Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: ...................... тъмен цвят на кожата.
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Mukaveev
"Дер Щандарт" за Столипиново: Безработица, сегрегирани училища, мизерия................. цък

,, Журналистът на свободна практика Андреас Кунц, който живее край Пловдив, е един от създателите на местното радио "Столипиново". Той се противопоставя на широко разпространеното твърдение, че ромите в България не живеят уседнало, а обикалят като номади от катун на катун. Кунц казва, че това е един от многобройните предразсъдъци спрямо ромите и пояснява: "Те не се местят по собствена воля, а само защото бедността ги принуждава".

Антон Карагьозов казва, че за много от ромите в Столипиново единственият изход от бедността е миграцията, включително и към Германия. "Независимо от всички трудности в чужбина положението им там е по-добро, отколкото в България", казва той и пояснява, че в България има прикрита дискриминация в сферата на трудовия пазар, която прави почти невъзможно намирането на работа за човек с тъмен цвят на кожата.

Репортажът на Щефани Рюп е изготвен по линия на проекта на Австрийската служба по печата "Евротурс 2018", осъществен с финансовата подкрепа на австрийската държава. ,,........

.........почти невъзможно намирането на работа за човек с тъмен цвят на кожата...

Гледам.... не е баш така. На доста строежи работи здраво брата ром.....ходих да ям сладолед в Mcdonalds...... не всички , но имаше доста шоколадови перли и там, почистват моловете, правят някаква търговия, изобщо нещо се работи. Това ,, почти невъзможно ,,...... ми се струва доста възможно.
Вие какво ще кажете ,, намирането на работа за човек с тъмен цвят на кожата ,,.....трудна работа ли е ?
Не , че нещо, но тия от Австрийска служба по печата "Евротурс 2018".....дали не са си строшили парите ....за лудО?
c@t
Омаловажаването на очевиден примитивен расизъм показва че си един от расистите (даже в случая не е неонацизъм, а нещо съвсем примитивно)

Какво ще кажеш за това?

Линк от новина

Това беше линкнато от мой приятел, многократно получавал заплахи на лични съобщения във ФВ от българи относно произхода си.

Този мой приятел живее в София. Познава и доста чужденци живещи в България.
Вместо да обяснявам, направи изводите си —

Mukaveev
Аз питам нещо ти ми правиш психологичен анализ...... бил ли съм бил обичан като малък.
Кажи нещо по темата , остави ме мене.
С толкова циани се познавам , колкото ти българи няма да срещнеш.....
Потребител

... честно казано, също ми е интересно, дали са ти обръщали достатъчно внимание, като малък :.) ...

... колкото до темата, какво толкова неясно има? - потребителката c@t отбелязва, че група членестоноги са проявили "примитивен расизъм" /по бхк/, като това е ексклузивно явление само за тази страна ... по други страни и морета, привържениците на стадни спортове, в петък вечер ходят под строй на опера ...

wal
Примитивно е писал авторът на статията.Отдавна ,много отдавна в България се знае ,че циганите са уседнали .За последно, преди десетина години видях катун в Търновско ,но това беше изключение от правилото.
В няколко теми писахме ,че гладът за работна ръка у нас е такъв ,че не се подбира дали е българин,циганин или какъвто ще да е.Сега ,това ,че са неграмотни или малограмотни не означава ли ,че ще вземат заплати близки до минималните за бранша ?!И това ли е дискриминация?!В строителството и общаците минават 1 000 лв. на месец.
New
Цитат(Потребител @ 01/11/2018, 23:29) <{POST_SNAPBACK}>
... привържениците на стадни спортове, в петък вечер ходят под строй на опера ...

Добре го каза "под строй", т.е. не доброволно, защото е вярно, че расистите са навсякъде, но предпочитат да не си го показват, понеже наказанията са големи, докато у нас полицаите може да се кефят на мелето, вместо да го прекратят.
Mukaveev
Цитат(wal @ 01/11/2018, 22:33) <{POST_SNAPBACK}>
В строителството и общаците минават 1 000 лв. на месец.

