Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: 30 години ...
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
biggeorge

На 9 ноември 2019 г. се навършват 30 години от падането на Берлинската стена.
Аз бях малък фърфалак, но си спомням този момент.
Помня колко развълнувани бяха близките ми, колко се радваха, че комунизма си отива.
Поне така си мислехме тогава.
Днес правейки равносметка за изминалото време установявам, че на мястото на Берлинската стена бяха изградени други стени.
И този път вместо да сме в руската сфера на влияние, сме в американската.
А уж трябваше изобщо да няма сфери на влияние. wacko.gif
Казват, че на 10 ноември 1989 г. е паднал комунизма в България.
Спомням си протестите, надеждите за промяна, мечтите за истинска демокрация.
Но също така помня, че дни след като "дойде демокрацията" осветлението на нашата улица спря да работи.
Лампите не светеха с години.
Преди местните избори ги оправиха (за пореден път!) , но имам смътното подозрение, че скоро пак ще спрат да работят.
За мен тези лампи са своеобразен символ на прехода.
Преход, който според някои хора вече е приключил с влизането на България в ЕС, а според други дори не е започвал, защото на власт са наследниците на комунистите, които управляваха държавата преди 1989 г.
Вие какво си спомняте от падането на Берлинската стена?
Какво помните от падането на комунизма в България?
Къде бяхте на 9-10 ноември 1989 г.?

В последно време е много популярно да се говори за това какво ни е дала демокрацията и какво ни е отнела.
А на вас какво ви даде и какво ви отне демокрацията?
Чувствате ли се по-свободни от преди?
Дали днес ни управляват демократично мислещи хора или на власт са комунисти и бивши агенти на ДС?

Изминаха 30 години от нашия живот, а на мен ми се струва, че е било един миг.
На повърхността всичко изглежда различно, но сякаш нищо не се е променило в мисленето на хората. huh.gif
Същата шуробаджанащина, връзкарщина и зависимости.
Същата помия поднесена от сервитьор, който говори английски, вместо руски.
Въртим се в омагьосан кръг и сякаш няма измъкване.
Ще има ли край този безкраен преход или той изобщо не е започвал?
Още колко години трябва да вървим в пустинята на забравата, за да стигнем до Обетованата земя на свободата и демокрацията?
Или това са пълни глупости и всичко зависи от всеки от нас?
След 30 години преход и псевдодемокрация съжалявате ли за комунизма?
А какво ще кажете за хората?!? misli.gif
По различни ли са човешките отношения днес, сравнени с преди 1989 г.?
Станахме ли по-алчни и меркантилни или винаги сме си били такива?
Дали "промяната" беше за добро или за лошо?
Питето
Бъркаш демокрацията с местните културни (по-точно некултурни) особености. Вземи си преговори разказите на Чудомир (писани са по действителни случки от преди соца), и ще видиш че дивотийте дето те дразнят са си с чисто български корен. А османско, съветско, немско или американско влияние просто придават по-пикантен вкус на родната щуротия: "Читроне"
wal
Цитат
А уж трябваше изобщо да няма сфери на влияние.

Пак измислици-премислици.Кой ,кога е казвал ,че няма да има сфери на влияние или така ти се иска.
На 10.11.1989. беше петък и се върнах малко по-късно от работа.В "По света и унас" разбрах за преврата.
Никакъв комунизъм не беше паднал на тази дата.Една шайка от политбюро смени друга.
ЕксГорски
Цитат(biggeorge @ 09/11/2019, 16:35) <{POST_SNAPBACK}>
Днес правейки равносметка за изминалото време установявам, че на мястото на Берлинската стена бяха изградени други стени.

Тези дни, покрай тази годишнина, чувам, че били изградени други стени.
Тези "други стени" нямат нищо общо с Берлинската. Тя, Берлинската, е единствена в света и в историята : тя има за цел да пречи на ИЗЛИЗАНЕТО от една територия - на ВСИЧКИ други целта им е да пази от ВЛИЗАНЕ на "нежелателни гости".
Затова Берлинската стена е блестяща илюстрация на същността на комунизма - ЗАТВОР!
Радио Ереван
Цитат(ExГорски @ 10/11/2019, 12:39) <{POST_SNAPBACK}>
Тези дни, покрай тази годишнина, чувам, че били изградени други стени.
Тези "други стени" нямат нищо общо с Берлинската. Тя, Берлинската, е единствена в света и в историята : тя има за цел да пречи на ИЗЛИЗАНЕТО от една територия - на ВСИЧКИ други целта им е да пази от ВЛИЗАНЕ на "нежелателни гости".
Затова Берлинската стена е блестяща илюстрация на същността на комунизма - ЗАТВОР!

