи не могат да... таковата, нали се сащаш, чорелата. laugh.gif А и те вече си гласуваха едни 10 милиарда джобни, освен отпуснатите от Брюксел по кризата, така че... не че има насищане тая напаст, но засега са си напълнили кошничката, след време ще видим. Може и от Фонда да чопнат нещо, ако могат.
Поне аз така виждам нещата. Просто мнение.

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 21/04/2020, 09:13

--------------------
Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
ЛС
lati1960
коментар 21/04/2020, 11:46
Копирай адреса: #3

Advanced Member
Потребител # 519

Да допълня нещо по темата, понеже новината е прясна, от току-що завършилата пресконференция на премиера Борисов и финансовия министър Горанов. Още не е официално, но: Българската Централна Банка е подала молба до Европейската Централна за суапова сделка /засега не е ясен размера/, чрез която да се подпомага бизнеса у нас. По същото ето какво каза министър Горанов, който уточни някаква сума, не става ясно дали това е цялата:
https://novini.bg/bylgariya/ikonomika/594133
Нови милиарди ще се изливат като от Рога на изобилието, така изглежда. Вече им изгубих размера, вие не знам. Отвсякъде купища виртуални парѝ се сипят, а реални все няма, и няма! Та думата ми е, при толкова много кинти, защо им е на нашите управляващи да взимат и от МВФ, няма нужда, имаме си, тъпкани сме до горе. Така че, никой да не се оплаква, паралък има. Ако за някой не стигне, проблемът е в неговия телевизор. Така де. В тази връзка и друга новинка от днес, и не е фалшива. Родната ни татковина отново е след първите сто, на 111-то място по свобода на словото и журналистиката!!!
https://www.mediapool.bg/bulgaria-zapazva-1...news292327.html
Ха да ви е честито! Можем все още да си хортуваме на воля, нали така? Поне мисирки у нас не е обида, разбрахме го със сигурност.
Тъй че - благодарим, МВФонд, ама нема нужда, опрааме си са! malii.gif

--------------------
ЛС
ЕксГорски
коментар 21/04/2020, 13:30
Копирай адреса: #4

Advanced Member
Съобщения: 1 911
Регистриран: 01/11/2019
От: France
Потребител # 556

Няма управия и това си е! sad.gif
Ако вземат - защо вземат!
Ако не вземат - защо не вземат!

И в двата случая, ще напишеш (както вече за n-ти път) абсолютно същото.
Май си го имаш в компютъра и правиш copy-paste clap3.gif
ЛС
Persian
коментар 21/04/2020, 17:53
Копирай адреса: #5

Advanced Member
Съобщения: 1 209
Потребител # 17

Ние не искаме явно защото сме добре.....

Ние не искаме, защото явно ни е казано, че вече нищо не ни се полага поради дадени причини.
Вероятно и краят на Бойко Борисов настъпва, въпреки, че който и да дойде след него, всичко ще си е без промяна.

ЛС
Питето
коментар 21/04/2020, 20:05
Копирай адреса: #6

Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81

Въдици ще купуват, няма да раздават риба на корем.

--------------------
"Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
Питето
коментар 21/04/2020, 20:18
Копирай адреса: #7

Advanced Member
Потребител # 81

Казали са им... да теглят ако искат (да имаш "кредитна линия" точно това означава — кредитора е готов да ти даде кредит ако поискаш). Сега що нашите не са на опашката за теглене е друг въпрос. Примерно, за къв да теглиш заем с корава лихва и условия (политически и икономически) от голям и стабилен кредитор, когато може да получаваш заем с ОТРИЦАТЕЛНА лихва от подчинени и дребни кредитори? Това, последното съвсем скоро го играха (около Ивановден) и продадоха сериозно количество ДЦК. Ти да продаваш ценни книжа за 100лв и след 5 години да връщаш 98лв на купувача, а той е щастлив щото точно за това е платил... Та за къв ти е кредит от МВФ? Е, ако нещо се обърка и ДЦК-та престанат да са интересни, тогава може и да опреш до МВФ, ма тогава проблемите ще са съвсем други.

--------------------
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
lati1960
коментар 21/04/2020, 20:21
Копирай адреса: #8

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(Питето @ 21/04/2020, 21:05) *
Въдици ще купуват, няма да раздават риба на корем.

