test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> "Големият брат те гледа"... и чува
Norman
коментар 03/04/2018, 14:49
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Редовни потребители
Съобщения: 299
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 13

Вместо въведение - две случки с телефон:

Случай 1: Стоя на опашка в куриерски офис и си чета книга на телефона (т.е., камерата на телефона е насочена напред и надолу). Младежът пред мен носи за изпращане робот-прахосмукачка "Roomba", в оригиналната му кутия. Кутията е оставена на пода пред мен...
И после няколко дни наред контекстната реклама в популярния българки сайт за новини, който редовно посещавам е почти единствено и само за... робот-прахосмукачка "Roomba"

Случай 2: Помагам на баджанака да направи дървен подиум пред заведението си за бързо хранене. Работим почти цял ден, като основно използваме ударни бормашини (за отворите за дюбели в бетонна основа отдолу) и електрически винтовери за сглобяване с винтове на частите от конструкцията. Телефонът през целия ден е в затворения с цип горен джоб на работното ми яке (т.е. не "вижда", но със сигурност - може да "слуша").
Днес цял ден при посещение на споменатия новинарски сайт, контекстната реклама е за... ударни бормашини и винтовери.

Случвало ли ви се е нещо подобно? Как го приемате? Четете ли въобще "условията за ползване на продукта" преди да натиснете бутона [ОК]/[Съгласен съм]?
Go to the top of the page
ЛС

Start new topic
Отговор
Питето
коментар 03/04/2018, 18:04
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81

След "бисквитките" идва "основното". Каквото търсиш, където шеташ, за каквото проверяваш из нета, абе отразяват го хората и ти търсят свързани неща за пробутване. Нормално — така хем ти получаваш реклами за неща дето те интересуват (а не за квото дойде и те нерви), хем продавачите рекламират подходящи стоки за теб и така рекламата им излиза по-евтина (което след време се отразява и на цените), а и онези с нета, трябва да печелят някак си от трафика, иначе ще вдигнат цените. Капитализъм бате — най-се печели, когато всеки печели. Единственото лошо нещо е, че ако не обърнеш внимание, се стига до "информационен балон", което понякога пречи, но в други случаи е предимство. Абе според зависи.

--------------------
"Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
Потребител
коментар 03/04/2018, 19:07
Копирай адреса: #3

Advanced Member
Група: Ограничени
Съобщения: 920
Потребител # 14

Цитат
...Капитализъм бате — най-се печели, когато всеки печели. Единственото лошо нещо е, че ако не обърнеш внимание, се стига до "информационен балон", което понякога пречи, но в други случаи е предимство. Абе според зависи.

... например - радиолюбител си, ползваш технически вазелин за техниките и правиш основната грешка да си поръчаш "вазелин" в Амазон :.) ...

ЛС
Питето
коментар 03/04/2018, 21:28
Копирай адреса: #4

Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81

Ми то, ако напишеш че пазаруваш "много вазелин" вместо "много технически вазелин", и тук ще последват коментари, в които не е включено консервиране на техника. В смисъл, че дявола е в пропуснатите (но уточняващи) подробности. Отделно, че като пазаруваш е нервоспестяващо да четеш етикета преди да поръчаш/платиш.
От друга страна, онези дето са налели и наливат милиарди в интернет надали са толкова глупави. Явно следването на интереса на евентуалния клиент и предлагане на стоки според неговия индивидуален мерак в момента си струват вложените пари, което ще значи че на доста хора (клиенти) им харесват рекламите да с в крак с моментните им търсения.

--------------------
"Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
Тиара
коментар 04/04/2018, 00:04
Копирай адреса: #5

Сериозна шегаджийка
Съобщения: 243
Регистриран: 02/06/2017
От: Дивия запад
Потребител # 54

Цитат(Питето @ 03/04/2018, 22:28) *
"много технически вазелин"

На техническия вазелин не му ли казваха грес? Пишете като едно време и Гуглето преследвач няма да ви разбере! И мен ме дебне, но от лаптопа. Телефона го ползвам само за слушане на музика в Тубата. За сметка на това ФБ започна да ми предлага сръбски групи, в които да се включа. laugh.gif

--------------------
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
ЛС
Потребител
коментар 04/04/2018, 01:28
Копирай адреса: #6

Advanced Member
Група: Ограничени
Съобщения: 920
Потребител # 14

... Фесбук, Гугъл, Огризката, Амазон и ония от Редмънд ... могъщи компании, които са впрегнали целия си ресурс да решат най-важния проблем на човечеството - как да запалим лампата в спалнята през Интернет :.) ...

ЛС

Отговори в темата
- - Питето   След "бисквитките" идва "основното". Каквото търсиш, където...   03/04/2018, 18:04
|- - Потребител   Цитат...Капитализъм бате — най-се печели, когато всеки печели. Единственото лошо...   03/04/2018, 19:07
|- - Питето   Ми то, ако напишеш че пазаруваш "много вазелин" вместо "много те...   03/04/2018, 21:28
|- - Тиара   Цитат(Питето @ 03/04/2018, 22:28) "много технически вазелин" ...   04/04/2018, 00:04
|- - Потребител   ... Фесбук, Гугъл, Огризката, Амазон и ония от Редмънд ... могъщи компании, коит...   04/04/2018, 01:28

Reply to this topicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 10:49