Mukaveev
24/09/2018, 19:39
Гледам днес по новините репортаж......
,, Всяка десета фирма у нас търси персонал. Според последното проучване на пазара на труда до края на годината 10% от компаниите в България ще наемат нови служители, а около 3% ще съкращават персонал, информира NOVA.
Кадри се търсят основно с малките фирми – с до 10 души персонал, както и от големите предприятия
(над 250 души персонал). Проблемът на днешният бизнес е: много свободни работни места, но и много безработни.
В момента официално регистрираните безработни до 29-годишна възраст са над 24 000. Почти половината от тях обаче са без специалност. Добрата новина е, че бизнесът отчита все повече млади предприемачи.
Собственик на фризьорски салон разказва за реалността у нас:
„Хората желая високи заплати, а нямат нужната квалификация,
нямат нужните знания и умения за работата, която ще извършват“.
Сигурно е права тая жена за нужната квалификация,....... но се замислих и друго - Колко пък високи заплати да искат тия хора ? М ? Колко ?
Всичките знаят , че нямат квалификация........ но искат високи заплати , нещо като некадърни и алчни .
Тарабас
24/09/2018, 20:30
Гладът движи всичко. Не са достатъчно гладни некои хора. Има маса народ, чакат някой да ги нахрани. Други са родени само за академици и докато не се отвори място, не се хващат на работа, даже и 8ми клас само да имат.
Глад му е майката.
Радио Ереван
24/09/2018, 20:35
Гладът движи всичко. Не са достатъчно гладни некои хора. Има маса народ, чакат някой да ги нахрани. Други са родени само за академици и докато не се отвори място, не се хващат на работа, даже и 8ми клас само да имат.
Глад му е майката.
Щеше да си напълно прав, ако част от тези хора не стават престъпници. Гладът е нож с две остриета.
Код
В момента официално регистрираните безработни до 29-годишна възраст са над 24 000. Почти половината от тях обаче са без специалност. Добрата новина е, че бизнесът отчита все повече млади предприемачи.
Хехехе 24 000 безработни от 6-7 милиона население?
Та дори и да е една конкретна част (над 29годишни)
В по-голямата част от Европа има недостиг на работна ръка.
Разбира се че това е повод да се иска по-висока заплата — въпрос на търсене и предлагане.
п.п. Тая тема дрябва да бъде разпечатана за онези уплашените, които искат да се затворят границите.
Що, сега не стават ли? Щото освен глада, простотията и алчността също режат яко, та остриетата са повечко...
п.п. Тая тема дрябва да бъде разпечатана за онези уплашените, които искат да се затворят границите.

Кои са те и защо искат да се затворят границите?
Цитат
Тая тема дрябва да бъде разпечатана за онези уплашените, които искат да се затворят границите. dry.gif
Тези бежанци ,които влизат през зелената граница са неграмотни,неквалифицирани и не могат да решат проблемите ни.
Тези бежанци ,които влизат през зелената граница са неграмотни,неквалифицирани и не могат да решат проблемите ни.
И с големи претенции, което е ужасно дразнещо. Идваш в чужда страна и искаш да наложиш твоите правила. Е просто няма начин това да стане.
Не вярвам българският бизнес да има нужда точно от тях.
Всички до един ли са такива?
nehristianin
25/09/2018, 05:45
След като мащехата - държава гони собствените си кадърни деца и приема чуждите некъдърни за свои - какво друго?
Радио Ереван
25/09/2018, 11:49
Що, сега не стават ли? Щото освен глада, простотията и алчността също режат яко, та остриетата са повечко...
Гладни хора се управляват трудно. Затова са измислени и социалните помощи. Трудовите хора си плащат за спокойствието си.
Режат разбира се, ама за тия неща цяр няма.
Тези са транзитни, те само преминават и никой не очаква да решават проблеми.
Mukaveev
25/09/2018, 18:54
90 %......
Кои са те и защо искат да се затворят границите?
Това са главно нископлатените и необразованите, които смятат че бежанците ще им вземат хляба,
но и по-богати, които профитират от това, че ако се блокира разрастването на пазара, биха могли да останат едни от богатите.
Отварянето на граници и разрастването на пазара, та дори и на броя потребители означава още по-голяма борба за колкото се може по-голямо парче от торатта.
Надявам се да го обясних разбираемо за всеки.
п.п. Изхождам, че на всички е ясно че за пазара е нужна и буквално териториалната даденост, както и броя на потребителите. (факторът работник става все по-незначим)
Thursday Next
25/09/2018, 21:33

Лелееее, ти как можа да го напишеш това без да нахлупиш каска?
Имай готовност да ти обяснят колко е страшно и как ти изобщо хич хабер си найн. Но аз все пак се радвам, че разбираш немския прагматизъм.
