Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Страхувате ли се?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
biggeorge
Съдът остави в ареста Викторио Александров, обвинен за двойното убийство в София (обзор)
С оглед на последните събития в България и зачестилите убийства на жени от партньорите им искам да ви попитам:
Ако сте мъж - биете ли жена си?
Ако сте жена - биете ли мъжа си?
Ако сте родител биете ли децата си?
Одобрявате ли боя като възпитателна мярка? 292.gif
Иска ли ви се да убиете някого, примерно половинката си, детето си, тъстовете, свекърите, някой политик?
Кого бихте искали да убиете?
Ако някой непознат ви остави детето си какво ще направите - ще го върнете на родителя му, за да може да го убие на спокойствие или ще задържите детето и ще се обадите на полицията?
Струва ли ви се, че откакто националистите дойдоха на власт зачестиха убийствата на обикновени хора?

Особено през 2018 г., която започна с шесторното убийство в Нови Искър и така до днес.
Всеки ден някой е нападнат, ограбен, бит, убит ... криминалната хроника няма край. dry.gif
Ситуацията днес много напомня на времето преди 15 години, когато генерал-лейтенант Бойко Борисов беше главен секретар на МВР.
Тогава обаче умираха мутри и престъпници, докато сега умират предимно обикновени хора.
Чувствате ли се в безопасност?
Разхождате ли се нощно време по улиците или щом се стъмни не смеете да излезете навън?
Страхувате ли се?
От кого или от какво се страхувате най-много?
Ако видите или чуете да убиват някого какво ще направите?
huh.gif
Persian
Цитат(biggeorge @ 03/11/2018, 05:44) <{POST_SNAPBACK}>

С оглед на последните събития в България и зачестилите убийства на жени от партньорите им искам да ви попитам:
- Ами, сигурно има за какво. Случаи - Различни

Ако сте мъж - биете ли жена си?

- Ако се наложи, не му мисля много.

Одобрявате ли боя като възпитателна мярка?
- И като възпитателна и като поучителна.

Гледам по улиците как някоя майка говори на детето си, а то де ли я налага.
Тя му вика ще те плесна, а все едно му вика - Плесни ме.

Иска ли ви се да убиете някого, примерно половинката си, детето си, тъстовете, свекърите, някой политик?
- Ако трябва нещо да правя, то трябва да е нещо. С половинки и дроби не ми се занимава. Или наред, или нищо.

- Ако съм искал, вече да съм го направил. Аз си угаждам на желанията.

Ако някой непознат ви остави детето си какво ще направите - ще го върнете на родителя му, за да може да го убие на спокойствие или ще задържите детето и ще се обадите на полицията?
- Ще го взема и ще изчакам някой от родителите му да си го потърси обратно.
Ако не се яви до два дни ще трябва да го водя там, където хич ми се не стъпва. В някое районно, където сигурно мен ще ме изкарат виновен.

Струва ли ви се, че откакто националистите дойдоха на власт зачестиха убийствата на обикновени хора?
- Не
Това е масово след 1989г. без значение как се наричат. За мен са си чисти възпитаници от онова време.

Особено през 2018 г., която започна с шесторното убийство в Нови Искър и така до днес.
- Така ще е и занапред.

Всеки ден някой е нападнат, ограбен, бит, убит ... криминалната хроника няма край.
- Това е за единичните случаи. За масовото унищожаване на българският народ не се говори.

Ситуацията днес много напомня на времето преди 15 години, когато генерал-лейтенант Бойко Борисов беше главен секретар на МВР.
Тогава обаче умираха мутри и престъпници, докато сега умират предимно обикновени хора.

- Общото е Хора

- Да

Разхождате ли се нощно време по улиците или щом се стъмни не смеете да излезете навън?
- Как дойде. Нещо съм уморен напоследък и не излизам. Ама то къде да ходя в тоя пустиняк.

Страхувате ли се?
- Страхувам се но за съвсем други работи.

