|
|
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
23/03/2020, 16:55
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
![]() ![]() ![]() Група: Изгонени
Съобщения: 3 124
Регистриран: 02/06/2017
От: Варна Потребител # 45
|
Вчера се срещнах с квартиранта ми да ми даде наема. Даде ми банкнотите увити в тоалетна хартия. Умислен беше. Работи сезонно, а точно тази зима решил да не ходи в Пампорово и изхарчил спестяванията си. Сега на Златни пясъци сезон едва ли ще има, а ако има ще е много слаб и той се хванал работник в зеленчукова борса. Осем часа товари камиони с плодове и зеленчуци. Плащат му по 35 лева на ден без договор. Приятелката му работи в магазин в мола, който сега не работи. Каза ми, ако ме изгонят, ще мога да ти плащам още само един месец и напускам.
Как мислите, ще се промени ли животът след пандемията? |
23/03/2020, 18:35
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Съобщения: 8 828
Регистриран: 20/04/2019
Потребител # 519
|
Вчера се срещнах с квартиранта ми да ми даде наема. Даде ми банкнотите увити в тоалетна хартия. Умислен беше. Работи сезонно, а точно тази зима решил да не ходи в Пампорово и изхарчил спестяванията си. Сега на Златни пясъци сезон едва ли ще има, а ако има ще е много слаб и той се хванал работник в зеленчукова борса. Осем часа товари камиони с плодове и зеленчуци. Плащат му по 35 лева на ден без договор. Приятелката му работи в магазин в мола, който сега не работи. Каза ми, ако ме изгонят, ще мога да ти плащам още само един месец и напускам. Как мислите, ще се промени ли животът след пандемията? Здравей! Животът вече се променѝ. И то не към добро. Въпросът е колко още ще сме така, в извънредно положение? Ако се проточи още дълго, дори които имат някакви спестявания, не могат да живеят така безкрайно дълго. В САЩ вече се обсъжда доктрината "пари от хеликоптер", ето: https://www.manager.bg/biznes/dzhouzef-stig...-drug-vid-kriza У нас тепърва се говори за някакви мерки, и то по "спасяване на дребния и среден бизнес". А какво правим с хора като твоя квартирант? Само за ден у нас вече се регистрират между 750 и 1300 безработни! Виж тук: https://www.pariteni.bg/novini/rabota/ot-75...t-na-den-234506 А самотните възрастни хора, а социално изолираните, бедните, инвалидите? Да си стоим вкъщи, за да не се разпространи заразата. Добре. Така трябва. А кой ще ни храни? Защото, като гледам как вървят нещата, извънредното положение със сигурност ще се проточи, ще бъде удължено, и не се знае с колко. Какво правим всички в тази ситуация? Нека да обърна внимание и на един друг факт, за който никой не говори. От Брюксел се отпускат парѝ за борбата с вируса. О кей. Но кой ще отпусне такива за оцеляване на най-уязвимите слоеве по време на кризата? Не се говори за това. А знаете ли колко е на брой бюрократичната машина на ЕС? Над 30-35 000, и то високо платени висши чиновници, евро комисари, депутати, с шофьорите им, секретар/к/ите им, преводачите, и т. н. https://europa.eu/european-union/about-eu/f...ministration_bg Средното месечно възнаграждение на всички тези е около 20-30 000 евро. Сега умножете броя по сумата, плюс допълнителни разходи като командировки, наеми, офиси, гориво, пожизнени пенсии, и т. н., и ще получите месечна сума не по-малка от 1 500 000 000-2 000 000 000 евро. 2 милиарда евро! Плащаме на месец данъкоплатците по тази баснословно раздута и почти излишна бюрократична машина! И това са плутократи, които изпуснаха момента на кризата, за да я ограничат поне до допустими загуби, отделно не сториха и не правят нищо по последиците, вкл. в Италия, която изоставиха буквално на произвола на съдбата. Същото очаква тепърва и Испания, както се развиват нещата, а май пикът на заразата в цяла Европа предстои! Не открих по-нови данни за бедните в ЕС от тези: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-ex...y_statistics/bg Да кажем, че процентът бедни и сега е около 16-17%, което умножено по месечни разходи за направо излишната поне в тази криза евро администрация прави по около 100-200 евро на беден само от това перо! На месец. Дори