test
IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

> На прост човек кОр се набива, а не акъл., Съгласни ли сте с тази мисъл?
Радио Ереван
коментар 12/08/2020, 18:31
Копирай адреса: #1

Advanced Member
Група: Изгонени
Съобщения: 3 124
Регистриран: 02/06/2017
От: Варна
Потребител # 45

"Акъл се набива Томиславе на умен човек. На прост човек кОр се набива. Той не може да поеме акъл..." Преди известно време познат глас в един запис го каза.
Според мен въпреки вулгарния начин на изразяване в тези думи има голяма доза истина.
Go to the top of the page
ЛС

Start new topic
Отговор
Persian
коментар 30/08/2020, 01:10
Копирай адреса: #2

Advanced Member
Група: Редовни потребители
Съобщения: 1 209
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 17

Не съм съгласен с тази мисъл, защото думата се използва за друг вид хора, не за прости.
То ако е така, значи всички жени са прости.

Използва се, когато се опитваш да вкараш на някой нещо в главата, ама той не зацепва.
ЛС
Радио Ереван
коментар 30/08/2020, 13:18
Копирай адреса: #3

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(Persian @ 30/08/2020, 02:10) *
Не съм съгласен с тази мисъл, защото думата се използва за друг вид хора, не за прости.
То ако е така, значи всички жени са прости.

Използва се, когато се опитваш да вкараш на някой нещо в главата, ама той не зацепва.

Не е баш така.
То да е кОр да му го набиеш, а то акъл.

В случая главният герой иска да каже, че простият човек разбира само от лошо. Не съм цитирал целия разговор.
ЛС
Питето
коментар 31/08/2020, 13:46
Копирай адреса: #4

Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81

Веднага поглеждаме в реалността, а там простите хора работят за заплата (благинка), а робството (насилието) е отсвирено преди векове. Май теорията с "набиването на к*р на простите" като основен похват е опровергана повсеместно и епохално.

--------------------
"Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
Радио Ереван
коментар 31/08/2020, 14:05
Копирай адреса: #5

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(Питето @ 31/08/2020, 14:46) *
Веднага поглеждаме в реалността, а там простите хора работят за заплата (благинка), а робството (насилието) е отсвирено преди векове. Май теорията с "набиването на к*р на простите" като основен похват е опровергана повсеместно и епохално.

Ще ти дам един прост пример отпреди 20 години. Тогава един хулиган в квартала тормозеше брат ми. Баща ми поговори с него цивилизовано. Не даде резултат. Пребих го от бой почти без да разговарям с него. Не го докосна повече с пръст, а мен започна да ме поздравява много любезно. Понякога насилието дава резултат.
П.П. Миналата година разбрах, че този човек е починал от свръхдоза.
ЛС
Питето
коментар 31/08/2020, 14:38
Копирай адреса: #6

Advanced Member
Потребител # 81

Блестящ пример, че беззаконието е двупосочно. И двамата не ви е било страх от законно наказание, т.е. файдата от беззаконието е надвишавала в пъти риска да ви хванат и накажат. Огледалната страна е изобилието от оръжие в хората, тогава пък страха да не се натъкнеш на "по-бърз стрелец" ще спира мераците да те набият/ ти да набиеш някого. И в двата случая, принудата зад закона не действа така, както ти се иска. Сега, ако присъдите почнат да се дават в "труд", а не в "излежаване", то наказания сам ще трябва да си избира дали да бачка яко за да излезе в срок, или да лежи цял живот... Просто трябва присъдата да се дава в "изработени дни", а не просто по календарен срок и стой та гледай промени.

--------------------
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка
ЛС
Радио Ереван
коментар 31/08/2020, 15:50
Копирай адреса: #7

Advanced Member
Потребител # 45

Цитат(Питето @ 31/08/2020, 15:38) *
Блестящ пример, че беззаконието е двупосочно. И двамата не ви е било страх от законно наказание, т.е. файдата от беззаконието е надвишавала в пъти риска да ви хванат и накажат. Огледалната страна е изобилието от оръжие в хората, тогава пък страха да не се натъкнеш на "по-бърз стрелец" ще спира мераците да те набият/ ти да набиеш някого. И в двата случая, принудата зад закона не действа така, както ти се иска. Сега, ако присъдите почнат да се дават в "труд", а не в "излежаване", то наказания сам ще трябва да си избира дали да бачка яко за да излезе в срок, или да лежи цял живот... Просто трябва присъдата да се дава в "изработени дни", а не просто по календарен срок и стой та гледай промени.

