Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Кафе
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
c@t
Добро утро на всички,

днес е почивен ден (национален празник) и сърбам кафето сама у нас.
Останалите спят, а и не пият кафе.
Вие обичате ли кафе? Как? Кога? С кого предпочитате да го пиете?

Аз бих взела третата чаша дясно-долу и бих наляла съвсем малко мляко. 328.gif

А тук моята чаша е тази в средата на първия ред. Не се вижда кафето—обикновено от филтър с малко мляко.

Persian
Цитат(c@t @ 03/10/2018, 10:58) <{POST_SNAPBACK}>

Здрасти утро smile.gif
Значи при теб е национален празник.
Кво съвпадение. И при мен е национален празник, ама при мен е всеки ден. smile.gif

Аз кафе не пия, но предпочитам да съм със жена, та тя докато пие, аз да си смуча цигарата и да си говорим за нещо, ако има за какво. smile.gif
Тарантула
Само едно на ден, да отворя очи. Силно, с къса струйка мляко и кафява захар. Сама, щото сутрин не понасям разговори, преди кафето.
После в компании не пия кафе, не обичам. Пиеме други неща в бутилки wavetowel2.gif
c@t
Хехех ето още един непиещ кафе.

На работа положението е същото. Аз бях единствената кафепиячка.
Миналата година имахме мийтинг, една част от него обсъждахме кафепиенето, защото на мен ми се стори странно, а и самотно да съм единствената пиеща кафе. 3 месеца по-късно назначиха една колежка, която пие кафе. worshippy.gif

Иначе имаме пушачи (в офиса) Единия е затворен със секретарката си и пуши пури, много гадно миришат.
Другия е затворен в оупън офис с още 3ма и пуши след 17 часа когато прави извънредни часове.

Другите 2ма пушат в техните офиси и като им отида на посещение навсякъде седят пълни пепелници.

Унас и в моя офис не се пуши, само кафе се пие w00tbrows.gif
c@t
О! Да разбирам ли че става дума за еспресо?
Каква кафемашина имаш?
Аз в момента съм със много старата филтърна машина от старата студентска квартира на моя приятел.
Имам една еспресо машина в килера, но кафето не е горещо.
Твоето кафе става ли горещо, или е само топло?

п.п. И аз пия по 1 кафе на ден, понякога 2.

Thursday Next
Обичам, но не пия кой знае колко много. Сутрешното е задължително, ако го пропусна, към 10 вече почва да ме боли глава. Следобедното е факултативно, но като ходим на обяд с колежките, обикновено дръпвам и аз с тях едно - хем от солидарност, хем да не заспя на клавиатурата към 2-3 часа.

Сутрин си правя двойно еспресо, сипвам само малко мляко, без захар. Домашните знаят, че преди първата глътка е по-добре да не ме заговарят, а ако го правят - трябва да е тихо и нежно. svirkam si.gif
New
Пиех години наред кафе. Единствено сутрин. Еспресо, черно, без захар. Колкото по-горчиво - толкова по-добре. От скоро (една година) го замених със зелен чай. Преходът беше труден, та чак болезнен. Чувствах се, като наркоман, на когото са спрели дозите. Ходех, като пребита около една седмица. Изумих се какво силно въздействие има кофеина върху тялото. А уж само една невинна чашка пиех. blink.gif
Сега се чувствам, като победител. smile.gif
Тарабас
До 8 часа сабахлян вече имам 6 броя Еспресо в тялото. Това ми е най-голямото удоволствие в живота. Имам си спешъл еспресо автомат и си поръчвам зърната онлайн.
В момента съм се натъкнал на една каферьостерай (доколкото разбрах си от нашия край, та ма разбираш), имат уникални сортове. На етикета мое прочетеш за кво иде реч.

c@t
Оха, ти си хард кор кафепиец. Майка ми и тя има кафемашина, която смила зърната в процеса на приготвяне на кафе. На мен ми се премества сърцето в главата като го пия. a4dff7b7.gif

Сега се запитах какво по дяволите е “диво кафе” и как е възможно от див плод да се произвеждат индустриални количества продукт.

