Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Познавате ли историята?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Shade
От резултатите на едно социално проучване, проведено в САЩ, се оказва, че въпреки масовото присъствие и активно участие на седмичните църковни проповеди, познанието на Словото Божие е на отчайващо ниско ниво. При положение, че християнството е основната религия на страната.

Това е викторина за проверка на библейските познания, създадена по случая.
Съзнателно не я пускам в Х-фор, енориаршите там са много заети да препрочитат и цитират едни и същи библейски пасажи, спорейки кой ги е разтълкувал най-правилно. До степен да не им остава време да учат чужди езици (та дори на родния си език повечето пишат очебиещо неграмотно, но това е друга тема).

За протокола, ето моите резултати:
Your Score: 92%
PhD Knowledge!
You're clearly a Bible scholar... you've got to have a PhD! Very impressive!

Което доста ме учудва, не съм отварял Библията от години, а получавам препоръка за проповедник. Каква ли препоръка щях да получа, ако английският ми беше роден език, не бях объркал dove с pigeon, Jonah с Jonas, и не се чудех какво означава съкращението "NIV".
Но така или иначе няма да се цаня за поп, смятам се за "Very impressive!" и в други, по-предизвикателни сфери на човешкото познание.
wal
Бря!!80% и докторантски познания,и сигурно съм бил .......библейски учен!!!
Ама всичко това чрез гугъл преводача!!
Бай Иван
За какво слово божие става дума ,като божествата са ...,да не се изсилвам ама поне 1000 бройки.Ако имате пред вид някакво строго определено божество,то си е ваша работа.Дано да е доходоносна.
Бай Иван
Да си призная,библията съм я чел,но не твърдя ,че съм я изучавал.За сметка на това съм чел кумранските ръкописи,които мисля ,че са много по достоверни от натъманената библия.
Shade
Цитат(Бай Иван @ 22/06/2019, 10:34) <{POST_SNAPBACK}>
За какво слово божие става дума, след като божествата са.., да не се изсилвам, ама поне 1000 бройки. Ако имате пред вид някакво строго определено божество, то си е ваша работа. Дано да е доходоносна.

За твое сведение "Слово Божие" е широко известно алтернативно название на Библията.
Няма лошо да се изсилиш в опит да изсипеш названията на 1000 божества, но и 20 названия да успееш да изсипеш, все е нещо.
Освен това викторината не е Наша работа (благодаря за квалификацията, звучи като кралско НИЕ). Онези, чиято работа е, със сигурност имат едно строго дефинирано божество. Наричат го Долар и го почитат с всичката си вяра, надежда и любов.
И една малка подробност. Нанесох някои дребни безплатни граматични поправки на текста ти. Въпреки че си атеист, граматичните ти умения са на ниво пламенен носител на религиозна вяра.
evanka
Зле съм
Your Score: 73%
PhD Knowledge!

Въпреки, че съм чела няколко от книгите.
Толкова истории и семейни разправии, не ми е останало много от тях.
Теста имаше и клопки, гълъба и коломба, Jonah с Jonas баси от къде да знам, като ми звучат едно и също.
The_Purifier
Your Score: 76%
PhD Knowledge!

Това беше за мен по-скоро тест по английски език smile.gif Навремето имаше по телевизията анимационно филмче с библейски разкази и познанията ми са главно от него. На цитатите бях чувствително по-зле...
Persian
Цитат(wal @ 22/06/2019, 20:22) <{POST_SNAPBACK}>
Бря!!80% и докторантски познания,и сигурно съм бил .......библейски учен!!!
Ама всичко това чрез гугъл преводача!!

Същото и при мен, но с 79, а можеше и да улуча повече, ама Гугъл малко ми попречи на логиката smile.gif

А бе, направо ги разбих. И монаси и попове, а за монахините да не говорим smile.gif

Да не говорим, че тази книжка, май никога не съм я и виждал smile.gif
Persian
Цитат(evanka @ 22/06/2019, 21:20) <{POST_SNAPBACK}>
Теста имаше и клопки, гълъба и

Ами да.
На мен и двата отговора ми ги даваше Гълъб.
Аз натиснах левият и ми даде грешка.
Ами ако бях натиснал десният, пак щеше да ми даде грешка smile.gif

На осми въпрос пише:
Завършете този стих - Любовта е търпелива, любовта е ......
1 - Мил
2 - Истина

Натискам 2, а то ми отговаря - Правилният отговор е Добър.