Тук в този форум е доста балансирано. Поглеждала съм в ФБ-акаунтите на български новинарски сайтове и друг форум. Положението общо взето е плачевно.
Не знам дали българите някога ще проумеят, че всякакви “уплашени от съседа си”, не могат да направят България great again.
Упс май не беше България.
Мисълта ми е че тоя популизъм не работи, просто защото няма решение — няма план — все едно сам да си просиш / налагаш на себе си я ембарго я друга международна изолация.(грубо казано)
От кога България граничи с арабски страни?
А кои са тези съседни нам държави, от които се страхуваме?
Всички до един ли са такива?
Без двама-трима.
Thursday Next
26/09/2018, 17:51
От кога България граничи с арабски страни?
А кои са тези съседни нам държави, от които се страхуваме?
Това great again беше очевидна препратка към друга държава, потвърдена от следващото изречение "Упс, май не беше България". Наистина не беше толкова трудно за разбиране.
Амиии, я да помислим ... Турция? Сега остава да ми кажеш, че никой в България не се страхува от Турция и че никой не плаши с нея.
Въпроса ти е неправилно зададен. Правилния въпрос е: "Защо постоянно намират външни врагове и плашат хората с тях, какво крият вътре в държавата, че карат хората да гледат навън?" Да давам ли жокери за отговора, или сама ще събереш корупция с политика... такова ще събереш 2 и 2...
Alexfield
27/09/2018, 10:10
Защо граничещата с нас страна трябва да е арабска, за да се страхуваме от нея? Имаме граница по море с Русия, а черноморското крайбрежие вече е населено с руски мигранти. Вече са си организирали местни паравоенни формирования, които бранят руските интереси: БНО "Шипка" и Войнски съюз "Васил Левски". Рискът да ни спретнат кримски сценарий никак не е малък - разбира се от "патриотични" (да се чете руски) подбуди:
https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/ba...nov-naroden-sadА руските интереси към нашето черноморие са документирани преди повече от 120 години:
Цитат
… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си…
Източник
Радио Ереван
27/09/2018, 11:47
Защо граничещата с нас страна трябва да е арабска, за да се страхуваме от нея? Имаме граница по море с Русия, а черноморското крайбрежие вече е населено с руски мигранти. Вече са си организирали местни паравоенни формирования, които бранят руските интереси: БНО "Шипка" и Войнски съюз "Васил Левски". Рискът да ни спретнат кримски сценарий никак не е малък - разбира се от "патриотични" (да се чете руски) подбуди:
https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/ba...nov-naroden-sadА руските интереси към нашето черноморие са документирани преди повече от 120 години:
ИзточникКогато руските мигранти станат повече от българите, тогава почвам да се притеснявам. Засега обаче съм спокоен.
Като гледам темповете, с които населяват, този момент няма да е много далече.
Пропускаш нещо много важно, а то е че руснаците у нас са си платили яко за да са в ЕС, и надали ще се навият накрая да се окажат пак под шапката на Кремъл, а парите им да пропаднат.
Пропускаш нещо много важно, а то е че руснаците у нас са си платили яко за да са в ЕС, и надали ще се навият накрая да се окажат пак под шапката на Кремъл, а парите им да пропаднат.
Както всъщност всеки не-европеец

Не виждам какво им е различното на руснаците.
Чудя се, тез руснаци, които са у нас и са си платили, за да са в ЕС не са ли част от тази кремълска шапка, пък ако ще и от периферията и? Понеже, не знам защо така съм решила, ама за мен "Кремъл" е руската мафия, а тези хора са доста свързани с нея, май. А руската и българската мафия са си "дупе и гащи". Затова и така добре си се разбират на наша територия. Вероятно имат общ бизнес, а останалия културно са си го поделили, по братски, така да се каже.
Черноморието ни е залято с недвижимости - руска собственост. Хотели, ресторанти. Плаща се в кеш и не се отсчетоводява. Данъци не се плащат. Съответно парите излизат с куфарчета от България. Това, естествено е с благословията на съответните официални, държавни и общински органи. Част от печалбите им, естествено отиват под формата на подкупи в български чиновници и под тази форма се връщат в оборота на държавата.
Mukaveev
27/09/2018, 20:09
Лелеее..... ти как се размисли......
Не ти разбрах въпроса. Понеже по-горе подхвърлиха, че ако руснаците у нас станели още повече можело да стане нещо подобно на онова в Украйна, аз писах че тези тук са вложили огромна сума собствени пари в ЕС държава и така парите им са защитени от щуротиите на руските политици. Та в тази посока точно тези руснаци ще са последните, които биха правели "Кримнаш" (или подобни упражнения) щото ще загубят собствените си пари плюс, че ще се окажат пак в зависимост от руските политици...

Хващат ме понякога карастанчовите.