Доколкото схванах нормалното кафе е смес от главно един вид плантажно кафе и няколко други видове с различни вкусови качества.
(обикновено на опаковката е отбелязано каква част е от киселия вид и колко е печено кафето, за да се ориентира човек дали ще му хареса)

Та от всичко това разбрах че това кафе от снимката явно е някакъв определен вид или смес, в която има преобладаващи немасови сортове кафе. Био-печата ми подсказва че е обгазявано и дезинфектирано с вещества, които са допустими по био-стандарта, както и торене, пръскане срещу паразити и т.н.

Боже, 6 еспресо за ден !!! gepi.gif 271.gif
Тарабас
Цитат(c@t @ 03/10/2018, 16:23) <{POST_SNAPBACK}>
Сега се запитах какво по дяволите е “диво кафе” и как е възможно от див плод да се произвеждат индустриални количества продукт.

Ами не са индустриални количества. Обикновенно са малки ферми, фамилии от 5-6 човека, които произвеждат кафето. Цената е естествено не е малка.
c@t
Да именно. Тия малки ферми са под шапката на по-голямата еко-био-органик- фирма, която може да напълни няколко контейнера а̀ 25 тона, за да може да се напълни печката поне за едно печене (забележи индустриална машина)

Опитай се да си представиш как дядо Иван произвежда домашна наденица без машина за хората дори един квартал на Мюнхен, за общия пазар няма да говорим.

Това е нормален процес. За мен цената е оправдана само от факта, че самите растения не са контаминирани с разни опасни препарати (съвсем без препарати пак не може, но все пак при еколкогичните има повече усилия да не ни тровят)
Тарабас
Не е точно така. На етикета от снимката има адрес на фирмата в Германия, която пече кафето. Виж го. Тази специално е в Speyer. Пекат на място. Организират редовно и уоркшопове и може да участват сам в процеса и да гедустираш квот ти падне под окото. Малки ферми, малки манифактури, естесвено и цените са съответстващи.

wal
Цитат
Иначе имаме пушачи (в офиса) Единия е затворен със секретарката си и пуши пури, много гадно миришат.
Другия е затворен в оупън офис с още 3ма и пуши след 17 часа когато прави извънредни часове.

Другите 2ма пушат в техните офиси и като им отида на посещение навсякъде седят пълни пепелници.

Много сте назад.Тук от поне тридесетина години не се пуши в офисите.
Сутришното си кафе го пия в 10.00 часа с колегите с дежурната цигара.Повече от две кафета на ден не пия.
c@t
В другите фирми, където съм работила не се пуши, а повечето пият кафе.
В тази единия собственик на около 75г все още е деен, така че можеш да си представиш за какво става дума — пушене и кафе само за шефовете. Всички останали са на чай. Когато бях нова, бях единствената кафепиячка наоколо (освен собствениците) после назначиха още една, на половин ден е, но за мен е напълно достатъчно да пие кафето си с мен daisy.gif

п.п. Между другото сега като се поинтересувах, наистина се оказа, че живея в града, в който за пръв път е отворена кафеджийница в немскоговорящите държави. За отчитане — в шкафа имам и кутия мукефук (кафе за бедни) ако ми се допие вечер w00t2.gif
c@t
Да, това също се вписва в картинката, както всъщност всички био,еко продукти.

Специално кафето— което не може да се насади масово наблизо, в Европа, голяма част от цената е само за логистиката — 44%

Това е много грубо казано.
Вмятам че логистиката включва обгазяване и дезинфекция, иначе е невъзможно (по закона на митниците и интернационалните правила) да импортираш тоя растителен продукт.

Така че по-скъпата цена не е съвсем свързана с вида “диворастящо” боже, все едно да ми продадат диви ягоди. Ето и ти сега показваш, че палят котела за 100 кг кафе (например), което е значително по-скъпо.