Така де, като има толкова лапнишарани да ги плащат тия заеми, въдички си трябват, тъй си е.
Но, както писах и на Еревана, след като така си ви харесва, давайте. На мен какво ми е?
Успех желая, в риболова!

--------------------
ЛС
Питето
коментар 21/04/2020, 20:48
Копирай адреса: #9

Advanced Member
Потребител # 81

Е, всеки разбира както си го влече отвътре. Един пише за "въдици" и разбира машини и работни места вместо "риби" ( кинти на ръка за "нуждаещите се" дето ще се изпапкат за ден-два и после пак глад), а друг като мерне "въдици" се сеща за шашми, далавери и лапнишарани... Разни хора, разни идеали. Жив здрав.

--------------------
ЛС
lati1960
коментар 22/04/2020, 09:36
Копирай адреса: #10

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(Питето @ 21/04/2020, 21:48) *
Е, всеки разбира както си го влече отвътре. Един пише за "въдици" и разбира машини и работни места вместо "риби" ( кинти на ръка за "нуждаещите се" дето ще се изпапкат за ден-два и после пак глад), а друг като мерне "въдици" се сеща за шашми, далавери и лапнишарани... Разни хора, разни идеали. Жив здрав.

Ако визираш мен с това "изпапкат за ден-два и после пак глад", никога никъде не съм писал подобно нещо - че трябва да се раздават кинти на калпак, дори на нуждаещите се. Всички трябва да бъдат насърчавани да се трудят. Вкл. инвалидите. В нормалните страни има програми за това, сигурен съм да го знаеш. Писах точно обратното, на Ереван, че у нас се насърчава лежпрома, далаверите, престъпните схеми, заобикаляне на законите и правилата, всичко, но не и поощряване на хората, които желаят да се трудят честно и почтено. Ето, търпеливо го обяснявам и на теб, дано най-после сте ме разбрали.
Що се отнася до кинтите, конкретно от заемите, и въобще тези големите, дето ни ги размахват и сега, по-голямата част наистина изчезват обратно там, откъдето са дошли, в чуждите банки, чрез политическата класа, която през Държавата, институциите, едрия бизнес свързан с обръчите, и чрез всякакви врътки напълно "законно" разбира се ги присвоява, и те не стигат именно до тези, които искат, могат и трябва да развиват икономиката, иновациите, всичко. Такъв според мен е основният проблем, иначе парѝ щеше да има за всички, и е въпрос на правилно и разумно управление всички дето се трудят да са добре и да са доволни.
Разбира се, горното си е само мое мнение, нищо повече. Като гледам, голяма част от пишещите тук са на обратното - че нещата са наред, всичко си е о кей, и така ще бъда завинаги. Нямам против, дано да е така. Щом сте доволни, радвам се.
Жив и здрав и ти!

--------------------
ЛС
lati1960
коментар 22/04/2020, 09:56
Копирай адреса: #11

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(Persian @ 21/04/2020, 18:53) *
Ние не искаме, защото явно ни е казано, че вече нищо не ни се полага поради дадени причини.
Вероятно и краят на Бойко Борисов настъпва, въпреки, че който и да дойде след него, всичко ще си е без промяна.

