test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> Ще се промени ли живота след пандемията?, Ще обеднеят ли много хората у нас и в чужбина?
Радио Ереван
коментар 23/03/2020, 16:55
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Изгонени
Съобщения: 3 124
Регистриран: 02/06/2017
От: Варна
Потребител # 45

Вчера се срещнах с квартиранта ми да ми даде наема. Даде ми банкнотите увити в тоалетна хартия. Умислен беше. Работи сезонно, а точно тази зима решил да не ходи в Пампорово и изхарчил спестяванията си. Сега на Златни пясъци сезон едва ли ще има, а ако има ще е много слаб и той се хванал работник в зеленчукова борса. Осем часа товари камиони с плодове и зеленчуци. Плащат му по 35 лева на ден без договор. Приятелката му работи в магазин в мола, който сега не работи. Каза ми, ако ме изгонят, ще мога да ти плащам още само един месец и напускам.
Как мислите, ще се промени ли животът след пандемията?
Go to the top of the page
ЛС

Start new topic
Отговор
lati1960
коментар 23/03/2020, 18:35
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Съобщения: 8 828
Регистриран: 20/04/2019
Потребител # 519

Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 16:55) *
Вчера се срещнах с квартиранта ми да ми даде наема. Даде ми банкнотите увити в тоалетна хартия. Умислен беше. Работи сезонно, а точно тази зима решил да не ходи в Пампорово и изхарчил спестяванията си. Сега на Златни пясъци сезон едва ли ще има, а ако има ще е много слаб и той се хванал работник в зеленчукова борса. Осем часа товари камиони с плодове и зеленчуци. Плащат му по 35 лева на ден без договор. Приятелката му работи в магазин в мола, който сега не работи. Каза ми, ако ме изгонят, ще мога да ти плащам още само един месец и напускам.
Как мислите, ще се промени ли животът след пандемията?

Здравей!
Животът вече се променѝ. И то не към добро. Въпросът е колко още ще сме така, в извънредно положение? Ако се проточи още дълго, дори които имат някакви спестявания, не могат да живеят така безкрайно дълго. В САЩ вече се обсъжда доктрината "пари от хеликоптер", ето:
https://www.manager.bg/biznes/dzhouzef-stig...-drug-vid-kriza
У нас тепърва се говори за някакви мерки, и то по "спасяване на дребния и среден бизнес". А какво правим с хора като твоя квартирант? Само за ден у нас вече се регистрират между 750 и 1300 безработни! Виж тук:
https://www.pariteni.bg/novini/rabota/ot-75...t-na-den-234506
А самотните възрастни хора, а социално изолираните, бедните, инвалидите?
Да си стоим вкъщи, за да не се разпространи заразата. Добре. Така трябва. А кой ще ни храни?
Защото, като гледам как вървят нещата, извънредното положение със сигурност ще се проточи, ще бъде удължено, и не се знае с колко. Какво правим всички в тази ситуация?
Нека да обърна внимание и на един друг факт, за който никой не говори. От Брюксел се отпускат парѝ за борбата с вируса. О кей. Но кой ще отпусне такива за оцеляване на най-уязвимите слоеве по време на кризата? Не се говори за това. А знаете ли колко е на брой бюрократичната машина на ЕС? Над 30-35 000, и то високо платени висши чиновници, евро комисари, депутати, с шофьорите им, секретар/к/ите им, преводачите, и т. н.
https://europa.eu/european-union/about-eu/f...ministration_bg
Средното месечно възнаграждение на всички тези е около 20-30 000 евро. Сега умножете броя по сумата, плюс допълнителни разходи като командировки, наеми, офиси, гориво, пожизнени пенсии, и т. н., и ще получите месечна сума не по-малка от 1 500 000 000-2 000 000 000 евро. 2 милиарда евро! Плащаме на месец данъкоплатците по тази баснословно раздута и почти излишна бюрократична машина! И това са плутократи, които изпуснаха момента на кризата, за да я ограничат поне до допустими загуби, отделно не сториха и не правят нищо по последиците, вкл. в Италия, която изоставиха буквално на произвола на съдбата. Същото очаква тепърва и Испания, както се развиват нещата, а май пикът на заразата в цяла Европа предстои!
Не открих по-нови данни за бедните в ЕС от тези:
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-ex...y_statistics/bg
Да кажем, че процентът бедни и сега е около 16-17%, което умножено по месечни разходи за направо излишната поне в тази криза евро администрация прави по около 100-200 евро на беден само от това перо! На месец. Дори повече, защото процентът бедни е на база активно работещи, а не на общия брой население на ЕС. Разбира се, тези цифри са много относителни, но си заслужава да ги знаем. По причина как гражданите на Европа хранят и то доста добре една почти безполезна администрация. Поне в тази криза е факт, и биха могли сами да помислят от Комисията всички тези, понеже така или иначе няма да работят в ситуацията, да си дарят доходите за някакъв фонд по подпомагане на най-уязвимите, поне докато трае карантината. Поне това добро дело биха могли да сторят, но се съмнявам да го направят. Всичко е едно тотално лицемерие! От страна на този елит. Тази криза поне това ни разкри.

