test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> Референдум за еврото!, За или против въвеждането на еврото в България?
Референдум за еврото
Според вас трябвали да се проведе референдум за влизането на България в еврозоната?
Трябва. [ 6 ] ** [40.00%]
Не трябва. [ 9 ] ** [60.00%]
Не знам/Не мога да преценя. [ 0 ] ** [0.00%]
Подкрепяте или не подкрепяте България да въведе еврото като официална валута вместо лева?
Подкрепям. [ 11 ] ** [73.33%]
Не подкрепям. [ 3 ] ** [20.00%]
Не знам/Не мога да преценя. [ 1 ] ** [6.67%]
Общо гласове: 15

biggeorge
коментар 29/01/2020, 15:42
Копирай адреса: #1

Кремълска мурзилка
Група: Изгонени
Съобщения: 2 317
Регистриран: 02/06/2017
От: Зона 51
Потребител # 51

За или против въвеждането на еврото в България сте?
Искате ли да се проведе референдум за въвеждането на еврото в България?
Бихте ли гласували на такъв референдум и как?
По-богати или по-бедни ще станете след въвеждането на еврото в България?

Публикувам само въпросите от темата си. rolleyes.gif
Пълният текст не се побира във форума.
Можете да го прочетете тук:
Референдум за еврото!

--------------------
Go to the top of the page
ЛС

Start new topic
Отговор
lati1960
коментар 28/02/2020, 10:01
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Съобщения: 8 828
Регистриран: 20/04/2019
Потребител # 519

Привет!
Ще кажа и моето мнение. Но най-напред да призная как гласувах, за да е ясна позицията ми:
1. На въпроса дали да има референдум за влизане на България в Еврозоната, отговорът ми е "да", да има референдум.
2. На въпроса трябва ли България да въведе еврото като разплащателно средство, отговорът ми също е "да", без колебание.
Но, длъжен съм да внеса и някои уточнения. Понеже така поставени, въпросите не изчерпват темата. Ето пак като лична позиция:
По т. 1 подкрепям евентуален референдум, понеже всички последици от едно такова фундаментално действие и избор, били те положителни или отрицателни, ще са за самите хора, за обществото. А, както се казва: Глас народен, глас Божи. Самото общество трябва да реши какъв да е изборът по това, не политиците. Категоричен съм. Те политиците винаги са на далавера, така че е ясно какво ще изберат. Вече как да бъде проведен този референдум, какви точно да са въпросите, друга работа. Задължително преди него трябваше да има една много широка обществена и обективна, подробна разяснителна кампания, с всички позитиви и евентуални рискове и негативи за нацията ни. Разбира се, без да се отива в крайности, трезво и обективно. Засега наблюдаваме само как едни платени клакьори от различни сектори представят единствено позитивите от подобен избор. Всички негативи се отричат тотално! Което не е коректно, спрямо обществото. Всички примерно бягат от въпроса, че най-бедните и социално уязвими слоеве ще платят много тежка цена от подобен избор. Никой не споменава дори какви мерки трябва да се вземат това да не се случи. Само цветя и рози! Както преди 30 г. са обещавали същото в началото на прословутия Преход, пък после се видя какви грандиозни лъжи са били това. И, понеже у нас няма последствия за тези, които лъжат обществото, референдум задължително да има - нека самото общество се произнесе.
По т. 2 без никакво колебание смятам, че България трябва да влезе в Чакалнята и в Еврозоната, и еврото да стане и наша национална валута. Освен всички останали ползи, ще има и по банковия надзор, позитивите за бизнеса, икономиката, общия пазар и т. н. Но, да стане при едно важно условие. Преди да стане, или като съпътстващ процес /понеже в Чакалнята само ще сме поне две-три години, предполагам/ у нас паралелно доходите трябва да бъдат вдигнати рязко, но без да се вдигат кардинално цените. Това да е един защитен механизъм, който да гарантира нормалния стандарт на българите, както и спестяванията им, също и оцеляването през този преход на най-слабите и уязвими хора у нас. Иначе подобни слоеве, а те са над 25% от населението, са обречени на още по-голяма мизерия, социална изолация и престъпна ориентация. За подобна защита на тези хора никой дори и не споменава при обсъждане на въпроса. Което подсказва, че управляващите крият голяма част от истината по последиците за тези слоеве от избора, за който говорим. Накратко: 1. Референдум да има, категорично, нека народът като цяло да направи този съдбоносен избор. 2. България трябва да влезе в Еврозоната и да въведе еврото, но само ако и когато бъде осигурен защитен механизъм, който да опази от социална катастрофа населението, до последния човек. А този механизъм се нарича високи, европейски доходи, при поносими за най-уязвимите цени. Това е начинът. Иначе всичко това ще си е поредният епизод от филма, който и досега гледаме, как елитът чрез политиците ограбва хората по напълно "законен" начин. Чрез еврото олигархичните кръгове просто искат да "узаконят" това и през Брюксел. Завинаги. Затуй искат да претупат всичко набързо, и вече го направиха впрочем, без да се допитат до обществото.