https://www.prosieben.de/tv/galileo/videos/...affeebohne-clip

нищ по дух
Който обича студено кафе и не е пробвал студено извлечено кафе, нека опита.
Слага се кафе в студена вода за 8-10 часа, прецежда се и е готово.
Иначе има и прибори за целта.
The_Purifier
Аз бих взел от тези чаши горе една по една всяка от тях, всеки следващ ден smile.gif
krem-karamel
От около година вкъщи пием "турско кафе с кардамон". Когато имаме престой на летището в Доха (Катар), си купуваме по половин килограм и ни стига до следващия път. Последния път си купихме и "катарско кафе с кардамон и шафран". Много е странно, защото е със златист цвят. Кафе почти не се усеща - само подправките, но е много екзотично и приятно, като свикнеш. smile.gif
На работа си правим три вида кафе - на джезве, еспресо и с едно виетнамско приспособление. smile.gif
Thursday Next
Ихаааа, тая даже я знам. Живяла съм в Шпайер пет години. sunbathing.gif
Thursday Next
А всъщност защо искаше да "победиш" кафето? То е доста полезно.
Тарабас
Хубав град, хубави хора.
Попаднах там случайно. исках просто да пия кафе. На пръв поглед ми се видя като кафене. Обаче вътре е като в пещерата на Али Баба. И как само мирише. Бе наркоманска работа.
Thursday Next
Не съм влизала, аз наблягам на собственото производство на Домхоф. cheers1.gif Другия път като мина ще се отбия непременно. След такава тежка препоръка просто няма как.
New
Ами, всъщност точно за мен не е полезно. Не всеки т.нар. "полезен продукт" е полезен за всички хора. Това важи и за плодовете, и за зеленчуците, които генерално се водят полезни, обаче не са универсално полезни продукти. А обявения за вреден алкохол е действително вреден, но изненада - отново не за всички. За някои хора е полезен. Това обяснява защо някой цял живот е пиел и е дълголетник, а друг умира рано-рано от цироза. Изобщо дълга тема.
Както и да е, за мен е полезен чая и затова сега пия него и се кефя. Установих, че обичам чай не по-малко от кафе. Пия го без млека и подсладители. Добавям някоя и друга билка за разнообразие.
biggeorge
Аз не съм пил кафе от години. rolleyes.gif
Обаче преди няколко седмици като ходих до един хипермаркет в една количка намерих купен, платен и забравен пакет кафе.
Марка няма да казвам, да не става реклама.
Пакетът не беше отварян.
Донесох го в нас и майка ми така се зарадва. w00tbrows.gif
Искаше веднага да си свари чаша кафе.
Тя е дърта кафеманка! laugh.gif
Хубаво, че не може да влиза в Интернет и да чете какви ги пиша.
Щеше да се изнерви, че я коментирам! a4dff7b7.gif
От години не бяхме купували кафе.
Не, че и това, което сега имаме съм го купил, де! az takovata.gif
Преди десетина години имах една позната, която беше луда фенка на кафето.
Или само беше луда.
Не е много сигурно! harhar.gif
Тогава й написах едно стихотворение:

Ода за Кафенцето

от Джордж Файърбърн
(George Fireburn)

1
Кафенце, много искам аз,
Кафенце малко, всеки час,
кафе, кафе ще пиеш ти,
Кафенцето обичам си.

2
Кафенце е кафенце
и сладичко кафе-детенце,
Кафенце си кафенце
и миличко кафе-хлапенце.

3
Кафенце, мъничко си ти,
кафенце пийваш си ... гори,
Кафенце, сладичко си ти,
кафе ще пиеш всеки час дори.

4
Кафенце миличко, мъничко,
кафенцето за теб е всичко,
кафенце пийваш си, но жалко
кафенцето е твърде сладко малко.

5
Кафенцето е име твое,
Кафенцето е малко, мое,
Кафенце, сладичко си ти,
Кафенце, ти ме запомни.

6
Кафенцето обичам аз,
кафенце пиеш всеки час,
Кафенце мисля те сега,
Кафенцето е в моята душа.

7
Кафенце търся всеки ден,
Кафенцето е все край мен,
Кафенце, тука ли си ти,
Кафенце, ти за мене си мисли.

8
Кафенце, миличко бъди,
Кафенце, свястно остани,
Кафенцето обичам много,
Кафенце, аз без теб не мога.

20.01.2009 г. - 24.01.2009 г.