повече, защото процентът бедни е на база активно работещи, а не на общия брой население на ЕС. Разбира се, тези цифри са много относителни, но си заслужава да ги знаем. По причина как гражданите на Европа хранят и то доста добре една почти безполезна администрация. Поне в тази криза е факт, и биха могли сами да помислят от Комисията всички тези, понеже така или иначе няма да работят в ситуацията, да си дарят доходите за някакъв фонд по подпомагане на най-уязвимите, поне докато трае карантината. Поне това добро дело биха могли да сторят, но се съмнявам да го направят. Всичко е едно тотално лицемерие! От страна на този елит. Тази криза поне това ни разкри. Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 23/03/2020, 18:50 -------------------- Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
|
23/03/2020, 19:46
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
![]() ![]() ![]() Група: Редовни потребители
Съобщения: 2 294
Регистриран: 20/03/2017
Потребител # 4
|
Бъди добър - и аз съм човек, не ми се четат свободно съчинени бакалски сметки, а повече от половината ти мнение е такова.Нека се уважаваме, моля - бъдете кратки и ясни с мненията си
-------------------- |
23/03/2020, 19:48
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
Вчера се срещнах с квартиранта ми да ми даде наема. Даде ми банкнотите увити в тоалетна хартия. Умислен беше. Работи сезонно, а точно тази зима решил да не ходи в Пампорово и изхарчил спестяванията си. Сега на Златни пясъци сезон едва ли ще има, а ако има ще е много слаб и той се хванал работник в зеленчукова борса. Осем часа товари камиони с плодове и зеленчуци. Плащат му по 35 лева на ден без договор. Приятелката му работи в магазин в мола, който сега не работи. Каза ми, ако ме изгонят, ще мога да ти плащам още само един месец и напускам. Как мислите, ще се промени ли животът след пандемията? В този казус, който споделяш, можеш единствено да проявиш съчувствие към тези хора - намали им наема, примерно 50%.Парите както е тръгнало на никого няма да стигнат, но поне да се съхраним като човеци. -------------------- |
23/03/2020, 20:54
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
|
Здравей! Животът вече се променѝ. И то не към добро. Въпросът е колко още ще сме така, в извънредно положение? Ако се проточи още дълго, дори които имат някакви спестявания, не могат да живеят така безкрайно дълго. В САЩ вече се обсъжда доктрината "пари от хеликоптер", ето: https://www.manager.bg/biznes/dzhouzef-stig...-drug-vid-kriza У нас тепърва се говори за някакви мерки, и то по "спасяване на дребния и среден бизнес". А какво правим с хора като твоя квартирант? Само за ден у нас вече се регистрират между 750 и 1300 безработни! Виж тук: https://www.pariteni.bg/novini/rabota/ot-75...t-na-den-234506 А самотните възрастни хора, а социално изолираните, бедните, инвалидите? Да си стоим вкъщи, за да не се разпространи заразата. Добре. Така трябва. А кой ще ни храни? Защото, като гледам как вървят нещата, извънредното положение със сигурност ще се проточи, ще бъде удължено, и не се знае с колко. Какво правим всички в тази ситуация? Нека да обърна внимание и на един друг факт, за който никой не говори. От Брюксел се отпускат парѝ за борбата с вируса. О кей. Но кой ще отпусне такива за оцеляване на най-уязвимите слоеве по време на кризата? Не се говори за това. А знаете ли колко е на брой бюрократичната машина на ЕС? Над 30-35 000, и то високо платени висши чиновници, евро комисари, депутати, с шофьорите им, секретар/к/ите им, преводачите, и т. н. https://europa.eu/european-union/about-eu/f...ministration_bg Средното месечно възнаграждение на всички тези е около 20-30 000 евро. Сега умножете броя по сумата, плюс допълнителни разходи като командировки, наеми, офиси, гориво, пожизнени пенсии, и т. н., и ще получите месечна сума не по-малка от 1 500 000 000-2 000 000 000 евро. 2 милиарда евро! Плащаме на месец данъкоплатците по тази баснословно раздута и почти излишна бюрократична машина! И това са плутократи, които изпуснаха момента на кризата, за да я ограничат поне до