Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: 632 г. или 681 г.?
Форум АБВ > Общи > Ъ?
biggeorge
Зачестяват медийните публикации на тема: "Кога е създадена България - през 632 г. или през 681 г.?".
Пишат се книги по въпроса, статии излиза по сайтовете, политици се изказват компетентно по темата.
Наскоро заместник-министърът на образованието Петър Николов-Зиков заяви, че 632 г. е истинската година на създаването на Първата българска държава.
Зам.-министър: Българската държава е създадена през 632 г.
Защо българската държава е основана през 632
Политически или исторически е този въпрос? dry.gif
И защо точно сега искат да променят годината на създаване на Първата българска държава?

Моето обяснение е, че 2032 г. е по-близка от 2081 г.
През 2081 г. не е сигурно, че ГЕРБ ще е на власт, т.е. гербаджиите няма да могат да се похвалят с отбелязването на 1400 години от създаването на България, както се хвалеха с българското председателство на Съвета на ЕС или с подписването на договора за добросъседство с Македония.
За сметка на това 2032 г. е след 13 години и ако ГЕРБ продължат да печелят изборите има някаква вероятност да са на власт за 1400-та годишнина.
Според вас какви са мотивите за исторически промени, към които се стремят управляващите националисти от ГЕРБ и ОП?
И в крайна сметка кога е създадена Дунавска България - през 632 г. или през 681 г.?
292.gif

П.п.: Чудя се и още нещо - ако ГЕРБ загубят изборите кой ще им бъде виновен - Русия, БСП, Интернет-а или избирателите?
И дали при загуба ще признаят резултатите от изборите или ще бъдат готови на гражданска война, за да не дадат властта на някой друг?
huh.gif
Тарабас
Хора, изпращявате! Дори и 10 века преди новата ера да е създадена, кел файда?! 2019 няма 5 километра път, дори и магистрала, която да не е цялата в дупки. От селския пощаджия до върха на властта всеки еве всеки краде до пропадък. Липса на елементана законност, на ред и на чувство за отговорност. Непокрит с нищо див кретенски патриотизъм, брутален селски фетишизъм към някакви носии и допотопни традиции.

На кой му пука кога се се прикнали основателите на тези недорасли кретени?!
Горския
Цитат(Тарабас @ 07/04/2019, 10:24) <{POST_SNAPBACK}>
Хора, изпращявате! Дори и 10 века преди новата ера да е създадена, кел файда?! 2019 няма 5 километра тъп, дори и магистрала, която да не е цялата в дупки. От селския пощаджия до върха на властта всеки еве всеки краде до пропадък. Липса на елементана законност, на ред и на чувство за отговорност. Непокрит с нищо див кретенски патриотизъм, брутален селски фетишизъм към някакви носии и допотопни традиции.

"Българин и Славянка
на полянка
Вади, тури
Вади, тури
И родили чукундури"

Р.Р.
wal
Чети ли това ,което си закачил?!Около 632 г. е създадена Кубратовата България.Още инфо тук.Visit My Website
Спорът е за историци.Едва ли покрай последните скандали някой от ГЕРБ се сеща да празнува.
Norman
Цитат(wal @ 07/04/2019, 16:21) <{POST_SNAPBACK}>
Чети ли това ,което си закачил?!Около 632 г. е създадена Кубратовата България.

+1!

Аз, друго се чудя - защо в учебниците ни по история така и не се споменава НИЩО за Волжска България, пряк наследник на кубратовата и просъществувала векове след като Аспарух и братята му поели на запад (до средата на 15-ти век). Ако ще нищим "славното минало на предците си" - какъв по-добър пример от държава, устояла дори на първата вълна на нашествието на Златната Орда и по такъв начин допринесла за запазването на близките на нея княжества на Киевска Рус?

Ако ние празнуваме 3-ти март, то по същата причина руснаците трябва да празнуват някоя дата от септември, когато волжските българи след успешна засада попиляват 46000 армия на Чингис Хан. Да, при следващата кампания на Чингис, а след това и на Джочи те са победени, но през 1223-та дават достатъчно време на Киевска Рус да се съвземе.

Ето ТОВА вече не е само работа за историческа, но и за политическа дискусия.
Радио Ереван
Цитат(Тарабас @ 07/04/2019, 11:24) <{POST_SNAPBACK}>
Хора, изпращявате! Дори и 10 века преди новата ера да е създадена, кел файда?! 2019 няма 5 километра път, дори и магистрала, която да не е цялата в дупки.

