Mukaveev
12/11/2018, 20:17
Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството......
Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството на редовното си заседание днес в Министерския съвет. Сумата е с 27 лева по-висока в сравнение с размера й през настоящата година.
Сумата е определена на база на методика, утвърдена от Министерския съвет през 2006 г. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването "Наблюдение на домакинските бюджети в Република България“, което ежегодно се провежда от Националния статистически институт.
Линията на бедност се използва като референтна стойност при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище на населението.
Като им пресметнах цифрата се получи едно число от..... 5,937 евро на ден - ,,Линията на бедност в България ,,
Ако обаче се сложи двойно увеличение и цифрата стане 10, 937 евро на ден...... тази линия какво ще определи, средно заможен човек ? Колко е тая линия , ако взимаш 10 Е на ден какъв си ? Как го смятат , за да си направи човек сметката в коя линия са го сложили ?
Мисля си, че ако това го кръстят "линя на глупостта" (по схемата: "Ако си умен, де са ти парите?") надали ще го дъвчат толкоз и медиите. А и схемата е върху математика, което значи че винаги ще има бедни, та ако ще всички да станем богове — мерят медианния доход в Олимп, после фрасват едни 60% надолу и ей ти ги бедните богове.
Цитат
Ако обаче се сложи двойно увеличение и цифрата стане 10, 937 евро на ден...... тази линия какво ще определи, средно заможен човек ? Колко е тая линия , ако взимаш 10 Е на ден какъв си ?
Ако вземаш 10 Е на ден значи доходът ти е под минималната заплата в България.Как тогава ще дефинираме тези, на които месечният доход е над 500 Е?!
Alexfield
12/11/2018, 23:30
МРЗ в БГ за 2018-та е 510лв = 260€ -> 8.67€/ден.
10€/ден не е под МРЗ.
Mukaveev
13/11/2018, 19:18
Ако вземаш 10 Е на ден значи доходът ти е под минималната заплата в България.Как тогава ще дефинираме тези, на които месечният доход е над 500 Е?!
-Всъщност въпросът би трябвало да е каква е сумата за да можеш да живееш нормално.??
Тази линия на бедността няма смисъл защото тя може да бъде и 5 лв......
Mukaveev
13/11/2018, 19:21
Мисля си, че ако това го кръстят "линя на глупостта" (по схемата: "Ако си умен, де са ти парите?") надали ще го дъвчат толкоз и медиите.
Слушах бившия шеф на затвора......каза ,че човек в живота си никога не е застрахован от 3 неща.....
1... Да се разболее от тежка болест.
2... Да влезне в затвора.
3... Да изпадне в крайна бедност.
Бъркаш "крайна бедност" с "линия на бедност" само заради думичката "бедност". Точно за това писах горе. Ха сега ми кажи ако сменим думата "бедност" с "глупост", дали ще се вкараш в такова объркване? Как би звучало третото и дали щеше да гледаш на него по този начин?
"Да изпаднеш в нЕкоя крайна глупост." Как ти звучи? Щото на мен ми звучи точно както е — лично сам съм си отговорен, че съм сглупил (надценяване, алчност, простотия, мързел или друг кофти съветник) и заради това съм се докарал до безпаричие. Егонамачкващо разбиране, боли, и заради това се търси външна и его-неутрална причина "крайна бедност". Вървиш, вървиш и изведнъж те удря по главата ей така — от нищото, а ти и твоето его не сте виновни, че дори може да търсите съчувствие. Човещинка де, всички падаме от време на време в нЕкой его-капан, ама е хубаво бързо да се усещаме, че хем да излезем от капана, хем друг път да не падаме в подобните капани.
Mukaveev
15/11/2018, 20:06
Бъркаш "крайна бедност" с "линия на бедност" само заради думичката "бедност".
И каква е голямата разлика...... нещо като единия взима 5 Е .....другия 8 Е...... и разликата е небесна .
Колко да е голямо егото на човек живеещ около тази линия ?
Изобщо тук какво общо има голямото, малкото , някакво его ?
О-о-о, има и то още как има значение и егото и думичките с техния подтекст. Ето, още в началото на темата под "линия на бедността" си пуснал снимка с парче хляб. Емоционално че дрънка, щото реално това е просто една захвърлена огризка, и е илюстрация точно на обратното на "бедност" щото беден и гладен надали ще хвърли хляба (гледам че е паднал върху необелена дъска) ама нали "бедност" се връзва с "парче хляб" и си изключил логиката... А егото е в основата на това дали си беден или не, щото егото ти пречи да си признаеш собствените грешки дето са те докарали до нямане, а така ако няма собствена грешка, няма да се мъчиш да я поправиш... такова да се позамогнеш.
