|
|
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
03/04/2018, 14:49
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
![]() ![]() ![]() Група: Редовни потребители
Съобщения: 299
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 13
|
Вместо въведение - две случки с телефон:
Случай 1: Стоя на опашка в куриерски офис и си чета книга на телефона (т.е., камерата на телефона е насочена напред и надолу). Младежът пред мен носи за изпращане робот-прахосмукачка "Roomba", в оригиналната му кутия. Кутията е оставена на пода пред мен... И после няколко дни наред контекстната реклама в популярния българки сайт за новини, който редовно посещавам е почти единствено и само за... робот-прахосмукачка "Roomba" Случай 2: Помагам на баджанака да направи дървен подиум пред заведението си за бързо хранене. Работим почти цял ден, като основно използваме ударни бормашини (за отворите за дюбели в бетонна основа отдолу) и електрически винтовери за сглобяване с винтове на частите от конструкцията. Телефонът през целия ден е в затворения с цип горен джоб на работното ми яке (т.е. не "вижда", но със сигурност - може да "слуша"). Днес цял ден при посещение на споменатия новинарски сайт, контекстната реклама е за... ударни бормашини и винтовери. Случвало ли ви се е нещо подобно? Как го приемате? Четете ли въобще "условията за ползване на продукта" преди да натиснете бутона [ОК]/[Съгласен съм]? |
03/04/2018, 16:22
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Съобщения: 9 882
Потребител # 19
|
Вместо въведение - две случки с телефон: Случвало ли ви се е нещо подобно? Как го приемате? Четете ли въобще "условията за ползване на продукта" преди да натиснете бутона [ОК]/[Съгласен съм]? Случва ми се най-редовно. С Android и Google Assistant се чувствам като персонаж в научно-фантастичен филм отпреди 20 години. Винаги получавам съобщение: "You have visited restaurant (store) xxx. Would you like to rate your visit?" (Посетихте ресторант (или магазин) еди-кой си. Бихте ли дали оценка на заведението). Другото е още по-интересно. Качвам се в колата. Honda Assistant и Android Auto автоматично се свързват помежду си. Казвам "OK, Google! Navigate Home!" Google отговаря: "Navigating Home...". На дисплея на колата се появява картатa на района и започвам да получавам инструкции за движение. При пристигане колата (телефонът) казва: "Welcome Home!" и навигацията изключва. Не съм го информирал къде живея, но явно знае. И по-любопитно. Казвам "OK, Google! Navigate to work!" и колата ме отвежда точно там. Не, не фантазирам. Google наистина разполага с всичко за мен в базата си данни. Статистика ли събира къде пътувам сутрин и вечер, подслушва ли - не знам точно, но най-вероятно прави и това, и още неща. Реакцията на Google на настояването ми "OK, Google! Stop spying on me!" беше въртене на звездичките на дисплея в продължение на няколко секунди (демек мисли) и отговор "Sorry, I can't help you!" -------------------- Things should be made as simple as possible, but not any simpler.
- |
03/04/2018, 17:14
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
![]() ![]() ![]() Група: Ограничени
Съобщения: 920
Потребител # 14
|
Цитат ... Четете ли въобще "условията за ползване на продукта" преди да натиснете бутона [ОК]/[Съгласен съм]? ... кой ги чете? ... "общите условия на Facebook са 9300 думи, т.е. два пъти повече от Конституцията на САЩ, а тези на PayPal са 36 275 думи ... за сравнение, в Хамлет има 30 066 думи" ... ... целта е контрол разбира се ... ... "Shy Tory Factor" - "Ако ти дадат разчертана хартия, пиши накриво." :.) ... |
03/04/2018, 18:04
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81
|
След "бисквитките" идва "основното". Каквото търсиш, където шеташ, за каквото проверяваш из нета, абе отразяват го хората и ти търсят свързани неща за пробутване. Нормално — така хем ти получаваш реклами за неща дето те интересуват (а не за квото дойде и те нерви), хем продавачите рекламират подходящи стоки за теб и така рекламата им излиза по-евтина (което след време се отразява и на цените), а и онези с нета, трябва да печелят някак си от трафика, иначе ще вдигнат цените. Капитализъм бате — най-се печели, когато всеки печели. Единственото лошо нещо е, че ако не обърнеш внимание, се стига до "информационен балон", което понякога пречи, но в други случаи е предимство. Абе според зависи.