Ела да видиш Варна след ремонта. На бас, че ще изкара поне година без дупки.
Бай Иван
След общо 700г под чужда власт,България е изгубила книгите си и съответно голяма част от своята история.Историците сега правят огромни усилия да я възстановят,от чуждите анали.И ти си недоволен от това ли?Кощунство е да смесваш историята с днешните пишман политикани.Едното е наука ,а другото е измекярство.
Бай Иван
Тарабас ,не разбирам защо вземаш думата за неща които са тооолкова далеч от теб.Впрочем в графата народност ти какво пишеш?
Горския
Цитат(Бай Иван @ 13/04/2019, 09:28) <{POST_SNAPBACK}>
.Впрочем в графата народност ти какво пишеш?

Няма графа "Народност", бай Иване (поне в Европа)!
Има графа "Нaционалност"
Cayen
Недай боже да се пръкне някой нов Хитлер ти комай ще си първият новоизлюпен Менгеле който ще си прави експерименти с недораслите кретени, от които си се пръкнал. Ега ти комплексарското мислене. Отвращаваш ме.

Цитат(Тарабас @ 07/04/2019, 10:24) <{POST_SNAPBACK}>
Хора, изпращявате! Дори и 10 века преди новата ера да е създадена, кел файда?! 2019 няма 5 километра път, дори и магистрала, която да не е цялата в дупки. От селския пощаджия до върха на властта всеки еве всеки краде до пропадък. Липса на елементана законност, на ред и на чувство за отговорност. Непокрит с нищо див кретенски патриотизъм, брутален селски фетишизъм към някакви носии и допотопни традиции.

biggeorge
Бай Иване, прав си, че част от историята ни е загубена във времето. rolleyes.gif
Но когато историята се пише от политици се получават такива извращения, от които после страдат и умират милиони.
Затова историята трябва да бъде оставена на професионалните историци.
Проблемът обаче е, че историята е наука, която много се влияе от политическата среда, по времето на която се пише.
А най-абсурдното е, че днешните антикомунисти са вчерашните върли комунисти. dry.gif
И няма как да има обективност при писането на история от тези хора.
Вместо това очаквам от следващата година в учебниците да има пропаганда възхваляваща ГЕРБ, а годината на създаването на България ще бъде сменена от 681 г. на 632 г.
И след още 13 години управление на ГЕРБ (новото БКП) ще честваме 1400 г. от създаването на България.
На следващата година историците ще установят, че всъщност България е създадена през 533 г. и ще честваме 1500 г.
И така година след година ще увеличаваме историята си с по някое и друго столетие.
Накрая ще се окаже, че България е по-древна държава от Гърция, Египет и Китай взети заедно. 486.gif
Даже защо да се ограничаваме с античния произход на България?
Със 100 % увереност можем да кажем, че България, а не Африка, е люлката на човешката цивилизация.
Също така по нашите земи е възникнал живота изобщо. sun.gif
А от библейска гледна точка Райската градина е била в близост до Банкя, а Бог Бойко е пуснал Адам и Ева да си живучкат в нея.
Иху-у-у! malii.gif
Иронията ми не е насочена към теб, Бай Иване, а по принцип към всички пишман историци. navikvane.gif
biggeorge
По-вероятно е в момента гербаджиите да празнуват подпалването на огъня на омразата в Габрово. dry.gif
Благодарение на един битов инцидент, при който продавач и трима цигани са се сбили всички забравиха за "Апартаментгейт".
Ако разсъждаваме аналогично и предположим, че някога ГЕРБ загубят изборите и режима им падне от власт най-вероятно за отмъщение към българския народ ще подпалят гражданска война. angry.gif
Ще платим с кръв, за да се отървем от ГЕРБ.
Това е тактика типична за терористите и диктаторите. ph34r.gif
biggeorge
Според мен Волжка България я няма в нашите учебници, защото няма пряко отношение към българската история.
А Русия няма как да признае, че съществува благодарение на саможертвата на Волжка България.
За мен този разговор за Волжка България е безсмислен, тъй като тя е изчезнала като държава.
Поне Дунавска България е оцеляла до съвременността, което е хубаво за нас. grin.gif
biggeorge
А колко пари са били откраднати по време на този ремонт?
Няма кой да ни каже! dry.gif
Alexfield
или "гражданство"...
Горския
Цитат(Alexfield @ 14/04/2019, 07:40) <{POST_SNAPBACK}>
или "гражданство"...

Точно!
Бях забравил как се казва на български - моля за извинение! sad.gif
Горския
Цитат(biggeorge @ 14/04/2019, 06:56) <{POST_SNAPBACK}>
Ако разсъждаваме аналогично и предположим, че някога ГЕРБ загубят изборите и режима им падне от власт най-вероятно за отмъщение към българския народ ще подпалят гражданска война. angry.gif

Жоре, не ти ли се струва, че шизофренията ти вече надхвърля всякакви разумни граници ?! bangin.gif
wal
Цитат
За мен този разговор за Волжка България е безсмислен, тъй като тя е изчезнала като държава.

