Всички видяха как прекалявам с членуването, ама си траят

Разправят, че американците карали големи коли, понеже били с малки членове. Но не го твърдя от първа ръка...
Разправят, че американците карали големи коли, понеже били с малки членове. Но не го твърдя от първа ръка...

И аз съм чувал да разправят, че с какъвто се събереш, такъв ставаш.
Ти, май, от доста години избяга в Америка?
И аз съм чувал да разправят, че с какъвто се събереш, такъв ставаш.
Ти, май, от доста години избяга в Америка?
Сигурно е така, щом казваш, но въпреки това нямам затруднения с членуването.
Горския
27/10/2018, 20:25
Ти, май, от доста години избяга!!!??? в Америка?
Ех тия соц-атавизмиии - бронирани здраво в главите!
Бяга се от затвор или от ... някогашната НРБ, СеСеСеРе и подобни
Сега се емигрира или заминава на работа!

Направи се на интересен.
Няма лошо.
Ама си объркал човека на който да пишеш.
Младите хора бягали от България за пари!? Не и моите деца...
Моят син го изпратиха в Хамбург да работи в центалата на Аурубис и той им постави едно условие: Две години.
Защото искаше внучка ми да започне да учи в БЪЛГАРИЯ. Прибра се и пак работи за тях.
За заплатата няма да ти казвам, защото ще ти стане лошо...
Направи се на интересен...
...за заплатата няма да ти казвам, защото ще ти стане лошо...
Направѝ се на интересен и ти, патриоте! Кажи за заплатата, та на всички ни да стане лошо.
Направѝ се на интересен и ти, патриоте! Кажи за заплатата, та на всички ни да стане лошо.

Патриот съм, да.
Ако имаш деца, ще видят ли България?
Сигурно знаят и български език...
Патриот съм, да.
Ако имаш деца, ще видят ли България?
Сигурно знаят и български език...
Съвсем сигурно. Не само знаят български език и виждат България когато пожелаят, но най-вече пишат на български по-грамотно от теб.
Само с един гол патриотизъм ще си останеш.
Горския
28/10/2018, 12:10
Младите хора бягали от България за пари!?
Пак не схвана : понятието "бягам", не е адекватно за случая - това е набито в главите на хората, живяли при соца! Тогава
наистина се бягаше и то НЕ ЗА ПАРИ!!!
Пак не схвана : понятието "бягам", не е адекватно за случая - това е набито в главите на хората, живяли при соца! Тогава
наистина се бягаше и то НЕ ЗА ПАРИ!!!