Ще изразя лично мнение, и прогноза, възможно погрешна, но:
Според мен г-н Борисов ще е още дълго във властта, по две причини. Първата е, че просто няма алтернатива на управлението му, и личното му като премиер, и на ГЕРБ като най-мощната политическа сила овладяла почти всички власти, институции и лостове по самото управление. Втората е външният фактор, отвъд голямото Море единият, другият в Брюксел, които заедно едва ли скоро ще решат да се разделят с гаранта у нас по евроатлантическата ориентация на страната ни, най-общо казано. Чрез г-н Борисов нещата и вътре, и отвън погледнато са ясни, стабилни и сигурни, и никой не би искал да клати лодката, ако не се налага разбира се. А засега няма такива признаци, нито вътре в страната, нито индикации отвън. Прогнозата ми е, че ГЕРБ с г-н Борисов ще си довършат спокойно този мандат, който заради евентуална нова вълна на вируса може да бъде и удължен, ако това съвпадне догодина с изборите, защо не. /Не знам какво пише в Конституцията по въпроса/ Ако пък не, той ще бъде отново премиер и след тях, със сигурност, да е жив и здрав. Цялото драпане пак ще е кой да е патерица на ГЕРБ в идния парламент, засега се очертава да е Слави Трифонов. Възможни са и нови играчи, старите ще отпаднат вероятно, както винаги досега - и Марешки ще е аут, и пишман патриотите тотално, но ще видим. С новите заеми, и ако вкара България в Чакалнята и евентуално в Еврозоната, г-н Борисов си гарантира едно дългосрочно и безметежно управление. Въпросът е как ще стане връщането на заемите, и той какво и кога ще решѝ, примерно може да поиска да се оттегли като бъдещ президент, поне два мандата, като вторият евентуално да е след промяна на Конституцията в посока президентска Република, така изпълнителната власт ще се запази пак при него и кръга около него. Хипотетичен вариант, просто разсъждавам. Напълно възможен, според мен. В този ред на мисли, като пресметнем сегашния мандат от година, плюс още един от четири, плюс още осем като президент, очертават се поне 13-15 години още политическа кариера на г-н Борисов, при положение, че сам не се оттегли. Което е възможно, но малко вероятно. Дори вътрешно да го иска, ще има натиск върху него, и отвън, и вътре в страната, да не го прави, за да се запази статуквото по управлението и стабилността на държавата. Всичко това естествено е само една хипотеза, която може да бъде опровергана от извънредни събития и обстоятелства, които никой не е в състояние да предвиди, както стана с вируса. Така че, да поживеем, и ще видим. Но поне на този етап не се провижда алтернатива на управлението на ГЕРБ и г-н Борисов. Поне моето мнение е такова. С уточнението, че страната ни се нуждае от свеж политически полъх, в спешен порядък, но за съжаление не се вижда откъде и от кого ще дойде. Г-н Борисов е извадка, изражение на обществените очаквания и желания, избор на самото общество, на голямата му част, така че засега няма конкуренция за властта у нас. За добро или за лошо, такива са фактите.

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 22/04/2020, 10:25

--------------------
ЛС
Shade
коментар 22/04/2020, 15:32
Копирай адреса: #12

Advanced Member
Съобщения: 9 882
Потребител # 19

Цитат(lati1960 @ 22/04/2020, 00:56) *
Ще изразя лично мнение

Веднъж те попитах дали си в състояние да формулираш становище по същество, кратко, ясно и разбираемо.
Да изразя по този случай и аз лично мнение. Сигурно и говориш по начина, по който пишеш. И понеже при днешния динамичен живот на хората не им се слушат нескончаеми речи или проповеди, никой не издържа покрай теб. Затова си писател.

Това съобщение е било редактирано от Shade на 22/04/2020, 15:33

--------------------
Things should be made as simple as possible, but not any simpler.
-
ЛС
lati1960
коментар 22/04/2020, 18:43
Копирай адреса: #13

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(Shade @ 22/04/2020, 16:32) *
Веднъж те попитах дали си в състояние да формулираш становище по същество, кратко, ясно и разбираемо.
Да изразя по този случай и аз лично мнение. Сигурно и говориш по начина, по който пишеш. И понеже при днешния динамичен живот на хората не им се слушат нескончаеми речи или проповеди, никой не издържа покрай теб. Затова си писател.

Оф, добре.
Ето кратко: Бойко Борисов и ГЕРБ ще управляват страната ни поне още 10-15 години, безпроблемно.
С различни вариации по т. нар. политически и парламентарни "патерици" и коалиции във времето. С гарантираната подкрепа на най-стабилната партия на Прехода, на ДПС. Открито или задкулисно. /БСП, ако не се разпаднат дотогава, ще са вечната опозиция, и добре ще си поживяват също покрай това статукво./
Така бива ли?

Разбира се, всичко това с уговорката, че дори баш конспиратор като мен не може да предвиди извънредни събития и ситуации като тази с вируса сега, както и други подобни. Затова прогнозата ми е напълно условна, и възможно погрешна. Признавам.