Ама те ли ще ми казват кой е правилният отговор.
Любовта е истината. Край и точка. Това е smile.gif
Persian
Цитат(Бай Иван @ 22/06/2019, 20:57) <{POST_SNAPBACK}>
библията съм я чел,но не твърдя ,че съм я изучавал.

Ти си добре, ама вероятно там, където почти всеки би дал верен отговор, аз дадох грешен.
Къде е роден Исус smile.gif
нищ по дух
Цитат(The_Purifier @ 22/06/2019, 21:28) <{POST_SNAPBACK}>
Това беше за мен по-скоро тест по английски език smile.gif Навремето имаше по телевизията анимационно филмче с библейски разкази и познанията ми са главно от него. На цитатите бях чувствително по-зле...

То и самия тест си е за деца, най-вече за такива посещаващи неделно училище в някоя църква.
Друго щеше да е, ако трябваше на въпросите да се пишат имена на хора, на книги или друго за което се пита. Освен това на един от въпросите има вероятно умишлена грешка, ако някой премине на 100 процента ми е интересно какво пише като резултат.

D-rA
Цитат(Persian @ 22/06/2019, 21:38) <{POST_SNAPBACK}>

Има ли любов без край? И каква истина е любовта?

"Любовта е златна есен,нарисувана от сляп творец.Любовта е нежна песен,изпълнена от ням певец..."
Това го сътворих преди повече от 40 години... и още е вярно sunbathing.gif
rocco_george
Интересно как една доста преписвана книга като книга на книгите може да каже доколко си образован?
Направих анкетата.Според резултатите съм прекалено добре „подкована“,а в действителност не е така.
Пуста моя особена памет непрекъснато си прави шеги с мен и се проявява по свой си начин.
Чела съм цялата Библия само веднъж и то с големи интервали между различните ѝ части.
evanka
Цитат(Persian @ 22/06/2019, 20:38) <{POST_SNAPBACK}>
Ами да.
На мен и двата отговора ми ги даваше Гълъб.
Аз натиснах левият и ми даде грешка.
Ами ако бях натиснал десният, пак щеше да ми даде грешка smile.gif

На осми въпрос пише:
Завършете този стих - Любовта е търпелива, любовта е ......
1 - Мил
2 - Истина

Натискам 2, а то ми отговаря - Правилният отговор е Добър.

Ама те ли ще ми казват кой е правилният отговор.

В такъв случай, минаваш на оригиналния текст и си го превеждаш сам.
Преводите на български са ужасни.
Persian
Цитат(D-rA @ 22/06/2019, 23:53) <{POST_SNAPBACK}>

Има ли любов без край?
- Всяко нещо, което има начало има и край, но любовта е безкрайна, защото е като кръг, а не като права.

И каква истина е любовта?
- Една от най-големите.
Тя е причината да сме тук, а ако не сме тук, да искаме да сме тук.
Казано накратко, върви заедно с душата и в този и онзи свят grin.gif

"Любовта е златна есен,нарисувана от сляп творец.Любовта е нежна песен,изпълнена от ням певец..."
Това го сътворих преди повече от 40 години... и още е вярно
sunbathing.gif
- Абсолютно е така. Добре си го написал.
Това е самата истина от как светува света и ще продължи до безкрайност.

Как се държи една жена, ако наистина ви обича
Ако една жена се е влюбила във вас, ще забележите, че се държи по следните няколко начина:

Срамежлива е
Когато е с приятели, може да е много отворена и разговорлива, но с вас е срамежлива. Ако е влюбена във вас, е възможно да избягва очния контакт, да се кикоти, докато ѝ говорите, и да ѝ е трудно да комуникира с вас.

Трудно ѝ е да ви гледа в очите
Очния контакт означава, че отсрещния човек е самоуверен. Ако една жена ви обича, тя малко или много ще се притеснява от вас. Ако тя отбягва погледа ви, вероятно наистина сте грабнали сърцето ѝ и тя е прекалено срамежлива, когато сте наоколо.

Thursday Next
Цитат
88%
PhD Knowledge!

