Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Героите
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
lati1960
Здравейте!
Кои са за вас българите герои на днешното време? Визирам периода от последните 30 г. Аз ще посоча двама от моите герои на прехода и съвремието, като накратко ще се аргументирам защо мисля така. Пък вие кажете вашите. Ще ми се да не съм много активен в темата, просто защото няма какво повече да кажа от това, което ще видите по-долу. Така че посочете своите герои на новото време и споделете мнение по случилото се у нас последните 30 г., също и днес. Но първо инфо:

За тези, които няма да имат търпение да изгледат двете видеа, ще поясня, че става дума за интервюта в едно старо предаване "Горещо" - на Венета Райкова с радиоводещия Боби Цанков и с писателя Георги Стоев. И двамата вече не са между живите. Защо, може би ще разберете, ако изгледате материалите. В нета може да намерите още доста неща за тях, тяхната съдба, и за злощастния им край. Защо са герои за мен? По една единствена причина, нарича се СМЕЛОСТ. И двамата като младежи и млади мъже са пометени от мутренската вихрушка у нас през онези години, влезли са в някакви отношения с борчески кръгове, килъри, наркодилъри, корумпирани ченгета, политици и т. н. Което сами признават, в книгите си. Не съм ги чел, затова ми беше любопитно да изгледам интервютата. Важното е, че на даден етап тези млади мъже се отдръпват от въпросните среди и започват своя поход по разкриване истината не само за престъпния свят, но и истината за прехода у нас. Най-кратко, те говорят за симбиозата между мафия, килъри, наркодилъри, мутри, ченгета, политици, магистрати, прокурори, медии, генерали от УБО, доносници, служби... всичко това оплетено в здравото змийско кълбо на властта, която и днес ни управлява. Нищо не се е променило. Ченгетата и мутрите разчистиха терена, поръчаха неудобните, включително и упоменатите, и като навлякоха маркови костюми, днес са напълно законните капиталисти, политици и управляващи. А за мен тези две момчета са истинските герои на прехода, защото намериха сили и смелост да разкрият тази отвратителна истина за нашето общество, без значение от рисковете за тях и дали на някой ще хареса тази истина. И платиха с живота си. Светла им памет! Да, те са за мен истинските герои на това уродливо и мръсно време, за разлика от дребни душици и мижитурки, авери с мутрите и килърите, които днес от висотата на своето морално падение ни поучават, чалгализират, и се натискат отново да ни "спасяват". Благодаря, но отказвам да ме спасяват приятели на килъри и мутри. Наясно съм, че мнозина няма да се съгласят с мен, ще търсят някакви компроментиращи неща за тези момчета, и вероятно ще намерят. Но, никой освен тях не прояви смеслост и доблест да посочи уродливото лице на прехода и неговите кукловоди, всички са се снишавали и криели като мишоци! За други пък, които ще вдигнат рамене с: "Ми да бяха мирували, още да са живи.", на такива ще река: От това пусто мируване ни направиха на маймуни тези 30 години! Подобни съдници поздравявам с една от емблематичните песни на прехода, дано я разберат:
D-rA
Герои са Левски, Ботев и хиляди незнайни воини защитили с кръвта си България в световните катаклизми.Твоите герои само обезценяват това название. Бих се съгласил с теб, ако поставиш " "
Всеки носи кръста на своя живот и това че си се осъзнал след собствените си простотии, и приказваш твоите истини не те прави герой, а самоубиец.

lati1960
Цитат(D-rA @ 24/02/2020, 11:13) <{POST_SNAPBACK}>
Герои са Левски, Ботев и хиляди незнайни воини защитили с кръвта си България в световните катаклизми.Твоите герои само обезценяват това название. Бих се съгласил с теб, ако поставиш " "
Всеки носи кръста на своя живот и това че си се осъзнал след собствените си простотии, и приказваш твоите истини не те прави герой, а самоубиец.

Левски и Ботев са вечните ни герои.
Аз уточних, че питам за тези на съвремието, в диапазона на т. нар. Преход.
По последното вероятно си прав, но, ако е имало преди години повече такива "самоубийци", може би сега Родината ни нямаше да е на този хал. Аз затуй ги смятам за герои, точно заради смелостта и куража, макар самите те да са знаели какво ги чака, в интервютата го споделят и това. Не всеки е способен на подобно нещо. То и за самоубийството с кауза се иска смелост, на която дребните душици не са способни.
Е, за някои положението си е прекрасно и днес, знам. Зависи за кого чашата е наполовина пълна, за кого наполовина празна, разбираш. Относително и субективно е.
D-rA
Цитат(lati1960 @ 24/02/2020, 11:41) <{POST_SNAPBACK}>
Аз уточних, че питам за тези на съвремието, в диапазона на т. нар. Преход.

