Buitenlander
14/06/2017, 23:32
Току що прочетох, че депутатите в България са приели на първо четене с пълно единодушие поправка в закона, чрез която ще премахнат знаците, информиращи за наличието на камери по пътищата.Нещо не го осмислям това, тук, където живея, знаците за камерите започват 2-3 километра преди тях и се повтарят на по 500 метра.Освен това, когато има полицаи с радар някъде, хората се обаждат до радиото, и всички станции предават локациите им на всеки половин час след новините.Съответно камерите и полицаите се намират на местата с повишен риск, а уведомените водачи карат по-бавно.Това не е ли по-правилния метод, щото българското решение ми изглежда като "Абе нека го глобим за превишена скорост, пък той да си трепе който си иска".Нещо не мога да го разбера....
Явно идеята в случая не е превенция, а събиране на пари.
Buitenlander
14/06/2017, 23:36
Много жалко, ако е така.
Не съвсем, защото глобите също имат превантивна роля.
Buitenlander
14/06/2017, 23:41
Съвсем ме обърка, последно, това решение добро ли е или е лошо?Щото няма вариант и там, и тук при мен, едновременно да е правилно.
"Хранилки" отварят. Ако има знак за камера, то значи участъка трябва да е отрегулиран както трябва, обаче сега, без знак ще могат да застават където си искат, а по българските пътища има чудесни места със странни ограничения на скоростта... Абе със сигурност ще има доста снимки извън рисковите участъци на пътната мрежа. Ако искаха да оправят нещата, щяха да гласуват задължителни стационарни камери в рисковите участъци и да се приключи с "войната по пътищата" на една ниска цена, ама... какво да очакваш от държава, която имаше едновременно комунист за президент, и истински цар за министър председател.
Ами, със сигурност е далаверско, защото ще е доходоносно, но няма да наврежда в същото време.
Да споделя нещо любопитно.
В San Diego имаше доста автоматични камери, които носеха много добри приходи на общината. Но ги демонтираха поголовно.
Разрешен е десният завой на червено, като правилото е да спреш на светофара и да тръгнеш с десен завой, ако е чисто. Неписан принцип: на зелено тръгваш, на червено спираш, на жълто даваш газ до тенекията. Хората дават газ, като видят, че превключва жълто, но ако междувременно стане червно, сензорите на инсталираната на светофара камера засичат навлизане в десен завой без спиране и светкавицата на камерата присветва приветливо. Резултатът е писмо със снимка и честитка за $300. Не платиш ли, честитката се превръща в призовка за съд, на нея има назначена дата за дело.
Преди няколко месеца в капана попаднал обигран адвокат, който се явил на делото и заявил на съдията: "This is illegal! I would like to face my accuser as the law requires" (желая обвинителят ми да застане срещу мен, както изисква законът). Съдията се усетил в небрано лозе, ударил чука по масата и свалил обвинението. По късно разпоредил проверка за закононосъобразност и в крайна сметка камерите официално стават незаконни.
Личинка
15/06/2017, 06:10
Крайно време беше. Масово не се спазват правила и ограничения, а от камерата с 20лв. "да се почерпи" няма да се измъкнеш.
Не мери с аршина на мястото, в което живееш.
Не мисля че камерите ще оправят авто - произшествията, няма как да има камери навред по пътищата. Съзнанието и дисциплината е това което трябва да се промени у българина.
unguriano
15/06/2017, 07:50
И си прав и не си. Сигурно, това което казваш е правилният начин, но тука е друго. Камерите в общи линии се знаят вече, а кат има и инфо със знак, съвсем. Болшинството са "примерни" в участъка от няколкостотин метра около камерата и после газ до ламарината. Ако направят това, предполагам ще зашият доста повече джигити, а за втори и трети път вече има доста по-големи санкции - и финансови и административни. Та........може и да не е толкова лош вариант.
Личинка
15/06/2017, 07:57
В началото може и да не спрат произшествията, но лека-полека ще научат джигитите да се съобразяват с ограниченията, като почнат да плащат глоби и им спрат возилата.
Как нашенецът спазва правилата извън страната, а тук не може?