Трябва да ти кажа, че човек може да постигне приличен резултат и без да е чел задълбочено Библията, ако е достатъчно добре запознат с класическата литература и живопис. Те са пълни с библейски препратки и който не си спестява бележките под линия, ще се ориентира.
Питето
Цитат(Shade @ 22/06/2019, 21:16) <{POST_SNAPBACK}>
... Няма лошо да се изсилиш в опит да изсипеш названията на 1000 божества, но и 20 названия да успееш да изсипеш, все е нещо. ...

Всъщност са много повече, проблема е че много малък брой си имат имена за изброяване. Ей нА:
" В света има милиарди богове. Те са наблъскани като сардели в него. Повечето от тях са твърде малки, за да бъдат видени и за да бъдат боготворени някога от нещо, поне не от нещо по-голямо от бактерия, която никога не си казва молитвите и не иска много, като например чудеса.
Това са малките богове — духовете на местата, където се пресичат пътищата на две мравки, боговете на микроклиматите, долу между корените на тревите. И повечето от тях си остават там.
Защото това, което им липсва, е вяра.

Шепа от тях, обаче, стигат и до по-големи неща. Всичко може да ги задвижи. Един овчар, който търси изгубеното си агънце, го намира сред трънаците и поспира за минута-две, за да построи малка каменна пирамида, най-общо казано, за да благодари на каквито и да са били духовете на това място. Или пък странно оформено дърво започва да се свързва с изцеляването на някаква болест. Или някой издълбава спирала върху единичен камък. Защото това, от което се нуждаят боговете е вяра, а това което искат хората, са богове.

Често всичко свършва дотук. Но понякога продължава и по-нататък. Добавят се нови скали, издигат се повече камъни, на мястото, където някога е стояло дърво, сега вече построяват храм. Богът набира мощ, вярата на неговите поклонници го издига нагоре като хиляда тона ракетно гориво. За съвсем малцина границата е небето.
А понякога, дори не и то. ..."
angel_not.gif
Shade
Какво значение може да имат имената на боговете, пуснати в обращение? Божествата губят божествеността си в мига, в който им се припишат човешки атрибути като име и образ.
Друго е, което намирам за по-интересно. Преди време хванах по телевизията част от научно предаване, посветено на специфичен човешки ген, предопределящ склонност към религиозна отдаденост. Генът бил изолиран след насочени генетични изследвания, започнали с близнаци, от които единият дълбоко вярващ християнин, а другият - религиозно безразличен.
Сетих се за този ген, когато един разчувстван комшия вчера агитираше за колективна молитва за душите на загиналите мотоциклетисти в катастрофата в Ню-Хампшър.
Питето
Това с гените, накрая ще се окаже като онова със статистиката от анкетата — уж религията на първо място, пък в реалността точно наопаки.
Shade
Цитат(Питето @ 23/06/2019, 12:11) <{POST_SNAPBACK}>
Това с гените, накрая ще се окаже като онова със статистиката от анкетата — уж религията на първо място, пък в реалността точно наопаки.

Може би да, може би не...
Alexfield
Библията е против инцеста (кръвосмешението), нали? Няма да я чета цялата, за да докажа, колко безумна книга е това.
Питето
По-интересно ще е, щото ако се окаже, че вярата всъщност е генетично обусловена (както цвета на очите или косата), а не е личен избор... абе много по-интересно ще е от теста в началото.
Shade
Цитат(Питето @ 23/06/2019, 13:18) <{POST_SNAPBACK}>
По-интересно ще е, щото ако се окаже, че вярата всъщност е генетично обусловена (както цвета на очите или косата), а не е личен избор... абе много по-интересно ще е от теста в началото.