Затвор, ама много хора разправят, че било хубаво. Токът, водата, парното, хлябът, млякото, билетите за градският транспорт били евтини и имало работа за всички. Всяка година се уреждали с почти безплатни почивки. Държавата се грижела за почти всичко. Живеели бедно, но спокойно. Като се замисля и сега има циганета, които искат да влязат в затвора да изкарат зимата.
Ето едно от най-добрите прозрения на Милош Форман, видял както чешкия социализъм, така и американския капитализъм, след като е емигрирал от родината си в САЩ.

"Знаете ли, трябва наистина да решите къде да живеете: в джунглата или в зоопарка. Джунглата ще ви даде свобода и красота. Но ще изправи срещу вас тигри и змии. Зоопаркът ще ви даде сигурност и спокойствие. Тигърът въобще няма да ви нападне! Ще имаш какво да ядеш всеки ден! Но ще живееш зад решетките и ще мечтаеш за красотата на джунглата. И ще бъдете учудени, когато разберете колко много хора биха избрали зоопарка. Защото не са готови да си платят за свободата. Понеже мислят, че трябва да им бъде подарена в ръцете. А тя никога, никога не е такава", казва големият режисьор. И пак според него причината повечето общества, живели през социализма, да имат сериозни проблеми с адаптацията след промените, се дължи именно на неспособността им да се справят с джунглата, тъй като са прекарали твърде много време в безопасната зона.

Тарабас
Ами те и овцете са доволни от достатъчно вода и трева.
ЕксГорски
Ти осмисли ли добре цитата, който си пуснал?
Ще ти го резюмирам просто и ясно : Ако на едно птиче, родено в клетка, му отвориш клетката, то няма да излезе и ако излезе, ще се върне. Ако не се върне, ще загине извън клетката. Напротив, ако затвориш в клетка едно птиче, родено на свобода, то ще загине.
Ти и подобните ти сте птичета, родени в клетка!

Ask
Цитат(Радио Ереван @ 10/11/2019, 14:39) <{POST_SNAPBACK}>
Затвор, ама много хора разправят, че било хубаво. Токът, водата, парното, хлябът, млякото, билетите за градският транспорт били евтини и имало работа за всички. Всяка година се уреждали с почти безплатни почивки. Държавата се грижела за почти всичко. Живеели бедно, но спокойно. Като се замисля и сега има циганета, които искат да влязат в затвора да изкарат зимата.
Ето едно от най-добрите прозрения на Милош Форман, видял както чешкия социализъм, така и американския капитализъм, след като е емигрирал от родината си в САЩ.

"Знаете ли, трябва наистина да решите къде да живеете: в джунглата или в зоопарка. Джунглата ще ви даде свобода и красота. Но ще изправи срещу вас тигри и змии. Зоопаркът ще ви даде сигурност и спокойствие. Тигърът въобще няма да ви нападне! Ще имаш какво да ядеш всеки ден! Но ще живееш зад решетките и ще мечтаеш за красотата на джунглата. И ще бъдете учудени, когато разберете колко много хора биха избрали зоопарка. Защото не са готови да си платят за свободата. Понеже мислят, че трябва да им бъде подарена в ръцете. А тя никога, никога не е такава", казва големият режисьор. И пак според него причината повечето общества, живели през социализма, да имат сериозни проблеми с адаптацията след промените, се дължи именно на неспособността им да се справят с джунглата, тъй като са прекарали твърде много време в безопасната зона.

Да, хляба беше 30ст., но отнесено към тогавашните заплати, не беше. И понеже, заплатите на работниците бяха 2-3 пъти по-високи от тези на инженери, лекари, учители (нали си беше диктатура на пролетариата), за тях хляба наистина беше малко по-евтин. Гарантирана работа имаше за всички, ама по различни причини я вършихме джаста-праста...както дойде. Почивките не бяха безплатни, а ги плащахме опосредствено, така че да се създава илюзията, че ни ги подарява държавата, ведомството, предприятието или завода, в който работим. Да, живеехме бедно, особено моето семейство. Родителите ми правиха какви ли не счетоводни акробатики, за да вържат месеца. Спокойствието беше на цената на собственото ни безхаберие за реалната картина в страната. Едва преди 3 години се публикуваха доклади на тогавашната криминална милиция, от които много ясно се разбира, че по комунстически времена убийствата на година са били около 2 пъти повече, отколкото сега. Трудовите злополуки с летален край са били почти ежедневие. Но цялата тази информация се е криела много строго от хората, за да се създаде усещането за спокойствие и сигурност, че при социализма всичко е наред. Държавата хвърляше много усилия, за да създава илюзията, че се грижи за всичко и всички. А в един от докладите на Г.Георгиев, тогавашен член на ЦК на БКП и Председател на тогавашната КДНК в прав текст пише, че над 55% от персонала във заводите и предприятията е с образование под основно, а 34% - с основно и средно. Е, как ще правиш качествена продукция с полуобразован персонал?!? Толкоз с мита за високата образованост при комунизма!Всъщност беше пълен фалш и йезуитско двуличие.
И Милош Форман е прав, ама трябва да се прочете не както дявола евангелието.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 10/11/2019, 04:39) <{POST_SNAPBACK}>
Затвор, ама много хора разправят, че било хубаво. Токът, водата, парното, хлябът, млякото, билетите за градският транспорт били евтини и имало работа за всички. Всяка година се уреждали с почти безплатни почивки. Държавата се грижела за почти всичко. Живеели бедно, но спокойно.