Точно така. Сега се ходи. Ходи се на запад, ходи се на изток... Ходи се, накъдето ти се ходи.
Бяга се само когато те преследват.
Дано колегата съумее да го осмисли.
Горския
28/10/2018, 17:44
Точно така. Сега се ходи. Ходи се на запад, ходи се на изток... Ходи се, накъдето ти се ходи.
Бяга се само когато те преследват.
Дано колегата съумее да го осмисли.
Ако не успее (да го осмисли) ще му обЯснЯ ясно и понятно какво значи "да бягаш" и какво значи "да ходиш"
Ако не успее (да го осмисли) ще му обЯснЯ ясно и понятно какво значи "да бягаш" и какво значи "да ходиш"
Сигурно си чел нещо от Петко Славейков? Ако не си, извинявай за доверието.
Народът не бяга никъде, а за мършата сам си направи изводите...
Така е !
Много мърша по 9 септемврий "взе" властта !
п.п. И сега няма голяма разлика !
...Народът не бяга никъде, ...
Ще прощаваш, ама в историята на точно този народ пише съвсем друго — един народ пристигнал по тези места, щото бил избягал от едни други места, та се смесили с местните... Миналия век части от същия този народ бягали от цели области, за да си спасят живота от една агонизираща империя... В смисъл народа като цяло харесва да си стои на мястото, ама не е като през ум да не му минава да бяга.
Горския
29/10/2018, 00:13
Прав си !
Тия, които "бягахме" бяхме изменици, предатели, врагове ...
Еееех, ком-остатъци, ком-отрепки
Не сте вие проблемът - вие принадлежите на миналото!
Проблемът е, че създавате нещастни млади, които надявам се, не вярват, иначе, жалко за тях
Горския
29/10/2018, 11:44
един народ пристигнал по тези места, щото бил избягал от едни други места, та се смесили с местните...
"Българин и славянка
на полянка
Вади-тури, вади-тури
И родили чукундури"
(Радой Ралин)
"не сей ряпа на семето му" (Фра Дяволо) точно по повод на такова очерняне на историята ни. Така де, чукундури няма как да платят за собствена азбука, да я вкарат в употреба че дори да я разпространят по света. Значи там онова с българина и славянката е дало достатъчно умни потомци. Остава отворен въпроса защо по времето на Р.Ралин са останали предимно чукундури и как така са успели да се затрият онези с азбуката.
Горския
29/10/2018, 21:18
Остава отворен въпроса защо по времето на Р.Ралин са останали предимно чукундури и как така са успели да се затрият онези с азбуката.
Е, чукундури е все пак по-добре от ... мършата на дядо Петко от ... 1875!!!
Но ако ще си разправяме исторически вицове, от които е изградена българската история, ще трябва да се преместим във форум "История"
Бягат ли в чужбина днес хората или само отиват по някакви свои причини?
Защо бягат?
Или какви са причините да отидат?
Ще се върнат ли - дали и кога?
Като за начало:
Разговор, взет от друга тема:
"Lestr към Shade:
Ти, май, от доста години избяга!!!??? в Америка?
Горския:
Lestr:
Младите хора бягали от България за пари!? Не и моите деца...
Моят син го изпратиха в Хамбург да работи в центалата на Аурубис и той им постави едно условие: Две години.
Защото искаше внучка ми да започне да учи в БЪЛГАРИЯ. Прибра се и пак работи за тях.
Горския:
Пак не схвана : понятието "бягам", не е адекватно за случая - това е набито в главите на хората, живяли при соца! Тогава наистина се бягаше и то НЕ ЗА ПАРИ!!!
Shade:
Бяга се само когато те преследват."
За радост, от 30 години хората отиват в чужбина на разходка,почивка ,работа или каквото там се сетиш.
Последното бягство от България беше през лятото на 1989 г. и беше масово.Такова масово бягство на цяла общност май е нямало в соцлагера.След съветската инвазия през 1956 г в Унгария, много унгарци бягат на Запад ,но бягството българските турци от соцрая с най-голям мащаб.
Дали някой от родените след 1989 г. знае думичката невъзвръщенец?!
Бягаш, ако те гонят или заради спорта. Иначе си вървиш културно.
The_Purifier
31/10/2018, 06:36
Онова е било бягство, днешното е тактическо изтегляне от периметъра. И от отсрещната страна вече нямаш надзирател, а пъдар.
Thursday Next
31/10/2018, 15:36
Повечето си ходят полекичка. Само някои бягат към страни, с които нямаме подписана спогодба за екстрадиция.
Причините са много. Показателно е, че напоследък все по-рядко чувам парите да се изтъкват като единствена причина.
За други не знам, аз не се стягам да се връщам.
Тарабас
31/10/2018, 16:16
Безумие е, да се говори за бягства, емиграции и такива от сорта. За три часа максимум и 25 € се пътува от произволна точка от Европа до България.
Избор е думата и по-точно право на избор. Между нормален живот и живот изпъстрен буквално с идиоти, идиоти, патриоти, носии, ръченици, лютеница и безконечно честване на едно отвратително минало.
Всеки с главата си сам си прави избора.
Persian
31/10/2018, 17:29
Да, четох разговора

По принцип отиват, но дефакто палят с 200

Просто се разкарват от тук и ако се завръщат, то е за около месец и пак изчезват.
Та не се бяга само когато те преследват или е набито в главите на хората от соца, а от чудо, а тук чудото е голямо
Бягаш, ако те гонят или заради спорта. Иначе си вървиш културно.

