test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

8 страници V   1 2 3 > »   
Closed TopicStart new topic
> Къде изчезна Дядо Мраз?, Самозванец ли е бил, че го смениха?
Радио Ереван
коментар 22/12/2020, 15:11
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Изгонени
Съобщения: 3 124
Регистриран: 02/06/2017
От: Варна
Потребител # 45

Спомням си като малък преди Нова година идваше дядо Мраз и раздаваше подаръци на послушните деца и дори и на такива пакостници като мен, защото беше добър старец. Тогава като малък се чудех, как така успява да отиде на толкова много места за толкова малко време? Вървя си по улицата и виждам Дядо Мраз. След малко на друга улица го виждам пак, но изглежда по друг начин!? Как така се преобразява толкова бързо!? Изведнъж някъде към 1989 г. Дядо Мраз изчезна и на негово място се появи Дядо Коледа. И той се оказа добър старец, но раздаваше подаръците си малко по-рано от Дядо Мраз. Аз вече не бях толкова малък и приех философски промяната, но как ли са се почувствали по-малките деца? Миналата година посрещахме Дядо Мраз, а тази година Дядо Коледа!? Един и същ човек ли е и ако да, защо си е сменил името? misli.gif
Go to the top of the page
ЛС
ЕксГорски
коментар 22/12/2020, 16:10
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Група: Редовни потребители
Съобщения: 1 911
Регистриран: 01/11/2019
От: France
Потребител # 556

Цитат(Радио Ереван @ 22/12/2020, 15:11) *
Дядо Мраз изчезна и на негово място се появи Дядо Коледа.

Дядо Мраз изчезна там, от където дойде!
А Дядо Коледа си зае мястото, което заемаше преди Дядо Мраз да го из...хвърли

Питай баба си, кой и кога е идвал "преди 9ти"

Това съобщение е било редактирано от ЕксГорски на 22/12/2020, 16:20
ЛС
Радио Ереван
коментар 22/12/2020, 17:58
Копирай адреса: #3

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(ЕксГорски @ 22/12/2020, 16:10) *
Дядо Мраз изчезна там, от където дойде!
А Дядо Коледа си зае мястото, което заемаше преди Дядо Мраз да го из...хвърли

Питай баба си, кой и кога е идвал "преди 9ти"

Значи самозванец е бил този дядка! smile.gif

Още като малък дядо ми каза, че "преди 9ти" Дядо Мраз се е казвал Дядо Коледа. Питах го защо? Ами защото в СССР идва Дед Мароз и затова и у нас е било така. Не ми каза, че е изхвърлил Дядо Коледа!

Как ще обясниш на едно малко дете защо Дядо Мраз си сменя името и защо подаръците от новогодишни са станали коледни?

Там където са бабите и дядовците ми сега няма нито телефони, нито интернет.... Не мога да ги питам. no.gif

П.П. Всъщност Дядо Мраз е съществувал още в началото на 20-ти век. Доказателство за това е стихотворението на Елин Пелин от 1910 година:
Знаете ли кой съм аз —
дядо ви Мраз?…
Тежък лед ми е брадата,
от бял сняг ми е косата.
Ледни дишам ветрове,
страшни трупам снегове.
Дето щипна — почервее,
дето хапна, посинее.
Бягай в къщи и се сгрей,
гледай вънка и се смей!

Това съобщение е било редактирано от Радио Ереван на 22/12/2020, 18:44
ЛС
Питето
коментар 22/12/2020, 19:05
Копирай адреса: #4

Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81

Ми я му е писнало, я вече да не може. Така де, все подпийнал (оказа се, че червения нос не идвал от студа), постоянно с мацка и на това отгоре мъкне тежки чували. animatedwink.gif

--------------------
"Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
Радио Ереван
коментар 22/12/2020, 19:17
Копирай адреса: #5

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(Питето @ 22/12/2020, 19:05) *
Ми я му е писнало, я вече да не може. Така де, все подпийнал (оказа се, че червения нос не идвал от студа), постоянно с мацка и на това отгоре мъкне тежки чували. animatedwink.gif

Може и да си прав, но по онова време не ни казаха така. Този новият - Дядо Коледа има същите проблеми. Да не вземе и той да стане зян? w00tbrows.gif
ЛС
Dani
коментар 22/12/2020, 20:21
Копирай адреса: #6

Advanced Member
Съобщения: 2 418
Регистриран: 02/05/2020
Потребител # 593

Цитат(Радио Ереван @ 22/12/2020, 15:11) *
Аз вече не бях толкова малък и приех философски промяната, но как ли са се почувствали по-малките деца? Миналата година посрещахме Дядо Мраз, а тази година Дядо Коледа!? Един и същ човек ли е и ако да, защо си е сменил името? misli.gif

Те едва ли са забелязали промяната в името, тъй като вниманието им е било съсредоточено върху подаръците. Дали Дядо Мраз ще ти подари подарък или Дядо Коледа има ли изобщо някакво значение!?

