Mukaveev
04/05/2019, 18:19
Гледах един анализатор. Интересни работи каза човека.......
Мадуро , от неук шофьор на рейс до....... президент на Венецуела . Докара 1 млн. инфлация в държавата заедно с целия съпътстващ мармалад .
Замислих се за друго един такъв човек , с един такъв ограничен мироглед какво може да направи. Анализатора каза,, Това е шанса на живота му , ако се върне в реалния живот какво ще прави ? Пак ще бъде никой и пак ще е незабележим.

При нас, едни наши местни анализатори употребиха един хубав израз за едни наши политици ,, Вчера дошъл с влака и скъсаните чорапи в столицата , днес вече с вили, апартаменти , имущество и пари които не може да докаже. Както писа
,, Deutsche Welle ,,.....,, Апартаменти с дъх на чесън ,,.....трагична работа.
Замислих се така философски и някак религиозно. Неукия човек невеж, а невежеството според ,,Светото писание ,, е грях. Може ли един такъв ,,греховно обременен ,, човек да генерира качествен продукт ?
Или може ли човек без история да напише история ? Да управлява общество , да води държава да вземе мъдри решения, да направи .......нещо ?
Ако е беден , финансово, духовно , умствено..... не е ли опасен ......когато има власт ?
Изобщо трябва да има по- сериозен подбор на политиците,
Въпроса ми е ...... може ли човека със скъсаните чорапи да направи , да изведе държавата с 1-ни гърди напред....... ако мисълта му е в тухлата, паркета, асансьора , кеша ?

..........................
Сещам се и за Рашид Мактум ( Мохамед бин Рашид ал-Мактум )......от един рибарски изостанал пейзаж , направи.......чудеса.
Да ходиш без охрана , да те прегръщат и целуват.......
Тая работа тук няма как да стане. Толко големи визионери по нашите ширини не се раждат.
Тарабас
04/05/2019, 21:11
От едно време още съм забелязъл, че селяните не ядът чесън, щото ги е страх да не си помисли някой, че са от село. Апа то си лечи, но не по чесъна. Чесънът е основна подправка. Аз не ям, щото имам ужасно гаден рефлукс.
Цитат
Въпроса ми е ...... може ли човека със скъсаните чорапи да направи , да изведе държавата с 1-ни гърди напред....... ако мисълта му е в тухлата, паркета, асансьора , кеша ?
Знам какво питаш. Но не това е главният въпрос. За да се появи нормален политик със здрави чорапи, тряба някой от вас или децата ви да има със здрави чорапи.
Когато хората прекарват живота си, за да живеят в миналото, не им остава време в тоя живот дори чорапите си да закърпят.
Докато цял живот от детството до гроба, всяка година, бесите Васил Левски или чествате масови кланета или други подобни батални сцени, няма повод животът такъв какъвто е, да се промени.
Политиците също.
Така се прави, когато подбираш вЕрни до смърт кадри. Вземаш хора без бъдеще и им даваш нещо дето никога няма да го постигнат, и те те слушкат* и са готови да направят всякакви глупости и крайности. И не, не са само политиците, говорил съм с пенсионирани милиционери, точно по същите критерии са подбирани — взети от село и им дали неща, дето никога няма да ги постигнат с мотиката и лопатата (нямат акъл за трактор). Та тези ми казваха, че "Партията ми даде всичко" и явно са били готови да направят всичко каквото им нареди. Абе точно по Вапцаров:
Тя е бронирана
здраво в гърдите
и бронебойни патрони
за нея
няма открити!
Няма открити!
-----------------------------
*Слушкането не е като мисленето и знаенето, и заради това венецуелския шофьор (на държавен автобуса, а не частен превозвач) го докара до мизерия и насилие в територията. Тези с апартаментите са по същите критерии за слушкане, а не за мислене. Отделно че нормална практика е послушковците да бъдат вкарани в схеми, с които после да бъдат лесно отстранени или изнудвани ако случайно решат да мислят самостоятелно.
Значи все пак зад тези политици - марионетки стои някоя умна глава (или множество такива), която измисля и реализира цялата схема. Та, на въпроса на Муки: "Ако въпросният е беден, финансово, духовно , умствено..... не е ли опасен ......когато има власт ?", то отговорът е, че той няма власт, понеже марионетките нямат власт. Онзи другият, който не е беден и управлява марионетката, той всъщност има властта.
И следва въпросът защо небедните измислят такива схеми и защо се крият зад олигофрени? А и защо народът вярва на олигофрените?