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 28/02/2020, 10:17

--------------------
Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
ЛС
Тарабас
коментар 28/02/2020, 19:56
Копирай адреса: #3

Обикновен кавал
Група: Редовни потребители
Съобщения: 2 557
Регистриран: 01/06/2017
От: Андромеда
Потребител # 18

Цитат
По т. 1 подкрепям евентуален референдум, понеже всички последици от едно такова фундаментално действие и избор, били те положителни или отрицателни, ще са за самите хора, за обществото. А, както се казва: Глас народен, глас Божи.

Общ знаменетел между всички хора е физиологията им. Ядене, храносмилане, метаболизъм и отделяне. Ако в референдума иде реч за това дали македонската наденица се яде с или без майонеза, разбирам. Но да питаш народните маси за еврото е странно.
Хората имат право да гласуват. Гласували са. Тези които са избрани вземат решение за ервото. За македонската наденица може да се включи и народната маса.

--------------------
На човек който не пие не мож му има доверие...
ЛС
biggeorge
коментар 28/02/2020, 22:13
Копирай адреса: #4

Кремълска мурзилка
Потребител # 51

Всеки има право да мнение, всеки има право да го изрази свободно, всеки има право да гласува за него и политиците са длъжни да се съобразят с това мнение.
Ако българите не искат евро - значи няма да има евро в България. dry.gif
На 21.02.2020 г. гледах "Панорама" по БНТ.
В предаването участваше външната министърка Екатерина Захариева.
Тя каза, че който иска референдум за еврото иска и референдум за ЕС и който е против еврото е и против ЕС.
Аз съм за членството на България в ЕС, но против приемането на еврото.
И двете не са равностойни.
Членството в ЕС и членството в Еврозоната не е едно и също.
Българските управляващи искат България да се присъедини към Еврозоната, за да могат да крадат пари на едро, както е правила Гърция през годините.
Също така Екатерина Захариева каза, че приемането на еврото е задължително за България, защото така пише в договора за ЕС, който сме подписали.
Това е нагла лъжа. angry.gif
В кой член на Договора за Европейския съюз пише, че примането на еврото е задължително за страните-членки?

Това съобщение е било редактирано от biggeorge на 28/02/2020, 22:16

--------------------
ЛС
ЕксГорски
коментар 28/02/2020, 23:40
Копирай адреса: #5

Advanced Member
Съобщения: 1 911
Регистриран: 01/11/2019
От: France
Потребител # 556

Цитат(biggeorge @ 28/02/2020, 22:13) *
Аз съм за членството на България в ЕС, но против приемането на еврото.

Понеже кАвето от 1 лев ще стане 1 евро
ЛС
biggeorge
коментар 29/02/2020, 00:59
Копирай адреса: #6

Кремълска мурзилка
Потребител # 51

Цената на кафето е само пример. rolleyes.gif
След приемането на еврото в България цените на всички стоки ще тръгнат нагоре.
Виждаме какво се случва с цените на медицинските маториали покрай корона вируса.

--------------------
ЛС
lati1960
коментар 29/02/2020, 20:50
Копирай адреса: #7

Advanced Member
Съобщения: 8 828
Регистриран: 20/04/2019
Потребител # 519

Цитат(biggeorge @ 29/02/2020, 00:59) *
Цената на кафето е само пример. rolleyes.gif
След приемането на еврото в България цените на всички стоки ще тръгнат нагоре.
Виждаме какво се случва с цените на медицинските маториали покрай корона вируса.