-------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка |
03/04/2018, 18:04
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
![]() ![]() ![]() Група: Изгонени
Съобщения: 3 124
Регистриран: 02/06/2017
От: Варна Потребител # 45
|
Вместо въведение - две случки с телефон: Случай 1: Стоя на опашка в куриерски офис и си чета книга на телефона (т.е., камерата на телефона е насочена напред и надолу). Младежът пред мен носи за изпращане робот-прахосмукачка "Roomba", в оригиналната му кутия. Кутията е оставена на пода пред мен... И после няколко дни наред контекстната реклама в популярния българки сайт за новини, който редовно посещавам е почти единствено и само за... робот-прахосмукачка "Roomba" Случай 2: Помагам на баджанака да направи дървен подиум пред заведението си за бързо хранене. Работим почти цял ден, като основно използваме ударни бормашини (за отворите за дюбели в бетонна основа отдолу) и електрически винтовери за сглобяване с винтове на частите от конструкцията. Телефонът през целия ден е в затворения с цип горен джоб на работното ми яке (т.е. не "вижда", но със сигурност - може да "слуша"). Днес цял ден при посещение на споменатия новинарски сайт, контекстната реклама е за... ударни бормашини и винтовери. Случвало ли ви се е нещо подобно? Как го приемате? Четете ли въобще "условията за ползване на продукта" преди да натиснете бутона [ОК]/[Съгласен съм]? Малко ще се отклоня от темата, но съм чел, че не е препоръчително телефон да се държи в джоба. Прекалено близо е до тялото. Вземи телефона като правиш секс да видим тогава каква реклама ще ти се пусне. |
03/04/2018, 19:07
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 14
|
Цитат ...Капитализъм бате — най-се печели, когато всеки печели. Единственото лошо нещо е, че ако не обърнеш внимание, се стига до "информационен балон", което понякога пречи, но в други случаи е предимство. Абе според зависи. ... например - радиолюбител си, ползваш технически вазелин за техниките и правиш основната грешка да си поръчаш "вазелин" в Амазон :.) ... |
03/04/2018, 21:28
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 81
|
Ми то, ако напишеш че пазаруваш "много вазелин" вместо "много технически вазелин", и тук ще последват коментари, в които не е включено консервиране на техника. В смисъл, че дявола е в пропуснатите (но уточняващи) подробности. Отделно, че като пазаруваш е нервоспестяващо да четеш етикета преди да поръчаш/платиш.
От друга страна, онези дето са налели и наливат милиарди в интернет надали са толкова глупави. Явно следването на интереса на евентуалния клиент и предлагане на стоки според неговия индивидуален мерак в момента си струват вложените пари, което ще значи че на доста хора (клиенти) им харесват рекламите да с в крак с моментните им търсения. -------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка |
04/04/2018, 00:04
Копирай адреса:
|
|
![]() Сериозна шегаджийка
Съобщения: 243
От: Дивия запад Потребител # 54
|
"много технически вазелин" На техническия вазелин не му ли казваха грес? Пишете като едно време и Гуглето преследвач няма да ви разбере! И мен ме дебне, но от лаптопа. Телефона го ползвам само за слушане на музика в Тубата. За сметка на това ФБ започна да ми предлага сръбски групи, в които да се включа. -------------------- Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
|
04/04/2018, 01:28
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 14
|
... Фесбук, Гугъл, Огризката, Амазон и ония от Редмънд ... могъщи компании, които са впрегнали целия си ресурс да решат най-важния проблем на човечеството - как да запалим лампата в спалнята през Интернет :.) ... |
04/04/2018, 06:05
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Съобщения: 1 002
Регистриран: 27/06/2017
От: Far Far Away Потребител # 123
|
И да ги чета условията, какъв би бил другият ми избор, се пита в задачата.
Не ползвам "умен" телефон, справям се без такъв. Обикновените мобилни ги изключвам след работа и в къщи. "ТЕ" и без това знаят къде живея. Блокирал съм почти всичките реклами на браузерите, освен на шибания Андроид таблет, където нямам много контрол, разбира се. Спирам му GPS-a по принцип, че и уайфая ако много досажда и го оставям прост четец. Не съм се сетил да залепя камерата с тиксо, правеха го в един филм хората. За търсене ползвам предимно DuckDuckGo, Google преди ме тракваше по сърча и ми пускаше веднага съответните реклами. |
04/04/2018, 08:02
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Съобщения: 1 435
Потребител # 40
|
Моя БигБрадър е все още доста тъп, защото продължава да ми показва реклами на нещо, което съм си купила 3 дни преди това.