Thursday Next
15/06/2017, 08:23
И в Германия не навсякъде са обозначени със знак, а отделно дето понякога монтират мобилни радари в цивилни коли или в някои храсти и за деня само снимат там. Просто си длъжен винаги да спазваш ограниченията, независимо дали те гледат или не.
И тук наслагаха 20 радара преди година и нещо, наскоро четох годишния баланс за 2016 - средно по 84 пъти дневно са щракали. Въпреки знаците.
Много съм "за" махането на знаците. С минаване по тарлъци пред камерите не се решава проблемът.
С какво помагат знаците указващи местата на камерите?!?!Предупреждават те,че трябва да спазваш правилата,иначе лошо.Добре,но ти не знаеш ли,че така или иначе си задължен да ги спазваш?!?!
zainteresovan
15/06/2017, 08:58
Това не е ли по-правилния метод, щото българското решение ми изглежда като "Абе нека го глобим за превишена скорост, пък той да си трепе който си иска".Нещо не мога да го разбера....
Не, не е по-правилният метод, когато се касае за представителите на БГ. Нашите не разбират от убеждаване и добра дума. Ако има държава и полицаите са на място, авто джигитът трябва постоянно да е в напрежение, че всеки момент може да бъде заснет, че кара с превишена скорост. Ако също така и системата е измислена както трябва, полицаят дори и да е корумпиран нищо не може да помогне. Не знаеш къде има камера, снимат те и ти идва честитката. Тук патрулите в голяма степен следва да се елиминират. Глобата да е солена, при повторност книжката отлита за година две, а ако преди това са ти я отнели за тези нарушения и продължаваш да караш-панделата му е майката. Защо трябва да ги предупреждаваме, от къде на къде. Да хвърчиш в останалите места с превишена скорост, да правиш простотии и когато има камера, да си предупреден, та да се скътаеш там за километър и после пак да си го караш както ти си знаеш.
Говорим за държава, в която имаше разкрити схеми за триене на снимки от камери, имаше "полицейски чадъри" около паркирането из градовете, дори бяха попрекалили, та в един момент забраниха на пътните полицаи да имат пари в джобовете когато са на смяна (тогава изобретиха "катаджийското кафе")... Е, сега ще има и "абонамент" за "къде са камерите днес".
А съм сигурен че ще го направят, щото такива са ни балканските традиции: "...Недьо Дунков пък му е намерил лесното и път продава човекът. Държавното шосе продава и на крачки, и на кубик — както щеш. ..."
С какво помагат знаците указващи местата на камерите?!?!Предупреждават те,че трябва да спазваш правилата,иначе лошо.Добре,но ти не знаеш ли,че така или иначе си задължен да ги спазваш?!?!
Знаците ти указват, че те снимат. Имаш право да го знаеш или поне такава беше логиката преди.
Горския
15/06/2017, 09:49
.
Много съм "за" махането на знаците. С минаване по тарлъци пред камерите не се решава проблемът.
И аз винаги съм бил против тези предупреждения и даже съм подписвал петиции по въпроса, организирани от асоциации на жертвите на пътни злополуки!
Alexfield
15/06/2017, 09:52
Винаги е било така.
Радарът за полицая е хранилка, а не превенция срещу катастрофи.
Ако на КАТ им пукаше за бройката катастрофи, щяха да сложат на всяко место с повишена концентрация на ПТП по една камера за скорост, но не го правят.
Buitenlander
15/06/2017, 10:37
И си прав и не си. Сигурно, това което казваш е правилният начин, но тука е друго. Камерите в общи линии се знаят вече, а кат има и инфо със знак, съвсем. Болшинството са "примерни" в участъка от няколкостотин метра около камерата и после газ до ламарината. Ако направят това, предполагам ще зашият доста повече джигити, а за втори и трети път вече има доста по-големи санкции - и финансови и административни. Та........може и да не е толкова лош вариант.