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 23/03/2020, 18:50

--------------------
Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
ЛС
Радио Ереван
коментар 23/03/2020, 20:54
Копирай адреса: #3

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(lati1960 @ 23/03/2020, 18:35) *
Здравей!
Животът вече се променѝ. И то не към добро. Въпросът е колко още ще сме така, в извънредно положение? Ако се проточи още дълго, дори които имат някакви спестявания, не могат да живеят така безкрайно дълго. В САЩ вече се обсъжда доктрината "пари от хеликоптер", ето:
https://www.manager.bg/biznes/dzhouzef-stig...-drug-vid-kriza
У нас тепърва се говори за някакви мерки, и то по "спасяване на дребния и среден бизнес". А какво правим с хора като твоя квартирант? Само за ден у нас вече се регистрират между 750 и 1300 безработни! Виж тук:
https://www.pariteni.bg/novini/rabota/ot-75...t-na-den-234506
А самотните възрастни хора, а социално изолираните, бедните, инвалидите?
Да си стоим вкъщи, за да не се разпространи заразата. Добре. Така трябва. А кой ще ни храни?
Защото, като гледам как вървят нещата, извънредното положение със сигурност ще се проточи, ще бъде удължено, и не се знае с колко. Какво правим всички в тази ситуация?
Нека да обърна внимание и на един друг факт, за който никой не говори. От Брюксел се отпускат парѝ за борбата с вируса. О кей. Но кой ще отпусне такива за оцеляване на най-уязвимите слоеве по време на кризата? Не се говори за това. А знаете ли колко е на брой бюрократичната машина на ЕС? Над 30-35 000, и то високо платени висши чиновници, евро комисари, депутати, с шофьорите им, секретар/к/ите им, преводачите, и т. н.
https://europa.eu/european-union/about-eu/f...ministration_bg
Средното месечно възнаграждение на всички тези е около 20-30 000 евро. Сега умножете броя по сумата, плюс допълнителни разходи като командировки, наеми, офиси, гориво, пожизнени пенсии, и т. н., и ще получите месечна сума не по-малка от 1 500 000 000-2 000 000 000 евро. 2 милиарда евро! Плащаме на месец данъкоплатците по тази баснословно раздута и почти излишна бюрократична машина! И това са плутократи, които изпуснаха момента на кризата, за да я ограничат поне до допустими загуби, отделно не сториха и не правят нищо по последиците, вкл. в Италия, която изоставиха буквално на произвола на съдбата. Същото очаква тепърва и Испания, както се развиват нещата, а май пикът на заразата в цяла Европа предстои!
Не открих по-нови данни за бедните в ЕС от тези:
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-ex...y_statistics/bg
Да кажем, че процентът бедни и сега е около 16-17%, което умножено по месечни разходи за направо излишната поне в тази криза евро администрация прави по около 100-200 евро на беден само от това перо! На месец. Дори повече, защото процентът бедни е на база активно работещи, а не на общия брой население на ЕС. Разбира се, тези цифри са много относителни, но си заслужава да ги знаем. По причина как гражданите на Европа хранят и то доста добре една почти безполезна администрация. Поне в тази криза е факт, и биха могли сами да помислят от Комисията всички тези, понеже така или иначе няма да работят в ситуацията, да си дарят доходите за някакъв фонд по подпомагане на най-уязвимите, поне докато трае карантината. Поне това добро дело биха могли да сторят, но се съмнявам да го направят. Всичко е едно тотално лицемерие! От страна на този елит. Тази криза поне това ни разкри.