Така е, така е, всичко необходимо имаше и беше достъпно по време на комунизма, както много хора разправят. Безгрижие и гарантирана осигуреност. Аналогично на щастието на добитък, вързан на пълна ясла.
От което автоматично излиза, че многото хора, които ти го разправят, са добитък. Затова като им поискаш мнението на многото хора по въпроса защо това хубаво време се срина от само себе си без агресия, насилие и кръв, за разлика от появата му, те само мучат насреща ти.
Радио Ереван
Цитат(ExГорски @ 10/11/2019, 17:22) <{POST_SNAPBACK}>
Ти осмисли ли добре цитата, който си пуснал?
Ще ти го резюмирам просто и ясно : Ако на едно птиче, родено в клетка, му отвориш клетката, то няма да излезе и ако излезе, ще се върне. Ако не се върне, ще загине извън клетката. Напротив, ако затвориш в клетка едно птиче, родено на свобода, то ще загине.
Ти и подобните ти сте птичета, родени в клетка!

Не съм съгласен. Има хора, които се приспособяват извън клетката и не загиват. Мога да ти дам много примери с хора на 50 и повече години. Във форума е пълно с такива.
Аз съм роден 1979 година и съзнателния си живот съм прекарал извън клетка. Харесва ми джунлата и не бих се преместил в зоопарк.
Радио Ереван
Цитат(Ask @ 10/11/2019, 17:47) <{POST_SNAPBACK}>
Да, хляба беше 30ст., но отнесено към тогавашните заплати, не беше. И понеже, заплатите на работниците бяха 2-3 пъти по-високи от тези на инженери, лекари, учители (нали си беше диктатура на пролетариата), за тях хляба наистина беше малко по-евтин. Гарантирана работа имаше за всички, ама по различни причини я вършихме джаста-праста...както дойде. Почивките не бяха безплатни, а ги плащахме опосредствено, така че да се създава илюзията, че ни ги подарява държавата, ведомството, предприятието или завода, в който работим. Да, живеехме бедно, особено моето семейство. Родителите ми правиха какви ли не счетоводни акробатики, за да вържат месеца. Спокойствието беше на цената на собственото ни безхаберие за реалната картина в страната. Едва преди 3 години се публикуваха доклади на тогавашната криминална милиция, от които много ясно се разбира, че по комунстически времена убийствата на година са били около 2 пъти повече, отколкото сега. Трудовите злополуки с летален край са били почти ежедневие. Но цялата тази информация се е криела много строго от хората, за да се създаде усещането за спокойствие и сигурност, че при социализма всичко е наред. Държавата хвърляше много усилия, за да създава илюзията, че се грижи за всичко и всички.
Всъщност беше пълен фалш и йезуитско двуличие. И Милош Форман е прав, ама трябва да се прочете не както дявола евангелието.

Нищо ново не научавам от това, което си написал(а). Бих добавил, че самоубийствата и изнасилванията също са били много, а голяма част от злополуките са били в казармата. Милицията обаче тогава не си е поплювала. Биели са яко. Аз хванах съвсем малко от това време и нямам добри спомени, но ако попиташ десет човека над 55 години, кога е по-добре, тогава или сега, ще получиш различни отговори.
Преди няколко месеца водих подобен разговор. Попитах, за толкова години вашето поколение защо един път не се вдигна на бунт срещу комунистите за разлика от унгарци, чехи и поляци. Казаха ми, защо да се вдигаме като тогава ни беше добре? Изкарвахме по 400-500 лева заплати, имахме си всичко. Разни хора, разни идеали.
Радио Ереван
Цитат(Тарабас @ 10/11/2019, 17:07) <{POST_SNAPBACK}>
Ами те и овцете са доволни от достатъчно вода и трева.

