Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Скъп живот..........
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Mukaveev
Не ви ли се струва , че тоя живот нещо много поскъпна.
Гражданската отговорност с цели 60 - 70 лв. ток, газ, водата няма да остане по назад. едни хлебчета ядях и те.....вафлата, боята , четката.......даже една дръжка за мотика вече стана 8 лв. Фризьора вече ми взима по 10 лв- без къдрене , боя или кичури.
Китайците и те ми вдигнаха цената на ориза със съчуанска печурка. Разшириха сини зони, зелени зони, оранжеви зони..... Фандъкова вика само - ,, Дай ,,
От всякакви налози , допълнително в хазната влизат едни нови свежи 1 млрд. наши пари......не , че получаваш по - добри услуги...реформи няма и няма да има, обаче трябва кеш......Хората които работят и внасят , все повече намаляват и все повече биват облагани ( няма как ) ...... то и това е до време , а после ?? Критичния минимум е май отдавна настъпил.

А и Бенли-то беше по - ефтинджос......сега....300 000 евро. - кожодери..... swear.gif То тия пари ги берем по дърветата...

Изобщо живота стана доста скъп......вие какво ще кажете ?

П.П. А го има и само в бяла пера......
Thursday Next
Цитат
не , че получаваш по - добри услуги...реформи няма и няма да има

Мене ей това много ме мори. Щото аз не съм против да платя за услугата, ама искам да е качествена и бърза. Преди две седмици преджапах половин Европа. Около месец преди началото на пътуването си купих електронни винетки за Австрия, за Унгария, за Румъния ... Питах човеко за България дали има, а той се изсмя мрачно като трансилвански вампир. И остави, че нямаше онлайн, ами и офлайн на самата граница не се забелязваха никъде. Бегайте на бензиностанциите, рекоха, там има. На първата имаше само за камиони. На следващата имаше само седмични, а на нас ни трябваше месечна. Третата беше затворена. И така, в шеги и закачки, стигнахме до местоназначението си и аз въпреки доброто си желание на практика ощетих фиска, щот ползвах националната пътна мрежа без винетка. Ти представяш ли си какъв абсурд е това - да искаш да си дадеш парите и да няма кой да ти ги вземе?
wal
Цитат
И остави, че нямаше онлайн, ами и офлайн на самата граница не се забелязваха никъде.

Не те знам от къде си влязла , но близките ми винаги си купуват от Дунав мост и никога не са се оплаквали.За нашия Дунав мост става дума.
Thursday Next
Ами влязох през другия Дунав мост. Нямаше нищо, абсолютно нищо.
Mukaveev
Цитат(Thursday Next @ 16/07/2018, 09:58) <{POST_SNAPBACK}>
Ти представяш ли си какъв абсурд е това - да искаш да си дадеш парите и да няма кой да ти ги вземе?

За това пък няма да те питат имало ли е или не ....на кой да ги даваш, като те хванат...... то вече 250 Е....пари ли са ..... laugh.gif
Thursday Next
Нали? На практика те глобяват за това, че не са ти осигурили възможност да си дадеш парите по каналния ред. Хем се ядосвам, хем ми е мъчно.
Питето
„Разходите нарастват, за да погълнат приходите.“ Т.е. темата е някакъв вид хвалба щото щом разходите ти нарастнали, значи требе да черпиш и за нарастналите приходи.
krem-karamel
Цитат(Питето @ 16/07/2018, 23:28) <{POST_SNAPBACK}>
„Разходите нарастват, за да погълнат приходите.“ Т.е. темата е някакъв вид хвалба щото щом разходите ти нарастнали, значи требе да черпиш и за нарастналите приходи.

Ако разходите са нараснали с 20%, а приходите с 5%, за какво да черпи?
Питето
Ще черпи, че не го питат за останалите 15% дето са похарчени и дали са обложени преди харченето... animatedwink.gif
И в тази посока, ако българин се гръмко се оплаква от безпаричие, значи е изкярил нещо. Ако си мрънка тихичко, то просто си мрънка по български.
Nova123
Цитат(Mukaveev @ 15/07/2018, 22:11) <{POST_SNAPBACK}>

Тоя рефрен знаеш ли колко пъти сме го чувАли, тая песен знаеш ли колко сме я пяли!

И който пише, че българите "СИ Я МРЪНКАТ" ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ПЪТИ ВЕЧЕ, е от тези, за които важи приказката: Гладният не вярва на сития.

И ми се иска да го попитам:
Колко му е неговия лимит? И колко може да си купи с този лимит? Може ли да си купи едно розово Бенджи, пардон, Бентли, поне или се задоволява с десетгодишно малко симпатично Смартче?...нали ме разбирате, не става дума за коли тук, а за ЛИМИТ - Небето ли ни е лимита, или нещо друго? - възможности, среда, психика, джоб....?