- От себе си

- Нищо
Но тук има и друго. Кога съм видял и кога съм чул, както и други подробности.
Този урок го научих, когато бях на пет. Когато някой гони някого за да го трепе, значи има защо.
Друг е въпроса както при Вероника
Що не съм бил наблизо, та тогава да види брадви, тумахавки и кво се сети.

Питето
Ми като няма мутренска престрелка от няма на къде ти показват тези случаи и "изпращелите" обикновени хора ама не щото преди ги е нямало такива, а щото случаите с мутрите са били в изобилие... В тази посока, ако днес ти се струва по-страшно, къде са днешните ежедневни мутренски изпълнения? Що така ги няма в новините, а са опрели до обикновените хора да си правят предаването? animatedwink.gif
Тарантула
Не бия, не ми е в стила, нямам такива изблици и не съм израсла в такава атмосфера. Виждала съм да се прави, чувала съм ...
Децата... Ако се е стигнало до мисълта за бой, значи липсва основното: възпитанието. Нямам абсолютно друг отговор! Слабото и беззащитно, дори без възпитание, не бива да се бие. Не проявяваш надмощие и мозък, а чиста страхливост.

Бяха ни оставили дете, майката (само позната) замина за чужбина. Отгледахме го няколко години, възпитахме го, израсна в спокойна и нормална атмосфера. След много време дойде като непозната (за него) жена, отведе си го в тях и още първият ден вече го налагаше пред очите ни с думите: аз съм му майка и мога! Естествено, детето бягаше от тях и идваше да се крие в къщи. Естествено, тя идваше да го вземе и го смилаше от бой...

Не знам тоя случай, който описваш, но за подобни болни мозъци трябва да има третиране и закон.

И не, не ме е страх да се прибирам късно сама. Вече много години го правя, след купонче с приятели и в 4h сутринта съм си хващала метрото и минавала тесни улички към нас. Тук не съм имала поводи за страх никога.
New
Цитат(biggeorge @ 03/11/2018, 06:44) <{POST_SNAPBACK}>
С оглед на последните събития в България и зачестилите убийства на жени от партньорите им

Добре де, колко са зачестили? Каква е статистиката за последните 20 г., примерно? Наистина ли тези дни се убиват повече, отколкото обичайно? Защото битови престъпления винаги е имало и най-вероятно ще има.
Thursday Next
Някой беше казал, че насилието е толкова неефективен метод за решаване на проблеми, че към него прибягват само малките деца и големите нации. И аз не смятам, че с бой може да се реши каквото и да било.

Не, не бия никого, нито искам да убия някого. Това, струва ми се, е в пряка зависимост от факта, че се чувствам в безопасност и не се страхувам. В общия случай именно страхът поражда агресия.
wal
Категорично съм против боя ,но ми се е случвало да издърпвам ушите на синовете.
Ако видя или чуя ,че убиват някого не знам как бих постъпил.
evanka
Мен по тъмно ме е страх навсякъде ако съм сама. И в гората, и в България, и във Франция.
Ако видя убийство не знам дали ще се намеся.
Ако е дете - със сигурност, защото тези, които посягат на деца са страхливи хора и предполагам, ще избягат ако някой се намеси...

Каквото и да четеш в българската преса, държа да отбележа, че България е една сравнително сигурна страна.
Продължавам да се изумявам всеки път когато нощем в България видя стъклени витрини на магазини и бутици.
В тукашния Запад, всичко е зад дебели метални решетки като в бункери.
На много тукашни им липсва екшъна на саваната и си го създават в градски условия.

Та Жоре, живееш в цивилизацията, гледай на живота оптимистично. Българските медии са непрофесионални, нечовешки и генерират тревожност. За тях е по-лесно и безболезнено да обсъждат битовата престъпност, вместо полическата...
Thursday Next
Цитат
В тукашния Запад, всичко е зад дебели метални решетки като в бункери.

В Марсилия може би, но тя е известна с високата си престъпност. На много други места няма решетки и бункери.
c@t
Преди малко се чудех къде има такъв страх от влизане през прозореца.

Когато купихме сегашната къща, 1 седмица преди тапицирането на всекидневната извадихме единия прозорец и го направихме на врата към градината. Тъй като бе на 2 м височина, поръчахме и веранда, която в момента е до прозореца на детската стая — като стоя на верандата перваза на прозореца е малко над коляното ми.