Няма никаква представа и от интересите ми, въпреки че чинно лайквам все един тип ФБ страници и въпреки, че упорито казвам какво да ми се показва първо, Флууда продължава да е картинки с тъпизми, иконки за късмет и патриотични български хорА навсякъде по света. А настройката да ми показва гугъл позицията на телефоните, ми отне половин ден, толкоз е тъп и неинуитивен... |
04/04/2018, 22:04
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
![]() ![]() ![]() Група: Администратори
Съобщения: 2 956
Регистриран: 17/03/2017
Потребител # 1
|
Гугъл мапс редовно ме подканва да давам рейтинг на места, в които съм бил. Това само по себе си означава, че приложението редовно докладва на големия брат къде съм бил на коя дата и в колко часа. Единственият начин да изключиш това, е да си спреш локацията по GPS и да се въздържаш от употреба на мобилни данни, че и по тях ти намира локацията.
Аномалии с камерата не съм забелязал... засега. -------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
04/04/2018, 22:29
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Съобщения: 672
От: France Потребител # 36
|
Никога не ми се случват подобни неща Но то е понеже, мобилния си го ползвам само и единствено като ... телефон! Локализация GPS не ползвам - оправям се с добрия стар метод : карти - пътни и топографски! Ама то е понеже съм от ... старата гвардия Питам си дали това е недостатък или предимство ?! Това съобщение е било редактирано от Горския на 04/04/2018, 22:31 -------------------- "Когато задуха вятърът на промяната, глупакът строи стена за да си направи зАвет, а умният строи вятърна мелница"
стара китайска мъдрост |
05/04/2018, 00:35
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Съобщения: 1 002
Регистриран: 27/06/2017
От: Far Far Away Потребител # 123
|
Това с 2-та случая Андроид телефон ли е или айфон?
|
05/04/2018, 08:27
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Съобщения: 299
Потребител # 13
|
Това с 2-та случая Андроид телефон ли е или айфон? Андроид. Рутнат, с Xposed и съответно - забранени един куп такива процеси... и все пак Сега, като си помисля - недоверието ми към Google и желанието да огранича надничането им през рамото ми (с инсталации на Xposed) e обяснимо. Обаче, ЗАЩО всъшност имам доверие на създателите на модулите на Xposed?!? Това съобщение е било редактирано от Norman на 05/04/2018, 08:30 |
05/04/2018, 09:16
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 14
|
... опитай adaway, също и my android tools ... |
05/04/2018, 09:40
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
![]() ![]() ![]() Група: Администратори
Съобщения: 2 956
Регистриран: 17/03/2017
Потребител # 1
|
Въпрос на гледна точка е. Няма как да получавам толкова екстри безплатно (на Гугъл мапс например). Просто сиренцето в капана реално не е безплатно.
-------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
05/04/2018, 09:46
Копирай адреса:
|
|
|
Форумен идиот
Съобщения: 2 920
Потребител # 26
|
Да ме гледат, да ме следят, да ме заливат с реклами.
Не ми пречат. Само ме дразнят мигащите реклами, които дразнят и отвличат вниманието когато чета дадена статия. Но това е желание на вестника или сайта, който е взел пари за такава реклама. Остава мой изборът дали да го посещавам в бъдеще. |
05/04/2018, 19:01
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 81
|
Късметлии сме, щото можеше да е и по-тежко. Ей онова подчертаното накрая:
— И този човек — изрева Форд, — беше на път да продава още от тях! Петгодишната му мисия беше да намира и да проучва странни нови светове и да продава напредничави Музикозаместителни системи на тяхните ресторанти, асансьори и винарни! Или ако все още там няма ресторанти, асансьори и винарни, изкуствено да ускоряват развитието на цивилизацията им, докато не си направят! -------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
05/04/2018, 19:10
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 81
|
А може би тези от местата дето си бил, си плащат именно за това — гугъла да те подканва, та дано напишеш нЕкакъв рейтинг, та да изпъкнат. Аз лично, бих проверил дали израза "няма лоша реклама" се харесва на онези дето държат "местата където съм бил"... Току виж, получиш некой лев за да не пишеш рейтинги.
-------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
![]() ![]() |
| Олекотена версия | Сега е: 17/04/2026, 11:01 |