допустими загуби, отделно не сториха и не правят нищо по последиците, вкл. в Италия, която изоставиха буквално на произвола на съдбата. Същото очаква тепърва и Испания, както се развиват нещата, а май пикът на заразата в цяла Европа предстои! Не открих по-нови данни за бедните в ЕС от тези: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-ex...y_statistics/bg Да кажем, че процентът бедни и сега е около 16-17%, което умножено по месечни разходи за направо излишната поне в тази криза евро администрация прави по около 100-200 евро на беден само от това перо! На месец. Дори повече, защото процентът бедни е на база активно работещи, а не на общия брой население на ЕС. Разбира се, тези цифри са много относителни, но си заслужава да ги знаем. По причина как гражданите на Европа хранят и то доста добре една почти безполезна администрация. Поне в тази криза е факт, и биха могли сами да помислят от Комисията всички тези, понеже така или иначе няма да работят в ситуацията, да си дарят доходите за някакъв фонд по подпомагане на най-уязвимите, поне докато трае карантината. Поне това добро дело биха могли да сторят, но се съмнявам да го направят. Всичко е едно тотално лицемерие! От страна на този елит. Тази криза поне това ни разкри. Здравей! То е ясно, че по време на пандемията ще има безработни и фалити. Въпросът е какво ще стане после? Нещата ще започнат ли постепенно да се връщат по старому или ще си останем в блатото? |
23/03/2020, 21:02
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
Здравей! То е ясно, че по време на пандемията ще има безработни и фалити. Въпросът е какво ще стане после? Нещата ще започнат ли постепенно да се връщат по старому или ще си останем в блатото? На никой не му е ясна тази переспектива... Нямам идея защо, но след твоя въпрос ми излезе асоциация:Тир с портокали се обръща на Тракия - портокали се търкалят навсякъде, масло тече, нафта тече и си е едно голямо мазало...Та, кога според теб този тир ще почне да "ходи" по шосето и как ще си събере портокалите... -------------------- |
23/03/2020, 21:05
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
|
В този казус, който споделяш, можеш единствено да проявиш съчувствие към тези хора - намали им наема, примерно 50%.Парите както е тръгнало на никого няма да стигнат, но поне да се съхраним като човеци. Да, разбира се, само че ще е по друг начин. Казах му, тъй като съм доволен от теб и си коректен, няма проблем да те изчакам да си стъпиш на краката няколко месеца, стига да ми гарантираш чрез залог, че ще си получа наемите. Не е задължително да платиш накуп всичко. Той ми каза, че ще помисли. Аз пък ще се опитам да му намеря друга по-сигурна работа. Млад е, работлив е, владее пет чужди езика и най-важното лоялен. Не давай хляб на гладния, а го научи или му помогни да си го изкарва. Направил е грешка, като не е работил зимата и си плаща за нея. Казах му го и той е съгласен. На мен парите ми стигат. Мога да изкарам с 1000 лева на месец без никакъв проблем, а доходите ми са значително по-големи. |
23/03/2020, 21:11
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
|
На никой не му е ясна тази переспектива... Нямам идея защо, но след твоя въпрос ми излезе асоциация:Тир с портокали се обръща на Тракия - портокали се търкалят навсякъде, масло тече, нафта тече и си е едно голямо мазало...Та, кога според теб този тир ще почне да "ходи" по шосето и как ще си събере портокалите... Аз съм оптимист. Мисля си, че след година и половина или най-много две, ще се оправим. През 2009 година през финансовата криза, моя позната ме попита, колко ще продължи. Аз казах, че според мен най-много пет години. Оказа се, че горе-долу съм познал. Тя каза, дотогава ще измрем. Е, не измряхме. |
23/03/2020, 21:25
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Съобщения: 1 468
Регистриран: 01/06/2017
Потребител # 34
|
И какво ще заложи ?
Щом знае езици в кол центровете ще го вземат.... 2000 лв , би трябвало да изкара.... Стар лихвар си ти , старрррр...... -------------------- След дъжда, откриваш нова красота, в планинския пейзаж.
