|
|
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
12/06/2019, 09:15
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
![]() ![]() ![]() Група: Редовни потребители
Съобщения: 948
Регистриран: 02/06/2017
Потребител # 50
|
Какво е мнението ви за това предложение?Опасно ли е за демокрацията ,или крачка в правилна посока.Защо партиите трябва да са облагодетелствани пред мажоритарните кандидати?Иначе шока сред партиите е пълен.Ще се спихнат заплатите на партийните администратори,няма да има свободни пари за купуване на гласове.Доста срамежливо някои протестират,но всъщност важното е кой как ще гласува.Контра доводите са ,че партиите щели да приемат пари от олигарси,със съответните задължения към тях след изборите.То не ,че и сега положението не е същото,/макар ,че е уж забранено/,но тогава зависимостта ще е тотална.Та ми минава през ума ,че партиите са склонни да нарушават закона,но да не намалят приходите си./и съответно разходите си./И като втори въпрос ,кому са нужни тези тумори в обществото.
|
12/06/2019, 14:24
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Съобщения: 2 294
Регистриран: 20/03/2017
Потребител # 4
|
Без субсидии е най-добре. Нима държавата /т.е. всички ние, гласуващи или не/ трябва да издържа мераклии да ни облъчват с химерични идеи?Ако има групи от хора с идейни съответствия -то да съществуват като партия, но да се самофинансират - членски внос, различни мероприятия с платен вход, и т.н., а защо не и субсидирани от който иска да влага пари в тяхното начинание.
Има достатъчно институции които да контролират паричните потоци и тяхната редовност пред законите.Ако някоя партия няма "дупе" да си осигури финансиране, за какъв чеп е да се меракландисва за власт? -------------------- |
12/06/2019, 18:39
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Съобщения: 1 435
Потребител # 40
|
Какво е мнението ви за това предложение?Опасно ли е за демокрацията ,или крачка в правилна посока.Защо партиите трябва да са облагодетелствани пред мажоритарните кандидати?Иначе шока сред партиите е пълен.Ще се спихнат заплатите на партийните администратори,няма да има свободни пари за купуване на гласове.Доста срамежливо някои протестират,но всъщност важното е кой как ще гласува.Контра доводите са ,че партиите щели да приемат пари от олигарси,със съответните задължения към тях след изборите.То не ,че и сега положението не е същото,/макар ,че е уж забранено/,но тогава зависимостта ще е тотална.Та ми минава през ума ,че партиите са склонни да нарушават закона,но да не намалят приходите си./и съответно разходите си./И като втори въпрос ,кому са нужни тези тумори в обществото. Ами така трябва да е. Партиите трябва да се субсидират от държавата и от членския внос, то иначе като са на власт ще играят по свирката на едрия капитал. Държавата трябва да следи изкъсо от къде идват парите и за какво с изхарчени. Единственото лошо на тази схема е, че дребните партии за които няма гласове няма как да съществуват и затова във властта ще продължават да се въртят 2-3 партии, което не е много разнообразно. |
12/06/2019, 20:09
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 50
|
Те партиите и така играят по свирката на техните спонсори.Не разбирам защо трябва да плащам на Сульо и Пульо,след като не ги ща.Който си ги иска ,да им плаща масрафа.А, идеалния случай е страната се разделя на 240 района,и всеки да гласува за който иска ,от района си.С не повече от 1% от днешните разходи държавата може да направи изборната организация.Ще отпаднат разходите за концерти,зали кебапчета,и ефирно време.