Четох, че в шатско отчитат най-високата инфлация от 3% за период от 6 години...на тая страна какъв й е стандарта, се питам...
Mukaveev
При нас инфлацията от юни миналата година до юни тази е ........3,2 %
agrippa
Цитат(Nova123 @ 17/07/2018, 10:44) <{POST_SNAPBACK}>
- Небето ли ни е лимита, или нещо друго? - възможности, среда, психика, джоб....?

Четох, че в шатско отчитат най-високата инфлация от 3% за период от 6 години...на тая страна какъв й е стандарта, се питам...
Банката ми знай лимита и вика дотук, ама колата си е необходима - някаква средна, японска, другото е неразумно.
Няма винетки на тоя континент, само платени магистрали в щатите, ама те лесно се заобикалят, особено ако не бързаш. Разните такси ги прибират от туристите, като си вземат кола под наем или посещават разни обекти, с личната минаваш почти гратис. Пътищата са широки, гладки и без дупки. Гражданската е на един порядък повече от българската. Данъците обаче на са плоски и не са 10%. Просто друга стратегия.
Thursday Next
Я, че ми стана любопитно да сравня: колко е таксата на километър пробег по магистрала? Средно, де, предполагам има разлики от щат до щат или от магистрала до магистрала. И каква горe-долу е таксата за преминаване на мостове? Искам да сравня с Франция и Италия, които също таксуват на км пробег.
Shade
Цитат(Thursday Next @ 17/07/2018, 23:17) <{POST_SNAPBACK}>
Я, че ми стана любопитно да сравня: колко е таксата на километър пробег по магистрала? Средно, де, предполагам има разлики от щат до щат или от магистрала до магистрала. И каква горe-долу е таксата за преминаване на мостове? Искам да сравня с Франция и Италия, които също таксуват на км пробег.

На платените магистрали в Калифорния отчитат пробег между входна и изходна точка. Излиза някъде към $7 - $8.
На влизане те снимат, можеш да се усмихнеш, за да изглеждаш добре на снимката. Снимат те и на излизане. Можеш и тогава да се усмихнеш, защото това е всичко, не плащаш на момента.
Ако имаш абонамент, ти прибират таксата автоматично.
В противен случай като се прибереш, влизаш в сайта на магистралата, въвеждаш си регистрационния номер, информират те кога и къде си влизал и излизал, и искат номер на кредитна карта. Ако се направиш на разсеян и не платиш, след няколко седмици получаваш по пощата честитка за $80 глоба.
Такси за мостове и подводни тунели има най-вече в Ню-Йорк, който с разположен на острови. Който е запознат, да каже каква е цената. Не съм шофирал там и не съм се интересувал.
Thursday Next
Интересно, значи разчитат на онлайн разплащане, и ако не си в състояние да го направиш, ти пращат "честитка" с надценка. Това не е много честно спрямо скараните с технологиите дъртози. animatedwink.gif В Италия и Франция таксата е някъде около 9 евро на 100 км. При качване на магистралата си теглиш билет, за да вдигнеш бариерата, а при слизане има будка, на която поставяш билета в машината, тя ти изчислява сумата, ти си я плащаш (в брой или с карта) и бариерата се вдига. На места все още плащаш на някой чичо или леля, които седят в будката. За алпийските тунели в Австрия и Швейцария таксата е към 10 евро, плаща се на място и тогава получаваш достъп до тунела.

Разбира се, има и електронни бордови устройства, с които преминаваш без чакане през отделни ленти на местата за плащане и нататък не знам как е. Предполагам, че е с месечно отчитане за абонатите.
Nova123
Цитат(Thursday Next @ 18/07/2018, 16:00) <{POST_SNAPBACK}>
Интересно, значи разчитат на онлайн разплащане, и ако не си в състояние да го направиш, ти пращат "честитка" с надценка. Това не е много честно спрямо скараните с технологиите дъртози. animatedwink.gif В Италия и Франция таксата е някъде около 9 евро на 100 км. При качване на магистралата си теглиш билет, за да вдигнеш бариерата, а при слизане има будка, на която поставяш билета в машината, тя ти изчислява сумата, ти си я плащаш (в брой или с карта) и бариерата се вдига.