Няма такива - дефицит sunbathing.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 24/02/2020, 12:01) <{POST_SNAPBACK}>
Няма такива - дефицит sunbathing.gif

Толкова ли е зле положението?
Не искам да повярвам, че е така. Все пак трябва да са ни останали някакви здрави инстинкти за самосъхранение, като нация. Скрити там, някъде дълбоко зад чалгата, мутренизацията, битката за васт, пари и оцеляване... и нещо повече. Надеждата умира последна, аз продължавам да се надявам.
Какво би променило ситуацията, според теб? И възможно ли е? Имам предвид в морален, етичен, патриотичен план, като един катарзис за обществото ни, за да ни има още като народ, а не като безмозъчно и безпаметно стадо.
D-rA
Не се надявай - поне не в това и следващото поколение. Още от финала на партизанското движение т.е. след 9.9.44'та се е родило правилото:"Първите паднаха в кърви, последните станаха първи"Няма как да има мераклии да падат в кърви, след като всички чакат това, за да са те...Темата със съвременния героизъм е нонсенс. sunbathing.gif
Питето
Героите вървят заедно с пасивността на масата, иначе нямаше да са герои. Така де, за да си герой, трябва много да изпъкваш спрямо останалите, а това значи че те са много назад... и няма критична маса която да е на твоя акъл и мерак за постигане на съответната промяна. Накратко: ако има герои, значи нещата са зле, и няма изгледи да се променят към по-добро.
ЕксГорски
Цитат(lati1960 @ 24/02/2020, 11:23) <{POST_SNAPBACK}>
Най-кратко, те говорят за симбиозата между мафия, килъри, наркодилъри, мутри, ченгета, политици, магистрати, прокурори, медии, генерали от УБО, доносници, служби... всичко това оплетено в здравото змийско кълбо на властта, която и днес ни управлява. Нищо не се е променило.

Липсват ти героите-борци срещу ... американския империализъм clap3.gif
Тарабас
Нормално е, човек да има герои докато е на три или ако баба му го е наплашила с Торбалан. От там насетне си е болест тва.
Нормален човек няма нужда от герои, а от образование, работа, свободно време и семейство. Хоби да си имаш също е ок.
Онуфри
Цитат(ЕксГорски @ 24/02/2020, 20:15) <{POST_SNAPBACK}>
Липсват ти героите-борци срещу ... американския империализъм clap3.gif

Ахм…

Право куме та в очи!

wal
Боби Цанков!!Направо ме изгуби с избора си.Боби Цанков е един от многото мошеници и измамници на прехода.Учудващо беше ,че толкова късно го убиха.Малко повече за твоя герой има тук.
Как можа да забравиш Азис?!
Онуфри
Цитат(Тарабас @ 24/02/2020, 20:50) <{POST_SNAPBACK}>
Нормално е, човек да има герои докато е на три или ако баба му го е наплашила с Торбалан. От там насетне си е болест тва.
Нормален човек няма нужда от герои, а от образование, работа, свободно време и семейство. Хоби да си имаш също е ок.

hat.gif
lati1960
Цитат(D-rA @ 24/02/2020, 19:14) <{POST_SNAPBACK}>
Не се надявай - поне не в това и следващото поколение. Още от финала на партизанското движение т.е. след 9.9.44'та се е родило правилото:"Първите паднаха в кърви, последните станаха първи"Няма как да има мераклии да падат в кърви, след като всички чакат това, за да са те...Темата със съвременния героизъм е нонсенс. sunbathing.gif

За първи път няма да се съглася по всичко с теб.
По това за 9.9.44-та си прав, и за последвалото. Няма спор.
Не съм съгласен обаче, че няма надежда днес. Помниш ли онова момче, което спаси преди време сума народ от един горящ автобус, на магистрала Тракия май беше? Също имаше други двама младежи, спасили от удавяне едни деца... Има още нещо в българина, нещо ценно и истинско, смело и достойно за уважение. И героично, защо не. Аз съм убеден. Но, поради упоменатите от теб причини, то спи някъде навътре в подсъзнанието на младите, и чака да бъде събудено. Има надежда. Само че няма как да бъде събудена начело с мутри, ченгета, килъри, тарикати и наследниците на същите, за които говориш. Съжалявам, но аз категорично отказвам да се обединя с тия и заедно да вървим към светлото бъдеще. Както лукаво ни призовават напоследък. Съжалявам, ама без мен. Мисля, че още малко, и по-младите поколения ще намерят начин да се отърват от примката на тая пасмина, която и до днес ограбва страната и хората. Сигурен съм. Иначе България просто няма да я има. Едно от двете ще стане.
Онуфри
Цитат(lati1960 @ 24/02/2020, 21:16) <{POST_SNAPBACK}>
...заедно да вървим към светлото бъдеще...