--------------------
"Худшие религиозные споры с буддистами: им говоришь, что Будды нет, а они кивают, улыбаются." /от интернет/
ЛС
D-rA
коментар 22/12/2020, 20:48
Копирай адреса: #7

Advanced Member
Съобщения: 2 294
Регистриран: 20/03/2017
Потребител # 4

Цитат(Радио Ереван @ 22/12/2020, 17:58) *
П.П. Всъщност Дядо Мраз е съществувал още в началото на 20-ти век. Доказателство за това е стихотворението на Елин Пелин от 1910 година:
Знаете ли кой съм аз —
дядо ви Мраз?…
Тежък лед ми е брадата,
от бял сняг ми е косата.
Ледни дишам ветрове,
страшни трупам снегове.
Дето щипна — почервее,
дето хапна, посинее.
Бягай в къщи и се сгрей,
гледай вънка и се смей!

Всъщност, стихотворението Дядо Мраз, е част от стихосбирката на Елин Пелин "Златни люлки" или Стихотворения за деца - която е издадена през 1909 г. Т.е. това стихотворение е написано вероятно много по-рано, защото стихосбирката съдържа над 50 стихотворения..Виж тук, в раздел Произведения
Което предполага, че не той е измислил дядо Мраз, а е свидетел на тази традиция, за която дирите се губят още назад във времето... sunbathing.gif

--------------------
ЛС
Радио Ереван
коментар 22/12/2020, 21:00
Копирай адреса: #8

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(Dani @ 22/12/2020, 20:21) *
Те едва ли са забелязали промяната в името, тъй като вниманието им е било съсредоточено върху подаръците. Дали Дядо Мраз ще ти подари подарък или Дядо Коледа има ли изобщо някакво значение!?

Казваш, важното е аванта да има, не е важно от кого! smile.gif
Зависи от детето, на мен например ми правеха впечатление много неща.
Ами промяната в датата на подаръците? Ще кажеш, колкото по-рано ги дават, толкова по-добре. smile.gif
ЛС
Riki
коментар 22/12/2020, 21:14
Копирай адреса: #9

Advanced Member
Съобщения: 1 958
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 32

Ах, колко сладко!!!
Ако знаеш, какви спомени ми върна!!! wub.gif

Баба и майка приготвяха празничната вечеря. Чичо правеше на мен и брат ми снежен замък ( при нас падаше голям сняг).
Това на 31.12... Татко тичаше до в къщи, да остави подаръците под елхата, за да можем на 01.01....да ги отворим (като се приберем посред нощ от бабини, от които ни разделяше една улица). Малко сън и с "тайфата" да суровакаме....

Само, че теб това не те вълнува......

Дядо Мраз си тръгна с " ну пагади", " Сънчо", "Лека нощ деца", "Пинко, розовата пантера", "Тимур и неговата команда" ( бях командир на "тимуровска команда")....
С дълбокият сняг, който вече не пада над моя роден град....
С "тайфата"....с която не сме се чували от години....
С игрите до късно на "стражари и апаши"...утихна квартала. Има ...интернет......."Еконт", "Спиди" и т.н. Рудолф е пенсиониран.
Мед.козметика се погрижи за зачервения нос...............

--------------------
"Разни хора, разни идеали."
ЛС
Радио Ереван
коментар 22/12/2020, 21:46
Копирай адреса: #10

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(D-rA @ 22/12/2020, 20:48) *
Всъщност, стихотворението Дядо Мраз, е част от стихосбирката на Елин Пелин "Златни люлки" или Стихотворения за деца - която е издадена през 1909 г. Т.е. това стихотворение е написано вероятно много по-рано, защото стихосбирката съдържа над 50 стихотворения..Виж тук, в раздел Произведения
Което предполага, че не той е измислил дядо Мраз, а е свидетел на тази традиция, за която дирите се губят още назад във времето... sunbathing.gif

Ще се поправя, през 1910-та Елин Пелин е написал разказът "Дядо Мраз и внуците му".

http://epicenter.bg/article/Dyado-Mraz-ne-...C9cmJ2CrPYSMFwk
ЛС
Dani
коментар 23/12/2020, 11:06
Копирай адреса: #11

Advanced Member
Съобщения: 2 418
Регистриран: 02/05/2020
Потребител # 593

Цитат(Радио Ереван @ 22/12/2020, 21:00) *
Казваш, важното е аванта да има, не е важно от кого! smile.gif

Дали ще е феичката на Зъбките, Дядо Коледа, Дядо Мраз, Великденския Заек и т.н. и т.н., няма кой знае какво значение, важно е самото предусещане на нещо хубаво. Аз лично предпочитам Дядо Коледа пред Дядо Мраз, защото думата Коледа я асоциирам с по-хубави неща.