Веднъж като хлопна вратата — а аз без ключ, взех един сгъваем стол от гаража и се покатерих през предния двор във спалнята.

Иначе има много неща от които ме е страх — например от големи живи прасета. Въобще имам респект към големите животни — крави, коне, кози и т.н. Не ставам за животновъд.

Иначе не бих убила никой и нищо, даже охромния паяк в кухнята, който живее от месеци там и всеки дошъл на гости унас му се възхищава. smile.gif

Ако чуя че някой е в беда, веднага бих информирала полицията и бих се намесила. Даже не е нужно да го убиват. Аз не се бавя в тая си реакция, обаждам се и когато разни 19 годишни свирят гуми пред парка до нас, и вдигат шум.

Ако намеря дете или някой го изостави при мен, веднага ще го взема, няма да го оставя само.

Ако аз ще убивам — брои ли се убийството на шоколад с фъстъци? Въобще не ми се иска, но май след малко ще видя сметката на...поне 1 парче animatedwink.gif

Иначе днес погледнах за какво всъщност става дума — докато погледна, поста във ФБ бил изтрит, а сега ФБ се извинява за изтриването.

evanka
Цитат(Thursday Next @ 04/11/2018, 09:09) <{POST_SNAPBACK}>
В Марсилия може би, но тя е известна с високата си престъпност. На много други места няма решетки и бункери.

Под "много други места" сигурно имаш предвид единствено Шанз Елизе„
Но ако направиш две крачки встрани от този булевард, си в една друга Франция.
Дори в търговските центрове, които нощем са заключени, бутиците пускат метални решетки.
Карабина
Ако сте мъж - биете ли жена си? - Бия, бия. С думи я бия.
Ако сте жена - биете ли мъжа си? - бия, бия. С думи го бия.
Ако сте родител биете ли децата си? - С думите. Най-боли.
Одобрявате ли боя като възпитателна мярка? Определено не. Щом като може с думи animatedwink.gif
В крайна сметка, ако съм доста лабилен и добре набит с думи, но пък и притежавам оръжие, накрая спорът приключва по клиширан сценарий. А ако отвсякъде ме бият с думи (и картинки) може да стане масово клане.
Одобрявам делфините. Или пък рибите. Не използват думи, нито картинки. Не съм ги виждал да се бият. Освен може би за храна, но нямам наблюдения.
Възпитанието не е нещо което да опре до някакви си мерки, то е комплексно, интуитивно, зависи от много неща като култура, традиции, среда, личности и умения. Понякога един шамар с любов е по-ценен от много думи.
Иска ли ви се да убиете някого, примерно половинката си, детето си, тъстовете, свекърите, някой политик? В момента не :-)
Кого бихте искали да убиете? Имам примерен списък и в него присъстват политици и олигарси :-)
Ако някой непознат ви остави детето си какво ще направите - ще го върнете на родителя му, за да може да го убие на спокойствие или ще задържите детето и ще се обадите на полицията? Въпросът не е коректно поставен, вероятно отговорът зависи от ситуацията. Ако този, който ми го оставя е видимо пиян, друсан, агресивно афектиран, агресивно неадекватен, вероятно сам ще му отнема детето. После разправиите с родната полиция дето ни пази, са за нази :-Р
Ситуацията днес много напомня на времето преди 15 години, когато генерал-лейтенант Бойко Борисов беше главен секретар на МВР. Тогава обаче умираха мутри и престъпници, докато сега умират предимно обикновени хора.
Хм, 15 години са горе долу достаъчно за смяна на генерация, тези дето тогава са били на 15 сега са на 30. Отиваме пак към началния въпрос за възпитанието. Кой да му се не знае възпита тези сега? Какви ще ги възпитат занатам днешните отрочета? Кой? Кой ще възпита възпитателите? :-Р
Чувствате ли се в безопасност? Разхождате ли се нощно време по улиците или щом се стъмни не смеете да излезете навън? Страхувате ли се? От кого или от какво се страхувате най-много?
„Извади сабя ръждива – изплаши баба страшлива". "Който го е страх от мечки не ходи в гората." И понеже в последните години се наложи некъв изкелеферчен неологизъм "страхувам го", което е сигурно целофански опакован вариант на "заплашвам", та страхуването си го дресирам и го къткам да набухне в некъв глагол.
Да. Какво ще направя. Не знам още. Дано не ми се случи да вземам такова решение. Никой няма предварителен план за такива неща. Плашещо е това, да имаш такъв план huh.gif