[quote name='Питето' date='15/11/2018, 22:52' post='48308']
О-о-о, има и то още как има значение и егото и думичките с техния подтекст. Ето, още в началото на темата под "линия на бедността" си пуснал снимка с парче хляб. Емоционално че дрънка, щото реално това е просто една захвърлена огризка, и е илюстрация точно на обратното на "бедност" щото беден и гладен надали ще хвърли хляба (гледам че е паднал върху необелена дъска) ама нали "бедност" се връзва с "парче хляб" и си изключил логиката... А егото е в основата на това дали си беден или не, щото егото ти пречи да си признаеш собствените грешки дето са те докарали до нямане, а така ако няма собствена грешка, няма да се мъчиш да я поправиш... такова да се позамогнеш.
[/quote
Егото е много относително понятие.
Отшелниците имали ли са его?
И те са живеели под тогавашната “линия на бедността”...
А на мен ми направи впечатление, че хлябът на снимката е пълнозърнест, със семена, от онези, по-скъпичките и никак не го асоциирах с бедност, ами точно обратното, щом е и недояден отгоре на това.
Alexfield
15/11/2018, 23:29
Да прегризеш лайнян синджир, само да се измъкнеш...
Нищо относително няма в егото, то е просто твоето самосъзнание и да, отшелниците също си го имат.
Да прегризеш лайнян синджир, само да се измъкнеш...
Убеден съм, че вярваш и в Библията.
Нищо относително няма в егото, то е просто твоето самосъзнание и да, отшелниците също си го имат.
А основа ли е на това, дали да си беден или не?
Абсолютно да. Дали се чувстваш беден или богат - егото играе много важна роля в даването на тази оценка.
Абсолютно да. Дали се чувстваш беден или богат - егото играе много важна роля в даването на тази оценка.
Поздравления за този отговор!:)
Питето сигурно няма да е доволен.
Сигурен ли си?!
Ти прочете ли го какво написа:
А егото е в основата на това дали си беден или не, щото егото ти пречи да си признаеш собствените грешки дето са те докарали до нямане, а така ако няма собствена грешка, няма да се мъчиш да я поправиш... такова да се позамогнеш.
Сигурен ли си?!
Ти прочете ли го какво написа:
Прочетох го.
И се сетих за Иван Рилски.
Той, май, е бил брат на цар Петър...
Ти как свързваш егото с бедността и богатството?
Освен по начина, по който го е свързал Питето, с който съм съгласна, егото може да накара човек, който е финансово състоятелен да се чувства беден, както и обратното.
Какво е твоето мислене по въпроса?
Освен по начина, по който го е свързал Питето, с който съм съгласна, егото може да накара човек, който е финансово състоятелен да се чувства беден, както и обратното.
Какво е твоето мислене по въпроса?
Начинът по който го свързва Питето е доста примитивен.
Но в едно е прав: хората са или умни, или глупави.
Това е самосъзнанието, егото...
Обаче, няма нищо общо с финансово състояние.
Не е важно дали е примитивен или не, а дали е верен.
Не е важно дали е примитивен или не, а дали е верен.
Е ми, не е.
Именно де, думата "бедност" подхлъзва... а логиката и начина на определя на животното "линия на бедност" си е чисто математически и заради това винаги, ама абсолютно винаги има хора под тази линия та ако ще да получават повече от повечето хора по света. Поне европейския метод е такъв.
agrippa
16/11/2018, 16:15
..... тази линия какво ще определи, средно заможен човек ? Колко е тая линия , ако взимаш 10 Е на ден какъв си ? Как го смятат , за да си направи човек сметката в коя линия са го сложили ?
Всеки сам да определя, как се чувства. За да си средно заможен, трябва да си може би да си със доходи доста над средните, примерно 2 - 3 хиляди на месец. Може и с по-малки, ако имаш изплатен замък и богата любовница.
А тоя с 10 евро на ден -- да, крайно беден: живее с родителите си примерно и има джобни за семки и цигарки. Ако е богат на идеи дълго там няма да стои.
Цитат
Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева, реши правителството......
