Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Приватизационни акции
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Бай Иван
Имам един въпрос към вещите икономисти.Може ли една фирма 10г да отчита загуби ,и да не е фалирала още?Имам няколко акции от АД "Слънчев бряг" и АД "Елените".Дивидент - таратанци,защото все са на загуба.Чудя се защо се мъчат ,а не се закрият като фирми.
Радио Ереван
Цитат(Бай Иван @ 28/01/2019, 18:41) <{POST_SNAPBACK}>
Имам един въпрос към вещите икономисти.Може ли една фирма 10г да отчита загуби ,и да не е фалирала още?Имам няколко акции от АД "Слънчев бряг" и АД "Елените".Дивидент - таратанци,защото все са на загуба.Чудя се защо се мъчат ,а не се закрият като фирми.

А ти сигурен ли си, че тази фирма наистина работи на загуба? misli.gif Аз не съм.
krem-karamel
Цитат(Бай Иван @ 28/01/2019, 18:41) <{POST_SNAPBACK}>

Трябва да се видят отчетите. Може фирмата вече да работи на печалба (счетоводна), но да приспада загуби от минали години и да приключва на данъчна загуба.
Бай Иван
От 10 г. годишните отчети са на загуба.Възможно ли е това?
Бай Иван
Напротив. Сигурен съм ,че не е на загуба,а отчетите се правят за пред данъчните.
Бай Иван
А,и още един въпрос.Какво се разбира под движение на акциите?Торба акълиите искат да отнемат акциите които нямат движение.
iridium
Емм, парадоксално може да изглежда, но eдна фирма може да е на загуба, но да е същевременно платежоспособна към кредиторите си (данъчни власти, фирми-доставчтци, банки, които са и' отпуснали кредити.....зависи от фирма до фирма кои са и кредиторите...) .
И ако никои' не се оплаква , че фирмата и' е длъжник и никои' не поеме съответната юридическа стъпка / процедура за произнасяне на фалита, може да си съществува години и години фирмата, макар и на загуба.
Бай Иван
Хм,а изключваш ли вероятността да прави скалъпени отчети?Предполагам е възможно да оформиш документално някакъв заем който да връщаш с години,след което - пак нов заем.
New
Очевидно може, щом го наблюдаваш в реала.
Бай Иван
Благодаря, за ценното заключение.Въпросът ми е риторичен,ако не си разбрала.
New
Не си личи да е риторичен, съдейки по главоблъсканиците ти.
krem-karamel
Цитат(Бай Иван @ 29/01/2019, 10:02) <{POST_SNAPBACK}>
От 10 г. годишните отчети са на загуба.Възможно ли е това?

Възможно е, но за да кажа нещо конкретно, трябва да видя отчетите.
Бай Иван
Потърсих отчетите и се оказа ,че" Елените" са фалирали още 2012г.АД "Слънчев бряг" са направили някакъв отчет.Интересно ми е как ,и на кого са продадени,защото хотели не могат да изчезнат.Акциите ми ще важат ли за новия купувач,или са за кошчето.
Радио Ереван
Цитат(Бай Иван @ 29/01/2019, 10:03) <{POST_SNAPBACK}>
Напротив. Сигурен съм ,че не е на загуба,а отчетите се правят за пред данъчните.

Значи може да си отговориш сам на въпроса.
krem-karamel
Цитат(Бай Иван @ 29/01/2019, 15:53) <{POST_SNAPBACK}>
Хм,а изключваш ли вероятността да прави скалъпени отчети?Предполагам е възможно да оформиш документално някакъв заем който да връщаш с години,след което - пак нов заем.

И това по какъв начин влияе на печалбата? Освен, чрез лихвите, но и те се регулират чрез слабата капитализация.
Бай Иван
Предполагам,че ако имат заем за връщане това ще увеличи разходите,и от там по-малка печалба.
krem-karamel
Заемът не е разход, а само паричен поток. Разход са лихвите за него.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.