Thursday Next
Цитат(evanka @ 04/11/2018, 15:31) <{POST_SNAPBACK}>
Под "много други места" сигурно имаш предвид единствено Шанз Елизе„
Но ако направиш две крачки встрани от този булевард, си в една друга Франция.
Дори в търговските центрове, които нощем са заключени, бутиците пускат метални решетки.

Не, изобщо нямах предвид Шанз Елизе, с оглед факта, че не живея във Франция и Париж не ми е мерило за всичко. Но съм минавала на немалко други места във Франция (из Прованс, Бретан, Поату-Шарант) и не ми направи впечатление да има много решетки. В Германия също е сравнително рядко, както и в Австрия, че дори в Италия (поне северна). В Бенелюкс също не са много по решетките. Изключение правят бижутерийните магазини и магазините за скъпи часовници, но при тях това е стандартно положение, не на последно място заради застраховката. Просто понеже ти говореше ан гро за "Запада", та исках да те подсетя, че той не се изчерпва с Марсилия.
evanka
Цитат(Thursday Next @ 04/11/2018, 17:07) <{POST_SNAPBACK}>
Не, изобщо нямах предвид Шанз Елизе, с оглед факта, че не живея във Франция и Париж не ми е мерило за всичко. Но съм минавала на немалко други места във Франция (из Прованс, Бретан, Поату-Шарант) и не ми направи впечатление да има много решетки. В Германия също е сравнително рядко, както и в Австрия, че дори в Италия (поне северна). В Бенелюкс също не са много по решетките. Изключение правят бижутерийните магазини и магазините за скъпи часовници, но при тях това е стандартно положение, не на последно място заради застраховката. Просто понеже ти говореше ан гро за "Запада", та исках да те подсетя, че той не се изчерпва с Марсилия.

Мисля, че когато в този форум кажа "тукашния Запад" хората с които си пишем тук от 12г се сещат веднага, че говоря за Франция, а не за Австрия примерно.

Та в случая говоря за Франция съвсем умишлено и съвсем ан гро и имам право да го направя, защото аз не я посещавам като туристка, а живея в тази страна 20г.
Посещавайки като туристка единствено живописни кътчета, в които бутиците никога не са затворени, не виждам на какво основание и съвсем убедително ми говориш как точно е във Франция и къде точно са магазините с решeтки,

Thursday Next
Цитат
Посещавайки като туристка единствено живописни кътчета, в които бутиците никога не са затворени