|
12/06/2019, 21:48
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Съобщения: 7 699
Регистриран: 08/06/2017
Потребител # 81
|
Ми ти и сега не плащаш на който не ти харесва, ма кой да чете като е по-лесно направо да ги напопържа на общо основание... Плаща им се за всеки избирател, който е гласувал за тях , който ги харесва. Една малка партия получава малко и то само ако прескочи бариерата, а големите партии (дето не ги харесваш), те обират каймака по схемата "колкото повече — толкова повече". Ако искаш да ги... прецакаш, трябва да се бориш за обратно пропорционално финансиране. Примерно малките партии до 7-8% вот да получават по 3лв, по-големите 8-15% по 1,5лв, а всички над 15% вот да получават по 0,83333(3)лв Така малките партии ще имат шан и мерак да оцелеят, да се сплотяват за да докопат 3-те лева, а това ще вкара доста малки играчи в политическия пасианс, което ще попрецака големите партии и ще се оформят различни коалиции и... абе няма да е лесно, да се прави мнозинство, нито ще е лесно да се прави прецакване чрез липса на кворум...
-------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка |
12/06/2019, 21:53
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 81
|
Това ще утрепе малките партии (няма да имат достатъчно пари за адекватна предизборна кампания), което е кофти за системата щото ще останат само 2-3 големи партии, дето държат икономически лостове и се финансират чрез схеми... Е, надали ти е мерак да имаш три големи партии между които да избираш.
-------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
" при толкова много бъдеще направо не виждам смисъл да се връщам към миналото." 2017 една българка |
12/06/2019, 21:54
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
Това ще утрепе малките партии (няма да имат достатъчно пари за адекватна предизборна кампания), което е кофти за системата щото ще останат само 2-3 големи партии, дето държат икономически лостове и се финансират чрез схеми... Е, надали ти е мерак да имаш три големи партии между които да избираш. Нали в основата на партиите са идеите, а ти говориш за парите - ако това им е идеята, да умират -------------------- |
13/06/2019, 07:51
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 81
|
И тези идеи дето ги мислиш, телепатично ли се разпространяват? Щото идеята е нищо, ако не се споделя с други хора, а това все още е с пари*. Къде малко, къде много но е с пари, особено ако търсиш широка подкрепа на идеята си та да може да влезеш в управлението и да я приложиш на практика. Отделно, че има други мераклии, дето искат да не се споделят чуждите идеи та да не им пречат и правят доста нещо по въпроса, което се преодолява пак с пари. Ако искаш да има партия дето да си струва да гласуваш за нея, трябва да заявиш (дори чрез разбутване на системата за гласуване и финансиране на партиите) това искане някак си, щото сегашната система се "храни" именно с "негласуване и отвращение от политиката".
--------------------------- *Дори идеите дето си споделяме и разтягаме тука струват месечните ни такси за интернет. -------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
13/06/2019, 10:19
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
И тези идеи дето ги мислиш, телепатично ли се разпространяват? Щото идеята е нищо, ако не се споделя с други хора, а това все още е с пари*. Къде малко, къде много но е с пари, особено ако търсиш широка подкрепа на идеята си та да може да влезеш в управлението и да я приложиш на практика. Отделно, че има други мераклии, дето искат да не се споделят чуждите идеи та да не им пречат и правят доста нещо по въпроса, което се преодолява пак с пари. Ако искаш да има партия дето да си струва да гласуваш за нея, трябва да заявиш (дори чрез разбутване на системата за гласуване и финансиране на партиите) това искане някак си, щото сегашната система се "храни" именно с "негласуване и отвращение от политиката". --------------------------- *Дори идеите дето си споделяме и разтягаме тука струват месечните ни такси за интернет. Същото е като когато имаш идея за бизнес - намираш финансиране, рискуваш и започваш развитието на идеята си като фирма. Може и да успееш, може и да се провалиш. Държавата те "субсидира със знак -" под форма на данъци и различни такси, а не налива пари в теб, само защото си направил фирма и си споделил с много хора с реклама, например и много хора са те "лайквали" в мрежата... Ако твоите идеи за партия са достатъчно привлекателни за множество хора, те хората ще те подкрепят - да, но за да се случи това, следва да се потрудиш доста - ако си сериозен, разбира се, а не чакаш да излъжеш множество, за да се закачиш на "държавно кранче"... и лайф из лайф -------------------- |
13/06/2019, 18:00
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 81
|
Държавата ще ме спонсорира толкова, колкото са гласувалите за моята идея и те няма да се чувстват ограбени щото нали гласуват точно за това. Ти ще гласуваш за идея която те кефи и твоя глас ще носи субсидия на тези с идеята. Ако никой не те кефи, то парите ти не отиват към никоя партия. От друга страна обаче, ако някой с големи икономически интереси налее пари в нЕкоя партия дето ще му играе по свирката, аз с моята хубава идея нямам шанс, докато ако има държавно финансиране, ще съм сигурен че ще имам достатъчно ресурси за следващите избори да ме чуят и видят хората, пък да гласуват както искат... Идеята на това държавно финансиране е да се осигури нЕкакъв прозрачен минимум за малките партии в парламента, щото да не ги мачкат лесно големите, а и самите малки да не стават лесно платени партии. В икономиката му казват "антимонополно законодателство". Е, има разлика в начина на работа, но икономиката е различно нещо от политиката.