Цитат
Ами промяната в датата на подаръците? Ще кажеш, колкото по-рано ги дават, толкова по-добре. smile.gif

good.gif

Това съобщение е било редактирано от Dani на 23/12/2020, 11:13

--------------------
"Худшие религиозные споры с буддистами: им говоришь, что Будды нет, а они кивают, улыбаются." /от интернет/
ЛС
Питето
коментар 23/12/2020, 19:14
Копирай адреса: #12

Advanced Member
Потребител # 81

Цитат(Радио Ереван @ 22/12/2020, 21:00) *
...Ами промяната в датата на подаръците? Ще кажеш, колкото по-рано ги дават, толкова по-добре. smile.gif

Не бе, втората дата е за "поправка", ако нещо се издъниш с подаръците на първата дата. Абе ти нали си бил студент, как не се усещаш за такива врътки... good.gif

--------------------
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
Радио Ереван
коментар 23/12/2020, 21:09
Копирай адреса: #13

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(Питето @ 23/12/2020, 19:14) *
Не бе, втората дата е за "поправка", ако нещо се издъниш с подаръците на първата дата. Абе ти нали си бил студент, как не се усещаш за такива врътки... good.gif

Никога не съм се явявал на поправителен. Не бях прилежен като ученик, но бях добър студент.
Аз ако бях малчуган, щях да искам подарък и на двете дати. Единият от Дядо Мраз, другият от Дядо Коледа.
По мое време Коледа (Рождество Христово) само се споменаваше, но не се празнуваше. Сега има два празника, което е хубаво.
ЛС
D-rA
коментар 23/12/2020, 22:05
Копирай адреса: #14

Advanced Member
Потребител # 4

Цитат(Радио Ереван @ 23/12/2020, 21:09) *
Сега има два празника, което е хубаво.

да, бе да - де да бяха 2 - Дядо Коледа, хваща дядо Мраз под лакът и му казва - айде че бай Васил ни чака - и после... събуждат се с омотани погледи след неясно колко дни, па то бае Йордан със зачервени бузки разлива греяната и ухилен вдига наздравица... От ъгъла наднича и Ванчо, ей гиди калпазанчо - и бъклици приготвил и софра разположил иии... губи ми се нататък...Два били - не си в час sunbathing.gif

--------------------
ЛС
Радио Ереван
коментар 23/12/2020, 22:37
Копирай адреса: #15

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(D-rA @ 23/12/2020, 22:05) *
да, бе да - де да бяха 2 - Дядо Коледа, хваща дядо Мраз под лакът и му казва - айде че бай Васил ни чака - и после... събуждат се с омотани погледи след неясно колко дни, па то бае Йордан със зачервени бузки разлива греяната и ухилен вдига наздравица... От ъгъла наднича и Ванчо, ей гиди калпазанчо - и бъклици приготвил и софра разположил иии... губи ми се нататък...Два били - не си в час sunbathing.gif

Пропуснах да добавя, че са два, но до края на годината. sunbathing.gif
ЛС
D-rA
коментар 23/12/2020, 23:12
Копирай адреса: #16

Advanced Member
Потребител # 4

Цитат(Радио Ереван @ 23/12/2020, 22:37) *
Пропуснах да добавя, че са два, но до края на годината. sunbathing.gif

Пак не си прав - между дядо Коледа и дядо Мраз е свети Стефан sunbathing.gif

--------------------
ЛС
ЕксГорски
коментар 23/12/2020, 23:20
Копирай адреса: #17

Advanced Member
Съобщения: 1 911
Регистриран: 01/11/2019
От: France
Потребител # 556

Цитат(Радио Ереван @ 23/12/2020, 22:09) *
По мое време Коледа (Рождество Христово) само се споменаваше, но не се празнуваше. Сега има два празника, което е хубаво.

А (по мое време) си го празнувахе, но ... тайно!
Казвал съм го вече : имахме колега роден 25/12, което ни позволяваше да празнуваме Коледа, без да казваме, че ... празнуваме ... Коледа

Това съобщение е било редактирано от ЕксГорски на 23/12/2020, 23:21
ЛС
Радио Ереван
коментар 23/12/2020, 23:26
Копирай адреса: #18

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(D-rA @ 23/12/2020, 23:12) *
Пак не си прав - между дядо Коледа и дядо Мраз е свети Стефан sunbathing.gif

Да ме прости светията, но заради празненствата по Коледа съм го пропуснал. az takovata.gif

ЛС
Радио Ереван
коментар 23/12/2020, 23:39
Копирай адреса: #19

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(ЕксГорски @ 23/12/2020, 23:20) *
А (по мое време) си го празнувахе, но ... тайно!
Казвал съм го вече : имахме колега роден 25/12, което ни позволяваше да празнуваме Коледа, без да казваме, че ... празнуваме ... Коледа

По мое време (имах предвид когато бях в детската градина) нямах колеги.
Тогава митът за Дядо Мраз ми беше един от първите уроци в живота. Разбрах, че не бива сляпо да се вярва на когото и да е. Може би по тази причина дълго време бях заклет атеист.

Това съобщение е било редактирано от Радио Ереван на 23/12/2020, 23:40
ЛС
Питето
коментар 24/12/2020, 10:40
Копирай адреса: #20

Advanced Member
Потребител # 81

Това трябва да го издадеш в специален календар (ама с обясненията и подсказките, а не като православните книжки дето няма подробности), щото ей-нА — хората не ги знаят тези неща и пропускат, пропускат...

--------------------
ЛС

8 страници V   1 2 3 > » 
Closed TopicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 12:18