Интересно, ако “бягаш от отговорност”, “бягаш от работа”, “бягаш от селото в големия град” кой те гони или само си спортуваш?
Persian
31/10/2018, 17:36
но бягството българските турци от соцрая с най-голям мащаб.
Тяхното не беше бягство. Беше принуда с бой до смърт.
Това е използване на думата "бягаш" в преносния и смисъл.
Е, че не е лоша лютеницата. Пък и за ръченица можем да рипнем. Действа добре на тонуса.
Това е използване на думата "бягаш" в преносния и смисъл.
Ами аз в този смисъл я използвах.
Тази дума е от славянските езици.
Синоними и са от прабългарския: тичам, търча, припкам...
Нашият език е един от малкото дуални езици в света. Тоест, за едни и същи неща имаме по няколко думи. Сега се сещам, че като нашия са английския и арменския.
Не знам доколко е във връзка с бягането и ходенето, но забелязах, че оригиналите на цитатите, които си дала (в които не е имало грубости), са изтрити. Не е чудо голямо, разбира се, но е забавно: напомни времето на Павката, когато времето и трудът за писане нямаха стойност и се триеше на поразия.
agrippa
01/11/2018, 03:24
Бягаха едно време, щото не даваха да се бяга. Сега бягат от лош живот, за друга гледка и отношение и тнт., всеки си има причини. Ако имаше анкета на границата да гласуват кой закъде бяга и защо, щеше да се получи един разноцветен кръг с различни сектори, 5 - 5 - 10 на брой. Дали ще се върнат: и те не знаят още. Ако им омръзне, ако се напечелят, ако им се види по-непоносимо, ако нямат друг избор и все още могат да шават и им се мести. Няма еднозначен отговор.
krem-karamel
01/11/2018, 08:21
Хората бягат, когато бързат. В прекия смисъл. Но бягането, освен действие, има и посока. Бягам ОТ и/или бягам КЪМ. Ако дейсвието на някого притежава изброените характеристики, значи то бяга. Това в кръга на шегата, защото на мен ми се струва, че в този контекст /емигриране/ глаголът се употребява в преносния смисъл, и по-точно в характеристиката "бягам от". Защото основният мотив е да се махнат от едно място. Така мисля, без да съм емигрант, но не са ми чужди такива намерения.
Потребител
01/11/2018, 12:08
Цитат
Бягат ли в чужбина днес хората или само отиват по някакви свои причини?
Защо бягат?
Или какви са причините да отидат?
Ще се върнат ли - дали и кога? ...
... подобни теми представляват неизчерпаем източник на забавление ...
... поради известна неувереност в избора - дали, защо и къде бягат сега ще ни бъде обяснено в подробности, пък дали ще се върнат - освен на шепа роднини, на кого му пука какво мислят да вършат призованите от хладилника? :.) ...
Нашият език е един от малкото дуални езици в света. Тоест, за едни и същи неща имаме по няколко думи. Сега се сещам, че като нашия са английския и арменския.
А в кой език не се среща този феномен?
Тарантула
01/11/2018, 13:57
Аз пътувах с виза. И автобусче. Уж по работа и гости...
Иначе избягах, да. Защото бях от провинцията (второ качество). Защото не бях дългокрака и руса (за работа в магазини за дрешки и обувки). Защото не ме искаха с диплома в кухнята, а с къса пола и табла покрай масите. Защото не исках да им разгледам мезонета, за да ме назначат на готина работа на летището. Защото с моите 20 години през 90те нямах шанс, след толкова затворени врати пред носа ми. Имах, но не ми беше нужен такъв. Избягах от оная суета, лицемерие, мафия и цирк по онова време с уговорка скоро да се върна. Но не се върнах и не мисля хич.
Има и друга дума за напускане - "Спасявам се".
Подобно на корабокрушенци напускащи плавателен съд когато той започне да потъва за да не потънат с него. Някои успяват да се доберат до стабилна спасителна лодка, други се хващат за каквото намерят.
Thursday Next
01/11/2018, 15:22
Изглежда има счупен клон на дървото, затова така. Потърпи да се появи Док да видим дали ще може да го закърпи, него много го бива в ашладисването на виртуални дървета. ;-)
Не знам доколко е във връзка с бягането и ходенето, но забелязах, че оригиналите на цитатите, които си дала (в които не е имало грубости), са изтрити. Не е чудо голямо, разбира се, но е забавно: напомни времето на Павката, когато времето и трудът за писане нямаха стойност и се триеше на поразия.