А за това, че като не гласуваш не натоварваш държавната машина логика няма. Държавата осигурява всичко необходимо за отчитане на твоя глас предварително (и се плаща за това), а това че не си гласувал е един от изборите които са пред теб... абе платил си куверт, сервиран е на масата ама не си го пипнал и си искаш парите от ресторанта. -------------------- "Историята служи на българите да не си вземат поука от нея." Фра Дяволо
13/06/2019, 20:52
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
Държавата ще ме спонсорира толкова, колкото са гласувалите за моята идея и те няма да се чувстват ограбени щото нали гласуват точно за това. Ти ще гласуваш за идея която те кефи и твоя глас ще носи субсидия на тези с идеята. Ако никой не те кефи, то парите ти не отиват към никоя партия. От друга страна обаче, ако някой с големи икономически интереси налее пари в нЕкоя партия дето ще му играе по свирката, аз с моята хубава идея нямам шанс, докато ако има държавно финансиране, ще съм сигурен че ще имам достатъчно ресурси за следващите избори да ме чуят и видят хората, пък да гласуват както искат... Идеята на това държавно финансиране е да се осигури нЕкакъв прозрачен минимум за малките партии в парламента, щото да не ги мачкат лесно големите, а и самите малки да не стават лесно платени партии. В икономиката му казват "антимонополно законодателство". Е, има разлика в начина на работа, но икономиката е различно нещо от политиката. А за това, че като не гласуваш не натоварваш държавната машина логика няма. Държавата осигурява всичко необходимо за отчитане на твоя глас предварително (и се плаща за това), а това че не си гласувал е един от изборите които са пред теб... абе платил си куверт, сервиран е на масата ама не си го пипнал и си искаш парите от ресторанта. Къде е икономическата логика държавата да спонсорира мераклии да я яхнат?Ако някой налее пари в партия, негов проблем е дали гласоподаватели ще я харесат. Ако и твоята идея получи от бизнесмен с доказани доходи предложение за финансиране, ще го откажеш ли?Блажени са вярващите защото тяхно е ... това е за другия подфорум Нима, къде прочете че държавата /правителството/ е одобрило 6 000 000 х 11.00 лв. да бъдат заделени в сметка за изборите? (условно за 6 млн избиратели - за да е всичко необходимо). Ти представяш ли си колко е осигурен изборния процес, ако 6 млн минат през урните? Сега минават 1/3 та и два дни не могат да си оправят протоколите, а ако са всички - то държавата трябва да спре да функционира...Ако е осигурила всичко, значи на държавата ще и лесно да ми върне моите 11 лева - аз не харесвам никого от кандидатите. Имам право да си получа тези 11 лева. Другото е дискриминация на избирателите.ПП. Ако в магазина не ти харесат доматите, на касата ще те задължат ли да плащаш домати, щото имаш голям избор? ПП2. Аз не съм плащал куверт, а данъци и искам отчет и реципрочност за тяхното изразходване - плаща държавата на теб 11 лева, защото комшията Гошо те е харесал и е гласувал за теб, ОК с кеф да си планираш следващия изборен период. Аз не съм харесал нищо от предложенията - да си ми върнат 11 те предвидени, както си казал лева, да си удавя мъката по липса на избираем кандидат с айрян за по- дълго време -------------------- |
13/06/2019, 20:54
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 50
|
Какво става?Май си за уравниловка,по соц маниер,само че в политиката.Струва ми се ,че разсъждаваш доста инертно,придържайки се за установения ред.Какво ще кажеш за една такава идея.0,или1лв.субсидия,а държавата да поеме разноските по медийно разпространение на идеите на партиите./по равно за всички партии/.А за да не се съблазняват партиите от разни богаташи,допълнителното спонсориране да бъде забранено със закон.