Ама сигурна ли си? svirkam si.gif

Цитат
хората с които си пишем тук от 12г

Пояснявай за тези, които не си пишат с теб от 12 г. Има и такива.
Marbella
Дъщеря ми прекара миналата учебна година в Лион, нерядко се прибираше по нощите, най-често с компания, но понякога и сама. Дълго време се притеснявах, но на като отидохме на гости, видях, че цялата улица от метрото до общежитието е ярко осветена цялата нощ. Тя, принципно е много разумна, и не би тръгнала сама по малки тъмни улички, но точно в този район наистина нямаше повод за притеснение.
Парадоксално, но я обраха три дни преди да се прибере, посред бял ден, на метростанцията.
The_Purifier
Голяма заблуда е, че нощта е по-опасна от деня.
rocco_george
Съдът остави в ареста Викторио Александров, обвинен за двойното убийство в София (обзор)
Твърде близко съм до този случай от емоционална гледна точка и бих казала,че съжалявам за премахването на смъртната присъда като вариант на наказание.Съжалявам и за още нещо около този случай,че всичките действия на този „мъж“ са симптоми на психично разстройство,което може да го измъкне дори от съдебна отговорност,а не бива.Осъдят ли го на доживотен затвор,а те ще го осъдят,това означава,че ще го издържаме през целия му живот и ще трябва да му осигуряваме добри условия.
Жена съм,но никога не ми е идвало на ум,че мога да посегна на мъжа си да го бия.Всичко при нас се разминаваше с тихи,откровени и дълги разговори по някоя тема.
Само веднъж ми се е случило да посегна на едно от децата си,но тогава си беше направо ситуация,довела ме до амок.Все още и тя си спомня какво точно е направила,защо точно е отнесла един силен удар по задните части и защо не бива да експериментира с метални прибори край електрически контакти.
Одобрявате ли боя като възпитателна мярка? 292.gif
Не съм от привържениците на възпитание чрез сила и страх.
Не съм убийца,но понякога ми идва да набарам някое автоматично оръжие и да го насоча срещу някои управници,пък каквото сабя покаже и честта,майко,юнашка!
Ако визираш ситуация,подобна на тази,в която е попаднал таксиджията,вероятно и аз не бих приела да ставам педагог в древното значение на тази дума.Нямаш идея какво имаш насреща си в такива ситуации.Иначе преди години на няколко пъти ми се е случвало да ми бъде оставяно дете „за няколко минутки“,пък да се окаже за няколко дена.В единия от случаите детето го водихме на градина,прибирахме го,гледахме го и го предадохме на чичо му и стринка му.Във втория случай бащата се върна от командировка два дена след като ни беше оставено детето от майката(отиде за хляб),а сестричката беше настанена в болница за спешна операция на остър апендицит.В третия случай ставаше дума за наистина два часа разлика между смените на родителите.
Като цяло от години нямам такова чувство за безопасност,но и не се оставям на страховете си.
Ако съм си в моя роден район не се притеснявам да изляза и посред нощ,за да свърша нещо или да отида при близък.
Страхувате ли се?
Само глупците не се страхуват,но отново казвам не се оставям на страховете си да ме управляват.
Най-много се страхувам от себе си и своите реакции в някои моменти.
Ако видите или чуете да убиват някого какво ще направите? huh.gif
Преди години точно под нашите прозорци нападнаха човек около полунощ,няколко срещу един и при това с боксове,тояги и бутилки.Разкрещях се,почнах да замерям с кестени и глави лук биячите.Чуха ме съседи от блока и от съседните блокове наизлязоха,развикаха се,че и някой се обади на полицията.За нула време нещата утихнаха,а човекът се отърва с двумесечно пролежаване в „Пирогов“ по различните травматологии и хирургии.А все беше сдал багажа.

biggeorge
Вчера видях как майка плесна 3 г. си син по дупето пред лекарския кабинет, защото създаваше проблеми вместо да се държи като голям човек.
После малкия се разплака от незаслуженото наказание, а майка му го изведе навън.
Никой не реагира на този явен случай на насилие над дете.
Сега предлагат промени в наказанията за домашно насилие.
Депутатите ще обсъдят по-строги наказания за домашно насилие
Според мен тези промени няма да имат ефект.
Боят като начин за възпитание е дълбоко вкоренен в народопсихологията ни. sad.gif
evanka
Цитат(biggeorge @ 09/11/2018, 06:45) <{POST_SNAPBACK}>
Вчера видях как майка плесна 3 г. си син по дупето пред лекарския кабинет, защото създаваше проблеми вместо да се държи като голям човек.
После малкия се разплака от незаслуженото наказание, а майка му го изведе навън.
Никой не реагира на този явен случай на насилие над дете.
Сега предлагат промени в наказанията за домашно насилие.
Депутатите ще обсъдят по-строги наказания за домашно насилие
Според мен тези промени няма да имат ефект.
Боят като начин за възпитание е дълбоко вкоренен в народопсихологията ни. sad.gif

А ти защо не реагира?
Макарена
Цитат(evanka @ 09/11/2018, 08:36) <{POST_SNAPBACK}>
А ти защо не реагира?