Здравей!
То е ясно, че по време на пандемията ще има безработни и фалити. Въпросът е какво ще стане после? Нещата ще започнат ли постепенно да се връщат по старому или ще си останем в блатото?
ЛС
D-rA
коментар 23/03/2020, 21:02
Копирай адреса: #4

Advanced Member
Група: Редовни потребители
Съобщения: 2 294
Регистриран: 20/03/2017
Потребител # 4

Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 20:54) *
Здравей!
То е ясно, че по време на пандемията ще има безработни и фалити. Въпросът е какво ще стане после? Нещата ще започнат ли постепенно да се връщат по старому или ще си останем в блатото?

На никой не му е ясна тази переспектива... Нямам идея защо, но след твоя въпрос ми излезе асоциация:Тир с портокали се обръща на Тракия - портокали се търкалят навсякъде, масло тече, нафта тече и си е едно голямо мазало...Та, кога според теб този тир ще почне да "ходи" по шосето и как ще си събере портокалите... sunbathing.gif

--------------------
ЛС
Радио Ереван
коментар 23/03/2020, 21:11
Копирай адреса: #5

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(D-rA @ 23/03/2020, 21:02) *
На никой не му е ясна тази переспектива... Нямам идея защо, но след твоя въпрос ми излезе асоциация:Тир с портокали се обръща на Тракия - портокали се търкалят навсякъде, масло тече, нафта тече и си е едно голямо мазало...Та, кога според теб този тир ще почне да "ходи" по шосето и как ще си събере портокалите... sunbathing.gif

Аз съм оптимист. Мисля си, че след година и половина или най-много две, ще се оправим. wavetowel2.gif

През 2009 година през финансовата криза, моя позната ме попита, колко ще продължи. Аз казах, че според мен най-много пет години. Оказа се, че горе-долу съм познал. Тя каза, дотогава ще измрем. Е, не измряхме. smile.gif
ЛС
lati1960
коментар 23/03/2020, 21:38
Копирай адреса: #6

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 21:11) *
Аз съм оптимист. Мисля си, че след година и половина или най-много две, ще се оправим. wavetowel2.gif

През 2009 година през финансовата криза, моя позната ме попита, колко ще продължи. Аз казах, че според мен най-много пет години. Оказа се, че горе-долу съм познал. Тя каза, дотогава ще измрем. Е, не измряхме. smile.gif

И двамата сте прави. Ще оцелеем. Поне тези, които не починат.
Но, така ли трябва да е? Защото имам усещането, че обикновените граждани не само на ЕС и Европа сме тотално изоставени от нашия елит, визирам най-вече този в Брюксел. Който се държи от висотата на някакви недосегаеми божества притежаващи машинката за печатане на кинти, смятайки че това решава всички проблеми. Ми не.
Няма да се правя на пророк, в тази ситуация е направо нелепо, но не е само мое мнение, че кризата с пандемията в Европа тепърва ще ескалира, нейният пик се очаква след около месец, там някъде, плюс минус. Така че мерките на карантината и извънредното положение ще се удължат, може би безсрочно, не знам. Как в тази ситуация ще оцеляват обикновените хорица без доходи, работа, храна, и т. н.? На кого от елита и управляващите им пука за това? Къде се покриха супер активните евро депутати наши, като Джамбазки, онзи с опашката, другият от ГЕРБ, забравих им имената? Знаете ли какви са заплатите им? Около 20 000 евро на месец! Това са 40 000 лева. Колко българи имат такъв годишен, не месечен доход? Малцина. Въобще, всички такива могат и с години да си я карат от вкъщи, дреме им. Само че, като не работи икономиката, селското стопанство, индустрията, всичко, какво ще ядат и те, щото стоките в магазините не падат от небето!