Кой тук плаче?
Напротив, точно, за да не се губи написаното, пуснах тази тема, но сметнах, че няма нужда от една част от използваната ... терминология
И на второ място, не знам какво търсеше това в темата на едно момиче дали да отиде да живее в провинцията.
Ако Докторът не успее да залепи счупеното, ще копирам ценните мисли в тази тема. Да не ходят нахалос и да им се радват поколенията
Въпрос на система. У немско са настроили системата дето контролира идиотите и патриотите, ама още има да настройват системата с лютеницата, а у балкан...българско сме отработили лютеничната система, ама ни куца онова с идиотите и патриотите. Сега остава да намерим начин да пласираме лютеницата у немско без да ни виждат .......отите.

Като се замисля, може некакъв бартер да се измисли, лютеница срещу идиоти. Така всички ще са рахат.
Глагола зависи от бързината и дали те гонят или сам си си решил, а някои глаголи пасват и на две-три ситуации. Примерно "спасявам се" върви и за някой, дето блатото не го е погълнало. В тази посока особено място има и "евакуират се" като много бързо бягане от нещо. Примерно Бербатов си евакуира семейството за няколко часа след една заплаха...
The_Purifier
01/11/2018, 18:55
Потребител
01/11/2018, 19:49
... пичове, доколкото иде реч за превантивно напускане на плавателен съд, чудно ми е - давате ли си сметка, как нелепа е тази метафора? :.) ...
А в кой език не се среща този феномен?
Имах предвид, че за повечето от понятията с които си служим имаме един славянски и един неславянски вариант.
Макарена
01/11/2018, 20:59
Ами аз в този смисъл я използвах.
Тази дума е от славянските езици.
Синоними и са от прабългарския: тичам, търча, припкам...
Предлагам да го редактираш своевременно, защото такъв майтап няма.
Предлагам да го редактираш своевременно, защото такъв майтап няма.
Не знам как да го редактирам, не съм искал да внушавам нищо на никого.
Все пак Паисий е написал “История Славянобългарска”.
Едва ли се е майтапил...
Кой тук плаче?
...ценните мисли в тази тема да не ходят нахалос и да им се радват поколенията.
Това беше доста грубичко...

Отбелязах без тръшкане, че едва ли е обективно двудневен епистоларен труд, който не нарушава добрия тон във форума, да бъде изтрит с един замах. И то само защото някой не знаел какво търси написаното там.
Е, не е като да се горят книги, наистина, но след като повдигаш въпрос, нека споделя, че на твое място просто бих се извинил, без излишни обяснения от рода на горното.
Но държа да е ясно, че нито се сърдя, нито обвинявам. Нека приемем, че нищо не се е случило.
Alexfield
02/11/2018, 10:01
Няма как да редактира написаното след като минат 2 часа.
Това беше доста грубичко...
Отбелязах без тръшкане, че едва ли е обективно двудневен епистоларен труд, който не нарушава добрия тон във форума, да бъде изтрит с един замах. И то само защото някой не знаел какво търси написаното там.
Е, не е като да се горят книги, наистина, но след като повдигаш въпрос, нека споделя, че на твое място просто бих се извинил, без излишни обяснения от рода на горното.
Но държа да е ясно, че нито се сърдя, нито обвинявам. Нека приемем, че нищо не се е случило.

Ако погледнеш и от друг ъгъл - няма съвършен софт и понякога се губят данни.... А и се намират след ровичкане... Няма триене, прочети отначало
Ако погледнеш и от друг ъгъл - няма съвършен софт и понякога се губят данни.... А и се намират след ровичкане... Няма триене, прочети отначало

Буря в чаша вода
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.