Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Планът "Макрон"!
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
biggeorge

През последните седмици отвсякъде ни залива пропаганда за т. нар. план "Макрон".
Всички говорят, обясняват, дрънкат глупости, а каква е истинската цел на пакет "Мобилност" никой не иска да каже. 292.gif
Ето малко новини по темата подредени в хронологичен ред:
Брюксел реши шофьорът, а не камионът да се връща у дома на 4 седмици (Обзор)
Президентът Румен Радев на среща с превозвачи: Имате абсолютната ми подкрепа за вашите искания и предприетите действия за справедливи протести
С жълти жилетки българските превозвачи излязоха на протест в Брюксел (СНИМКИ и ВИДЕО)
Планът "Макрон" и българските превозвачи - ЕС на две скорости
Борисов помолил Таяни въпросът с превозвачите да се реши след евроизборите
Планът „Макрон”: Какво все пак могат да спечелят българските шофьори
България трябва да се стреми към коалиция срещу плана "Макрон", заяви Петър Курумбашев
Реших да намеря текста на пакет "Мобилност":
The Mobility Packages 1,2,3
Най-спорният от всички документи е "Мобилност 1" - Шофиране и почивка:
Mobility Package 1 - Driving and rest times
След като прочетох туй-онуй започвам да си мисля, че този пакет "Мобилност" не иска да открадне бизнеса на българските превозвачи, както твърди пропагандата, а да въведе ясни правила, които да важат за всички.
Защото във Франция и Германия има правила за труд и почивка, които се спазват от всички транспортни фирми, докато в България и в другите източно европейски държави трудовото законодателство не се спазва. angry.gif
В Западна Европа камионите преминават през задължителен технически преглед, получават сертификати и фирмите плащат данъци.
В България камионите минават през фиктивни прегледи само по документи, сертификатите не се следят, фирмите укриват данъци, шофьорите работят без трудови договори и осигуровки.
В Западна Европа си имат регламентирани часове на работа и почивка през месеца.
Българските шофьори работят без почивка.
В Западна Европа има мотели, където спят техните шофьори.
Българските шофьори спят в кабините на камионите.
В Западна Европа, когато на шофьорите им свърши работното време се прибират у дома.
Българските шофьори като се приберат от курс започват нов.
И накрая, но не по важност - българските шофьори взимат в пъти по-ниски заплати от западните си колеги, въпреки че работят няколко пъти повече от тях.
Това не се ли нарича "трудово робство"? misli.gif
За благодарност, че ЕС се опитва да въведе ред в сектор "Транспорт" българските превозвачи организираха протест в центъра на Брюксел, за да окажат натиск върху депутатите в Европейския парламент да не се приемат тези общоевропейски правила.
Българските превозвачи искат да запазят печалбата си, която получават за сметка на шофьорите-роби, искат да запазят привилегированото си положение в ЕС и да продължат с нелоялната си конкуренция спрямо колегите си от Западна Европа.
Какво ще стане, ако се приеме пакет "Мобилност"? huh.gif
Правилата на трудовото законодателство ще важат за всички транспортни фирми в ЕС, независимо дали са във Франция или в България.
Ще стане ясно, че за една и съща работа българските шофьори получават в пъти по-малко от западните си колеги.
Това ще доведе до трудова миграция на шофьори от Източна към Западна Европа и подобряването на условията им на труд.
Българските превозвачи ще останат без роби и или ще им се наложи да спазват правилата и да плащат колкото хората заслужават, или ще фалират, което ще спре комисионните към политиците.
Въпросът е трябват ли ни работодатели-робовладелци и искате ли да бъдете роби? dry.gif
Съдейки по реакцията на политиците в България, Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Ирландия и тн. на управляващите им трябват робовладелци и роби.
Да ни е честито трудовото робство, да пребъде във вековете! malii.gif
evanka
Жоро, социална справедливост могат да си позволят само страни, които са си надвили на масрафа.
Заплата като на френски шофьор, означава край на шофьорите от Източна Европа.
Не знаех, че Макрон има нещо общо с този план.
Но ако Макрон е основния инициатор, макар че се съмнявам, това е поредния пример за това, че той е поредната марионетка на едрия бизнес.
Сега разбираш ли защо Източния блок купува американски самолети?
wal
Цитат
След като прочетох туй-онуй започвам да си мисля, че този пакет "Мобилност" не иска да открадне бизнеса на българските превозвачи, както твърди пропагандата, а да въведе ясни правила, които да важат за всички.
Защото във Франция и Германия има правила за труд и почивка, които се спазват от всички транспортни фирми, докато в България и в другите източно европейски държави трудовото законодателство не се спазва. angry.gif
В Западна Европа камионите преминават през задължителен технически преглед, получават сертификати и фирмите плащат данъци.
В България камионите минават през фиктивни прегледи само по документи, сертификатите не се следят, фирмите укриват данъци, шофьорите работят без трудови договори и осигуровки.
В Западна Европа си имат регламентирани часове на работа и почивка през месеца.
Българските шофьори работят без почивка.

Не те знам от какви фейкновини си прочел туй-онуй , но нито едно от твърденията ти за българските шофьори не е вярно.Отдавна у нас не може да се премине фиктивно техническият преглед.
Вярно е ,че някои се осигуряват на минималната работна заплата , но това са малък процент от фирмите.
Питето
Това хубаво, сега ми кажи говорил ли си с шофьор на маса? Ей така, на разпивка, когато е в ситуация на "изливане на мъката". Питам за един приятел, дето обича да си засича информацията поне от две места, най-убаво ако са от двете страни на монетата.
wal
Обединиха се най-сетне политиците ни,обединиха се в идиотията.Това тук много ми хареса ,даже си го лепнах на стената във ФБ.
agrippa
Цитат
Съдейки по реакцията на политиците в България, Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия, Ирландия и тн. на управляващите им трябват робовладелци и роби.
Да ни е честито трудовото робство, да пребъде във вековете!
Нищо ново под слънцето, бизнеса продължава да е сраснат с държавата.