Добре де, нали в крайна сметка целта
би трябвало да е намаляне на произшествията, а не събиране на повече глоби и наказване на по-голям брой хора.Защото за всяко нещо вече е намерено решение някъде, а в България все към парите ги тегли...... Да дам пак пример с Холандия, има и по-страшно от камерите.Преди 3-4 години, ичислиха 15-те участъка с най-голяма концентрация на ПТП и направиха така наречения "trajectcontrole" , на български - контрол на трасето.Към 250 километра общо си имаме такива.Предупрежденията изглеждат ей така :

а ограниченията ей така:

И са "на всеки километър"
Това е системата :

Нищо сложно няма, система от смарткамери с възможност за разпознаване на до 10000 коли едновременно те прихваща като навлезеш в участъка и те препредава от камера на камера по цялото трасе (5-10-25км), колкото там са сметнали че е рисково.И в който и момент да излезеш от ограничението имаш честитка.За първата година след въвеждането ПТП-тата в тези участъци намаляха с над 80%.Хем са предупредени хората.
Личинка
15/06/2017, 11:10
За да се намалят произшествията трябва да има контрол и наказания. У нас самосъзнанието и моркова не работят, трябва си тояга за да има дисциплина.
Личинка
15/06/2017, 11:20
Да, де ама целта е да си караш постоянно по правилата, а не само за пред камерата... Сега и тези, дето се движат тайно с гальовници, ще трябва да са много внимателни със скоростта или да си ги возят в багажника, или полегнали в скута.
Аз като видя знака, си оправям червилото първо и правя муцка към камерата, сега пък ще трябва все да съм начервосана и сресана по пътя
Всъщност си е много по-нормално така. Сега знаеш ли какво е - всички карат с 80-100, като наближат камерата намаляват на 60 и после веднага щом я подминат веднага пак яко газ. Карането с намалена скорост е няма и 100 метра.
Лично на мен най-удачни ми се струват системите за глобяване при превишена средна скорост.
Buitenlander
15/06/2017, 11:36
Лично на мен най-удачни ми се струват системите за глобяване при превишена средна скорост.
Е те това е де, което съм описал в другия си пост.Скъпо, скъпо, колко да е скъпо, все ще се избие от предотвратени щети и глоби.
Тарабас
15/06/2017, 13:44
Съгласен съм, че целта е превенция, а не пълнене на хранилката. Има определени участъци от пътя където се кара бързо и стават често инциденти. Там са и камерите и са там с цел превенция. На А2 на отсечката преди Билефелд посока Хановър има на едно място от магистралата голям наклон и малък завой. Има и 8 камери една след друга при 3 ленти. Един път ме фанаха и вече си ги знам и от там минавам с 90 кмч. Общо взето се кара там доста внимателно при 8 камери. За 2015 от камерите на това място общината е прибрала над 25 милиона евро
Горския
15/06/2017, 13:57
Чувам непрекъснато, че тези камери били помпа за пари! А аз се чудя и мая : а ако автомобилистите спазваха правилата, щеше ли някой да им помпи парите ?!
и не ме обвинявайте в анти българщина : тези глупости се разправят и във Франция и аз се възмущавам редовно срещу тях
Thursday Next
15/06/2017, 14:32
В Шотландия беше така. Наистина те държи под напрежение и постоянно внимаваш да не ти "натежи" десният крак.
Ще научим що е то "темпомат" и има ли почва у нас.

Само ме притеснява, че автоджигитите ще почнат да ползват страничните пътища за "байпас" и ...пак мазало.
unguriano
15/06/2017, 15:46
Ще научим що е то "темпомат" и има ли почва у нас.

A, квой туй? Нещо заглушава ли, намалява ли?
unguriano
15/06/2017, 15:48
Всъщност си е много по-нормално така. Сега знаеш ли какво е - всички карат с 80-100, като наближат камерата намаляват на 60 и после веднага щом я подминат веднага пак яко газ. Карането с намалена скорост е няма и 100 метра.
Нали същото казвам на Бутера.
Не смеузрели още за превенция.
Твърдо ЗА премахването на предупредителните табели.
Alexfield
15/06/2017, 16:42
Аз па ще си купя радар-детектор... превантивно
Buitenlander
15/06/2017, 16:54
Няма да ти трябва , в 21-ви век сме.Фирмата "Tom-tom" поддържа услугата "сигнализирай за камера" и на територията на България.Първият който забележи камерата, цъка бутончето на навигатора и вече всички я знаят къде е.На мен затова и не ми се струва много адекватно това решение, но след като повечето ми казаха че за България нямало друга оправия, се съгласих.Но пак не разбрах с какво това ще помогне да се оправят нещата - с това че ще снимат всички дето нямат по 200лева за томтом ли?Те тези и глобите няма да си платят.Много по-полезна би била една действаща сиснема за събиране на глобите, според мен.