А това е нормата за някой (корумпиран) чиновник, за да има цифра под която да отпуска социални помощи, а не да решава това на базата на симпатии или подкупи, кой какъв е.
agrippa
16/11/2018, 16:18
-Всъщност въпросът би трябвало да е каква е сумата за да можеш да живееш нормално.??
Тази линия на бедността няма смисъл защото тя може да бъде и 5 лв......
Именно, защото "нормално" е това, което зависи от мечтите и плановете ти, обкръжението и техните вкусове, семейството и техните мераци, дали караш яхта, катериш планини или ходиш пеша с кеф по улиците. Нормални и средни хора просто няма.
Mukaveev
16/11/2018, 20:07
Тая лакардия където я бистриш , клони към някакъв тантрически , размит логаритъм, в който миманса на обществото се е обърнал срещу теб, а ти по техните мними погледи трябва да разгадаеш какво ти казва гората.
,, Линията на бедност в България през 2019 г. ще е 348 лева......,, - това е . А Ма няма его, забогатял , обеднял , какво си бил мислил Бай Онзитаквозинката....... 348...... лева.
,, Линията на бедност се използва като референтна стойност при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище на населението.,, Тия хора където смятат тая работа изобщо не визират , не отварят, не си и помислят , че ще мерят......его . Смятали са ........ дедовия.....и са изкарали 348 лева...... за тази сума си говорим . Ако линията е 800 ..... какъв е получаващия ? Пък да пресмятат ......,, референтна стойност при формирането на социалната политика ,,..... върху 1000 .
348.......прасета....
Значи за 2019 е предвидено богатството да почва от 349лв. Така де, щом надолу е "линия на бедността", значи нагоре трябва да е точно това — "линия на богатството".
Mukaveev
16/11/2018, 21:41
Значи за 2019 е предвидено богатството да почва от 349лв. Така де, щом надолу е "линия на бедността", значи нагоре трябва да е точно това — "линия на богатството".

Не............ предполагам оставили са мегдан и за някаква средна класа.......
349 - 900...... например. Мога ли да им влезна в болните мозъци........
НЕма такива работи! Щом го удряме на емоции и чувства вместо на логика и математика, значи има само Рики или Повери*, и от 349лв нагоре си богат чорбаджия и там каквито емоционални етикети се лепят след "чорбаджия". Така де, като ще етикираме нещата емоционално, нека се придържаме към етикетите и описанията.
-------------------
* на италиански:
Ricchi e poveri, букв. „Богати и бедни“ цък
Mukaveev
17/11/2018, 19:08
НЕма такива работи! Щом го удряме на емоции и чувства вместо на логика и математика, значи има само Рики или Повери*, и от 349лв нагоре си богат чорбаджия и там каквито емоционални етикети се лепят след "чорбаджия". Така де, като ще етикираме нещата емоционално, нека се придържаме към етикетите и описанията.
-------------------
* на италиански:
Ricchi e poveri, букв. „Богати и бедни“ цък Значи...... първо внимателно ще си въведем критерии.....обосновани. И после ще категоризираме..... без емоции.
Mukaveev
17/11/2018, 19:12
Рови си човека в боклучарника и си намира тази филия хляб. Отгризва от нея с лявата ръка , а с дясната продължава да си рови....... и случайно намира и една недоядена сусамена кифла с мармалад , оставя хляба и се опитва да си вземе недоядената кифла.......
Аз предлагам такъв сценарии и ме бива , в сценариите ....... що реши , че е хвърлил хляба ?
Mukaveev
17/11/2018, 19:16
А на мен ми направи впечатление, че хлябът на снимката е пълнозърнест, със семена, от онези, по-скъпичките и никак не го асоциирах с бедност, ами точно обратното, щом е и недояден отгоре на това.
...
Някой от буржоата го е изхвърлил, защото си е взел друг - пресен.......
Прави ми впечатление , че и вие знаете кой хляб какъв е ......
А що знаете . М ?........Знаетеееее, знаете....
Thursday Next
17/11/2018, 21:23
Цитат
знаете кой хляб какъв е ...... svirkam si.gif
А що знаете .
Щото, дето рекъл някой, онези, които са били готови да пожертват хляба за свободата, днес избират измежду 30 вида хляб. А тези, които са били готови да пожертват свободата си заради хляба, нямат нито хляб, нито свобода.
Точно. Като изчистиш емоциите от математиката (историята, икономиката, статистиката...) много неща се виждат по коренно различен и адекватен (пасващ на реалността) начин.