Прочети какво съм написал на Аск, за да не се повтарям.
Ask
Цитат(Радио Ереван @ 10/11/2019, 18:37) <{POST_SNAPBACK}>
Нищо ново не научавам от това, което си написал(а). Бих добавил, че самоубийствата и изнасилванията също са били много, а голяма част от злополуките са били в казармата. Милицията обаче тогава не си е поплювала. Биели са яко. Аз хванах съвсем малко от това време и нямам добри спомени, но ако попиташ десет човека над 55 години, кога е по-добре, тогава или сега, ще получиш различни отговори.
Преди няколко месеца водих подобен разговор. Попитах, за толкова години вашето поколение защо един път не се вдигна на бунт срещу комунистите за разлика от унгарци, чехи и поляци. Казаха ми, защо да се вдигаме като тогава ни беше добре? Изкарвахме по 400-500 лева заплати, имахме си всичко. Разни хора, разни идеали.

България е първата източноевропейска страна, в която хората са скочили почти веднага срещу властта на комунистите, от 1945г. до 1956 г. са избити между 150000 и 280000 българи. Първо прочети малко история преди да питаш и сравняваш.
Тези, с които си говорил вероятно са били работници по онова време, защото, както ти писах вече по-горе, те получаваха по-високи заплати. За невежия и простия, "всичко" означава панелен апартамент, евентуално кола, ядене, пиене и секс, т.е. само онова, което е в непосредствения обхват на сетивата му. Останалото изобщо не го интересува, защото е висша материя, непонятна за неговото умонастроение.
Ти какво очакваше да чуеш от такива хора, а?
Тарабас
"Изкуплението Шоушенк" с Морган Фрийман и по текст на С. Кинг е отличен пример. За да си свободен, трябва да знаеш какво да правиш със свободата си. Хора които не могат да живеят без някой друг да поема отговорност за живота им, няма никога да са свободни, дори и формално да са. Тая идиотска носталгия по миналото е само защото хората са се родили говеда, така са си възпитали децата и те така живеят и днес. Някой буквално и преносно трябва да ги оправя, иначе не могат дори сами да си поемат въздух. На текечесаря му дай някоя батка да го оправи. Да му донесе свобода, да му сложи да яде и да му построи дом.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 10/11/2019, 08:22) <{POST_SNAPBACK}>
Не съм съгласен. Има хора, които се приспособяват извън клетката и не загиват. Мога да ти дам много примери с хора на 50 и повече години. Във форума е пълно с такива.
Аз съм роден 1979 година и съзнателния си живот съм прекарал извън клетка. Харесва ми джунлата и не бих се преместил в зоопарк.

Харесва ти само на думи. Очевидно е, че въздишаш по времето, което не познаваш, с "евтини ток вода, парно, хляб, мляко, билети за градски транспорт и работа за всички", и припсваш някакви прозрения на Милош Форман, без да го разбираш.
Радио Ереван
Цитат(Ask @ 10/11/2019, 19:20) <{POST_SNAPBACK}>
България е първата източноевропейска страна, в която хората са скочили почти веднага срещу властта на комунистите, от 1945г. до 1956 г. са избити между 150000 и 280000 българи. Първо прочети малко история преди да питаш и сравняваш.
Тези, с които си говорил вероятно са били работници по онова време, защото, както ти писах вече по-горе, те получаваха по-високи заплати. За невежия и простия, "всичко" означава панелен апартамент, евентуално кола, ядене, пиене и секс, т.е. само онова, което е в непосредствения обхват на сетивата му. Останалото изобщо не го интересува, защото е висша материя, непонятна за неговото умонастроение.
Ти какво очакваше да чуеш от такива хора, а?