|
13/06/2019, 21:27
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 81
|
Ква, уравниловка бе човек? Малките ще получават повече докато са малки, а като "порастнат" ще бъдат "отбити" от държавната хранилка. Целта е повече малки партии, повече нови партии, та да се разбутва блатото. Не че ще е "панацея", ама ми се вижда по-читаво от досегашното положение щото ще има повече избор на "предизборната сергия", което би увеличило броя на гласуващите, което пък ще обезсмисля купения вот... Ако нещо не ти харесва трябва да промениш действията си, че чак след това да очакваш някаква промяна накрая. При това няма гаранция дали ще е положителна или отрицателна, но без промяна, ще имаш още от досегашното.
13/06/2019, 21:39
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 81
|
Доколкото знам, никой не е давал на никого твоите негласувани 11лв. Давани са само кинти срещу гласове и проблема е в преразпределянето на гласували, а не на "гъбарите". И не, изборите не са като да влезеш в магазина, а са като да си платиш куверт в ресторант. Както писах, изборите се планират и организират за всички граждани с право на глас (поръчва им се куверт), а дали си гласувал или не е все едно, щото посоченото в "куверта е сервирано" и пари не се връщат. Никой няма да ти върне пари за организирането на изборите, а парите за партиите идват само от гласувалите (твоите 11 лв не са там щото не си гласувал). Ако не ти харесва, гласувай за някой, дето е обещал да го отмени това нещо и да връща пари на негласувалите. Ако има такъв и има шанс да успее, аз лично веднага ще си организирам партия и ще го подкрепя. Така разходите по купуването на гласове ще минават за сметка на бюджета, а аз ще минавам тънко, с малко купени гласове, но те ще са с огромна тежест.
13/06/2019, 22:12
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
Доколкото знам, никой не е давал на никого твоите негласувани 11лв. Давани са само кинти срещу гласове и проблема е в преразпределянето на гласували, а не на "гъбарите". И не, изборите не са като да влезеш в магазина, а са като да си платиш куверт в ресторант. Както писах, изборите се планират и организират за всички граждани с право на глас (поръчва им се куверт), а дали си гласувал или не е все едно, щото посоченото в "куверта е сервирано" и пари не се връщат. Никой няма да ти върне пари за организирането на изборите, а парите за партиите идват само от гласувалите (твоите 11 лв не са там щото не си гласувал). Ако не ти харесва, гласувай за някой, дето е обещал да го отмени това нещо и да връща пари на негласувалите. Ако има такъв и има шанс да успее, аз лично веднага ще си организирам партия и ще го подкрепя. Така разходите по купуването на гласове ще минават за сметка на бюджета, а аз ще минавам тънко, с малко купени гласове, но те ще са с огромна тежест. Куверт за ресторат казваш - ами като кухнята му е боклук, защо да го посещавам? Викайте шеф Манчев да ви оправи кошмарите в тая кухня -------------------- |
13/06/2019, 22:19
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
![]() ![]() ![]() Група: Администратори
Съобщения: 2 956
Регистриран: 17/03/2017
Потребител # 1
|
И кого да извикаме?