Знаеш ли колко държави са изчезнали?!
Разговорът има смисъл ,защото се налага да се учим от грешките на изчезналите държави.
wal
Цитат

Така ,ами ако този пост бъде прочетен от милиони български избиратели и те вземат ,че повярват в написаното!!!Няма ли да си помислят ,че е по-добре да се гласува за ГЕРБ за да не се стигне до гражданска война и проливане на кръв?!
Persian
Защото са взели от братята турци истинската история smile.gif

biggeorge
Цитат
От Тълковения речник: Шизофрения - ж., само ед. Спец. Психическо заболяване, свързано с деградиране и раздвояване на психиката.

Нито съм деградирал, нито съм раздвоен. dry.gif
Така че запази психологическите си диагнози за себе си и за хората около теб.
А това, че съм написал, че ГЕРБ могат да подпалят гражданска война не е плод на шизофрения, а на обикновен страх от диктаторски мислещите хора. nerves.gif
Ясно е, че гербаджиите са бивши комунисти, по настоящем са националисти, а са се коалирали със СДС, за да се маскират на десни.
Също така е очевидно, че прилагат диктаторски методики в управлението си, които са типични за режимите на нацистите, фашистите, комунистите и ислямистите.
Само слепец не би видял как властимащите толерират ексцесиите на младежките националистически гвардии, а всяка малка, дребна грешка на циганите се превръща в повод за насилие и насаждане на омраза.
Убийците на цигани се разхождат на свобода, защото те са националистически герои.
Това е така, защото на никой не му пука живота на циганите.
Само че след като се саморазправят с тях националистите ще се заемат и с всички останали.
Крайната цел е цялото население на България да бъде прогонено, а държавата да остана лична собственост на една малко група политически терористи (бившите комунисти, по настоящем националисти).
biggeorge
Каква е вероятността милиони българи да прочетат точно този ми пост?!? malii.gif
Според мен е много малка! laugh.gif
Все пак във форума имаме 427 регистрирани потребители.
Да кажем, че стотици милиони българи прочетат какво съм написал, уплашат се и гласуват за ГЕРБ.
Тогава ГЕРБ ще управляват спокойно во век и веков и няма да има нито гражданска война, нито проливане на кръв.
Съществува и друга възможност, при която стотици милиони българи прочитат поста ми, преместват си го от единия крачол в другия и хич не им пука за моите опасения.
Гласуват си за когото си искат и живота си тече по естествения си път.
Тогава ще се случи това, което трябва да се случи и нищо повече. sun.gif
Това, което си написал показва, че:
1. Не харесваш ГЕРБ и искаш режима им да падне от власт.
2. Моите опасения за гражданска война между ГЕРБ и обикновения български народ не са плод на богатото ми въображение, а са много близко до реалността.
3. Очакват се стотици милиони българи да се регистрират във Форум АБВ и не се знае дали системата ще издържи на натоварването. korabche.gif
Така че администраторите да се подготвят! a4dff7b7.gif
Бай Иван
А,има го и този момент,- да сравняват България с Египет.Всъщност според Петър Добрев,началото трябва да е в 515 г.Той успява да разчете "именника на българските канове",и доказва ,че всъщност е точно описание на българската история.Други учени са го обявили за неточен защото са се опитвали да го разберат въз основа на турския език.
biggeorge
Доколко достоверен източник е "Именникът на българските ханове"?
На мен винаги ми се е струвал като резултат от нечие богато въображение.
Именник на българските ханове от Уикипедия, свободната енциклопедия
Все пак не разполагаме с оригинала, имаме само преписи. cool.gif
Колкото по-отдалечени във времето са събитията, толкова по-трудно доказуеми стават.
Нужни са много независими един от друг източници, а нашата средновековна литература в по-голямата си част е унищожена. sad.gif
Питето
Много наедро бе, Жоре, че и от милионите скочи на стотици милиони. По-леко, то ако българите бяха не "стотици", а само "десетки милиони" съвсем други неща щяха да се случват и за друго щяхме да пишем по форумите.
Цитат(biggeorge @ 15/04/2019, 03:40) <{POST_SNAPBACK}>
Каква е вероятността милиони българи да прочетат точно този ми пост?!? malii.gif
...
Да кажем, че стотици милиони българи прочетат какво съм написал,
...
Съществува и друга възможност, при която стотици милиони българи прочитат поста ми, преместват си го
...
Очакват се стотици милиони българи да се регистрират във Форум АБВ и не се знае дали системата ще издържи на натоварването. korabche.gif
Така че администраторите да се подготвят! a4dff7b7.gif

