test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> Факти и митове, в областта на музиката
Nova123
коментар 10/03/2018, 18:05
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Изгонени
Съобщения: 351
Регистриран: 15/07/2017
Потребител # 132

Дали сричките, използвани за НОТИ от стълбицата ДО-РЕ-МИ-ФА-СОЛ-ла-СИ-

някога са имали смисъл?
Да или Не - среден отговор няма?

Навремето, когато Гуидо д'Арецо е открил /измисли?/ hexachord-ната октава, той е взел първата сричка като част от Химна до сент Джон като име на своите ноти - оттогава всяка линия /в музикалното поле - музикалната тетрадка - петолинието демек/ започва с една нота ПО-ВИСОКО

...ще го напиша на латински...иначе е непродаваемо, ох, непредаваемо, оф непроводимо, АБЕ непреводимо....

" UT queant laxis
REsonare fibris
MIRA gestorum
FAmily tuorum
SO SO -lve poluti...
лабии....хаха

Със създаването на октавата, името за СЕДМАТА нота оставало да се намери...

То е взето от първата сричка от последната линия на химна:

SAncte Iohannes

"ДО" е заместило UT , защото е ЗВУЧАЛО ПО-ДОБРЕ

хАйде и една задачка /до Мукавеешия/: а SI какво е заместило ?

Та, да се върнем /там, откъде тръгнах/ :

Кое е ФАКТ и кое МИТ ?
-----------------
Абе как се наричаше този уред, който отмерва ЧЕСТОТА или РИТЪМА, че нещо ми тиктака в мозъка и не мога да разбера дали е синкопирано или е в две трети или пет шести....:-))))

Това съобщение е било редактирано от Nova123 на 10/03/2018, 18:20

--------------------
What kind of coat only be put on when wet?
Go to the top of the page
ЛС

Start new topic
Отговор
Lilia
коментар 21/10/2019, 22:09
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Група: Редовни потребители
Съобщения: 39
Регистриран: 05/03/2019
Потребител # 508

OФакт е, че е създаден начин, чрез който да се записват Звуци, използвайки линийки и точки animatedwink.gif
а
е мит, че който пее, зло не мисли navikvane.gif
Друго нещо, което ми навява от синхронизацията е, че не е задължително да мислим еднакво, макар че и досега не е открито по кой начин мислим...а всички мислим, не мислите ли...въпросителния знак не ми работи w00tbrows.gif
ЛС
Norman
коментар 22/10/2019, 07:19
Копирай адреса: #3

Advanced Member
Съобщения: 299
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 13

Цитат(Lilia @ 21/10/2019, 23:09) *
...въпросителния знак не ми работи w00tbrows.gif
Start > Control Panel > Ease of Access > Ease of Access Center > Start On-Screen Keyboard :
[
ЛС
vanbg
коментар 15/11/2019, 17:25
Копирай адреса: #4

Advanced Member
Съобщения: 244
Регистриран: 10/06/2017
От: нннннннннннн
нннннннн
Потребител # 94

Попаднах на нещо интересно! Сега аз не искам да засегна по-добрият и нежен пол,напротив впечатлен съм от благоразумието и креативноста на същите представителки,без които човечеството не би съществувало!! И колко нещастни бихме били без тях! Вероятно щяхме да бъдем като амебите...

Прочее, ,да прочетем....

Адвокат споделя един прелюбопитен казус на негов италиански колега адвокат. Някаква дама решила да се възползва от услугите му и го натоварила да я представлява в сделка, с която тя искала да продаде недвижим имот намиращ се в Южна Африка. Адвокатът с изненада установил, че там Юстинияновият кодекс е все още действащо право и в процеса на подготвяне на документацията получил от насрещната страна искане въпросната дама, в качеството си на собственик, да подпише декларация че се отказва за в бъдеще от привилегията си,предоставена й от Senatus Consultum Velleianum. Това се оказал акт на Римският Сенат приет преди деветнадесет века, който давал право на жените да се отметнат от волеизявлението си и така да възстановят старото правно положение. Сенаторите, явно убедени, че е характерно за жените често да си променят мнението, сметнали че не би било справедливо да изискват последователност и постоянство от тях и затова им предоставили тази възможност. Последиците обаче не са били точно тези, които навярно са очаквали. Занапред никой не е имал особено желание да влиза в договорни отношения, ако насрещната страна е жена. Било намерено решение изразяващо се в писмен отказ от привилегията за конкретното правоотношение!

Забележка моя.

Известно е,откъде произтичат постулатите на днешното право! А то е продължител на Римското право/iuris romani/,което всеизвестно е,че в основата му са заложени традициите и обичаите на римският народ...

"Древният обичай се зачита заслужено като закон и това е правото, за което се казва, че е установено от нравите. Тъй като самите закони ни свързват не поради друга някаква причина, а защото са били приети по решение на народа, основателно и това, което народът е одобрил без записване, обвързва всички."

--------------------
"В нас социалистите са зараза, щом поискат да сеят социализъм на българската неблагоприятна почва. Ние съветваме нашата младеж да се пази от тия болни хора, за които отечество не съществува. От българската интелигенция се изисква само едно: да пази тя своята земя от всякакви чужди доброжелатели, да се стреми към запазванието свободата и независимостта на България и да поддържа и насърчава онова правителство и ония деятели, които са доказали вече своя патриотизъм."

Захари Стоянов
ЛС
admiral
коментар 21/11/2019, 11:52
Копирай адреса: #5

на андорския флот
Съобщения: 608
Регистриран: 14/06/2017
От: Съзаклятието
Потребител # 104

Законът сам по себе си е противоречив.
След като:

Цитат(vanbg @ 15/11/2019, 16:25) *
Сенаторите, явно убедени, че е характерно за жените често да си променят мнението, сметнали че не би било справедливо да изискват последователност и постоянство от тях и затова им предоставили тази възможност.

... то решението

Цитат
Било намерено решение изразяващо се в писмен отказ от привилегията за конкретното правоотношение!

... не хваща дикиш, понеже по горния закон всяка една жена има право да се откаже и от отказа си. smile.gif

--------------------
If I turn out to be particularly clear, you`ve probably misunderstood what I`ve said.
ЛС

Отговори в темата
- Nova123   Факти и митове   10/03/2018, 18:05
- - Макарена   Метроном   10/03/2018, 19:34
- - Lilia   OФакт е, че е създаден начин, чрез който да се записват Звуци, използвайки линий...   21/10/2019, 22:09
|- - Norman   Цитат(Lilia @ 21/10/2019, 23:09) ...въпросителния знак не ми работи Sta...   22/10/2019, 07:19
|- - vanbg   Попаднах на нещо интересно! Сега аз не искам да засегна по-добрият и нежен п...   15/11/2019, 17:25
|- - admiral   Законът сам по себе си е противоречив. След като: Цитат(vanbg @ 15/11/2019...   21/11/2019, 11:52

Reply to this topicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 11:06