Забележка на автора: Внимание! Всякакво съвпадение на реалносъществуващи имена,лица и събития е напълно случайно! Моля това да се има в предвид от всички читатели на стихотворението!
c@t
хехех мегаяко w00tbrows.gif

Да се посмееш и ти — преди време бях май в Гърция в една селска кафеджийница — исках да пия кафе, значи е било към 10 ч. Казват ми че кафето е с пясък, аз — ок, мляко имате ли — имат.
Сядам и след време идва кафето, аз слагам малко мляко — голяма грешка. Кафе от джезве и мляко са 2 несъвместими неща.
Поръчах второ и го пих като местните 328.gif

Иначе на работа моята колежка донесе подправка за кафе — има вкус на Йоги-чай
С чер пипер, канела, джинджер, кардамон. Много яяко. Преди да разбера че има такава готова смес за кафе, слагах някои подправки във филтъра (това е една от причините да ползвам тази стара и евтина смотана кафемашина ) laughing.gif Моята колежка беше изумена, защото можех да й кажа какво има в нейната смес само като опитах кафето, което беше направила.

п.п. Сетих се за един египетски приятел, той носи някои гениални специалитети от там и всеки път мисли как ще го задържат на летището, защото фамилията му е опаковала допълнителен куфар с храна a4dff7b7.gif
c@t
Оха, това стихотворение е написано от кафе-зависим a4dff7b7.gif

И аз бих се зарадвала на кафе. Като ходя на гости на майка ми й нося кафе (защото не знам какво друго да й подаря) Запасила съм я за години напред. Не знам кога ще й ходя на гости пак, трябва първо да питам к9лко кафе има.

ох това е велико clap2.gif

Цитат
Кафенцето обичам аз,
кафенце пиеш всеки час,
Кафенце мисля те сега,
Кафенцето е в моята душа.
Тарантула
Ихх, що разваляте наситения и автентичен вкус на кафето, не знам... Да беше чай или отвара разбирам, щото има хиляди варианти, ама кафе...
Мен ме биха през ръцете веднъж, що съм го разваляла със захар. Помня пък в България го пиех със сметанка. Тук тези екстри ги няма по барчетата, но пък и кафето, което правят е отвратително: Врящо, в стъклена чашка, преливащо винаги в чинийката. Струйката мляко, която поръчвам, за тях е "повечеоткафетовчашката". Затова и в барче никога!

Имам и Dolce gusto, но не я ползвам. Много ми е слабо нескафето в тия капсули и излиза скъпичко. Предпочитам италианската кафеварка с претъпкан до горе депозит. Или еспресо домашно.
c@t
Апропо кое виетнамско приспособение имаш педвид?
До сега не съм виждала нещо, което моряците не са домъкнали тук в Европа.

Аз имам даже и такава поставка за филтър, а колежката има прсираща кана.
Това са “план Б” ако се счупи старата кафемашина на работа, която свалихме от тавана a4dff7b7.gif

c@t
Сметаната е ужас, а захарта не разваля кафето, тя е неутрална. Въпрос на вкус, а и на моментно настроение.

Аах италианската кафеварка също я бива, но човек трябва да има и котлон (не съм гледала дали ги има за индукционни котлони)

Кафето с подправки не разваля вкуса на кафето — напротив, прави го фино ако се слага по малко и знаеш какво всъщност пасва на кафето. На мен ми харесва канела и кардамон в кафе с ниска киселинност.

Ако кафето е някое от прегорелите и екстремни видове, го пия с “Мюлер мляко” бял шоколад и макадамия az takovata.gif Това е сезонен вид, но като ми падне, веднага купувам.
Иначе мляко не пия.
Nova123
Няма начин да си написАл това стихотворенийце САМО ако си пийвал кофенце !

Майка ми пиеше ИНКА - това води ли се за Кафе ?
biggeorge
Цитат(Nova123 @ 04/10/2018, 22:19) <{POST_SNAPBACK}>
Майка ми пиеше ИНКА - това води ли се за Кафе ?