biggeorge
Аз нарочно така го написах, майтап да става. a4dff7b7.gif
Ама явно хумора е избягал от ФорумАБВ. sad.gif
Струва ми се малко вероятно някой да чете писанията ни и подобни страхове, че един пост в Интернет може да повлияе на народа ми изглеждат абсурдни.
Хората директно по телевизията говорят, че има едноличен режим на Борисов, а аз, че съм написал какво си мисля се превръща в голямата форумна драма dry.gif :
Христо Иванов: В България липсва механизъм за ефективно разследване срещу главния прокурор
agrippa
Цитат(Norman @ 08/04/2019, 01:40) <{POST_SNAPBACK}>
+1!

Аз, друго се чудя - защо в учебниците ни по история така и не се споменава НИЩО за Волжска България, пряк наследник на кубратовата и просъществувала векове след като Аспарух и братята му поели на запад (до средата на 15-ти век). Ако ще нищим "славното минало на предците си" - какъв по-добър пример от държава, устояла дори на първата вълна на нашествието на Златната Орда и по такъв начин допринесла за запазването на близките на нея княжества на Киевска Рус?

Ако ние празнуваме 3-ти март, то по същата причина руснаците трябва да празнуват някоя дата от септември, когато волжските българи след успешна засада попиляват 46000 армия на Чингис Хан. Да, при следващата кампания на Чингис, а след това и на Джочи те са победени, но през 1223-та дават достатъчно време на Киевска Рус да се съвземе.

Ето ТОВА вече не е само работа за историческа, но и за политическа дискусия.
Защото за България се приема сегашната ѝ територия, която логично да се проследи поне до траките и всички живяли по тия земи. Ако вкараме историята на целия човешки род в учебника, щото всички народи са роднини и братя и прадеди на българите, той ще стане толкова дебел, че учениците няма да искат (могат) да го носят на училище. Те така и така нищо не носят, освен мобилните си телефони, та тая дискусия е само от наш интерес...
agrippa
Цитат(biggeorge @ 13/04/2019, 23:21) <{POST_SNAPBACK}>
Според мен Волжка България я няма в нашите учебници, защото няма пряко отношение към българската история.
А Русия няма как да признае, че съществува благодарение на саможертвата на Волжка България.
Поне Дунавска България е оцеляла до съвременността, което е хубаво за нас. grin.gif

В учебниците слагат това, което е ставало на сегашната територия, почвайки от траките или докъдето там можем да се докопаем. Приемайки 632 г. е много близко до това, че сегашната държава е била филиал (колония) на волжската България, а сега знаете къде е това, така че аналогиите нека си останат в историята. Щото ако вървим и се връщаме по предците на Кубрат, може и до Атлантида да стигнем. Отвличане на вниманието от сегашните проблеми, това целят подобни изказвания.
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 14/04/2019, 06:42) <{POST_SNAPBACK}>
Бай Иване, ...Затова историята трябва да бъде оставена на професионалните историци.

Като искра баева ли ?

п.п. Искра Баева е български професор по история, в Историческия факултет на Софийския университет,
доктор по история, с дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик в периода на народната демокрация, 1944–1948 г.“

: )
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 15/04/2019, 02:40) <{POST_SNAPBACK}>
Очакват се стотици милиони българи ….

Брррряххх …. велика работа !

А защо не и милиарди?

п.п. Българи … юнаци …

: )
Бай Иван
Не ,бе.Не е врат ,ами шия.Би ли ми обяснил разликата?
Бай Иван
Мисля , че беше Балева,но няма значение,както няма значение и продажната и душица.Нямало баташко клане...
wal
Националността на един етнически български турчин е .......българска понеже е български гражданин.Не винаги има равенство между етническа принадлежност и националност.
Тарабас
Цитат(Бай Иван @ 18/09/2019, 20:15) <{POST_SNAPBACK}>
Не ,бе.Не е врат ,ами шия.Би ли ми обяснил разликата?

Даже не можеш и да си го представиш laugh.gif
Швейк
Ама ти вярно си някое мразещо същество...някой беше ти го написал...Въртиш, сучеш и все си тук...явно ти липсва нещо...
...извинявай , това беше за оня нещастник Тарабас
Тарабас
Цитат(Швейк @ 21/09/2019, 19:49) <{POST_SNAPBACK}>
Ама ти вярно си някое мразещо същество...някой беше ти го написал...Въртиш, сучеш и все си тук...явно ти липсва нещо...
...извинявай , това беше за оня нещастник Тарабас

Мерси!
Като пишеш "тук", какво имаш предвид?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.