Тарабас
15/06/2017, 16:55

Всяка нормална навигация си има вградена аларма
Mukaveev
15/06/2017, 19:15
Ти малко разсъждаваш като нормален човек, но тук нещата са извратени.
Преди време имаше идея с глоби да се пълни бюджета.......и от там щели да дадат на пенсионерите не знам си колко пари . Е това е социалната политика и визията за утрешния ден.
Макарена
15/06/2017, 20:16
90-60-90 у нас не са мерки на манекенка, а движение в градски условия при преминаване покрай камера. На Телевизионната кула най-редовно се удрят отзад, защото предният набива спирачки заради камерата, а задният е от провинцията и е изненадан.
Marbella
15/06/2017, 22:51
За мен е добър вариант, вече са казали другарите - за пред камерата всички намаляват, а после газ до дупка. Не става така.
Оня ден получихме фиш за глоба за превишена скорост в Люксембург миналия месец, само със 7 км, но си платихме, какво да правим. Забравих да погледна на картата къде са ни снимали, но като нищо е около някоя граница, а те там са бол.
Същото като "круиз-контрола" или "автопилота" (може и други търговски имена да се срещат, ама аз знам тези трите) — поддържа предварително зададена скорост. Примерно задаваш удобна за теб скорост, под максимално разрешената, машинката я поддържа сама, а ти само въртиш геврека. НЕмаш проблеми с радари, камери и катаджии... Да, имаш някои други проблемчета, ама то няма пълно щастие.
Зависи. Много зависи как е изпълнена системата и какви психологически нагласи докарва на шофьорите. Примерно, камерата я има и в двата случая, обаче ако два километра преди нея почват знаците, то дори джигитите загубват усещането за богоизбраност и два километра карат в нормата, което позволява на всички да минат безопасно през високорисковия участък. Сега, поне в България към камерите ще се добави елемента на хазарата, щото подозираш че има камера, ама пък днес ти е ден и в хороскопа пише че си божествено недосегаем и що да не настъпиш... Или примерно да развиеш мислене от рода : "По това време куките висят едикъдеси и тук мога да настъпя..." А и често може да се случи, да не разбереш че са те снимали и да продължиш с опасната скорост. Факти ли, ами във Варна, при наличие на работещи камери, една сутрин един пиян минал през целия град, и уби един ученик на автобусна спирка. Оказа се че камерите са го хванали в пет нарушения по кръстовищата, обаче нали човека не е разбрал че му се случват случки и си карал както си знае и белята станала. Та в момента, в България гласуваха хранилки и тормоз над обикновените шофьори, а не за по-пълен контрол върху нарушителите. Пак пиша: ако искаха да оправят нещата, щяха да гласуват закон, да се поставят стационарни камери със два километра знаци преди тях в участъците с много инциденти. Така тези участъци щяха да се обезопасят в рамките на два месеца (докато хората научат), ама явно целта е друга.
Че то това е по-хубаво от търкането на билетчета, тотото и бингото бре. Хем хазарт, хем прецакваш системата (ако катаджиите са на друго място), хем печалбата винаги е над 50лв, а и все някой ще ти присветне... Отделно че местните автоджигити скоро ще усетят къде и по каква схема застават катаджиите ( които ще застават дето има приходящи от другаде и неподготвени шофьори за по-лесно изпълнение на плана с глобите) и ще си превишават скоростта колкото могат... Психология, обикновена балканска психология.
Личинка
16/06/2017, 06:49
Катаджии няма да те спират, просто си получаваш портрета по пощата. А какво против имаш срещу санкционирането на нарушителите? Дори и местните да разберат местостоянките, никога няма да са на 100% сигурни за други.