Срещнах един брат - ром...... вика заминавам в Англия. казвам му - ,, Какво ще правиш там ,, ? Вика при братО..... мием коли на една мивка - 60 - 70 паунда на ден....... а ма само да си взема парите. Викам му какво работиш , ..... каза общ работник - 50 лева на ден . 1 седмица и събота .....300 кинта...... Пожелах му късмет ....
Но нещата вървят към 50 - 70 лв , на ден...... мое мнение .
Работа има никой не го гони , но човека си е намерил по- доходна работа.....
agrippa
Не мисля, че нещата се въртят около цвета на кожата, та много българи, връщайки се от плаж или друго слънчево място, са по-черни от циганите.
Въпроса е в квалификацията (дали ще свършат работата), както и в доверието (дали няма да крадат, мързелуват) и тнт. За много работни места също наетият се явява и "лице на фирмата" един вид (рецепционист, продавач и тнт.) и цигaнина някак си не се вписва в тоя имидж някак си по преценка на чорбаджията.
Persian
Цитат(Mukaveev @ 01/11/2018, 21:15) <{POST_SNAPBACK}>

намирането на работа за човек с тъмен цвят на кожата ,,.....трудна работа ли е ?
- Направо си е невъзможно.
Не случайно искат снимки на CV
Бял ли си, черен ли си, имаш ли добър външен вид, ставаш ли за чукане или си някоя дърта кранта.
Обикновено тези, които някога са работили търсят бачкане на място, но още на портала ги разкарват или по-нагоре, ако успеят да стигнат.
Имах колеги, работили над 15г. по заводите и като ги съкратиха, никъде не ги взеха с години на работа.
Трима братя имаше, цигани си бяха но не знаеха цигански. Водеха се българи.
Единят си намери след 3 години работа, а другите двама, търсеха над пет години.
И на тримата жените им ги заебаха, но това не се случи само при тях а и при много бели, които останаха без бачкане.
Един колега все се надува, че жена му си го гледала щото добре си вършел оная работа и използва един лаф: Клин дърва цепи, уй къща крепи.
А друг колега му вика - Един път не отнеси заплата и ще видим кое къща крепи smile.gif

и пояснява, че в България има прикрита дискриминация в сферата на трудовия пазар
- Въобще не е прикрита а си е напълно открита и директно си се заявява: Търсим до еди колко си годишна възраст.
Наскоро един си търси работа. Началника пита - Кой набор е?
- 1958
- Оооо, тоя ми е набор. Остават му още няколко години до пенсия, а и на тия години няма да може да мъкне.
Един черен ходил, но бил много черен, и него го разкарал.
Съответно, оставаш без работа на около 60 или малко по-нагоре и единственият начин да оцелееш е да се гръмнеш в главата с картечен пистолет.
Въобще, след 45 си бита карта.

"Те не се местят по собствена воля, а само защото бедността ги принуждава".
- Това е всеобщо, затова и ежедневно цели семейства се изнасят от държавата, без значение какъв цвят им е кожата и на какъв български говорят.

Антон Карагьозов казва, че за много от ромите в Столипиново единственият изход от бедността е миграцията, включително и към Германия.
"Независимо от всички трудности в чужбина положението им там е по-добро, отколкото в България"

Thursday Next
Цитат
единственият начин да оцелееш е да се гръмнеш в главата с картечен пистолет

Ъъъъ .... я пак? w00tbrows.gif
Persian
Цитат(Thursday Next @ 25/11/2018, 21:18) <{POST_SNAPBACK}>

Дълга история smile.gif Но все пак трябва да се борим, а не да се предаваме grin.gif
Thursday Next
Цитат(Persian @ 25/11/2018, 21:24) <{POST_SNAPBACK}>
Дълга история smile.gif Но все пак трябва да се борим, а не да се предаваме grin.gif

Да бе, ама да се гръмнеш ква борба е точно?
Persian
Цитат(Thursday Next @ 25/11/2018, 21:37) <{POST_SNAPBACK}>
Да бе, ама да се гръмнеш ква борба е точно?

Гръмнеш ли се, няма борба. Тогава си се предал, което значи, че си загубил.
Аз самоубийството не го препоръчвам но някои прибягват до това.
За разстояние на пет години над десет познати, а някои и приятели се самоубиха.
Два от случаите са ми още в главата. Единят се хвърли от балкона щото не можеше да си изплати кредита. 1000 или 1500лв. нещо такова, а другият сам си отряза главата, щото нямаше кинти. Бавеха заплатите с месеци.