В ношната тишина звукът на камбаната е особено чист. |
23/03/2020, 21:29
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 519
|
Бъди добър - и аз съм човек, не ми се четат свободно съчинени бакалски сметки, а повече от половината ти мнение е такова.Нека се уважаваме, моля - бъдете кратки и ясни с мненията си Добре. Кратко и ясно: Европейската Администрация проспа навлизането на вируса в Европа. Същата има несъразмерно високи доходи и стандарт спрямо обикновените хора в ЕС, без да ги оправдае с отговорност. Същите се държат като някакви божества, дори в сегашната ситуация, издаващи само някакви укази, напълно неадекватни с положението, което се усложнява с всеки изминат ден. Същите явно нямат никаква идея какво реално се случва в истинския живот и с истинските редови граждани на Съюза. За които не предприемат нищо по същество, за да ги подпомогнат да оцелеят поне докато трае карантината. Извод: Същите са напълно излишни и непотребни. Поне в настоящия момент на кризата. А явно и не само. Дори са зловредни. И това не е само мое мнение. /Извинявай, но по-кратко не мога./ -------------------- Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
|
23/03/2020, 21:32
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
|
И какво ще заложи ? Щом знае езици в кол центровете ще го вземат.... 2000 лв , би трябвало да изкара.... Стар лихвар си ти , старрррр...... Колата си, струва поне седем бона. Мислиш ли, че ако има свободни места там, няма да отиде? Не съм лихвар, а юрист. Лихва няма да му взема. И аз съм добър като доктора. |
23/03/2020, 21:38
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 519
|
Аз съм оптимист. Мисля си, че след година и половина или най-много две, ще се оправим. През 2009 година през финансовата криза, моя позната ме попита, колко ще продължи. Аз казах, че според мен най-много пет години. Оказа се, че горе-долу съм познал. Тя каза, дотогава ще измрем. Е, не измряхме. И двамата сте прави. Ще оцелеем. Поне тези, които не починат. Но, така ли трябва да е? Защото имам усещането, че обикновените граждани не само на ЕС и Европа сме тотално изоставени от нашия елит, визирам най-вече този в Брюксел. Който се държи от висотата на някакви недосегаеми божества притежаващи машинката за печатане на кинти, смятайки че това решава всички проблеми. Ми не. Няма да се правя на пророк, в тази ситуация е направо нелепо, но не е само мое мнение, че кризата с пандемията в Европа тепърва ще ескалира, нейният пик се очаква след около месец, там някъде, плюс минус. Така че мерките на карантината и извънредното положение ще се удължат, може би безсрочно, не знам. Как в тази ситуация ще оцеляват обикновените хорица без доходи, работа, храна, и т. н.? На кого от елита и управляващите им пука за това? Къде се покриха супер активните евро депутати наши, като Джамбазки, онзи с опашката, другият от ГЕРБ, забравих им имената? Знаете ли какви са заплатите им? Около 20 000 евро на месец! Това са 40 000 лева. Колко българи имат такъв годишен, не месечен доход? Малцина. Въобще, всички такива могат и с години да си я карат от вкъщи, дреме им. Само че, като не работи икономиката, селското стопанство, индустрията, всичко, какво ще ядат и те, щото стоките в магазините не падат от небето! Това съобщение е било редактирано от lati1960 на 23/03/2020, 21:41 -------------------- Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
|
23/03/2020, 21:46
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
Ще оцелеем. Поне тези, които не починат. Това са данните в 20:00 bg time
Screenshot_at_2020_03_23_20_13_54.png ( 123.19k )
Брой сваляния: 12Колко ли са световните икономисти, които мислят за друго освен за живота си... -------------------- |
23/03/2020, 21:49
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
Европейската Администрация проспа навлизането на вируса в Европа. Те не са лекари - Световната здравна организация е за разстрел, всичко друго надолу е просто чиновник с голяма заплата... -------------------- |
23/03/2020, 21:54
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 519
|
Те не са лекари - Световната здравна организация е за разстрел, всичко друго надолу е просто чиновник с голяма заплата... Добре. А социалният проблем в тази криза? Ти кажи: Как да оцелеят с месеци хората без доходи, работа, помощ от държавата? Защото и ти си наясно, че нещата няма да приключат на 29-ти този месец, мерките ще са още дълго, дълго време. Дори не се знае докога. Как да се оцелява през това време? За какво сме ги избрали тези чиновници? И в Брюксел, и у нас? Ако не носят отговорност в подобни ситуации, за какво са ни въобще?! -------------------- Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
|
23/03/2020, 22:03
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