Ангела Меркел? Емануил Макрон? Борис Джонсън? Кой ще ни "оправи"? -------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
13/06/2019, 22:28
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
И кого да извикаме? Ангела Меркел? Емануил Макрон? Борис Джонсън? Кой ще ни "оправи"? Нима има полза от избори след 89'та? Колко още трябва да митарстваме в агонията в която ни завряха?Няма кой да ни оправи - освен с масов бойкот на изборите, времето за революционен напън изтече още тогава, без да го има в действие.Няма в световната история безкръвна подмяна на един строй с друг - и ние няма да го измислим... -------------------- |
14/06/2019, 10:53
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
Потребител # 1
|
След революция идва диктатура. Примери в подкрепа на тезата ми колкото искаш: 1917-та в Русия, Арабската пролет 2010-2012 и много други. Опитай се да дадеш пример, в който след революция е дошла демокрация.
-------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
14/06/2019, 11:38
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
След революция идва диктатура. Примери в подкрепа на тезата ми колкото искаш: 1917-та в Русия, Арабската пролет 2010-2012 и много други. Опитай се да дадеш пример, в който след революция е дошла демокрация. Френската революция Персийската конституционна революция ВОСР по същество не е революция а внесен преврат. Тя не е инспирирана от недоволство сред масите хора, а е наложена с външно финансиране. Арабската пролет 2010-2012 - е рано да се прави историческа оценка, но възбуждането на тези протести е също с външно финансиране. -------------------- |
14/06/2019, 16:56
Копирай адреса:
|
|
![]() Шеф на водопад
Потребител # 1
|
Това не може да го твърдиш сериозно!
За Френската революция: Цитат Не след дълго е обявена Първата френска република (септември 1792 г.), а управлението е поверено на Конвент, в който последователно вземат връх жирондинци и якобинци. Кралят е екзекутиран през януари 1793 г., икономическата ситуация все повече се влошава, а Франция е застрашена от инвазия на коалиция от европейските монархии. През юни 1793 политическата власт преминава в лявото течение на якобинците, които установяват якобинска диктатура, известна с жестоката разправа с враговете, особено в периода на царството на терора. Периодът приключва с т.нар. Термидориански преврат (27 юли 1794). Етапът на управление на Директорията (1795 – 1799) е белязан от успешното отблъскване на антиреволюционна коалиция на съюзните сили на Прусия и Австрия, към които се присъединяват емигрирали офицери-аристократи, срещу която се изправя революционната армия. Към края на периода обаче се забелязва отново прибягване към репресивни мерки и превратът от 18 фруктидор уврежда моралния авторитет на Директорията и подготвя почвата за края на републиканското управление. С преврата от 18 брюмер 1799 г. Директорията е свалена и заменена с Френски консулат, в който Наполеон Бонапарт поема всички важни функции. За Иран: Цитат Персийската конституционна революция е буржоазно-демократична революция в Иран между 1905 и 1911, съвпаднала с национално-освободително движение. Предизвикана е от засилването на чуждестранното влияние във финансово-икономическата сфера и против деспотичното управление на шаховете от династията Каджар. В революцията участват рамо до рамо националната буржоазия, дребни занаятчии, либерални земевладелци и селяни. Център на конституционното движение стават северните провинции, преди всичко Ирански Азербайджан. В хода на революцията е създаден Меджлис (парламент), приета е конституция. Въпреки това по-късно властта на Каджарите е възстановена под формата на конституционна монархия, а страната е разделена на сфери на влияние между Русия и Великобритания. Аз тук демокрация не виждам. -------------------- Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети. |
![]() ![]() |
| Олекотена версия | Сега е: 17/04/2026, 11:03 |