За това казвам, че какво му остава на човек, който е около 60 годишен.
Без работа, без пари с разбито здраве, щото здрави хора вече няма, а пенсия чак на 65.

Въпреки, че сега виждам и нещо друго. Нещо за което говорех преди 15 години, когато началниците все викаха - Ако не ти изнася - Заминавай. Други чакат на портала.
Тогава им виках: Ще дойде ден, когато няма да има нито тук, нито на портала.
Ето това се задава, щото ние сме последните бачкатори. Никой няма да им бачка поради хиляди причини, не само финансови.

Може да дойде ден, когато ще се молят на циганите да работят, но те не са алтафини като българите, да бачкат за нищо, да ги унижават и да ги превръщат в роби.
Циганинът е свободен човек и не робува на нищо и на никой.
Е, има и изцепки, които са се хванали на бачкане и съответно си правят каквото искат с тях.

Основното в Пропаднала България е:
1 - Незачитане и не спазване на законите
2 - Не зачитане на човека като личност.
3 - Бъркат работник и роб, както началник и робовладелец
4 - Смесване на работни с домашни задължения, което означава експлоатация на човешкият труд. Работиш всичко, без значение за какво си там.
5 - Началник = Надзирател в Концлагер
6 - Независимо къде почваш работа, чуваш едни и същи думи. Все едно ти рецитират Аз съм бугарче.

Но най-лошото е, че работниците търпят всякакви издевателства върху тях.

Thursday Next
Да, Перси. Просто имах предвид, че изказването "за да оцелееш, трябва да се гръмнеш", е лишено от смисъл. animatedwink.gif
evanka
Ох, като вземат да ронят крокодилски сълзи за малцинствата в България, забравят че някъде в "цивилизацията" ги сортират по фамилията на CV-то, преди още да им видят тена.
Norman
Цитат(evanka @ 26/11/2018, 11:06) <{POST_SNAPBACK}>
Ох, като вземат да ронят крокодилски сълзи за малцинствата в България, забравят че някъде в "цивилизацията" ги сортират по фамилията на CV-то, преди още да им видят тена.

Потвърждавам - в Щатите още си я има нагласата "щом фамилното ти име завършва са гласна буква, или на "в", бЕгай надалеч от фирмата ми". (т.е. това включва почти всички италиански, испански, полски и чешки фамилии, както и от тези в България, Сърбия, Македония, Русия, Белорус и Украина.) Със сигурност балдъза ми стоя почти половин година без работа именно по тази причина. Смени си името и фамилията по официален път и после я приеха на СЪЩАТА работа, където преди това бяха я отхвърлили, само 10 дни след новото събеседване.

New
От къде го измисли това, Норман?
За първи път чувам за тази теория и честно казано изобщо нямам такива наблюдения. Като знам що народ е с такива фамилии, родени хора тука, поколения наред ...
Това е просто абсурд! Нещо не се връзва.
evanka
Цитат(New @ 26/11/2018, 14:45) <{POST_SNAPBACK}>
За първи път чувам за тази теория и честно казано изобщо нямам такива наблюдения. Като знам що народ е с такива фамилии, родени хора тука, поколения наред ...

И аз не бях чувала, че е така в САЩ, но съм склонна да вярвам, малко неща ме изненадват.
Когато пазара на труда е изобилен, т.е когато много хора се борят за някой пост, работодателите си позволяват да селекционират и по признак фамилно име.
Във Франция избират дори по адрес. Някои квартали са с лоша репутация и работодателите избягват да наемат хора от там, да не попаднат на съмнителни субекти. От където и социалното напрежение в тези квартали...
Norman
Цитат(New @ 26/11/2018, 15:45) <{POST_SNAPBACK}>

Не измислям - случаят, който посочих е реален и наблюдаван "от първа ръка". Всъшност, заинтересувах се от проблема веднага след като балдъза ми получи съвета за смяна на името и останах шашнат от купищата сходни инциденти.

Щом като чак Forbes излиза с мнение...