Те и днес цените на доста неща у нас са по-високи от тези в Европа, другата.
Сестра ми работи в Германия, като се виждаме чат-пат ми носи едни дипляни от моловете там, ми какво да ти кажа - почти едно към едно, специално на храните, а и на всичко останало почти. Някои неща там по-скъпи, някои в България, но с малки маржове. За горивото да не говорим. За газта също. Въобще тук на запад скъпи са цигарите, алкохола, дрехите, специално бутикувите, и повечето услуги, но това е нормално, стандартът е друг. А при масови цени еднакви с тези у нас, не само с германските, какво да правят хорица, които живеят с доходи по 400 лв или дори по-малко, по 200 лв, 300 лв на човек в домакинство? Има и по-зле дори! Примерно самотни пенсионари, инвалиди, безработни... Преди години съм оставал за по няколко месеца без работа в София, отивам да се регистрирам в бюро по труда, при социални, и питам: Има ли работа? Не, няма, ми се отговаряше винаги. А аз с какво да живея?, ги питам. А те: Ми продайте каквото имате, ние не можем да ви помогнем. Ето ни я на социалната държава, дето я пише в Конституцията. Таратанци! Ако нямаш приятели и кой да ти помогне, умираш си от глад. И аз ги послушах - продадох, продадох си българското гражданство! sad.gif Халал да им е!
Опитвам се да кажа, че цените при приемането ни в Чакалнята и Еврозоната може и да не скочат драстично, по елементарната причина, че те и сега си скачат драстично, и на много стоки и услуги са дори над средно европейските! А не ми се мисли какво ще стане сега, когато утре тръгне тол системата. Всеки ден България ще осъмва с нови цени, гарантирам ви го. Разбира се това става и в момента, плавно и незабележимо, на ден по лъжичка, с по стотинки, левче, и нагоре за всичко. То е като случаят с жабата и горещата вода, в която жабата така и не усетила как се сварила, щото водата била загрявана бавно и постепенно. Същото е. Е, в случая жабата е Родината ни! Мисълта ми е, че властта и бизнеса у нас хитричко ескалират цените предварително, за да не ескалират после, в Чакалнята и Зоната. Макар че и това не е гаранция. То лакомията българска граници няма!

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 29/02/2020, 21:32

--------------------
Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
ЛС
Питето
коментар 29/02/2020, 21:42
Копирай адреса: #8

Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81

Безработен в София?...
Търсел истинска работа в бюрото по труда...?
malii.gif
Бюрото по труда... е създадено за да ти додава към заплатата, а не да ти търси работа. Тяхната работа е да си стоиш безработен официално по документи, и да получаваш помощи докато работиш някъде на сиво или на черно.
За "безработен в голям град" (поне първите пет големи града в България) няма да коментирам, щото ще трябва да пиша неща в посока "на мързеливия оправданията"... и ще излезем от добрия тон. Факт: големите градове стават все по-големи именно щото в тях се намира работа на сносна заплата. А заплатата е сносна, щото в тези градове се купуват сериозен брой нови жилища, което сочи именно че има достатъчно нови работни места с адекватни заплати.

--------------------
"Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
biggeorge
коментар 29/02/2020, 22:29
Копирай адреса: #9

Кремълска мурзилка
Потребител # 51

Цитат(Питето @ 29/02/2020, 21:42) *
Бюрото по труда... е създадено за да ти додава към заплатата, а не да ти търси работа. Тяхната работа е да си стоиш безработен официално по документи, и да получаваш помощи докато работиш някъде на сиво или на черно.

И ти като lati1960 дрънкаш глупости и правиш пропаганда. dry.gif
Бюрото по труда не е създадено да ти "додава към заплатата".
Основната функция на Бюрото по труда е да среща търсещите работа лица с работодателите.
Обезщетенията за безработица не се осигуряват от Бюрото по труда, а от НОИ и то само за един кратък период от време, за което се предполага, че ще си намериш нова работа.
Бюрото по труда единствено издава документи, които да послужат като доказателство пред НОИ, че си безработен.
Ако не си социално слаб и трайно безработен нямаш право на социални помощи.
Социалните помощи са в размер на 40-45 лева на месец.
Ако работиш без трудов договор и получаваш социални помощи това е престъпление, което се наказва от закона.
И ти, и lati1960 пишете измислици, които са пропаганда. dry.gif
Пиша ти същото, което написах и на lati1960:
Не прави пропаганда по тема, по която по-компетентни от теб хора могат да те хванат, че лъжеш. a4dff7b7.gif

--------------------
ЛС
Питето
коментар 29/02/2020, 23:26
Копирай адреса: #10

Advanced Member
Потребител # 81

Жоре, аз се уповавам на статистиката и фактите, щото нямат нужда от "хващане" и "компетентност", за разлика от хората. Както писах, за да получаваш помощи ти трябва кетап и бюрото по труда и то ти го дава. Това масово, та значи това му е заниманието на бюрото. В тази посока, каква работа се надяваш да ти предложи, след като масово не предлага адекватна работа/заплата. Гледам какво се случва реално, точно както гледам на въвеждането на еврото. Посочи държава, в която цената на кафето е скочила двойно след въвеждане на еврото и си е останала така. Статистиката е, че част от търговците вдигат цените и прецакват по-тъпите от местните, ама до месец дори най-тъпите схващат че ги лъжат, почват да си правят сметката като харчат и търговците кротват цените до пазарните. Абе един вид платено обучение за по-несхватливите.
Виж, когато заплатите почнат да се вдигат, тогава или вдигаш производителнотта на кафенето или вдигаш цената на кафето ама до където ти позволява пазара.