В друг пост описах ситуация, при която пет снимки не са спрели калпазанина, защото не е разбрал че получава наказания. Просто психологически ефекта от една и съща камера е коренно различен, ако камерата бъде посочена със знаци още от километри напред, или патрулката дебне в храстите. За справка, стационарните камери (докато работеха де) взеха повече книжки и свалиха броя на пострадалите в техните участъци много повече, отколкото дебнещите патрулки за години дебнене на същото място. Въобще на дупетатите не им е ясна психологията около това как работи санкционирането, и гледат на глобите като източник на кинти за бюджета или за "преразпределяне по веригата". И да не забравяме, че говорим за кореняк-българи, по българските пътища, а не за през две граници в западна посока.
agrippa
30/06/2017, 01:24
В началото може и да не спрат произшествията, но лека-полека ще научат джигитите да се съобразяват с ограниченията, като почнат да плащат глоби и им спрат возилата.
Как нашенецът спазва правилата извън страната, а тук не може?
Проблема е в събирането на глобите. По-точно в недостатъчното им събиране в страната.
Аз където съм има пътни знаци даже където няма камери: ей така превантивно, може някой да се уплаши и да кара по-кротко. Местниге жители знаят къде има и къде няма.
krem-karamel
30/06/2017, 05:32
На вашето клонче кацам. 100 на 100 мнението ми се покрива с вашето.

Преди много години нас не ни спаси и по пощата пристигна една хубава снимчица с една солена глобичка. Не си изхвърлихме детектора, платихме си глобата, но от тогава кара внимателно, щото го е страх от ...... точилката.
А аз ще стоя 200 метра пред изхода и ще продавам индулгенции. Шофираш бързо, ще те глобят... споко, аз съм шофирал нормално и ще ти (про)дам еднократна табела с моя номер. Така на излизане камерата ще засече табела с ниска средна скорост, а аз ще си отпечатам твоя номер и ще изляза след половин час, също със средна скорост в нормата. Дори може да се организира нещо като "пони експрес" на всеки вход/изход. Така де, надали ще наредят камерите през един километър, за да прецакат схемата — все пак сме балканци.
Thursday Next
30/06/2017, 23:26
Докато скъсате пазарлъка, на него ще му е изтекло "спестеното" време и може да си тръгне пречистен и успокоен, а ти хартисваш с фалшив номер. И е достатъчно ченгетата да наминат да те питат що им правиш конкуренция.
Това му е хубавото — като има такава система със стационарни камери, катаджиите не се мяркат, щото няма как да те прикрият и да си "разделите спестената глоба"...

За пазарлъка ще си има апп-ове, да се уговорим предварително да не стават разминавания.
Абе има ли яка глоба, винаги ще се намерят начини да се заобиколи. Ей това не го схващат мераклиите за "солени глоби та да се укротят шофьорите" — колкото "по-солена" е глобата, толкова повече мераклии за "обезсоляване" ще се намерят (особено в държава с традиции като нашата), а точно това ражда корупцията. Реално, "соленото" трябва да се натрупва "щипка по щипка" малко по малко, но накрая задължително да се "изконсумира". Ако глобата е 200 лв, ще се намери кой да предложи начин за спасяване, щото ще си делят по 100лв. Абе струва си да се потрудиш за да се оттървеш. Ако обаче глобата е 20лв, после 25, после 30... то не е фатално да сбъркаш един два пъти, но ако ти е постоянна практика, в края на месеца се натрупват едни "незабравими" 300-400-500+лв, които няма как да "заобиколиш" щото първо сумата е записана на много места и могат да я "изтрият" само хора с големи заплати, а те вземат скъпо. Тези с малките заплати, няма да стоят на пътя и да те прикрива за 10, 15, 20лв, а и как да те прикрият от камерата... Ето заради това камерите трябва да са със знаци, щото знаците могат да се слагат няколко километра подред, ама освен стационарната, ще си знаеш че някъде в тези 5км може да има мобилна. Ха върви намалявай едни 100метра само за пред стационарната. Абе психология. Ако се крият в храстите, значи си играем на стражари и апаши, което е интересно като хазарта и ако не ме хванат значи печеля една глоба, докато със знаците, вече не е игра или харазрт, а е нещо неизбежно, при това километри наред. За нас, най-удачно е да има стационарни камери на опасните участъци (доказаха се) ама знаците да почват от 2-4км преди камерата, като да има няколко мобилни камери, които от време на време да застават някъде в участъците на стационарните камери. Ей така ще прекратим войната по пътищата, без да го обърнем на хазарт от рода "днес не ме хванаха и съм напред с 200лв". Трябва да се унищожи усещането за файда и претаковане на системата.