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 22/04/2020, 18:47

--------------------
ЛС
Shade
коментар 23/04/2020, 02:23
Копирай адреса: #14

Advanced Member
Потребител # 19

Цитат(lati1960 @ 22/04/2020, 09:43) *
Ето кратко:...
Така бива ли?

Да, така е много добре. Може да си сигурен, че който ти е отворил поста, го е прочел. Независимо от това дали е съгласен с теб или не.

--------------------
-
ЛС
agrippa
коментар 23/04/2020, 04:55
Копирай адреса: #15

Advanced Member
Съобщения: 1 002
Регистриран: 27/06/2017
От: Far Far Away
Потребител # 123

А може би не е дошъл още момента за заем? Има мазнина. Имало много български средства в банките, та на който му трябва от там ще взима. Още не се знае и кои безнеси ще оцелеят.

А може би така им харесва на управляващите. Защото силните ще оцелеят всякак. А слабите... някой ще ги замести като му дойде времето.

Аржентина примерно вече няколко пъти фалира. Ще ѝ дадат ли пак заем? Сигурно. Как се избиват тези загуби... кой дава тези пари? Някой с печатница ли. Не е наша грижа явно.
ЛС
lati1960
коментар 24/04/2020, 13:49
Копирай адреса: #16

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(agrippa @ 23/04/2020, 05:55) *
А може би не е дошъл още момента за заем? Има мазнина. Имало много български средства в банките, та на който му трябва от там ще взима. Още не се знае и кои безнеси ще оцелеят.

А може би така им харесва на управляващите. Защото силните ще оцелеят всякак. А слабите... някой ще ги замести като му дойде времето.

Аржентина примерно вече няколко пъти фалира. Ще ѝ дадат ли пак заем? Сигурно. Как се избиват тези загуби... кой дава тези пари? Някой с печатница ли. Не е наша грижа явно.

Не съм финансист и специалист в областта, но ще споделя скромните си познания по въпроса, за заемите, държавните имам предвид. Има няколко начина една държава да вземе заем. Единият е като емитира книжа по вътрешен такъв, чрез актуализация на държавния си бюджет, което води до дефицит в него. Евро Комисията позволява на държавите членки това да е в едни строги рамки от 3-4%, по памет говоря. Вторият начин е да се емитират такива книжа на световния финансов пазар, и който ги купи, той е притежател на тези книжна, на когото съответната държава трябва да върне заема. Третият начин е суапов такъв, за какъвто кандидатства и БЦБанка към Евро Централната такава, което е размяна на валути с дългосрочен падеж, което позволява краткосрочно финансиране на определен предварително уговорен сектор. Друг начин е да се кандидатства за такъв в МВФонд или в Световната Банка, но политиците прибягват само в краен случай към това, понеже тези заеми са обвързани в с много тежки условия и тотален контрол по харчовете на тези парѝ. Тоест, те не могат да бъдат пренасочвани към други сектори, нито корупционно отклонявани. И, последното за което се сещам, е заем от друга държава или от т. нар. Частни финансови клубове, но при тях лихвите са малко по-високи и също има доста тежки условия по връщането. Най-вече касаещи приватизационни мерки, ако не се връщат навреме, както се случи с Гърция знаем, чийто основен дълг беше към Еврозоната и към Германия конкретно.
По първото си прав, че българските банки са много стабилни и пълни с парѝ в тази ситуация, само личните влогове възлизат на над 50 милиарда лева! Което е половината брутен продукт на страната ни, почти. Проблемът е, че по-голямата част и по-големите такива са на ограничен кръг от хора, масовите са с малки суми от порядъка на няколко хиляди, които в дългосрочен план на дълга карантина бързо ще се стопят. Въпросът е какво ще стане, когато масовият човек изразходва този ресурс и няма нов, за да оцелява дори? Мисля управляващите и властта си дават сметка за същото, и виждаме как почват постепенно да разхлабват мерките у нас, а и навсякъде, иначе рискуват да изпаднат в ситуация на масово недоволство на даден етап. Че и по-лошо. Пределът у нас по това ще е след месец до два. Ако дотогава мерките не паднат, властта трудно ще удържи обществената реакция, и тя, властта, добре разбира това. Така че до лятото повечето мерки ще отпаднат, без тези по тихия контрол на подслушването, проследяването, вкл. онлайн, през телефони, смартфони, компютри, от саталит, камери, и т. н. С оправданието за превенция. По-лошата новина, според мен, е че ще ни вкарат в нова карантина наесен, предполагам, с втора вълна на корона призрака, без значение дали е реална или измислена. Това е моята прогноза. Дано не позная, много се надявам, но виждаме как още отсега ни подготвят за нещо такова. Тоест, врагът "вирус" още дълго ще циркулира в общественото битие и пространство, за да отклонява вниманието на обикновения човек от неговия реален враг, а това е самата корумпирана власт, най-общо казано. Лично мнение.