Тарабас
05/05/2019, 18:43
Народът вярва на олигофрени, кефи им се, щото са част от народа. Умира си бат Георге, да види премиера в анцУнг на Адидас. Или като ги посети на село, да щипане некое хлапе по бузката и да го пита, ко прайш ве мушмурок. Мило е някак си. Бат им Тошо беше тъп и празен като умряла звезда, ората се разпознаваха в него.
А тези зад тях няма нужда да се показват. Политиката износва, парите напротив.
Онзи който е зад марионетките няма абсолютна власт, а само толкова, колкото му отпуска народа. Да, ако народа знае и иска (а не само да иска), може да ограничи властта на кукловодите. Става с поставяне на рамки, в които политиците да вземат решения, както и взетите от политици решения да се одобряват на последна инстанция от народа. Пиша за референдуми, ама не един на пет години, а всеки месец с по пет въпроса от общо и местно ниво. Колко трябва да е силен кукловода, та да повлияе на цял народ и то постоянно та да му минават схемите? Ми няма такъв кукловод. Всички дето са се пробвали, накрая опират до силоваци да им налагат схемите. Пак погледни в швейцарско — там не виреят силоваци, щото всичките имат традиции и оръжие в шкафа, и заради това кукловодите им слушат вота на народа по референдумите.
Потребител
06/05/2019, 12:48
... прощавай, но заемането на подобна императивна позиция и то, особено след лежерната и безсъзнателна употреба на наложен отвън културен мем, несъмнено е забавна - "шофьор на автобус" ... предполага се, че едва ли не, всеки /в това число и ти/ би могъл да стане президент на Венецуела, премиер или президент на България ... в крайна сметка, те са толкова тъпи :.) ...
... хартиени хора :.) ...
Бай Иван
06/05/2019, 16:00
+1
Mukaveev
06/05/2019, 21:11
Е ми може , защо да не може.........даже след леля Цеца , всеки може да е министър на правосъдието и да не акцентираме някой..... всеки може и да президент и министър председател....., всеки.
biggeorge
06/05/2019, 22:59
Обичам стихотворението
"Вяра" на Никола Вапцаров.
Благодаря ти, че ми го припомни.
biggeorge
06/05/2019, 23:05
Отговор на твоя въпрос намирам в разказа
"Пази боже сляпо да прогледа" на Алеко Константинов.
Когато човек е прост, с ограничено мислене и произхожда от бедна, необразована среда, а после се образова и издигне в живота забравя откъде е произлязъл и с кого е живял.
Затова като се докопат до власт и държавни пари този тип хора грабят като за последно.
Mukaveev
07/05/2019, 21:03
Отговор на твоя въпрос намирам в разказа
"Пази боже сляпо да прогледа" на Алеко Константинов.
Когато човек е прост, с ограничено мислене и произхожда от бедна, необразована среда, а после се образова и издигне в живота забравя откъде е произлязъл и с кого е живял.
Затова като се докопат до власт и държавни пари този тип хора грабят като за последно.

Явно това е стандартен модел .......не променящ се в времето.
Mukaveev
07/05/2019, 21:07
Абе точно по Вапцаров:
Тя е бронирана
здраво в гърдите
и бронебойни патрони
за нея
няма открити!
Няма открити!
Трудно ми е да преценя Вапцаров.......
....много патос, много нещо, зареден с дух от партията майка.
Едно време го учехме......от тогава не ми харесва...... е мое мнение. То кой ли съм и аз да кажа....
Mukaveev
07/05/2019, 21:09
И демокрацията и акъла ни е малко.
С тези хора........ толко.
Thursday Next
07/05/2019, 22:30
Няма много общо. Белокровский все пак се е образовал. Настоящите актьори на политическата сцена се самозабравят още преди да са се образовали, и не правят никакви опити в тази посока.
Mukaveev
07/05/2019, 23:01
Много обичам да слушам Цветанов.....
Да го чуеш и ти.......
,, Трябва да мислим конструктивно ,,......
Не те разбрах - на кого са му скъсани чорапите?
На Мадyро ли ?
Thursday Next
08/05/2019, 14:03
Муки, умишлено съм избрала да не ги слушам, пиле. Не ми се налага и мисля да си остане така.
Колко още демокрация трябва за да бъде достатъчна?!На 26.05. пак кой за риба ,кой за гъби ,а после демокрацията ни била малка!!
Горския
08/05/2019, 20:25
на кого са му скъсани чорапите?
На колко годинки си ?!