А ти защо се заяждаш с автора? Това е вербално насилие. navikvane.gif
evanka
Цитат(Макарена @ 09/11/2018, 07:42) <{POST_SNAPBACK}>
А ти защо се заяждаш с автора? Това е вербално насилие. navikvane.gif

laughing.gif
Shade
Цитат(evanka @ 08/11/2018, 22:36) <{POST_SNAPBACK}>
А ти защо не реагира?

Преди години бях свидетел как една истерична майка биеше детенцето си. Не съм виждал друга толкова злобна и жестока жена. Момченцето пищеше и се опитваше да избяга, но тя го поваляше, удряше го с опакото на ръката си през устата, за да мълчи, влачеше го по земята и го риташе, крещейки: "Мръсно животинче! Камък да съм родила, теб да не съм раждала! Да съм те стиснала за врата, когато се пръкна на този свят!"
На въпроса ми какво нечувано престъпление е извършило това 7-8 годишно дете, за което заслужава да бъде малтретирано толкова зверски, тя ми кресна с изкривена от злоба физиономия: "Ти да мълчиш! Не е твоя работа! Аз съм родила това зверче и аз имам право да го убия, ако преценя, че така трябва! Бърсала съм му лайната като бебе, затова е длъжен да ми се подчинява!"
Имах усещане, че и на мен ще ми налети...
Питето
А ти що не И показа как стават нещата без шамари по дупето? Не се заяждам, просто някои родители наистина нямат идея как да се справят и ще е хубаво някой знаещ и можеш да ги просвети, особено пък в реална ситуация. Ада, и като спомена закон и насилие, нали знаеш че ако видиш насилие и си замълчиш ставаш съучастник? Нейде из дебрите на правата за самозащита беше...
biggeorge
Спомних си за непоисканото добро и предпочетох да не се намесвам. rolleyes.gif
Ако майката имаше нужда от помощ имаше достатъчно медицински сестри и лекари, които да й съдействат.
Освен това тя не преби детето до смърт, а се опита да го плесне, при което той се разплака.
А преди това 20 минути й правеше въртели напред-назад из коридора.
Може би проблемът тук беше във възпитанието и самоконтрола на детето.
Или по-скоро в липсата им.
Ако бабата се грижи за детето, а майката ходи всеки ден на работа е нормално то да не иска да я слуша.
Дори и да се бях намесил нямаше никаква гаранция, че детето щеше да ме послуша.
За него аз не бях авторитет, а просто случаен непознат korabche.gif
biggeorge
Моят случай не беше точно такъв. rolleyes.gif
Това, което ти описваш е тормоз и насилие над дете и трябва намеса на полиция и социални служби.
Няма значение какво е направило детето, дори и майка му не може да го бие по описания от теб начин.
Между другото можело е и ти да си изядеш боя покрай детето.
Много родители очакват децата им да се държат като възрастни хора, което е нереално и глупаво.
Детето не е възрастен човек, но можеш да се отнасяш с него като с възрастен и с времето то ще стане зрял и разумен човек.
В крайна сметка никой не се е родил научен..
Но с насилие това не се постига.
Докато при мен малкия лигльо пилеше мозъка на майка си и сам си беше виновен, че му се скараха и му плеснаха един шамар по дупето.
Вместо шамар може би трябваше да му издърпа ухото незабележимо, за да усети, че е прекалил с лигавенето (което в Норвегия и други скандинавски държави също се води насилие над дете!).
Чудно ми е в държавите на юг от Скандинавието като Германия, Франция, Италия и Испания какво им е отношението по тези въпроси.
Ако издърпаш ухото на детето или го плеснеш по дупето какво ли ще стане?
Дали социалните ще се намесят или на никого няма да направи впечатление?

Знам, че във форума има българи живели или живеещи в момента там, така че могат да споделят лични наблюдения. grin.gif
biggeorge
Според теб какво трябваше да направя?
Ти какво би направила на мое място в подобна на описаната от мен ситуация?
rolleyes.gif
Питето
Объркал си "непоискано добро" с "прекратяване насилие" което го подсказах в края на предния си пост. А да, чудесно се опита да оправдаеш своето бездействие с другите хора и тринтириминтири за баби, работещи майки и т.н. worshippy.gif
Ако те дразни нещо в България и българската реалност, то първо погледни в себе си, издялкай гредите да дърворезба и чак тогава пластИ сламата на околните. hat.gif
Thursday Next
Цитат
Ако бабата се грижи за детето, а майката ходи всеки ден на работа е нормално то да не иска да я слуша.