Прави разлика между избити българи (в това число и горяните) и Унгарското въстание, Пражката пролет и стачките в Полша.
Да, работници са били, а единият военен. Опитах се да им обясня, че лекари, учители и инженери са взимали два пъти по-малко от някои работници. Някои, не всички. Заплатата обаче е била в левове с които не можеш да си купиш валута, а е и имало и изходни визи. Тях обаче това малко ги е интересувало. Сега също има невежи и прости хора, които се интересуват само от нещата които изброи, така че е нормално да въздишат по отминалото време.
Какво да очаквам, когато един човек е доволен, не се бунтува.
D-rA
Формулираш темата абсолютно лаишки. Колкото хора съществуват и могат да пишат, толкова различен поглед върху животът им преди 89'та и след това могат да изпишат.Страннно е че всички участници се втурват в глобални изводи за период който не познават освен за себе си и семейството си - доколкото познават... Какъв глобален извод правите бе хора?Разкажете са себе си и вашите впечатления - а това е огледалото на вашия живот. Какво значение имат чуждите битки за това за което са водени, след като те не са били ваши битки, или страдания? Нима животът на цялата нация ви е тежал? Или сега ви тежи мизерията на срещаните несретници?Мога романи да изпиша - за какво ли не и то за 30 години преди и 30 след... и какво от това? Освен моите спомени и усещания за живота - такъв какъвто аз съм преживял и усетил.Какво значение има че ти си живял по-различно, по-различно си усетил времето и заобикалящите те... Нима съм бил в твоето обкръжение или ти си видял аз как живея?Какво значение има какви глупости пише този или онзи псевдописател, от гледната си точка?
Всяка система има своите плюсове и минуси - в т.ч. и социализма, защото комунизъм никога, никъде не е съществувал и няма да съществува като масова система.
В края на българския социализъм, бяхме в РСО - развито социалистическо общество, според постулатите на "весдесъщите умове" тогава. Последният етап преди настъпване на комунизма...И какво се случи - комунизма се случи, ама за тесен кръг играчи на рулетката на живота. За всички останали са само демократично избрани алабалистични гимнастики и словоблудство.Цялата демократичност на светът назапад от България се кредитира и то с добра основа на финансиране. Затова съществува и се развива - докато кредитите са водещ инструмент в развитието. Засега е ОК, но докога? Нищо вечно няма - историята на социализма го доказа. И демокрацията не е вечна - във вида в който е популярна, и мечта за мнозина, а ежедневие за други.
Нима летаргията в насадения ни социализъм предвиждаше какво ще се случи? Не и никой средностатичстически българин по това време не го е очаквал. И затова нямаше кървища и погроми, а някакъв сатанински изблик на радост, същият като 5 години по-късно след 94'то лето в щатите...
В личностен план - 10.11. 1989 г е ден в който пропадна най-сериозното ми бизнес начинание. От 6 месеца преди това правих анализи и сметки с моят съдружник в тогаващната ми фирма (официално регистирана) - анализ как ще закупим 83-та телефонна центала в София (най-лощо работещата тогава софийска централа), и как за 3 години ще я сменим от А29 - в цифрова централа, още когато тук не се говореше за цифровизация... Най-важното - имахне одобрение от шеф на държавна банка за кредит за закупуването, т.е. финансов гръб ако изобщо държавата разреши продажба (приватизацията още не съществувваше като термин)По този повод, поехме инициатива да предизвикаме институциите - и на 10.11.1989 г. от 14 до 16 часа правихме запис в БНР, с една от асистентките на Лили Маринкова - за текущото петъчно предаване... Това интервю с предизвикателствата в него, Лили Маринкова щеше да пусне след 17:00
Е, и от 17:00 нататък по радиото тръгна само концертна музика на различни пиеси .... Няма интервю няма и други приказки... После с трагикомичен тон някой съобщи че ТЖ вече не е първи...
Какво от това - 6 месеца от акъла ми изтекоха в един миг, безапелационно и завинаги.
И да - и при социализма, а и сега има много мързеливи и немислещи хора, чакащи някое кранче да им пълни чашите с живот. Нищо различно.ПП. Заразих се от твоето многословие... sunbathing.gif
Thursday Next
Цитат(Shade @ 10/11/2019, 18:06) <{POST_SNAPBACK}>
Така е, така е, всичко необходимо имаше и беше достъпно по време на комунизма, както много хора разправят. Безгрижие и гарантирана осигуреност. Аналогично на щастието на добитък, вързан на пълна ясла.
От което автоматично излиза, че многото хора, които ти го разправят, са добитък. Затова като им поискаш мнението на многото хора по въпроса защо това хубаво време се срина от само себе си без агресия, насилие и кръв, за разлика от появата му, те само мучат насреща ти.

Паситесь, мирные народы!
Вас не разбудит чести клич.
К чему стадам дары свободы?
Их должно резать или стричь.
Наследство их из рода в роды
Ярмо с гремушками да бич.
Shade
Цитат(Радио Ереван @ 10/11/2019, 10:31) <{POST_SNAPBACK}>
Какво да очаквам, когато един човек е доволен, не се бунтува.

Явно под "бунтуване" разбираш първосигнални действия като яростни революционни речи и хващане на оръжие за "трепане на врага".
Не е късно да научиш, че съществува и втора сигнална система. За разлика от кокошката, чийто мозък е развит дотам, че като види зърното, знае само как да го клъвне, носителите на развита втора сигнална система се бунтуват без излишен шум и без стадно заиграване по свирката на едни "много хора".
Shade
Цитат(Thursday Next @ 10/11/2019, 14:37) <{POST_SNAPBACK}>
Паситесь, мирные народы!
Вас не разбудит чести клич.
К чему стадам дары свободы?
Их должно резать или стричь.
Наследство их из рода в роды
Ярмо с гремушками да бич.