Слава богу, у нашенско са на друг принцип - не ти засичат времето, а си даваш твърдо! една сума /все още има и кеш да подхвърлиш/ една сума, която автоматично ти я издърпват от сметката....щото ако засичаха времето ...аз обичам да се моткам по магистралите, пък ако не дай си боже ми се повреди и колата там...
Nova123
Цитат(Mukaveev @ 17/07/2018, 19:14) <{POST_SNAPBACK}>
При нас инфлацията от юни миналата година до юни тази е ........3,2 %

Да обобщим :-)
у америчко - за 6 години инфлацията е 3%, у българичко - 3,2%

Остава да уточним какво е увеличението на доходите?.
/за еднакъв период/
Всеки може да си направи тази калкулация за себе си....защото колкото хора, толкова и различни цифри...е, има и общоприети –държавни, чрез изследвания, проучвания и прочие анализи, но тука си говорим конкретно....ако си признаваме, де.
Mukaveev
Цитат(Nova123 @ 18/07/2018, 17:56) <{POST_SNAPBACK}>
Да обобщим :-)
у америчко - за 6 години инфлацията е 3%,....... у българичко - 3,2%

................обаче за 1 г.
Mukaveev
Абонамента не е ли по на сметка.......?
Shade
Цитат(Nova123 @ 18/07/2018, 07:54) <{POST_SNAPBACK}>
Слава богу, у нашенско са на друг принцип - не ти засичат времето, а си даваш твърдо! една сума /все още има и кеш да подхвърлиш/ една сума, която автоматично ти я издърпват от сметката....щото ако засичаха времето ...аз обичам да се моткам по магистралите, пък ако не дай си боже ми се повреди и колата там...

Базата данни поддържа дата и време на влизане/излизане, но се плаща на отсечка.
Shade
Цитат(Mukaveev @ 18/07/2018, 09:48) <{POST_SNAPBACK}>
Абонамента не е ли по на сметка.......?

Предполагам, че абонаментът е твърда месечна сума, срещу която можеш да ползваш магистралата неограничено. Едва ли е на сметка при рядко ползване на платени магистрали.
Shade
Цитат(Thursday Next @ 18/07/2018, 07:00) <{POST_SNAPBACK}>
Това не е много честно спрямо скараните с технологиите дъртози.

Дъртозите, които карат коли по платени магистрали, може да нямат обувки, но задължително са с мобилни телефони. Веднъж чух едно нахакано бабе, което едва ходеше: "Ако падна и не мога да стана, трябва да звънна за помощ. А ако ми се повреди колата на магистралата, да извикам Трипъл-Ей (пътна помощ)". Така че сигурно бабата урежда сметката за магистралата в движение, докато дядото се труди зад волана.
Lestr
През 2009 година на връщане от Ниагара към Вашингтон се отбихме до Манхатън.

Стигнахме до острова през някакъв тунел, за който не се плащаха такси. Не разбрах дали беше подводен. Тъкмо бяха започнали да наливат основите на новия Търговски център.

От Вашингтон до Бъфало и обратно, магистралата е безплатна. Въобще, в района на ДС-то има малко платени пътищаи те са частни.

Lestr
Преди няколко години, на път към Линц , минахме през няколко тунела в Алпите.

Учуди ни това, че се плащаше на будка 2-3 км след излизане от тунела, а на входа не видяхме табела, че е с такса. Това 2012 година, сега може да е обратно.
admiral
И кво ся?
Животът поскъпнал, понеже на магистрали и тунели искат пари? frusty2.gif
Thursday Next
Вие там с вашите евтини винетки не разбирате същината на проблема. laughing.gif
Thursday Next
Цитат
не ти засичат времето

Ти къде прочете, че тук засичат времето? Нали казах "километри пробег"? Според теб времето се мери в километри ли?
Thursday Next
Ааа, ясно. Абе и аз не си представях да е съвсем невъзможно да се уреди с "бабешки" методи ...
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 15/07/2018, 21:11) <{POST_SNAPBACK}>
Гражданската отговорност с цели 60 - 70 лв. ток, газ, водата няма да остане по назад. едни хлебчета ядях и те.....вафлата, боята , четката.......даже една дръжка за мотика вече стана 8 лв. Фризьора вече ми взима по 10 лв- без къдрене , боя или кичури.
Китайците и те ми вдигнаха цената на ориза със съчуанска печурка. Разшириха сини зони, зелени зони, оранжеви зони..... Фандъкова вика само - ,, Дай ,,
От всякакви налози , допълнително в хазната влизат едни нови свежи 1 млрд. наши пари......не , че получаваш по - добри услуги...реформи няма и няма да има, обаче трябва кеш......Хората които работят и внасят , все повече намаляват и все повече биват облагани ( няма как ) ...... то и това е до време , а после ?? Критичния минимум е май отдавна настъпил.

А и Бенли-то беше по - ефтинджос......сега....300 000 евро. - кожодери..... swear.gif То тия пари ги берем по дърветата...

Изобщо живота стана доста скъп......вие какво ще кажете ?

П.П. А го има и само в бяла пера......

Единствено от изброеното ми направи впечатление подстригването. Има един квартален салон, в който ме подстригваха чудесно за четири лева, а отскоро е за пет. smile.gif
Shade
Цитат(Lestr @ 18/07/2018, 23:34) <{POST_SNAPBACK}>
От Вашингтон до Бъфало и обратно, магистралата е безплатна. Въобще, в района на ДС-то има малко платени пътищаи те са частни.