Това е съчинена от теб зависимост, в истинския живот с деца такава няма. Дали едно дете те слуша или не няма нищо общо с това колко време прекарваш с него.

Жоре, прав е Питето - като нещо не те устройва или го намираш за лошо, намеси се и го поправи. Няма никакъв смисъл да громиш злото на теория из виртуала, а в реала да си трайкаш с надеждата "някой" да направи нещо. Ти си този някой.

evanka
Цитат(biggeorge @ 10/11/2018, 01:14) <{POST_SNAPBACK}>
Спомних си за непоисканото добро и предпочетох да не се намесвам. rolleyes.gif
Ако майката имаше нужда от помощ имаше достатъчно медицински сестри и лекари, които да й съдействат.
Освен това тя не преби детето до смърт, а се опита да го плесне, при което той се разплака.
А преди това 20 минути й правеше въртели напред-назад из коридора.
Може би проблемът тук беше във възпитанието и самоконтрола на детето.
Или по-скоро в липсата им.
Дори и да се бях намесил нямаше никаква гаранция, че детето щеше да ме послуша.
За него аз не бях авторитет, а просто случаен непознат korabche.gif

Именно.
Вероятно по същата причина никой от присъстващите не се е намесил.
По начина, по който написа "никой не се намеси" останах с чувството, че едва ли не обвиняваш околните в бездушност и неадекватнст.
Между другото, страничен възрастен човек има по-голям авторитет пред едно дете в такива ситуации.
Пред майката то прави въртели за да изрази недоволство, защото е отегчено от чакането...защото я познава добре и знае, че тя ще реагира с едно по дупето и толкова.
Но един непознат чичко ако му каже учтиво да седне и да се държи прилично, детето се блокира от изненада и изпълнява, защото то не знае този човек кой е, какъв е в йерархията на човеците, къде са му лимитите и дали ще му се размине като с майка му.
evanka
Цитат(biggeorge @ 10/11/2018, 01:30) <{POST_SNAPBACK}>
Чудно ми е в държавите на юг от Скандинавието като Германия, Франция, Италия и Испания какво им е отношението по тези въпроси.
Ако издърпаш ухото на детето или го плеснеш по дупето какво ли ще стане?
Дали социалните ще се намесят или на никого няма да направи впечатление?

Знам, че във форума има българи живели или живеещи в момента там, така че могат да споделят лични наблюдения. grin.gif

Във Франция все още се поступват, но в пределите на дома, скрито.
Имало е времена, до преди 30-тина години, в които всеки строг родител е имал едно камшиче, наречено martinet, което се е продавало в магазина, на рафтовете с ученически помагала. В някои католически училища са го употребявали и учителите и възпитателите. Т.е. съвсем легитимно и поощрявано.
Сега нещата не се правят пред хора, защото физическото насилие е забранено.
Но трябва да ти кажа, че има възрастни, които упражняват вербално насилие много успешно и травматизиращо за детето.
Иначе хората се намесват ако видят нещо подобно на описаното от Shade
Persian
Цитат(biggeorge @ 10/11/2018, 02:30) <{POST_SNAPBACK}>

Но с насилие това не се постига.
- С насилие много неща се постигат, но при всеки човек насилието му влияе различно.
Някои стават агресивни, а повечето стават страхливи.
От тази дресировка повечето деца ги е страх от родителите си, от даскали и въобще от всички.
Започват да крият и да лъжат за да не ядат бой или да не им врещят.
Това е първото нещо в което се променят световете между малките и големите, а светът е същият, просто никой не иска да разбере другият и да го приеме като човек.
Големият мисли, че малкият не разбира, малкият смята, че големият не го разбира, което си е така.