Mukaveev
18/11/2018, 18:56
Щото, дето рекъл някой, онези, които са били готови да пожертват хляба за свободата, днес избират измежду 30 вида хляб. А тези, които са били готови да пожертват свободата си заради хляба, нямат нито хляб, нито свобода.
Ръфахме инсекти , развявахме знамена по барикадите , вдигахме очи.......и скачахме.....с тъпа тесла в лявата ръка, пеееехме за победа и ....... свобода. Чешехме с коравата кора на повехналия хляб , посинелите си венци и мечтаехме да ближем омега 3 от семейството на полиненаситените мастни киселини и да чакаме интерестерификацията да задоволи стомашно чревния ни тракт........
Други чупваха от Beaufort D’ete ( 453 гр - 40 долара )....... и викаха ще ви дадем нйй една свобода ......и дадоха . Един Дедов.
Исках да кажа , че дали си жертвал , свобода за хляб ,хляб за свобода , бахур за татарско кюфте или...... каквото и да е , не ти гарантира , че ще ближеш захарно петле и като тръгнеш по пътя както едни наши приятели - Дедовия е на всеки километър и трябва само да .,, вдигнеш очи ,, ....... за да го видиш и да протегнеш ръце за да го хванеш.
На мен ми прави впечатление, че българите много ги е страх от глад, Все едно след Първата и Втора световна война в България хората са гладували (за справка виж поне западна Европа).
Подозирам че пропагандата (дори в домашноизпеченото възпитание) е необосновано повишена.
Thursday Next
18/11/2018, 20:04
Така е, гаранция никой не ти дава. Но шансовете се увеличават.
Това "ще ни дадат свобода" не ти ли прилича на "пуснаха банани"?
На мен ми прави впечатление, че българите много ги е страх от глад ...
Нямам такива наблюдения. Мисля, че гладът се ползва просто в изрази, обознчаващи бедност, а не се има предвид буквално глад. Не се сещам да е имало период в България, в който българите да са нямали храна и да са умирали от глад. Селското стопанство и животновъдство е било добре развито и хората са си произвеждали всичко, така че дори в периоди на криза са имали храна.
Именно, в България никога не е имало глад. Чудех се от къде идват тия наредени приказки за хляба и глада.
Затова горе писах че явно пропагандата е в повече

п.п. Добавям — днес в един тукашен новинарски сайт на 1канал гледам стари снимки от националсоциализма.
Хитлер по онова време е чествал „будителите” т.е. важна е личността, а не народа.
Днес се прави точно обратното.
Само в България не, там се честват все още някакви будители.
Дали пък има връзка с това кой е гладувал?

Просто играя с мислите относно тази абсурдна народна нагласа
Именно, в България никога не е имало глад. Чудех се от къде идват тия наредени приказки за хляба и глада. ...
Може би идват от там, че в такава плодородна територия се е стигало и до там та да се яде делфинско от няма накъде, а не като деликатес...
Ще ти подскажа — в бившата ГДР никога не е имало глад.
Във ФРГ е имало глад и още как!
За инфо - на територията растат едни. същи плодове и зеленчуци, крави и патици
Mukaveev
19/11/2018, 21:47
Ще ти подскажа — в бившата ГДР никога не е имало глад.
Във ФРГ е имало глад и още как!
За инфо - на територията растат едни. същи плодове и зеленчуци, крави и патици

Глей обаче глада какво прави...... Mersedes, BMW, Audi , Porshe......а сития стомах.....
Стига с този глад, бе, той е само катализатор. У африканско като гладуват и днес, да не би да са дръпнали напред, а? Глада е като алкохола и многото пари — изкарва наяве какво има вътре в човека.
Стига с този глад, бе, той е само катализатор. У африканско като гладуват и днес, да не би да са дръпнали напред, а? Глада е като алкохола и многото пари — изкарва наяве какво има вътре в човека.
Имам ги и двете.
И ми дреме на х*я какво ще изкарам отвътре....
И ми дреме на х*я
... що на отписан х*й се заричаш?
... що на отписан х*й се заричаш?

Как да ти кажа, обичам си го!
Маса работа ми свърши през годините....
Чат-пат го и обгрижвам
.... що реши , че е хвърлил хляба ?
Щото щеше да го държи или да го ръфа. Моите сценарии са все тип "документалистика", та ако никой не държи филията, значи е захвърлена. Щом е от скъп хляб, значи достатъчно много хора си го позволяват, та да се предлага на пазара... или някой фотограф се опитва яко да манипулира зрителя.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.