--------------------
ЛС
ЕксГорски
коментар 24/04/2020, 14:56
Копирай адреса: #17

Advanced Member
Съобщения: 1 911
Регистриран: 01/11/2019
От: France
Потребител # 556

Цитат(lati1960 @ 24/04/2020, 13:49) *
Не съм финансист и специалист в областта

Като те чете човек, не си специалист по нищо, ама постоянно даваш компететно мнение по ... всичко!
Та, по какво си специалист?!
ЛС
Shade
коментар 24/04/2020, 15:38
Копирай адреса: #18

Advanced Member
Потребител # 19

Цитат(lati1960 @ 24/04/2020, 04:49) *
Не съм финансист и специалист в областта, но ще споделя скромните си познания по въпроса...

Посъветвах те да не се излагаш. Известно е, че който има познания по даден въпрос, се изказва кратко и по същество. Който няма - разтяга дълги локуми.
Изключено е да грабнеш нечие внимание с този чаршаф под гротескното встъпително слово за скромни познания.

Това съобщение е било редактирано от Shade на 24/04/2020, 15:40

--------------------
-
ЛС
lati1960
коментар 24/04/2020, 19:32
Копирай адреса: #19

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(ЕксГорски @ 24/04/2020, 15:56) *
Като те чете човек, не си специалист по нищо, ама постоянно даваш компететно мнение по ... всичко!
Та, по какво си специалист?!

"Та, по какво си специалист?!"

Ти го каза - по всичко. blush.gif

--------------------
ЛС
lati1960
коментар 24/04/2020, 19:44
Копирай адреса: #20

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(Shade @ 24/04/2020, 16:38) *
Посъветвах те да не се излагаш. Известно е, че който има познания по даден въпрос, се изказва кратко и по същество. Който няма - разтяга дълги локуми.
Изключено е да грабнеш нечие внимание с този чаршаф под гротескното встъпително слово за скромни познания.

Разбрах те.
Но защо говориш от името на всички?
Който иска ще чете, който не иска, няма. Хора разни.
Не си длъжен, така че проблем никакъв. По темата мога /кратко/ да добавя, че напоследък има индикации, и то от хора с познания в областта, че реално България е била във фалит преди кризата с вируса, което е било крито от обществеността. Дали е така, не мога аз да преценявам. Но, имаше преди месеци момент, в който хванаха Нац. статистически институт в лъжи и манипулации, именно по фиска и данни свързани с него. Така че не е изключено да е било вярно. Чуват се мнения, че са гласувани точно 10 милиарда нов дълг, понеже инфото за 7-те милиарда резерв след Нова година е било невярно, а г-н Борисов е казал после истината, за 3-те милиарда дефицит, които разбира се той разположи напред във времето, във връзка с негативите от карантината и загубите за икономиката. Но, действително като съберем 3 + 7 милиарда, си идваме на думата, за 10-те гласувани. Което за момента оправя играта на властта, с всичките ѝ манипулации, не само по въпроса. Не твърдя, че е точно така. Но, има такива настроения именно във финансовите среди у нас, естествено които са извън управлението. Кой лъже и кой не, ще се разбере все някога. Вероятно когато ГЕРБ сдадат все пак властта, няма да са вечни и те. Но, дотогава само нови и нови заеми се очертават, а кой ще ги плаща и как ще стане, никой засега не говори за това. Не и от властта!
Ето, прилично кратък бях. Дано си имал търпение този път. И да не, бъди здрав, нищо лично. Аз не съм обидчив.

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 24/04/2020, 19:50

--------------------
ЛС

5 страници V   1 2 3 > » 
Closed TopicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 13:35