Ето и още малко сходни материали, все от последните 2-3-4 години - ЦЪК, ЦЪК, ЦЪК, ЦЪК

New
В нито една статия не се споменава за проблема, за който ти говориш. Това, за което става въпрос са имена на хора от Африка и Азия, но не и Европа. И предполагам, че този проблем е свързан с т.нар. бежанци в Европа. Всички знаем колко всъщност ненавиждат чужденците хората от Западна Европа, поради това, че са върли националисти. А що се отнася до САЩ, тук проблем все още имат хората с черни имена или както са дадени в статията на Форбс за пример имената Лакиша и Джамал, които са типично негърски. И си има реални причини за тази дискриминация. Една, от които е, че много трудно биват уволнявани такива хора, независимо, че основанието за уволнение може да е некадърност и неуспешно справяне с работата, тъй като те имат лошия навик да се позовават на дискриминация на расова основа. Затова и фирмите много внимават когато назначават такива хора.
New
Всъщност изобщо не е така, поне за САЩ, но звучи, като добро оправдание, ако не те взимат на работа. wink.gif
Shade
Цитат(Norman @ 26/11/2018, 01:38) <{POST_SNAPBACK}>
Потвърждавам - в Щатите още си я има нагласата "щом фамилното ти име завършва са гласна буква, или на "в", бЕгай надалеч от фирмата ми". (т.е. това включва почти всички италиански, испански, полски и чешки фамилии, както и от тези в България, Сърбия, Македония, Русия, Белорус и Украина.) Със сигурност балдъза ми стоя почти половин година без работа именно по тази причина. Смени си името и фамилията по официален път и после я приеха на СЪЩАТА работа, където преди това бяха я отхвърлили, само 10 дни след новото събеседване.

Няма много истина в това. Когато фирма търси подходящ човек за отворена позиция, това е сериозна задача и пренебрежително "бЕгай надалеч от фирмата ми" следва само в случай, че:
1 - Образованието и професионалният опитът на кандидата, описани в резюмето му (в САЩ няма CV, а Resume), не съответстват на позицията,
2 - Много ниско представяне на интервюто,
3 - Негативна препоръка от референт (отделен е въпросът, че трудно назначават на постоянна позиция без референт от предишна работа, който да потвърди, че писаното в резюмето е вярно и на кандидата може да се разчита).
Ако кандидатът не попада в никоя от горните графи, решаващо значение имат професионализмът и умението да се представи (продаде) добре. Интервюто е като пазар на деликатна стока.
Всичко това потвърждавам от първа ръка като ветеран на интерютата с опит от двете страни на масата.
Така че след като балдъзата ти не е успяла от първия път, и вярва, че причината е само в името, има голяма вероятност да се заблуждава. Ако някой ден я включат в екип, интервюиращ нови кандидати, ще бъде изненадана колко задълбочени са изискванията и очакванията от такава задачка. И най-вече ще бъде смаяна от пъстротата и разнообразието едва ли не до ексцентричност в имената на "чистокръвните" американци. В тази връзка име като "Барак Обама" бледнее.
Shade
Цитат(evanka @ 26/11/2018, 06:39) <{POST_SNAPBACK}>
И аз не бях чувала, че е така в САЩ, но съм склонна да вярвам, малко неща ме изненадват.
Когато пазара на труда е изобилен, т.е когато много хора се борят за някой пост, работодателите си позволяват да селекционират и по признак фамилно име.

Не се заблуждавай. Колкото и да е обилен пазарът, селекцията винаги се свежда до назначаване на възможно най-квалифицирания и подходящ кандидат за дадена работа. Никой не подхожда повърхностно и лекомислено, когато става въпрос за бизнес.
Shade
Цитат(New @ 26/11/2018, 07:43) <{POST_SNAPBACK}>
...звучи като добро оправдание, ако не те взимат на работа. wink.gif

Именно.
agrippa
Цитат(Norman @ 26/11/2018, 03:38) <{POST_SNAPBACK}>
Потвърждавам - в Щатите още си я има нагласата "щом фамилното ти име завършва са гласна буква, или на "в", бЕгай надалеч от фирмата ми". (т.е. това включва почти всички италиански, испански, полски и чешки фамилии, както и от тези в България, Сърбия, Македония, Русия, Белорус и Украина.)

Може и някъде да така, обаче много от фирмаджиите или съответните чиновници, натоварени с наемането на персонал, носят такива като изброените от теб фамилии и тогава това може да е по-скоро предимство. Поне в Канада, че и снимки няма в резюмето по принцип.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.