Mukaveev
08/05/2019, 21:21
Муки, умишлено съм избрала да не ги слушам, пиле. Не ми се налага и мисля да си остане така.
В къщи са ми забранили да говоря за Цветанов...........
Mukaveev
08/05/2019, 21:27
Колко още демокрация трябва за да бъде достатъчна?!На 26.05. пак кой за риба ,кой за гъби ,а после демокрацията ни била малка!!
Сорбоната е основана през ...1253 г. Дълъг път демокрация от тогава до днес.
Школата Симеоново трябва да е по- скорошна......
....... много още трябва , много.
biggeorge
09/05/2019, 13:59
Аз мисля да гласувам, но не за националистите.
Уморих се от омразата, която насаждат.
Иска ми се да ги видя зад решетките.
Всъщност не е ли по-демократично управляващи да стават хора от народа. Вчера бил пожарникар, днес се издигнал до първи министър. Да ми посочите някоя от големите демокрации, в която да стават такива неща?
Колелото на историята се движи от народите, а не от политиците. Политиците са хора с вързани ръце, те де факто имат много малка власт. Не само защото са марионетки на лобита, а защото над тях стоят правила или конституция, която не им позволява да вършат това, което искат или което са обещали предизборно.
Mukaveev
09/05/2019, 21:16
Всъщност не е ли по-демократично управляващи да стават хора от народа. Вчера бил пожарникар, днес се издигнал до първи министър. Да ми посочите някоя от големите демокрации, в която да стават такива неща?
Колелото на историята се движи от народите, а не от политиците. Политиците са хора с вързани ръце, те де факто имат много малка власт. Не само защото са марионетки на лобита, а защото над тях стоят правила или конституция, която не им позволява да вършат това, което искат или което са обещали предизборно.
Няма такива филми...... или има в демокрации. Тук си е пост комунистическо управление , маскирано като демокрация. 10 семейства въртят цялата държава като еднолична фирма......то за това сме на това дередже.
Mukaveev
09/05/2019, 21:17
На колко годинки си ?!

Въпроса е готин..............
Thursday Next
09/05/2019, 21:24
Вчера бил пожарникар, днес се издигнал до първи министър. Да ми посочите някоя от големите демокрации, в която да стават такива неща?
Герхард Шрьодер е бил продавач в железария, посещавал е вечерно училище, за да вземе Abitur (Bac), след това е следвал.
Вили Бранд - незаконен син на продавачка в магазин. Не е следвал.
Йошка Фишер - син на месар, незавършил гимназия, незавършил чиракуването си като фотограф ....
Мързи ме да търся повече, но се надявам да схващаш картинката.
Горския
09/05/2019, 21:33
Вчера бил пожарникар, днес се издигнал до първи министър.
Както е казал великият Владимир Улянов :
"Любая кухарка* может управлять государством."_______________________________
* презрително за домакина
Alexfield
09/05/2019, 23:06
Взимай пример от венецуелската демокрация: Там вече повече от 20 години ги управлява шофьор на автобус и не иска да си тръгва въпреки 1 000 000 % инфлация. ПутКин много му помага, защо ли?
agrippa
12/05/2019, 06:57
По подразбиране всички сме хора от народа, защото аристократите ни отдавна са избити.
Аха, сещам се – спасителят трябва да е от интелигенцията, очилат, израснал в библиотеката. Или мъкнал цигулка или виолончело през невръстните си години. Като правило тия обаче не стават, много им са меки китките и не могат да удържат властта.
Дете на богаташ? Тия пък са разглезени и пристрастени към удоволствията. Нямат амбицията на току-що измъкващия се от калта индивид.
Излиза, че може би най-добре да е пожарникар.
По подразбиране всички сме хора от народа, защото аристократите ни отдавна са избити.
Аха, сещам се – спасителят трябва да е от интелигенцията, очилат, израснал в библиотеката. Или мъкнал цигулка или виолончело през невръстните си години. Като правило тия обаче не стават, много им са меки китките и не могат да удържат властта.
Дете на богаташ? Тия пък са разглезени и пристрастени към удоволствията. Нямат амбицията на току-що измъкващия се от калта индивид.
Излиза, че може би най-добре да е пожарникар.
Защо пък точно пожарникар? От аргументацията ти логично следва най-подходящ да е червен комисар с кожанка. Без очила и без музикални познания, но с твърда китка и амбиция да удържи властта.
Със сигурност един такъв невисокомерен представител на истинска история ще го дишаш с удоволствие.