На мен всъщност ми е по-интересно как точно се взема решение коя религия да си заплюеш (т.е. да я обявиш за единствената истинската вяра). Основен фактор, разбира се, е наличното по местоживеене, но по кой начин се стига до заключение, че именно Той е "пътя, истината и живота"? С оглушаване и ослепяване, и догматично-праволинейно обявяване за грешни не само на другите философски системи, но и несъгласните съ-идейници. И последващо "опровергаване" с клиширани цитати, украсени с лишени от дълбочина произволни интерпретации. Колко празен и безличен би трябвало да е, който уж се интересува от религия, а му липсва хъс да проучи алтернативите? Дали е генетично обусловено?
Питето
Цитат(Shade @ 24/06/2019, 00:45) <{POST_SNAPBACK}>
На мен всъщност ми е по-интересно как точно се взема решение коя религия да си заплюеш (т.е. да я обявиш за единствената истинската вяра). Основен фактор, разбира се, е наличното по местоживеене, но по кой начин се стига до заключение, че именно Той е "пътя, истината и живота"? С оглушаване и ослепяване, и догматично-праволинейно обявяване за грешни не само на другите философски системи, но и несъгласните съ-идейници. И последващо "опровергаване" с клиширани цитати, украсени с лишени от дълбочина произволни интерпретации. Колко празен и безличен би трябвало да е, който уж се интересува от религия, а му липсва хъс да проучи алтернативите? Дали е генетично обусловено?

Ми сигурно избора на религия ще да е свързан със специфични генетични отклонения на основния религиозен ген. a4dff7b7.gif
За проучването на алтернативите, ми то, ако си склонен да вярваш няма как да си склонен да проучваш каквото и да било, та нали вярването в нещо непоклатимо е контрапункт на проучването и сравнителния избор. В тази посока, онова в проучването, дето най-набожните се дънели най-много по религиозни въпроси, е хубаво, щото явно не са толкова вярващи и им работи критичното мислене и не се задълбават много-много в приказките за възрастни, ми просто ходят по храмовете заради общественото мнение и клюките.
Shade
Цитат(Питето @ 23/06/2019, 22:41) <{POST_SNAPBACK}>
проучването, дето най-набожните се дънели най-много по религиозни въпроси, е хубаво, щото явно не са толкова вярващи...

Може пък именно да е доказателство за силна вяра: защо им е нужна и обща култура, след като слушат проповеди и попиват. Вярата е самодостатъчна и изключва осмислянето.
Някой беше казал, визирайки Средновековието и Близкия изток: "Където вярата е силна и има власт, хората са добитък".
Shade
Цитат(Alexfield @ 23/06/2019, 12:53) <{POST_SNAPBACK}>
Библията е против инцеста (кръвосмешението), нали? Няма да я чета цялата, за да докажа, колко безумна книга е това.

Нима не обичаш ли да четеш истории кървави и развратни?
evanka
Цитат(Shade @ 23/06/2019, 23:45) <{POST_SNAPBACK}>
На мен всъщност ми е по-интересно как точно се взема решение коя религия да си заплюеш (т.е. да я обявиш за единствената истинската вяра).

То би било идеално да имаш свобода да избираш.
В много страни обаче религията е вързана за държавата. Дори и там където уж не е така.

ПП благодаря за идеята за тези тестове, намерих и други тематики и се забавляваме семейно.
нищ по дух
Цитат(Shade @ 23/06/2019, 19:38) <{POST_SNAPBACK}>
Преди време хванах по телевизията част от научно предаване, посветено на специфичен човешки ген, предопределящ склонност към религиозна отдаденост. Генът бил изолиран след насочени генетични изследвания, започнали с близнаци, от които единият дълбоко вярващ християнин, а другият - религиозно безразличен.

А може пък друга да е причината, примерно тази:
Ученые: Религия может быть инфекцией, разносимой бактериями

https://rg.ru/2016/11/26/uchenye-religiia-m...akteriiami.html
Shade
Цитат(evanka @ 24/06/2019, 00:04) <{POST_SNAPBACK}>
В много страни обаче религията е вързана за държавата. Дори и там където уж не е така.

Да, което превръща хората стадо, водено на паша от добрия овчар (добър, защото получава добро заплащане за труда си).
Shade
Цитат(нищ по дух @ 24/06/2019, 00:08) <{POST_SNAPBACK}>
А може пък друга да е причината, примерно тази:
Ученые: Религия может быть инфекцией, разносимой бактериями

https://rg.ru/2016/11/26/uchenye-religiia-m...akteriiami.html

Добър аспект. Подобни изследвания (генетична предразположеност или вирусна инфекция) има и за рака. Току-виж излезе, че става дума за една и съща инфекция...
нищ по дух
Цитат(Shade @ 24/06/2019, 16:16) <{POST_SNAPBACK}>
Добър аспект. Подобни изследвания (генетична предразположеност или вирусна инфекция) има и за рака. Току-виж излезе, че става дума за една и съща инфекция...