Погледнато от друга страна, малките са големи манипулатори и могат по всяко време да те изкарат извън релси, особено ако е с майка си по 20 часа и непрекъснато и пили, мрънка или и се налага.
Да не говорим, че и ако има мъж, и той като се прибере фане та и вдигне нервите вместо краката, то не ще откачиш, ами ще ти идва да фанеш една тояга и бой наред.

През годините съм се нагледал на различни родители и всички мислят, че са най-добрите родители и, че другите родители не били никакви родители smile.gif
Лошото е, че те самите се не забелязват колко са гола вода, но поне се смятат за добри.
Ако не биеш детето си не означава, че си добър родител, а ако го потупваш, не означава, че си лош.
Гледам някои деца и се чудя как оцеляват с такива родители.

Вместо шамар може би трябваше да му издърпа ухото незабележимо
- Много от родителите на времето правеха така, за да не видят хората. Да не ставали за смях като раздават шамари.
Най-честото беше силно ощипване по ръката с извъртане.

Persian
Цитат(biggeorge @ 10/11/2018, 02:32) <{POST_SNAPBACK}>
Според теб какво трябваше да направя?
Ти какво би направила на мое място в подобна на описаната от мен ситуация?
rolleyes.gif

Нищо
Такива ситуации не трябва да ти правят впечатление, защото от дадени впечатления майките се притесняват и фанат та си натупат децата, а после ги изкарват лоши майки.
Persian
Цитат(evanka @ 10/11/2018, 13:58) <{POST_SNAPBACK}>
не знае този човек кой е, какъв е в йерархията на човеците

По-точно, от кой Психо Диспансер е избягал smile.gif
Persian
Цитат(Thursday Next @ 03/11/2018, 17:15) <{POST_SNAPBACK}>
В общия случай именно страхът поражда агресия.

Страхът поражда подлост и предателство, затова и страхлив човек не може да ти бъде приятел.
Например, когато се съберат кухото и тъпото.
Кухото видяло, че някой си седи у входа и каже на тъпото, че я е страх.
Тъпото фане та отиде и набие човека, щото си седел ей така.
В другият случай са кучетата. Някой си го е страх и фане та ги отрови, но и в двата случая никой не се изправя лице в лице, защото страхливеца си остава страхливец.
Или друг ще му свърши работата или той ще я свърши по най-долният начин.

Обикновено агресията се задейства от агресия, но не при всички, защото точно страхът ги прави още по-страхливи и няма как да станат агресивни за да отвърнат на злото със зло.
Агресията може да се задейства от слаби хора или бавно зацепващи. Просто такива хора те докарват до агресия спрямо тях.

Ако в един човек няма агресия, той е мъртвец.
biggeorge
Батко biggeorge се заема с възпитанието на децата! w00tbrows.gif
biggeorge
А ако майката не иска някой случаен тип да й се меси във възпитанието на детето?
Едно време, когато аз бях дете възрастните помагаха на майките като се намесваха в критични ситуации, но сега нещата са малко по-различни.
Ако човек се намеси за чужд проблем може да си изяде боя набързо и без вина.
Хората са много по-агресивни, отколкото преди 30 години. sad.gif
biggeorge
Или на колко чашки е. w00tbrows.gif
Или каква дрога е взел. neprichom.gif
Хората са опасни. sad.gif
Persian
Цитат(biggeorge @ 10/11/2018, 17:28) <{POST_SNAPBACK}>
Батко biggeorge се заема с възпитанието на децата! w00tbrows.gif

Това е най-прекият път да се докопаш до майката smile.gif
Но трябва да имаш подход, че децата не са това, което изглеждат smile.gif

Гледай вторият откъс smile.gif

agrippa
Цитат
Много е трудно да се преценят ситуацията и аргументите на двете страни овреме, обикновено нещата се случват много бързо. Ако си мисля, че е безопасно, бих се намисил. Ако ли пък не – ще извикам полиция.
Цитат
Разхождам се, ако не ми си спи или не е много студено, не ме е страх. Често започвам работа по тъмно и срещам само такива като мен: рано отиващи и работещи вече.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.