Мерака, а не класата или кастата на човека. Щото властта е и средство, и файда едновременно. Повечето (и от народа) гледат на нея като на файда и са силно мотивирани да я докопат щото да си оправят старините. Някои гледат на нея като на средство за оправяне (подобряване, ама не винаги се получава) на живота на общността, ама те рядко имат мерака на първите, а и не е достатъчен само техния мерак. Като цяло, за да има подобрение за народа, то самия народ трябва да има достатъчно мерак, та да пребори мерака на онези (първите, с личната изгода) и едва тогава може на власт да дойде някой с желание за промяна на цялото общество към по-свестен стандарт на живота. Това с месианството е точно липса на мерак у народа да си оправи живота и желание, да кара така както е и само да се надява да изкара печалба от тотото с нЕкой нов политик (което е обречено поради огромното мнозинство политици-файдаджии, което ще го задуши политически).
Та ако достатъчно бройки от народа поискат достатъчно много да се променят нещата (критична маса избиратели, която и да знае какво иска и как точно стават нещата в реалността, а не проста да се надяват на заклинания за 1 000Евра заплата срещу досегашния труд и глупост), само тогава ще се появи "месия" дето да оправи нещата. А да, и промяната е трудна, щото иска промяна в мисленето, учене на нови неща, абе влагат се доста физически и психически усилия, а и трябва да се пребори страха от новото и непознатото, което допълнително обезкуражава надяващите се... накратко: " — За разбойник са иска дупе, ала не тричаво като моето и твоето, разбра ли бе..."
...Тцъ, не. Тези нямат представа от живота и се опитват да променят хората, обществото и природните закони за да се впишат в техните партийни тези и насоки. От там и винаги го докарват до войни, мизерия и банкрутират цели държави. Пожарникаря е малко по-схватлив в посока реалност - възможности, щото няма как да бориш огъня (или другите природни стихии) по документи и бързо научаваш урока, че трябва да се нагодиш към случващото се и да си разпределиш някак ресурсите, та да не те върнат у къщи в ковчег. Хайде да не съм краен, който не може да се организира (и групата хора и налични ресурси) за да пребори природно явление, той трудно се издига нагоре именно щото не може да органиира хора и ресурси за постигане на цел. В смисъл, че който пожарникар не си знае урока отпада по класическия дарвинов подбор, докато при онези, първите, няма такова сито и от там повсеместните им провали по света.
...Тцъ, не. Тези нямат представа от живота и се опитват да променят хората, обществото и природните закони за да се впишат в техните партийни тези и насоки. От там и винаги го докарват до войни, мизерия и банкрутират цели държави. Пожарникаря е малко по-схватлив в посока реалност - възможности, щото няма как да бориш огъня (или другите природни стихии) по документи и бързо научаваш урока, че трябва да се нагодиш към случващото се и да си разпределиш някак ресурсите, та да не те върнат у къщи в ковчег. Хайде да не съм краен, който не може да се организира (и групата хора и налични ресурси) за да пребори природно явление, той трудно се издига нагоре именно щото не може да органиира хора и ресурси за постигане на цел. В смисъл, че който пожарникар не си знае урока отпада по класическия дарвинов подбор, докато при онези, първите, няма такова сито и от там повсеместните им провали по света.
Обективно си прав, обаче в случая се касае за поглед върху ситуацията през очите на титуляра-експерт по Венецуелската криза. Предвид безкромпромисното противопоставяне ("
Направо не мога да ги дишам с техните шарени паради, псевдоистория и празно високомерие" и "
Безгръбначни помияри подкрепят позицията на "съюзниците" си, но не е ясно какъв точно им е националният интерес или просто подпяват в общия европейски хор за възможна военна заплаха от изток"). При подобни изявления одобрението на евентуална намесата на представители с не толкова шарени военни паради, истинска история и непразно високомерие идва съвсем логично.
agrippa
13/05/2019, 02:17
Защо пък точно пожарникар?
Образно казано, може и шофьор на автобус. Човек от народа, без история във властта. Да не я кара по установените канали и шаблони, правила. Да е готов да обърне нещата наобратно, смело и безотговорно. Но дали масата ще го последва, това е друг въпрос.
agrippa
13/05/2019, 02:19
...