Инак и аз много бих искал да си паркирам камиона на магистралата и да си тръгна пеша към къщи, като ми свърши работното време, ама досега не съм го правил.

Мисля трябва да сме чели първичните проектодокументи, а не медийните писания, за да направим адекватно обсъждане.
Българският шофьор работил без почивка. Да, много от тях за да изкарат повече пари търсят веднага следващ курс, вместо да си починат вкъщи.
evanka
Цитат(wal @ 20/01/2019, 22:15) <{POST_SNAPBACK}>
Обединиха се най-сетне политиците ни,обединиха се в идиотията.Това тук много ми хареса ,даже си го лепнах на стената във ФБ.

Много добре написано.
Но идеята на този план не е да направи живота на всички шофьори по-приятен и хигиеничен, а да ги постави в равни условия на конкуренция. И тогава нашите загиват.
Питето
То, това дето щели да ги поставят в равни условия е хубаво, ма ми изниква един въпрос: ако френските условия на труд са по-добри, що нашите шофьори досега не са се изнесли у френско? Така де, спиш си в хотела, почивката ти почивка, прибираш се при семейството всеки месец, заплатата европейска, пък то нашите глупави та вдлъбнати — протестират срещу хубавото и си искат лошото. Или пък някой пропуска нещо, дето с свързано с едни 100-тина хиляди работни места (само от към български фирми, и кой знае още колко от към румънски и другите източноевропейско-балкански превозвачи)... А да, и да питам който е чел пакета "Макрон", там пише ли кой ще плати горницата на сметката, когато тези работни места почнат да се заплащат по европейския вариант. Питам, щото политиците и чиновниците винаги пропускат да обяснят кой точно и как ще плати за промяната дето налагат.
Alexfield
При равни други условия, географското положение на немските и френските шофьори ги поставя в привилегирована позиция. Тираджийските курсове обикновено са от/към Германия/Френация/Белгия/Холандия. Един немски/френски шофьор има много по-голям шанс в рамките на 30 календарни дни да мине покрай местоживеенето си за един уЙкенд със съпругата, отколкото наш Ганю Балкански, който ще трябва извънредно да зареже камиона на платен паркинг и да се прибере със самолета само заради въпросния уЙкенд.
За това иде реч.
Питето
Все едно — политиците и чиновниците така или иначе не обясняват кой ще поеме допълнителните разходи. В смисъл, кой накрая ще плаща пътните на шофьорите (или надниците на френските/немските шофьори дето ще поемат курсовете на балканските шофьори) ползвайки услугите им. Това "добро" дето го мислят, накрая ще стане като с кривите краставици — уж за по-ефективно/евтино транспортиране (в един кашон се събират повече прави краставици отколкото изкривени и от там се превозва повече килограми продукция за същите пари) ама се оказа че съпътстващите разходи са по-големи от файдите, та накрая се отказаха.
Отделно, че балканските шофьори са расли в семейства, които знаеха как да прецакват "ергенския данък" и след това забраната за втори имот в рамките на града... svirkam si.gif
Въобще всяко изкуствено (разбирай политически-предизборно или насила-социално) вмешателство в икономиката (разбирай конкуренцията), излиза през носа на последния във веригата (клиента винаги е накрая) в съчетание с висока неконкуренто способност на облажилите се и съответно още по-висока конкурентоспособност от страна на конкурентите им. Така де, защитените се отпускат щото нали им е гарантирано, а прецаканите конкуренти вместо да легнат да умират вземат че измислят начин да заобиколят правилата легално, което често води до едни такива изненади, крайно неприятни...
Alexfield
Става дума точно за насила-социално вмешателство в икономиката. А допълнителните разходи е ясно кой ще ги поеме - те ще се отразят директно върху цената на транспорта, а от там върху цената на превозваните стоки.
Питето
Надявах се Жорето да го прочете. Тебе те знам че мислиш през математика и логика.
agrippa
Цитат(Alexfield @ 21/01/2019, 11:06) <{POST_SNAPBACK}>
При равни други условия, географското положение на немските и френските шофьори ги поставя в привилегирована позиция. Тираджийските курсове обикновено са от/към Германия/Френация/Белгия/Холандия. Един немски/френски шофьор има много по-голям шанс в рамките на 30 календарни дни да мине покрай местоживеенето си ....

Явно там е високото потребление на стоки и услуги. Значи трябва да вдигнем местното потнебление или износа от страната за да има повече изгодни курсове за нашите шофьори.
А 30 дни да не се прибираш вкъщи ми се вижда доста дълго. Ми то до Франция е не повече от 3 дни пътуване. Американските шофьори за които знам, че карат на дълго се прибират всяка седмица или най-много на 10 дни вкъщи и после от тях зависи кога ще тръгнат на следващ курс.
Бай Иван
И на мен ми беше чудно ,че нашите шофьори протестират,когато става дума за техния комфорт.Явно протестиращите са шофьори със собствени камиони и фирми.Но не се ли получава същото и в другите отрасли?Противоречията м/у работник и собственик.В България БВП за един работник е 2 пъти по-висок от европейският спрямо получаваната заплата.Което означава и два пъти по-голяма експлоатация на работника.Явно не производителността е факторът ,а сивата икономика,която прави едни много богати ,а другите - работещи бедни.И тука е мястото на нашите тъй наречени "синдикати",които предпочитат да си кротуват.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.