Добре. А социалният проблем в тази криза? Ти кажи: Как да оцелеят с месеци хората без доходи, работа, помощ от държавата? Циничното в случая е че с всеки труп намаляват задълженията на държавите за пенсии, соц и други придобивки, а и за това което питаш- за след това... Дори и да се изтъпанят да кажат - всеки месец по xxx лева на калпак, това с какво ще гарантира че ще си жив да ги получиш? А и в момента дертовете на правителството са за оцеляване от коронката...Иначе - когато бебето зареве, майката му подава цицата, та и така ще е с въпросите ти, когато "ревнат" ПП. Тук при нас е Цвете - сега чета в американския софт форум - паниката е тотална - магазините са им излъскани, тук мина паника за 2 дни и толкова... А там е много по-зле в това отношение... И не само там.Пишат хора и от много европейски страни - със същото описание....Та преди да ревем за след това или за това колко някой щял да краде, да се позамислим че все още сме богопомазани... -------------------- |
23/03/2020, 22:06
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 519
|
Това са данните в 20:00 bg time
Screenshot_at_2020_03_23_20_13_54.png ( 123.19k )
Брой сваляния: 12Колко ли са световните икономисти, които мислят за друго освен за живота си... Все някой трябва да мисли и в дългосрочен план. И не само за себе си. Нали заради това тези висши чиновници получават такива огромни заплати! Та като дойде нещо такова, да поемат отговорност и да опитат поне да решат проблема. Нищо такова! Личното ми становище е, че не само тези от елита, въобще повечето хора по света още не си дават сметка пред какво сме изправени. И че нещата няма да приключат толкова бързо и лесно. Според мен сега е само началото на нещо много по-голямо и страшно, което и г-н Велев от Асоциацията на едрия бизнес у нас сподели днес, а именно - по-голямата опасност е за икономиката, не че и тази в здравната сфера е малка. Но, ако светът като цяло спре да работи и произвежда, както се очертава, и то за неопределено време, какво ще последва? Някой пита ли се това? И може ли да даде оптимистичен отговор? По последни данни до момента над 1 милиард и 300 милиона активно трудещи се са спрели да работят заради кризата с вируса! Ето инфо, макар да е вече старо, и касае само тези, които са под карантина в домовете си: https://www.dotbg.bg/article/8336828 Какво ще правим всички, ако заради пандемията икономиката навсякъде тотално спре?! -------------------- Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
|
23/03/2020, 22:06
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
|
И двамата сте прави. Ще оцелеем. Поне тези, които не починат. Но, така ли трябва да е? Защото имам усещането, че обикновените граждани не само на ЕС и Европа сме тотално изоставени от нашия елит, визирам най-вече този в Брюксел. Който се държи от висотата на някакви недосегаеми божества притежаващи машинката за печатане на кинти, смятайки че това решава всички проблеми. Ми не. Няма да се правя на пророк, в тази ситуация е направо нелепо, но не е само мое мнение, че кризата с пандемията в Европа тепърва ще ескалира, нейният пик се очаква след около месец, там някъде, плюс минус. Така че мерките на карантината и извънредното положение ще се удължат, може би безсрочно, не знам. Как в тази ситуация ще оцеляват обикновените хорица без доходи, работа, храна, и т. н.? На кого от елита и управляващите им пука за това? Къде се покриха супер активните евро депутати наши, като Джамбазки, онзи с опашката, другият от ГЕРБ, забравих им имената? Знаете ли какви са заплатите им? Около 20 000 евро на месец! Това са 40 000 лева. Колко българи имат такъв годишен, не месечен доход? Малцина. Въобще, всички такива могат и с години да си я карат от вкъщи, дреме им. Само че, като не работи икономиката, селското стопанство, индустрията, всичко, какво ще ядат и те, щото стоките в магазините не падат от небето! Е, аз познавам такива българи с 40000 лева заплата, но наистина, не са много хора в държавата. Колко му трябва на човек за да живее? Според китайците една шепа ориз. Квартирантът ми каза, че ако го оставят на работа в зеленчуковата борса, ще си плаща наема и ще му останат около 300 лева на месец. Баба знае две и двеста. Не разчитай на държавата, че ще се грижи за тебе! Помагай си сам и ще си добре. |
23/03/2020, 22:07
Копирай адреса:
|
|
|
Advanced Member
Потребител # 519
|
Циничното в случая е че с всеки труп намаляват задълженията на държавите за пенсии, соц и други придобивки, а и за това което питаш- за след това... Дори и да се изтъпанят да кажат - всеки месец по xxx лева на калпак, това с какво ще гарантира че ще си жив да ги получиш? А и в момента дертовете на правителството са за оцеляване от коронката...Иначе - когато бебето зареве, майката му подава цицата, та и така ще е с въпросите ти, когато "ревнат" Тоест, да чакаме да "ревнат" гладни бунтове ли? Понеже рано или късно и това ще дойде, ако икономиките спрат. -------------------- Всичко, което прочетете по-горе, е само мнение.
|
23/03/2020, 22:11
Копирай адреса:
|
|
![]() Advanced Member
Потребител # 4
|
ПП. Дописах си предния пост.