Alexfield
Ако наистина е било толкова хубаво, защо е било нужно да се слагат изходни визи? Защо е било нужно граничарите да пазят с насочени дула навътре - някой да не излезе?
Защо е била построена Берлинската стена?
1. За да не могат източно-германци да ходят в Западен Берлин?
2. За да не могат западно-германци да ходят в Източен Берлин?
Колко източно-германци са били застреляни в опит да отидат в Западен Берлин?
Колко западно-германци са били застреляни в опит да отидат в Източен Берлин?
Като е било толкова хубаво по времето на соца, защо не е емиграцията е била в посока на лошия капитализъм?
Питето
Погледнато от друга страна, би трябвало да се учиш от схемата на соца, щото е постигнал нещо огромно: въпреки изброеното от теб, плюс дефицита в магазините и постоянните "обмени на парите" (иначе казано ограбване на спестеното), въпреки че са минали 30 години и всяко семейство има автомобил, "корекома" е в кварталния магазин нямаме "сезонни стоки" и куп още хубави неща, ИМА ХОРА, КОИТО СИ ИСКАТ ОНОВА ВРЕМЕ, ЧЕ ДОРИ И МЛАДИТЕ, ДЕТО ХИЧ НЕ СА ГО ПРЕЖИВЯВАЛИ. Ей в това трябва да се вгледаш, как соца си е лъснал имиджда то такова ниво, въпреки гадориите дето е причинил на цялото население. Моя отговор е, че е давал сигурност за утрешния ден/папо и топло. Да, котлова храна, при това ако я пуснат в магазина, обаче хората са били сигурни, че утре ще папкат, ще им е топло, ще ходят на работа и ще получат нЕкой лев за да изкарат месеца. Просто огромен брой хора, предпочитат сигурност на границата с мизерията (а и малко отвъд тази граница), но не и да се стресират от несигурността. Ето тази сигурност и безметежност си припомнят с умиление.
Гарантирам ти, че същите тези още утре ще прегърнат капитализма, ако някой въведе социална заплата (ходиш на работа, пренасяш нормата от Х колички пръст и си получаваш МРЗ-то). Така де, сигурен си че каквото и да стане, имаш къде да работиш и ще получиш папо и топло. Ако капитализма "стопли" тази идея (социална заплата вместо социални помощи), всичките останали комунистически или соц.държави ще се преселят при динозаврите.
Радио Ереван
Цитат(Alexfield @ 11/11/2019, 10:32) <{POST_SNAPBACK}>
Ако наистина е било толкова хубаво, защо е било нужно да се слагат изходни визи? Защо е било нужно граничарите да пазят с насочени дула навътре - някой да не излезе?
Защо е била построена Берлинската стена?
1. За да не могат източно-германци да ходят в Западен Берлин?
2. За да не могат западно-германци да ходят в Източен Берлин?
Колко източно-германци са били застреляни в опит да отидат в Западен Берлин?
Колко западно-германци са били застреляни в опит да отидат в Източен Берлин?
Като е било толкова хубаво по времето на соца, защо не е емиграцията е била в посока на лошия капитализъм?

Защото е имало пропаганда, че ние сме живеели добре, а там на запад са тънели в сиромашия обикновените хора, които са били зверски експлоатирани от гадните капиталисти. Не са искали управляващите народът да разбере, че е лъган.
Не ми пишеш нещо ново.

Спомням си бях втори или трети клас. Попитах баба ми, бабо защо като при нас е толкова хубав животът, не идват тълпи от хора от западни страни да живеят в България. Баба ми ми отговори, че нашата страна не може да приеме толкова много хора и затова не идват.
Радио Ереван
Цитат(Питето @ 11/11/2019, 10:53) <{POST_SNAPBACK}>
Погледнато от друга страна, би трябвало да се учиш от схемата на соца, щото е постигнал нещо огромно: въпреки изброеното от теб, плюс дефицита в магазините и постоянните "обмени на парите" (иначе казано ограбване на спестеното), въпреки че са минали 30 години и всяко семейство има автомобил, "корекома" е в кварталния магазин нямаме "сезонни стоки" и куп още хубави неща, ИМА ХОРА, КОИТО СИ ИСКАТ ОНОВА ВРЕМЕ, ЧЕ ДОРИ И МЛАДИТЕ, ДЕТО ХИЧ НЕ СА ГО ПРЕЖИВЯВАЛИ. Ей в това трябва да се вгледаш, как соца си е лъснал имиджда то такова ниво, въпреки гадориите дето е причинил на цялото население. Моя отговор е, че е давал сигурност за утрешния ден/папо и топло. Да, котлова храна, при това ако я пуснат в магазина, обаче хората са били сигурни, че утре ще папкат, ще им е топло, ще ходят на работа и ще получат нЕкой лев за да изкарат месеца. Просто огромен брой хора, предпочитат сигурност на границата с мизерията (а и малко отвъд тази граница), но не и да се стресират от несигурността. Ето тази сигурност и безметежност си припомнят с умиление.
Гарантирам ти, че същите тези още утре ще прегърнат капитализма, ако някой въведе социална заплата (ходиш на работа, пренасяш нормата от Х колички пръст и си получаваш МРЗ-то). Така де, сигурен си че каквото и да стане, имаш къде да работиш и ще получиш папо и топло. Ако капитализма "стопли" тази идея (социална заплата вместо социални помощи), всичките останали комунистически или соц.държави ще се преселят при динозаврите.