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 23/03/2020, 21:41

--------------------
ЛС
Питето
коментар 25/03/2020, 18:49
Копирай адреса: #7

Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81

Кво оцеляване те е подгонило бе, юнак? Нито купони имаш, нито се редиш на 3 километрова опашка за 20литра бензин, нито ти се налага да прехвърляш газ от бутилката за печката в газовото на колата, нито заплатата ти е равна на няколко автобусни билетчета... Кви ми ги рЕдиш бе? Има хора с 200 литра фризери пълни със свинско от миналото лято...
НЕма да го докараш до "слизането на партизаните", колкото и да обясняваш как "небето падало, давайте да бягаме".

--------------------
"Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
lati1960
коментар 25/03/2020, 21:06
Копирай адреса: #8

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(Питето @ 25/03/2020, 18:49) *
Кво оцеляване те е подгонило бе, юнак? Нито купони имаш, нито се редиш на 3 километрова опашка за 20литра бензин, нито ти се налага да прехвърляш газ от бутилката за печката в газовото на колата, нито заплатата ти е равна на няколко автобусни билетчета... Кви ми ги рЕдиш бе? Има хора с 200 литра фризери пълни със свинско от миналото лято...
НЕма да го докараш до "слизането на партизаните", колкото и да обясняваш как "небето падало, давайте да бягаме".

Не прибързваш ли, с упреците?
Ето: https://www.pariteni.bg/novini/pari/shte-za...te-u-nas-234533
По принцип много ми се иска ти да си прав, и да не се стигне дотам. Но, дали?
Иди да си припомниш какви ги писахте някои и за опасността от вируса, а виж каква стана тя!
Къса е паметта на някои, късичка.

--------------------
ЛС
Питето
коментар 26/03/2020, 22:29
Копирай адреса: #9

Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81

Къса, ма помня няколко "свършеци на света" и не ми минава от това дето го плещите в момента. Пък колко кризи сме преживели и пак шаваме и икономиката задобрява и позабогатяваме... Аре леко със "СТРАХУВАНЕТО НА НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО". Като го докараме до "цигарена валута" едва тогава почвай да се притесняваш. В момента се усеща резултата от сговнена логистика и сговнен сектор на услугите, не че са ти сринати пътищата, или вода е завлекла всичките складове с папо и топло в територията...
По-интересното е защо има хора, които крещят "небето пада", каква им е файдата. Дали са петте минути слава, или имат поставени нЕкакви цели, или просто имат нещо за продаване и смятат че в паниката ще го шитнат на висока цена. misli.gif Ти от кои си?

--------------------
"Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
lati1960
коментар 27/03/2020, 10:48
Копирай адреса: #10

Advanced Member
Потребител # 519

Цитат(Питето @ 26/03/2020, 22:29) *
Къса, ма помня няколко "свършеци на света" и не ми минава от това дето го плещите в момента. Пък колко кризи сме преживели и пак шаваме и икономиката задобрява и позабогатяваме... Аре леко със "СТРАХУВАНЕТО НА НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО". Като го докараме до "цигарена валута" едва тогава почвай да се притесняваш. В момента се усеща резултата от сговнена логистика и сговнен сектор на услугите, не че са ти сринати пътищата, или вода е завлекла всичките складове с папо и топло в територията...
По-интересното е защо има хора, които крещят "небето пада", каква им е файдата. Дали са петте минути слава, или имат поставени нЕкакви цели, или просто имат нещо за продаване и смятат че в паниката ще го шитнат на висока цена. misli.gif Ти от кои си?