Това за Украйна не го писах аз, отвори темата в дървовиден модус, за да знаеш кой на кого и какво пише.
Каква е разликата между руснаците и сирийците?
Аз не мога да схвана логиката ти?
Да не искаш да кажеш, че сирийците по-лесно са мигрирали от руснаците и че сискат да донесат и войната, от която бягат?
На това му се казва фобия!
Радио Ереван
27/09/2018, 21:00
Като гледам темповете, с които населяват, този момент няма да е много далече.
Тогава ще му мисля.
Фобия... едва ли, по-скоро неразбиране. Първото е, че си чета форума точно в дървовиден режим и точно нагоре по "клончето" е писано за руснаци и кримски щуротии. Второ, това, че някои мигрират съвсем не означава че мигрират по едни и същи причини, или че ще правят едни и същи неща на новото място.
Thursday Next
27/09/2018, 22:47
Това е точно така, но нищо не пречи да бъдат употребени като повод. Кой ги пита кво искат и кво не искат? Важното е, че присъстват, бройка са. Мен лично от това ме е страх.
Alexfield
28/09/2018, 08:34
Ами да ти припомня какво стана в Крим:
1. Изселиха голяма част от местното население.
2. Населиха руснаци на тяхно място.
3. Пращаха известно време провокатори, за образуване на напрежение между останалите местни и новите руснаци.
4. Пратиха зелени човечета (ихтамнет), за да предпазят руснаците от местните.
5. Провокаторите организираха референдум в рекордно кратки срокове и обявиха резултатите - колко са били реални или манипулирани, е отделен въпрос.
Нищо не пречи в един момент да се организира нещо подобно и по нашето Черноморие.
Радио Ереван
28/09/2018, 10:15
Ами да ти припомня какво стана в Крим:
1. Изселиха голяма част от местното население.
2. Населиха руснаци на тяхно място.
3. Пращаха известно време провокатори, за образуване на напрежение между останалите местни и новите руснаци.
4. Пратиха зелени човечета (ихтамнет), за да предпазят руснаците от местните.
5. Провокаторите организираха референдум в рекордно кратки срокове и обявиха резултатите - колко са били реални или манипулирани, е отделен въпрос.
Нищо не пречи в един момент да се организира нещо подобно и по нашето Черноморие.
Лош пророк си според мен. По-скоро морето ще пресъхне.
Alexfield
28/09/2018, 12:56
Много ми се иска да не се окажа пророк и нищо от това да не се сбъдне.
Ми разликата е огромна, щото там са ги преселили насила като са им казали че е тяхно си само ако се държат за Кремъл (иначе не се знае кво ще става), а тези у нас са дошли по собствено желание, като при това СА ПЛАТИЛИ ЯКО ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ДЖОБ ТЯХНА СИ НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ и от тяхна гледна точка това си е неприкосновена инвестиция в сигурна държава... в смисъл извън контрола на бащицата от Кремъл. В смисъл тукашните знаят че ще загубят при един кримски сценарий, докато онез в Украйна си мислеха че ще спечелят.
Alexfield
29/09/2018, 13:45
Разликата е огромна сега. Но задай си въпроса, кои бяха самоубийците на ИДИЛ: 2-ро/3-то поколение емигрирали мюсулмани в Белгия и Франция. Не ги приемало обществото и те взели да се радикализират. Твърдиш ли, че децата на руските имигранти ще станат истински българчета? Аз не съм толкова сигурен.
Руснаците са друга бира.Интегрират се бързо особено ,ако се омъжат за българи /рускините/.И са не по-лоши специалисти от нас.Е, с езика ни им е трудно ,но на кой чужденец е лесно с българския.
А русначетата от второ и трето поколение, какви бели правят в Белгия и Франция? Този път погрешно приравняваш религия към произход, а те не са точно равни, нищо че почти винаги са свързани. Щото аз пък се сещам за едни атеисти, дето направиха куп пакости и вгадиха живота на милиони хора само с няколко изстрела от "Аврора". Виж, ако сравняваш неуспелите (и сърдити на обществото вместо на себе си) дето си търсят петте минути слава, то същите могат да бъдат "промити" от всяка кауза или религия, което именно се случва, само дето руснаците в българско са от "успелите", щото пазаруват скъпи имоти със собствени пари. Няма как да ги навиеш да направят "кримнаш", че после имотите им да струват жълти стотинки, както е из "новите" републики. Нашите комунисти дето се изнесоха в австрийско (заедно с кинтите си) дали ще искат Австрия да става 16-та република или напротив? Същото е с българските руснаци с имотите.
Alexfield
29/09/2018, 20:52
ОК, дано да сте прави ти и wal. На мен никак не ми се иска да съм прав.
Mukaveev
04/10/2018, 20:23
Глад му е майката.
.............. и стригане ......бих допълнил....
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.