Съгласен съм с теб, но ще те допълня.
Пропускаш, че има много мързеливи и некадърни хора, които искат да живеят в "социална държава", в която да има всичките тези благини дето ги изброи. Това, че сега магазините са пълни със стока и имат възможност да пътуват изобщо не ги интересува, тъй като джобовете им са празни. Има и хора в някои региони , които въпреки, че са работливи и кадърни, поради това че не са предприемчиви, стоят на сравнително ниска заплата. Джунглата не е за всеки, но пък от друга страна, ако решим да направим зоопарк в нея, ще си има своята цена.
Има и един друг момент. Такива хора виждат, че други хора живеят 100 пъти по-добре от тях, което не им е приятно. Преди 30 години не е имало такова социално неравенство, което да породи такава голяма завист.
Тарабас
Ами да работят измекярите, кой им е крив.
Радио Ереван
Цитат(Тарабас @ 11/11/2019, 18:51) <{POST_SNAPBACK}>
Ами да работят измекярите, кой им е крив.

Ами да играят нашите национали, но не играят както трябва. Така и тези хора не могат да работят както трябва и никой работодател не ги иска. По онова време е можело само да запълваш щата и да не бачкаш, а сега такива длъжности са много по-малко.
wal
Цитат(Питето @ 11/11/2019, 10:53) <{POST_SNAPBACK}>

Психиатри и психолози ти отговарят.Стокхолмски синдром.
Пък и лошите неща от миналото бързо се забравят и започват спомените пред деца и внуци за онова хубаво време.
ЕксГорски
Цитат(wal @ 11/11/2019, 20:37) <{POST_SNAPBACK}>
Психиатри и психолози ти отговарят.Стокхолмски синдром.
Пък и лошите неща от миналото бързо се забравят и започват спомените пред деца и внуци за онова хубаво време.

Мога ли да зная за какво точно става дума? Какво разискваме и изясняваме?
Че винаги е имало идиоти, кретени, овце и говеда?
Ми да, имало ги е, има ги и ще ги има - винаги и навсякъде!
Питето
Не, "стокхолмския синдром" е когато има само кофти неща и НЕСИГУРНО УТРЕ, а комунистите се усетиха и даваха СИГУРНО И ПРЕДВИДИМО УТРЕ + кофтито неща, което е коренно различно нещо. Базовата сигурност е голяма работа за голямата част от населението, и те точно това се усетиха и го яхнаха.
Питето
Абе, заформя се тема: "Как овцете и кретените да не пречат на просперитета на обществото, въпреки че са по-голяма част от него, че и гласуват най-редовно"...
ЕксГорски
Цитат(Радио Ереван @ 11/11/2019, 14:13) <{POST_SNAPBACK}>
Спомням си бях втори или трети клас. Попитах баба ми, бабо защо като при нас е толкова хубав животът, не идват тълпи от хора от западни страни да живеят в България. Баба ми ми отговори, че нашата страна не може да приеме толкова много хора и затова не идват.

Като ЕнтЕлЕгЕнтЕн второ-трето класник, следващият ти въпрос към хитрата баба, би трябвало да бъде : "Ами тогава защо тълпите не ходят в СССР-ето?" Там място колкото искаш в ... Сибир, например svirkam si.gif
Радио Ереван
Цитат(ExГорски @ 12/11/2019, 12:30) <{POST_SNAPBACK}>
Като ЕнтЕлЕгЕнтЕн второ-трето класник, следващият ти въпрос към хитрата баба, би трябвало да бъде : "Ами тогава защо тълпите не ходят в СССР-ето?" Там място колкото искаш в ... Сибир, например svirkam si.gif

Там където са пращали кулаците през 30-те години на миналият век, през 80-те да се настанят граждани на Западна Европа. smile.gif Малко преди да падне Живков в четвърти клас четох "Разораната целина" на Шолохов и не можах да си обясня защо трябва да бъдат пращани в трудови лагери в Сибир хора само защото са заможни. Баща ми тогава каза, че такива са били времената тогава и тази книга не била подходяща за възрастта ми.
Имало е хора от западни страни, макар и малко на брой, които са се преселили в СССР. Ким Филби например. smile.gif
ЕксГорски
Цитат(Радио Ереван @ 12/11/2019, 15:42) <{POST_SNAPBACK}>
Имало е хора от западни страни, макар и малко на брой, които са се преселили в СССР. Ким Филби например. smile.gif