В Калифорния също повечето магистрали са безплатни. Има няколко частни, чието предимство е, че осигуряват по-кратък път. Както се вижда на картата, платената магистрала S-73 съкращава обхода през I-5 и I-405, което не е кой знае какво предимство, освен за живеещите в градовете, през които минава:

https://www.google.com/maps/@33.6198452,-117.8122819,11z
Lestr
Къде ги дават тия Бентли-та по 300 000 евро?

Мойто е 400 000...smile.gif
Lestr
Цитат(admiral @ 19/07/2018, 11:57) <{POST_SNAPBACK}>
И кво ся?
Животът поскъпнал, понеже на магистрали и тунели искат пари? frusty2.gif

Прав си, отговорът ми не беше точно по темата, ама и на госпожата не беше.

Споделяхме преживявания по пътя...

По темата: Животът не е поскъпнал, не и за мен.

Поскъпнал е за мързеливите и слабообразованите.

Каламбур, те са слабообразовани, защото са мързеливи. И са глупави.

Не изключвам възможността хората да се пръкват глупави по рождение...
krem-karamel
Да, цените на услугите се вдигат, а инфлацията не се отразява на заплащането на труда. Или поне не пропорционално.

Питето
Ми отваряй си фирма, прави услуги и кърти пачки, какво те кара да им стоиш на чорбаджиите на ниските заплати? Хич да не е, поне инфлацията ще настигнеш. Или, казваш, инфлацията не е чак толкова голяма, ще издържиш с ниските заплати още нЕкое време... animatedwink.gif
admiral
Цитат(Питето @ 20/07/2018, 22:07) <{POST_SNAPBACK}>
Ми отваряй си фирма, прави услуги и кърти пачки...

Искам и акцизи, данък-обороти,
искам да членувам в някой бизнес блок.
Аз да гледам тъпо, друг да ми работи
и да се оплаквам, легнал на хълбок.

Питето
Това като Смирненски и "стълбата" му — той никога не се е качвал до горе, ама инак знае и разказва на другите как било на върха. Ах да и с онова "искам" начело, изконното "кърпичке сложи". Запитвал ли си се що списувателите на такива стихчета никога не почват с "давам", "ще си платя", дори едно "разменям" не пишат? Ми щото никога не са стигали дори средата на стълбата, че да знаят какво е, а само казват това, което слушателите им искат да чуят — "гадните чорбаджии са гадни". Ма аз може да послъгвам, та ти за по-сигур вземи отвори фирма, плащай на друг да ти работи и ела пиши дали гледаш като в стихчето или има нЕкаква разлика между стих и реалност. Така от собствен опит, да не те подвеждам нещо. animatedwink.gif
admiral
Цитат(Питето @ 21/07/2018, 22:32) <{POST_SNAPBACK}>
Запитвал ли си се що списувателите на такива стихчета никога не почват с "давам", "ще си платя", дори едно "разменям" не пишат?

По всяка вероятност, понеже или не са имали какво да дадат или разменят, или това, което са имали, никой не го е искал. animatedwink.gif
krem-karamel
Цитат(Питето @ 20/07/2018, 23:07) <{POST_SNAPBACK}>
Ми отваряй си фирма, прави услуги и кърти пачки, какво те кара да им стоиш на чорбаджиите на ниските заплати? Хич да не е, поне инфлацията ще настигнеш. Или, казваш, инфлацията не е чак толкова голяма, ще издържиш с ниските заплати още нЕкое време... animatedwink.gif

Не говорех в първо лице, както може да видиш.

А и пчелички трябва да има, но не виждам какво лошо има в това да очакват заплати, съобразени с инфлацията, при условие, че и чорбаджията си е вдигнал цените.
agrippa
Цитат(Mukaveev @ 15/07/2018, 13:11) <{POST_SNAPBACK}>

Да, поскъпна. В другият дано не е така. Като някога отменят парите примерно, как ще се мери инфлацията? biggrin2.gif

Цитат
Фризьора вече ми взима по 10 лв- без къдрене , боя или кичури.
Слага си и мохабета в сметката. А за плешивост отстъпка няма ли?
Питето
Като "не от първо лице" бих насочил към една сбирка на българските работодатели, които бяха обвинени в "заплатите не догонват инфлацията". Хората извадиха една статистика на заплатите от техните фирми, и се оказа че не само са изпреварили процента на инфлацията, ами някои са надминали дори процента, с който се е повишила средната производителност... В първо лице, мога да кажа, че е много важно да се знае кой бизнес и нивото на фирмата чиито заплати се коментират, щото явно има разлика, а не "всичките са маскари".
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.