Та ако достатъчно бройки от народа поискат достатъчно много да се променят нещата (критична маса избиратели, която и да знае какво иска и как точно стават нещата в реалността, а не проста да се надяват на заклинания за 1 000Евра заплата срещу досегашния труд и глупост), само тогава ще се появи "месия" дето да оправи нещата. А да, и промяната е трудна, щото иска промяна в мисленето, учене на нови неща, абе влагат се доста физически и психически усилия, а и трябва да се пребори страха от новото и непознатото, което допълнително обезкуражава надяващите се... накратко: " — За разбойник са иска дупе, ала не тричаво като моето и твоето, разбра ли бе..."
Хората ей така просто не се променят за идеята, особено на средна възраст и нагоре. Чака се да се сменят поколенията в такива случаи.
По-хитрите сами се променят както си искат, та някак си да са по-напред, ама за мнозинството си прав — чакат, докато Неволята ги промени както дойде.
Mukaveev
13/05/2019, 18:48
По-хитрите сами се променят както си искат, та някак си да са по-напред, ама за мнозинството си прав — чакат, докато Неволята ги промени както дойде.
Има ли овча мисъл , в мнозинството ?
...учудващо е, обаче има точно овча мисъл. Ма точно 1:1 овча. Първо всички се дърпат, чакат някой друг пръв да пробва и ако не се набута (и най-вече ако му потръгне вместо да го изядат вълците) веднага стадото се юрва след него. Та по-прагматичните гледат да са първи, за да оберат каймака, пък другите като се юрнат след тях да им платят и за риска, и за акъла. Дори си има термин: "теория за по-големия глупак"... Между другото, тези в стадото също имат козове, ама рядко обръщат играта щото рядко се сещат да ги ползват (козовете дето ги имат), а тук точно за това се борим — със "стадните козове" да надцакаме полит-шмекерите.
Всичко опира до степента на цивилизованост,запитвате ли се ,защо САЩ,Канада са проспериращи държава ,а в Латинска Америка са изостанали и гладуват,земята там ли е по-бедна,защо не са взели превес католиците,-конкистадорите,Елдорадо,несметни богатства? Всичко отекло в канала,Леонсио от "Изаура" не е създал мощ и просперитет! Тези държави са още във феодализма,,там свободното общество не е приоритет!
Има едно понятие,като равнище на поносимата свобода и то е различно за различните общества, обусловено най-вече от цивилизационни, етнокултурни, географски и други причини! Да вземем за пример испанската кампания на Наполеон. Яростната спонтанна съпротива, която срещат войските му в Испания винаги е предизвиквала учудване. Обикновено тя се обяснява с високия патриотизъм на испанците, ненавиждащи чуждия нашественик. Но с какво да обясним наличието на самия този патриотизъм?
По това време Испания е едно от местата с най-малко свобода в Западна Европа. Наполеон е носител на идеите за свобода на Френската революция. В европейските общества, които са били узрели за тях, например в Италия, той е бил посрещан с възторг.
Друга такава деспотия е Русия-
"Ние сме архаична нация, мнозинството хора у нас живеят в каменната ера, но в същото време ползват айфони.
А що се отнася до нашата ценностна система, сравнена с Европа, то ние се намираме в XI или XII век, когато все още не е имало никаква буржоазия, не е имало граждани. За това е писал още Маркс. Така например, у нас никога не е имало собственост. Когато човек няма нищо, което трябва да защитава или може да продаде, той не може да разбере какво е това пазарна икономика. Затова и много руснаци не могат да разберат немците, както и обратното: съществува различни системи на приоритети"
Андрей Кончаловски
Mukaveev
14/05/2019, 19:16
Стадния коз е винаги слаб коз.......силен , но не се ползва . Е какъв е ?
Стадния коз е винаги слаб коз.......силен , но не се ползва . Е какъв е ?
Ти, заставал ли си пред стадо което се прибира вечер? А пред същото стадо, ама уплашено ще посмееш ли да застанеш? Хем това е обикновен дребен рогат добитък.
За по-елегантните стадни козове, в политиката това е референдума. Ама не един на десет години, а на всеки един-два месеца и то с по три-шест въпроса, та да може стадото да знае къде му е силата. Туряш му (с референдум) една рамка на политика и той почва да се гърчи в тази рамка да успее да нагласи схема за далавера. Накрая, когато си помисли че е успял, стадото отхвърля решението му и го връща в изходна позиция да мисли ново решение. На третото-четвъртото отхвърляне се сменя мислещия с друг политик. Гаранция че новия вече е осмислил ситуацията и гледа схемата да е по-невидима или поне да е достатъчно малка за да не дразни стадото... А скрития коз е, че няма как да бутнеш рушвет или да шантажираш цял народ както би го направил с няколко политици или дори с една-две партии с превес в парламента.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.