Инка е кафе от цикория. grin.gif
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
biggeorge
Забравих да уточня, че навсякъде в стихотворението, където думата "Кафенце" е написана с главна буква е прякор на човек, а където думата "кафенце" е написана с малка буква става дума за истинско кафе. laugh.gif
New
Това твое уточнение е много важно. Съвсем друг поглед хвърля върху стрихотворението. Направо дори тотално го променя и от кулинарна, директно далдисва в любовната лирика.
Тарантула
В смсъл, че кафето се пиело без захар, за да се оцени добре вкуса. То и аз съм се карала на испанци що ядат кисело мляко подсладено svirkam si.gif

Италианската си я ползвам на газов котлон без проблем, защо пък трябва да е електрически?!
Thursday Next
Ако и ти викаш "италианска кафеварка" на същото нещо, на което и аз, не би трябвало да има никакъв проблем на индукционен котлон, защото е от стомана. Алуминиевите съдове не стават за индукционен котлон.
Persian
Цитат(c@t @ 03/10/2018, 12:42) <{POST_SNAPBACK}>

Хехех ето още един непиещ кафе.
- Някога си правех само Нес кафе. Някакво едро гранулирано.
След това спрях да си правя и след 15 години, когато излезе Ericsson T39 - 2001г. един ме черпи по случай случката smile.gif
След това треснах едно, мисля, че 2012, а може и 2014 да е.
Миналата година за пръв път треснах едно от машина.
Ами, гледам колегите все бозаят от тая машина, а то хубаво смърдеше, та рекох на един да ми врътне и на мен едно smile.gif
Напълних го със захар и го омаах на екс. Аз така го пия. Не беше лошо smile.gif

- Знае човека кво да пуши, иначе целият офис ще смърди на секс.

Унас и в моя офис не се пуши, само кафе се пие
- Нищо, аз мога да пуша и отвън, пък ще си говорим през прозореца smile.gif
Persian
Цитат(Тарантула @ 06/10/2018, 17:22) <{POST_SNAPBACK}>
То и аз съм се карала на испанци що ядат кисело мляко подсладено svirkam si.gif

Ти не си ли яла някога Снежанка
Май струваше 15 стотинки smile.gif
Persian
Цитат(biggeorge @ 04/10/2018, 17:40) <{POST_SNAPBACK}>
Донесох го в нас и майка ми така се зарадва. w00tbrows.gif
Искаше веднага да си свари чаша кафе.
Тя е дърта кафеманка! laugh.gif

Ееее, ако съм знаел, да съм ти пратил стотина пакетчета Нес кафе. Е така ги раздадох по колеги, а те не пиели такова smile.gif
Аз съм се Кокализирал smile.gif
c@t
hahah Добре че си сложил линк за телефона, не можах да се сетя без да гледам за каквъв Ериксон става дума a4dff7b7.gif

Тая секретарка не е от ония, които си гледал във филмите. Тя е 160 см висока и около 95 кг. Не знам всъщност по какви си пада въпросния, но и двамата са бракувани за свой партньор и не изглежда непременно да си падат един по друг.

На работа като отворя буркана всеки наблизо идва да помирише, иначе не пият кафе a4dff7b7.gif (прилича на погребална урна, избрах го защото е с широко гърло и се побира повече от 500 гр. кафе. Като я пълня, вероятността да разсипя кафето наоколо е малка)

Една секретарка веднъж идва в нашата кухня и от дума на дума каза че много рядко пиела нескафе, но й подскачало сърцето. Аз й казах, че това е от нескафето, от варено кафе не е така.

И аз съм пред инфаркт като пия нескафе. Преди 5-6 години бяхме за 3 седмици в България. Живеехме в един двустаен апартамент в Черноморец. Понеже моите хора спят до късно и кафе не пият, от време на време излизах да пия кафе, но през една част от времето трябваше да се справям с микровълнова печка и разтворимо кафе.
Градината беше хубава и сутринта само съседите—пенсионирани британци се виждаха наоколо.

ето така изглеждаше. Имам една приятелка, тя пие мляко с нескафе, без вода, стоплено в микровълновата, ужас, ужас, кафе без вода не е напитка.

Ах — веднъж опитах от уличен автомат, кошмар.
c@t
апропо вкуса — отняколко дни вкуса ми се е изместил, това е ужасно, случва ми се от време на време. Вчера например сладкото от ягоди адски ми се струваше че мирише на лакочистител, от ягодите нищо не помирисвам, а тоя буркан нито е първия от вида мармелад, нито последния който съм яла. (вчера не го ядох, това не се понася)

Днес пък канелата имаше вкус на химикали.
Вкуса на повечето храни е абсолютно изкривен. Поне знам че ще ми мине за 2—3 дни.