Не ставаше въпрос за законно наказание, а за насилие.
Нямаш право да се защитиш с огнестрелно оръжие, ако те нападна с голи ръце. Нещо повече, мога да ти отнема пищова. Дори и в САЩ не се стреля заради един-два шамара или откраднат телефон. Оръжието повече пречи, отколкото помага в повечето случаи.

Да направят всички присъди доживотни, ако лишеният от свобода не работи, може и да е безсмислена работа!? Примерно да пренасят камъни от единия край на двора на другия. Ако са на специален режим и не ползват двор, да правят лицеви опори в килията. w00tbrows.gif Надзирателите ще броят лицевите опори, а видеокамера ще ги наблюдава.
Ами с истинските доживотни какво предлагаш да направят? Ако не работят, да нямат право на погребения предлагам. smile.gif Замириса ми на нещо като робство, но какво от това.
Вместо да го обсъждаме тук безрезултатно, вземи я изпрати тази идея на правосъдния министър, дето е в оставка.

Преди няколко години в САЩ мексиканци затворници са осъдили директора на затвора защото ги принуждавал да работят за един долар на ден. Ако не били съгласни, ги слагал в изолатора, да им дойде акъла.

Ето нещо за принудителния труд.
http://rabotatami.com/kakvo-e-prinuditelen-trud/
ЛС
Питето
коментар 31/08/2020, 17:25
Копирай адреса: #8

Advanced Member
Потребител # 81

Е именно за насилието като част от наказанието. "Наказание" е различно от "насилие". От там и наказание, наложено само с насилие не е достатъчно възпиращо на днешно време. Ето, и онзи и ти сте отсвирили страха от наказание, хем знаете че ако ви хванат, ще ви го наложат насила (наказанието). Виж, ако в наказанието участва и собствен избор, който води до самопрецакване, то при същия размер, наказанието ще има далеч по-голяма превенция, въпреки че ще изглежда като сам си решаваш как да ти е по-лесно. Усещането за автогол е доста по-прецакващо от това, да получиш два-три гола. В момента, ситуацията е "аз срещу онези с наказанията", и си стискаш зъбите щото виждаш враг, дето трябва да бъде надигран. Обаче ако те оставят сам да си избереш между два-три (прецакващи) варианта, тогава освен враг, ще виждаш и огромен АВТОГОЛ, което е мнооого по-подтискащо от боренето на враг. Абе оставят те да се пържиш в собствения си избор. Съвсем тъп пример: Наказанието е определн брой трудодни, като неработните дни не се зачитат за нищо, а ти имаш избор дали да бачкаш и да стопиш наказанието, или да лежиш в килията. Ако лежиш, остава да ти висят трудодните, и усещаш как си губиш времето за нищо*. Ако бачкаш, то бачкаш за да си изтърпиш наказанието, а не като сега за да го намалиш... Ми нЕма пропуск, труда си го трудиш на 100%, а почивката я намразваш и сам си се гърчиш до откат. Ела после пак да шамариш по улиците.

------------------
*Може дори, на определен брой лежани дни, да ти "олихвяват хотела" с още по един трудоден. Така колкото повече отлагаш, толкова повече ще се САМОНАКАЗВАШ. Абе самопрецакване отвсякъде, а то боли повече от външната принуда.

--------------------
ЛС

Отговори в темата
- - Persian   Не съм съгласен с тази мисъл, защото думата се използва за друг вид хора, не за ...   30/08/2020, 01:10
- - Радио Ереван   Цитат(Persian @ 30/08/2020, 02:10) Не съм съгласен с тази мисъл, защото...   30/08/2020, 13:18
|- - Питето   Веднага поглеждаме в реалността, а там простите хора работят за заплата (благи...   31/08/2020, 13:46
|- - Радио Ереван   Цитат(Питето @ 31/08/2020, 14:46) Веднага поглеждаме в реалността, а та...   31/08/2020, 14:05
|- - Питето   Блестящ пример, че беззаконието е двупосочно. И двамата не ви е било страх от за...   31/08/2020, 14:38
|- - Радио Ереван   Цитат(Питето @ 31/08/2020, 15:38) Блестящ пример, че беззаконието е дву...   31/08/2020, 15:50
|- - Питето   Е именно за насилието като част от наказанието. "Наказание" е различно...   31/08/2020, 17:25

Reply to this topicStart new topic

Олекотена версия Сега е: 17/04/2026, 10:53