![]() |
![]() |
![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Копирай адреса:
|
|
Advanced Member
![]() ![]() ![]() Група: Редовни потребители
Съобщения: 714
Регистриран: 03/01/2022
Потребител # 705
![]() |
Най простата и логична система за топла вода и отопление.
Помпата спира, и през нея изтича в съд водата. Ше спре на 98 градуса да кажем, да не кипне, и на 2 градуса да не замръзне, и така панелите остават празни. Управление, платка готова, с температурен датчик ? Конкретна за това платка? Оня ден си купих от София, дистанционен модул с четири дистанционни, 53 лева с доставката. В кутия нарочна, с две релета. Е нещо такова търся, ама за система. https://www.google.com/search?q=drain+back+...le&ie=UTF-8 Това съобщение е било редактирано от Quaker between your quarks на 12/05/2022, 11:53 |
![]() |
![]()
Копирай адреса:
|
|
Advanced Member
Потребител # 705
![]() |
Днес май се разубедих конкретно от тази система.
Казаха че не е френдли за колекторите. Чакам оферта от таз фирма. https://www.elterm-bg.com/ За сега, си говорим, и общуваме, а аз поумнявам. ![]() |
![]()
Копирай адреса:
|
|
Advanced Member
Потребител # 705
![]() |
Отвратен съм.
Всички приказки за КПД, губят смисъл, ако имаш още площ. Площ имам много, комуникирах, поумнях. Всички искат пари, няма лошо, но поумняваш с въпросите, и отговорите. Да не ви систематизирам в конкретиката, сложно е. Аз, глабален астрофизик, от тия квантовите. Не мое да ми прецакат прозрението инджилери, след като съм академик. Чухме, направихме си оглушки. Нее... кой ще плакнеш ти бее... ![]() |
![]()
Копирай адреса:
|
|
Advanced Member
Потребител # 705
![]() |
Най ме е страх, да не настина, и да не се мина.
Завода е до мен. Купувам кангал, 100 метра, да има. Ама защо да ви обяснявам, по магазините е с стена 2мм. Има стандарт 2.4, и повече. Кангал 100 метра, кой ще купи? Отивам и купувам ! Стената е важна, инак се ... Не откривам дума, за тънка стена. |
![]()
Копирай адреса:
|
|
Advanced Member
Съобщения: 502
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 14
![]() |
... добре :.) ... смислени панели - монокристали 450Вт ... ... енд юзер работещо решение са хибридните инвертори /пълна синусоида/ - взимат от панелите каквото има и си добавят от мрежата /или втори източник/ разликата ако се налага ... могат да работят и без батерии ... ... 5кВт /с претоварване до 11кВт/ монофазен е към 530$ ... малко по-скъпите позволяват паралелно свързване за по-голяма мощност, например по 9 и повече на фаза ... имат вариант на групиране и за трифазен ток ... ... батерии - литий-железен фосфат около 180$ на 3.2В/300А клетка /склад в Европа/ ... отделно BMS модул с вграден изравнител ... ... при оразмеряването е важно е да се вземат предвид - диапазона на входен ток и напрежение на инвертора и разбира се режим на работа "off-grid", щото електромерите са само с натрупване ... ... панелите дават около 10% от номинала си в облачно време ... ... сглобяваш системата сам ... щото обичаш да работиш с ръцете си :.) ... Успех! |
![]()
Копирай адреса:
|
|
Advanced Member
Потребител # 705
![]() |
Нее...нищо не сглобявам сам. Да работят другите, плащам си като пич, фирма, инджилери, специалисти с мозъчни гънки като кадаиф.
Разделение на труда му се казва. Инак, само за зимата, и само за един радиатор ще направя експериментални панели от кангал черни тръби, под поликарбонат. http://www.plastec.bg/bg/content/page4/%D0...0%BB%D0%BE.html |
![]()
Копирай адреса:
|
|
Advanced Member
Потребител # 14
![]() |
... добре, при подходяща цена може да се намери пазарно приложение ... ... без да съм специалист няколко вметки - пластмасата е лош топлообменник от това следва, че компенсаторно трябва да се увеличи нагревателната площ и да се намали дебита на флуида ... ... на къси разстояния вероятно може да се използва конвекцията ... безшумно е енергонезависимо ... ... при по-далечни, за да се запази мощността /при малка скорост на флуида/ ще трябва да се вдигне налягането в системата, да кажем чрез дросел при слива /това само по себе си ще вдигне още температурата/ ... ... ще трябва да се вземе предвид и влиянието на вискозитета при различните температури ... ... интересно какъв ще е жизнения цикъл на подобна инсталация и за колко време ще се изплати ... |
![]()
Копирай адреса:
|
|
Advanced Member
Съобщения: 5 522
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81
![]() |
Като за летен душ. Да се пляцикат внучетата на двора пред къщата... Поне на това от клипа толкова му е силата и приложението.
-------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
|
![]()
Копирай адреса:
|
|
Advanced Member
Потребител # 14
![]() |
... Хък се шегува ... ... в други, по-актуални теми имаше повече успех :.) ... |
![]()
Копирай адреса:
|
|
Advanced Member
Съобщения: 5 522
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81
![]() |
Шегува се, разбира се, човек със собствен струг в собствена работилница няма да се унижи с навит маркуч. обаче топлата вода на едно домакиство си е стабилен разход, който може да се поореже с прилична соларна система. Особено ако си в къща и можеш да правиш почти каквото си искаш на покрива на гаража и върху асмата. Да не подсказвам, че по нашите ширини и с последните меки зими, може да спести и доста от сметките за отопление. Всъщност надали ще е точно спестяване за предстоящата зима, ама поне числата във фактурите няма да наедреят като тези на съседите, а българина обича на съседа да му е зле...
-------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Сега е: 26/05/2022, 10:08 |
![]() |
![]() |