Ако се приеме генетична предразположеност, то тогава Библията е вярна, вземайки предвид историята за Каин и Авел. Обаче ако човек е измислил Бог и боговете, то версията за бактериите изглежда по-достоверна.
Shade
Цитат(нищ по дух @ 24/06/2019, 22:34) <{POST_SNAPBACK}>
Ако се приеме генетична предразположеност, то тогава Библията е вярна, вземайки предвид историята за Каин и Авел.

Брей, много бързо стигна до твърдо заключение, че Библията била вярна. Изключвайки възможността историята за Каин и Авел да е белетристика.
Ако следващата ти стъпка е начало на благовестяване (типична страст за вашата гилдия) моля прехвърли се в благодатната почва на Х-фор. Там ще започнат да получават оргазми от благата вест. grin.gif
нищ по дух
Цитат(Shade @ 25/06/2019, 09:19) <{POST_SNAPBACK}>
Брей, много бързо стигна до твърдо заключение, че Библията била вярна. Изключвайки възможността историята за Каин и Авел да е белетристика.
Ако следващата ти стъпка е начало на благовестяване (типична страст за вашата гилдия) моля прехвърли се в благодатната почва на Х-фор. Там ще започнат да получават оргазми от благата вест. grin.gif

Защо се хващате за това само, за Библията, а другото написано пропускате?
Версията за бактериите може да се приложи за всичко, за формиране на светогледа и всичко, което човек може да си помисли.
А темата е свързана с Библията, нито имам намерение да благовествам, нито пък желание и то точно пък тук. А Х-фор не е християнски форум и това се знае много добре, ако някой мисли, че е християнски е в грешка, там се пише за християнство от различни гледни точки.

Shade
Цитат(нищ по дух @ 25/06/2019, 00:02) <{POST_SNAPBACK}>
Защо се хващате за това само, за Библията, а другото написано пропускате?
Версията за бактериите може да се приложи за всичко, за формиране на светогледа и всичко, което човек може да си помисли.
А темата е свързана с Библията, нито имам намерение да благовествам, нито пък желание и то точно пък тук. А Х-фор не е християнски форум и това се знае много добре, ако някой мисли, че е християнски е в грешка, там се пише за християнство от различни гледни точки.

Благодаря, че се обръщаш към мен в множествено число. Чувствам се като "Наше Величество". hat.gif
За кое друго предлагаш да се хванем, след като е широко известно, че повечето от писаното в Библията не е оригинално, а е заимствано от други, по-стари източници? Що се отнася до Новия Завет, той гъмжи от исторически несъответствия и описания на "чудеса", лисващи в застъпващите се исторически хроники. На този фон да се прилага версията за бактериите като доказателство, че Библията е вярна, е достойно за смях.
Що се отнася до Х-фор, знае се много добре, че това е типичен христянски форум: хора, обладани тотално от фикс-идея и тесногръди до степен отсъствие на други интереси. Единствената им тема са празни екзалтирани дискусии за Бог, който помага в ежедневието, ако разтълкуваш "словото" му правилно и му се молиш усърдно. Тези хора пишат изключително само в онзи форум, а когато случайно се появявт в друг форум, то неизменно е свързано с благовестяване.

rocco_george
Защо смяташ така?
Чел ли си историята за Лот и семейството му?
За да се възобнови човешкият род,дъщерите на Лот се наговарят по ред да влизат баща си и го познаят като мъж.
Вярно,това е в стария завет и е еднократно като действие,но го има.
Швейк
Че то всички човеци са в резултат на кръвосмешение според черната книга - наследниците на Адам и Ева с кого са се ...чифтосвали?
Alexfield
Защо смятам какво? Че библията е безумна книга ли?
Де да беше еднократно действие, ама не е. Исторята на Ной също води към кръвосмешение и инцест.
"Според старинните тълкувания на библейския текст, от тримата синове на Ной произлизат днешните човешки раси. От Сим произлизат семитите (евреи, араби), от Яфет – днешните индоевропейски народи, от Хам – африканските народи."
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.