Само кафето е ок.
agrippa
Черно, силно, умерено подсладено, може и с бадемово мляко и канела. Сам си го приготвям най-често. Голяма чаша, към 200 грама поне.

Пия го сутрин, сам или със събеседник. Може и със закуска, някакви сладки и прочее. Прилича ми на някаква зависимост даже. Гледам обаче да не повтарям за деня, че ми се губи съня.
c@t
oooh прекрасно! Какво бадемово мляко ползваш?

Тук “бадемовото” мляко е оризово, нещо като кокосово “мляко”, само че малко по-гъсто от кокосовия сок т.е. нашето не става за кафе, но е възможно да има някоя марка, която не съм изпробвала.
c@t
В момента гледам един репортаж за Hieber’s Frische Center. От 20 години не съм била в онзи край, а тогава, а и сега, не бих се закотвила в супермаркет.

Ноо там имали собствена бирария, където варят бирата на място. laughing.gif
Това е нещо като да пекат кафето на място, където можеш да го поръчаш в чаша.
Имаше интервю със собственика на веригата.

Ах какво ли не се прави за свежосварена бира, свежоизпечено кафе.... ама и аз като бях на българското черноморие отидох до една селска къща да купя смокинова ракия, домашно направена. a4dff7b7.gif Много интересно действа в 11 ч по обяд при 40 градуса през лятото clap2.gif
agrippa
Цитат(c@t @ 07/10/2018, 02:35) <{POST_SNAPBACK}>
oooh прекрасно! Какво бадемово мляко ползваш?
Тук “бадемовото” мляко е оризово, нещо като кокосово “мляко”, само че малко по-гъсто от кокосовия сок т.е. нашето не става за кафе, но е възможно да има някоя марка, която не съм изпробвала.
Марката ми е Silk, американско, с разни сгъстители вътре и други добавки, но поне не е ГМО. Не го слагам всеки ден, пия си и черно кафе често, предпочитам да е Робуста, смляно по-ситно, до почти задръстване на филтъра, за по-пълно извличане на веществата. Арабиката ми е слаба, макар и ароматна, но не се знае, един ден как ще бъде, нещата се променят.
krem-karamel
p.gif
krem-karamel
Представи си една цилиндрична хромникелова чашка (с обем, колкото едно кафе), с дъно като решетка, сложена върху чинийка, също с решечеста основа. В чашката се поставя кафето, което се притиска с решетъчно капаче към дъното и цялото това приспособление се слага върху чашката, в която ще си правиш кафе. Наливаш гореща вода върху капачето и тя бавно се процежда през трите цедки. След 5-10 минути имаш хубаво кафе, по-силно от шварц и не съвсем като еспресо. smile.gif
rocco_george
При мен кафето е временно под запор.
Иначе го обичам всякак,обожавам да си го правя у дома с кардамон,джинджифил или пък с лимон,е,понякога си врътвам и кафе „Сатана“ за разкош.Покрай един съсед се научих и на една напитка комбинация от силен черен чай с кафе и много често си я правя.
В работата всички пием кафе,та си имаме и установени традиции.Към десет минава една продавачка на гевреци,купуваме си гевреци,правим си по едно „второ“ кафе и си отпускаме едни десетина минути удоволствие.
Питето
Темата стана: "Ритуала КАФЕ". Интересно е де... thumbup.gif
c@t
През уикенда, като пия кафе, зяпам разни репортажи.
А днес докато пих кафе слушах по радиото, че са задържали някакъв българин за убийство на журналистка. Сега пак видях в новините в ТВ.

Аз живея наблизо и това го разбрах в регионалните новони. Полицията днес се е разработила, по цял ден само сирени за всяко нещо, повече от друг ден.

(имат различни теми за деня, един ден е за телефони зад волана,проверки на автомобили, на велосипеди, един ден за проверки на лични документи на страни хора и т.н.)

Сега видях новинарски акаунт във ФБ. Бих казала че писачите там са странни хора, не особено интелигентни. (затова не пиша там, а тук във форума) neprichom.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.