Никога не съм писал за свършек на света. blink.gif Само предупреждавах, че вирусът е реален, и ще доведе до нещо страшно в глобален план, което и стана. Впрочем, темите си стоят, всеки може да се върне и да си припомни какво е писал и казвал.
Иначе аз съм от тези, които предварително опитват да предупреждават за задаващи се беди и трагедии, колкото могат и както могат. И докъдето ни е дадено да знаем. Не искам да намесвам тук отново Библията, само ще отбележа един от принципите, по които действа Небето, което не пада: Та там Отгоре никога не пращат беди и катастрофи на хората, без преди това да предупредят какво следва. Железен принцип. Не се вживявам като пророк, да не помислиш, не. Но, просто чета едни пророчества в Книгата, и понеже вярвам на писаното там, виждам как всичко се изпълнява буква по буква, ред подир ред, до последната запетайка. И, понеже няма никакъв смисъл това знание да ми е дадено само на мен, опитвам да го споделя и с останалите. Не че намирам разбиране по същото, виждаш. Подигравачите не са малко, дори на фона на тази огромна трагедия. Надявам се поне разумните да са разбрали. Не че идва краят на света. Светът ще го има още, дори край няма да има, спекулират някои с това, прав си. Ще има някога в бъдещето обновяване, рестарт на света, ако ме разбираш. Не край. Но друга тема. Според мен обаче, и според писаното в упоменатата Книга, задават се едни беди, "язви", мор, глад, природни бедствия, войнѝ и други глобални трагедии, преди въпросното обновление на планетата ни. За това иде реч, не за край на света. Поне аз така съм го разбрал, и с най-добри намерения го споделям. Ако пък съм сбъркал, и светът пак продължи да си е какъвто си го знаем отпреди, още по-добре. Няма от какво да се притеснявате, нали. Аз също се надявам да е така, чисто по човешки, но... друго е писано, в дебелата черна Книга.
Също е важно да уточня, че пак в нея пише, че ако човеците, тоест всички ние, се променим към добро, и спрем да вършим всички гадости, които вършим по целия свят - измама, грабеж, убийства, войнѝ, насилие, блудства, скверности, и т. н., всички тези лоши неща ще ни отминат, ще ги избегнем. За съжаление дори в тази ситуация сега не виждам голям пробив по това, макар да има някои наченки. Но си мисля, че когато нещата се нормализират, поне елитът най-общо казано ще си я подкара както досега, вършейки същите щуротии, и не само той. Така че... едва ли тази пандемия ще е последният и най-страшен "шамар" за света ни Отгоре.

Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 27/03/2020, 10:52

--------------------
ЛС

Отговори в темата
- - lati1960   Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 16:55) Вчера се срещнах с квартиранта ...   23/03/2020, 18:35
|- - Радио Ереван   Цитат(lati1960 @ 23/03/2020, 18:35) Здравей! Животът вече се промен...   23/03/2020, 20:54
|- - D-rA   Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 20:54) Здравей! То е ясно, че по в...   23/03/2020, 21:02
|- - Радио Ереван   Цитат(D-rA @ 23/03/2020, 21:02) На никой не му е ясна тази переспе...   23/03/2020, 21:11
|- - lati1960   Цитат(Радио Ереван @ 23/03/2020, 21:11) Аз съм оптимист. Мисля си, че с...   23/03/2020, 21:38
|- - Питето   Кво оцеляване те е подгонило бе, юнак? Нито купони имаш, нито се редиш на 3 кило...   25/03/2020, 18:49
|- - lati1960   Цитат(Питето @ 25/03/2020, 18:49) Кво оцеляване те е подгонило бе, юнак...   25/03/2020, 21:06
||- - Питето   Къса, ма помня няколко "свършеци на света" и не ми минава от това дето...   26/03/2020, 22:29
||- - lati1960   Цитат(Питето @ 26/03/2020, 22:29) Къса, ма помня няколко "свършеци...   27/03/2020, 10:48

Closed TopicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 12:10