Да, и Георги Димитров, и Долорес Ибарури, и Тито ... а не, Тито го викаха да го ... "лекуват", ама той не отиде и ... живя дълго wavetowel2.gif
Радио Ереван
Цитат(ExГорски @ 12/11/2019, 19:47) <{POST_SNAPBACK}>
Да, и Георги Димитров, и Долорес Ибарури, и Тито ... а не, Тито го викаха да го ... "лекуват", ама той не отиде и ... живя дълго wavetowel2.gif

Долорес Ибарури и Филби също са живели дълго, особено Долорес, която умира в Испания.
Рамон Меркадер също се заселва за известно време в СССР преди да заживее в Куба. Тъй че примери много. smile.gif
Миналата година гледах един филм за Северна Корея. Един испанец придобил севрнокорейско гражданство почти ме убеди, че животът там е прекрасен. wavetowel2.gif

П.П. Винаги съм се чудел защо Троцки е бил изгонен от СССР, а не е бил ликвидиран по един или друг начин, а се е наложило това да стане по трудният начин в Мексико.
Питето
Отървал си се леко — можеше да ти станат нещата месец по-рано, да се подпишеш под кредита и после да се окажеш в ситуация "купил си фабрика на 8-ми септември"...
D-rA
Цитат(Питето @ 16/11/2019, 19:38) <{POST_SNAPBACK}>
Отървал си се леко — можеше да ти станат нещата месец по-рано, да се подпишеш под кредита и после да се окажеш в ситуация "купил си фабрика на 8-ми септември"...

Да, има го и този момент - т.е. всяко зло за добро... sunbathing.gif
Хасан
Цитат(biggeorge @ 09/11/2019, 17:35) <{POST_SNAPBACK}>

На 9 ноември 2019 г. се навършват 30 години от падането на Берлинската стена.
Аз бях малък фърфалак, но си спомням този момент.
Помня колко развълнувани бяха близките ми, колко се радваха, че комунизма си отива.
Поне така си мислехме тогава.
И този път вместо да сме в руската сфера на влияние, сме в американската.
А уж трябваше изобщо да няма сфери на влияние. wacko.gif
Казват, че на 10 ноември 1989 г. е паднал комунизма в България.
Спомням си протестите, надеждите за промяна, мечтите за истинска демокрация.
Но също така помня, че дни след като "дойде демокрацията" осветлението на нашата улица спря да работи.
Лампите не светеха с години.
Преди местните избори ги оправиха (за пореден път!) , но имам смътното подозрение, че скоро пак ще спрат да работят.
За мен тези лампи са своеобразен символ на прехода.
Преход, който според някои хора вече е приключил с влизането на България в ЕС, а според други дори не е започвал, защото на власт са наследниците на комунистите, които управляваха държавата преди 1989 г.
Вие какво си спомняте от падането на Берлинската стена?
Какво помните от падането на комунизма в България?
Къде бяхте на 9-10 ноември 1989 г.?

В последно време е много популярно да се говори за това какво ни е дала демокрацията и какво ни е отнела.
А на вас какво ви даде и какво ви отне демокрацията?
Чувствате ли се по-свободни от преди?
Дали днес ни управляват демократично мислещи хора или на власт са комунисти и бивши агенти на ДС?

Изминаха 30 години от нашия живот, а на мен ми се струва, че е било един миг.
На повърхността всичко изглежда различно, но сякаш нищо не се е променило в мисленето на хората. huh.gif
Същата шуробаджанащина, връзкарщина и зависимости.
Същата помия поднесена от сервитьор, който говори английски, вместо руски.
Въртим се в омагьосан кръг и сякаш няма измъкване.
Ще има ли край този безкраен преход или той изобщо не е започвал?
Още колко години трябва да вървим в пустинята на забравата, за да стигнем до Обетованата земя на свободата и демокрацията?
Или това са пълни глупости и всичко зависи от всеки от нас?
След 30 години преход и псевдодемокрация съжалявате ли за комунизма?
А какво ще кажете за хората?!? misli.gif
По различни ли са човешките отношения днес, сравнени с преди 1989 г.?
Станахме ли по-алчни и меркантилни или винаги сме си били такива?
Дали "промяната" беше за добро или за лошо?

Всъщност за обикновените хора на десети ноември животът с нищо не се промени, но последваха събития, които го направиха друг.
За какво да съжалявам? Сега живея много по-добре.
Хасан
Цитат(Радио Ереван @ 11/11/2019, 14:13) <{POST_SNAPBACK}>
Защото е имало пропаганда, че ние сме живеели добре, а там на запад са тънели в сиромашия обикновените хора, които са били зверски експлоатирани от гадните капиталисти. Не са искали управляващите народът да разбере, че е лъган.
Не ми пишеш нещо ново.

"Сталин разбирал, че продължителното съществуване на социалистическия режим в съседство с нормални държави е невъзможно. Верен ленинец, той свято следвал повелята на своя учител: ако не се разширяваме – ще загинем." В. Суворов
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.