--------------------
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
biggeorge
коментар 29/02/2020, 23:39
Копирай адреса: #11

Кремълска мурзилка
Потребител # 51

Цитат(Питето @ 29/02/2020, 23:26) *
Жоре, аз се уповавам на статистиката и фактите, щото нямат нужда от "хващане" и "компетентност", за разлика от хората. Както писах, за да получаваш помощи ти трябва кетап и бюрото по труда и то ти го дава. Това масово, та значи това му е заниманието на бюрото. В тази посока, каква работа се надяваш да ти предложи, след като масово не предлага адекватна работа/заплата.

Не можеш автоматично да получаваш помощи и Бюрото по труда не може да ти помогне в това.
От Бюрото по труда издават бележка удостоверяваща от кога до кога си бил безработен.
А хората, които са социално слаби преминават през оценка от Агенцията за социално подпомагане.
Социално слабите хора обикновено са малограмотни или неграмотни, без професия и без трудов опит.
Но издаването на документи на социално слаби хора не е основата дейност на Бюрото по труда.
Ако беше щеше да се казва Бюро за социално слаби хора. malii.gif

--------------------
ЛС
Питето
коментар 01/03/2020, 09:09
Копирай адреса: #12

Advanced Member
Потребител # 81

Е точно де, отиваш за кетап че нямат работа за теб, а не да ти намерят работа, щото кетапа ти трябва за да вземеш после едни пари. Дори може да си уточняваш часа на явяване за подписите, че да не ти пречи на работното време. Сега, че са му объркали името то и на ТЕЛК му е сбъркано името, и на куп още държавни комисии и бюра, щото основната им дейност е кетапоиздаване за социалноизточване. Та като погледнеш статистиката (кой какво получава накрая, основния кетапооборот за получаване на какви пари служи) и истинската дейност изплува. В тази посока само баламите си търсят работа през бюрото по труда и само "определени условия" (това е евфемизъм) принуждават работодатели да подават там обяви за незаети работни места.

Радвам се, че си схванал идеята за разликата между временно (спекулативно) и постоянно (пазарно обосновано) поскъпване на кафето и връзката му с промяна на валутата както и с промяната на работните заплати в съответните държави.

--------------------
ЛС

Отговори в темата
- - lati1960   Привет! Ще кажа и моето мнение. Но най-напред да призная как гласувах, за да...   28/02/2020, 10:01
- - Тарабас   ЦитатПо т. 1 подкрепям евентуален референдум, понеже всички последици от едно та...   28/02/2020, 19:56
- - biggeorge   Всеки има право да мнение, всеки има право да го изрази свободно, всеки има прав...   28/02/2020, 22:13
|- - ЕксГорски   Цитат(biggeorge @ 28/02/2020, 22:13) Аз съм за членството на България в...   28/02/2020, 23:40
|- - biggeorge   Цената на кафето е само пример. След приемането на еврото в България цените на...   29/02/2020, 00:59
|- - lati1960   Цитат(biggeorge @ 29/02/2020, 00:59) Цената на кафето е само пример. ...   29/02/2020, 20:50
|- - Питето   Безработен в София?... Търсел истинска работа в бюрото по труда...? Бюрото...   29/02/2020, 21:42
||- - biggeorge   Цитат(Питето @ 29/02/2020, 21:42) Бюрото по труда... е създадено за да ...   29/02/2020, 22:29
|||- - Питето   Жоре, аз се уповавам на статистиката и фактите, щото нямат нужда от "хваща...   29/02/2020, 23:26
|||- - biggeorge   Цитат(Питето @ 29/02/2020, 23:26) Жоре, аз се уповавам на статистиката ...   29/02/2020, 23:39
|||- - Питето   Е точно де, отиваш за кетап че нямат работа за теб, а не да ти намерят работа, щ...   01/03/2020, 09:09

Closed TopicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 15:02