Ех това работническо дело!

wavetowel2.gif
D-rA
Цитат(lati1960 @ 24/02/2020, 21:16) <{POST_SNAPBACK}>
Не съм съгласен обаче, че няма надежда днес. Помниш ли онова момче, което спаси преди време сума народ от един горящ автобус, на магистрала Тракия май беше? Също имаше други двама младежи, спасили от удавяне едни деца...

С това да беше започнал темата - да това са смели хора помогнали в определена критична за други хора ситуация, на място на което са попаднали, и да има много хора, непопаднали в публичния прожектор, правещи подобни смели постъпки в различни ситуации. Това ги определя като достойни хора, за което само можем да се гордеем че съществуват и са част от нашето "племе".Но това не е героизъм в смисъла който си вложил в темата - героизъм в името на това нацията да върви гордо напред.
Да, има предпоставки народа ни да излъчи някой свой нов герой, съизмерим с всеобщо обединяващите ни неоспорими национални светини. Но все още такъв няма. sunbathing.gif
lati1960
Цитат(Питето @ 24/02/2020, 19:27) <{POST_SNAPBACK}>
Героите вървят заедно с пасивността на масата, иначе нямаше да са герои. Така де, за да си герой, трябва много да изпъкваш спрямо останалите, а това значи че те са много назад... и няма критична маса която да е на твоя акъл и мерак за постигане на съответната промяна. Накратко: ако има герои, значи нещата са зле, и няма изгледи да се променят към по-добро.

Което е вярно, вярно си е. Няма как да не се съглася.
Може би по отношение на двамата млади мъже, които имах предвид, героизъм не е точната дума. Сигурно има други, като смелост, доблест, чест, отговорност към обществото и Истината... не знам. На мен лично ми допадна тяхната пълна откровеност и тази тиха стоичаска обреченост, която личеше от държанието и думите им, в интервютата. Точно това ме поразѝ, и впечатли. Те са били наясно, че ще ги убият. И въпреки това, опитваха да кажат което знаят - за цялата тая гадост, която още наричаме "преход", и за пишман "героите" на този период, точно за срастването на държава с мафия, за симбиозата на престъпност, служби, институции, власт, медии в едно погубващо обществото зловредно образувание, което и до днес трови и управлява страната ни. Като е било толкова лесно, защо други не са се изправили така открито да разобличат конкретни хора, за конкретни дела, а не с общи приказки на по ракия? Е, вероятно е имало и други, не знам, но сигурно и техните тела са намерени някъде, от някого... във варели, на дъното на реки, езера, кариери... Паметта на тези момчета заслужава нашето уважение. Поне моето го имат. Защото по мъжки се изправиха, посочиха персонално в очите крадците на България, големите, посочиха килърите, мутрите, продажните ченгета, и прокурори, съдии, политици... С факти, доказателства, стоейки смело зад думите си. И затова ги убиха.
lati1960
Цитат(Онуфри @ 24/02/2020, 20:51) <{POST_SNAPBACK}>
Ахм…

Право куме та в очи!

Seriously?
Де го чукаш, де се пука.
Вие двамцата май сте още в миналия век.
lati1960
Цитат(Тарабас @ 24/02/2020, 20:50) <{POST_SNAPBACK}>

Така де.
Но, за да ги имаш тези нормалните неща, за нормалния човек, дето си ги изброил, трябва да има и герои, които да се преборят за същото, щото има едни лоши чичковци и лелки споменати от двамата млади мъже в интервютата по-горе, които направиха така, че ги отнеха тези нормалните неща, от повечето българи. Като изгониха почти 1/3 от същите от Родината им, а останалите продължиха да ограбват, манипулират и мачкат. Да се снишаваш до полата на жена си, когато тези неща се случват, не е нормално, а позорно и недостойно! По същото дадох в изложението на темата една песничка от прехода, чуйте си я с Онуфри пак, може пък да разберете какво имам предвид. Ето ви я за всеки случай отново:
lati1960
Цитат(wal @ 24/02/2020, 20:57) <{POST_SNAPBACK}>
Боби Цанков!!Направо ме изгуби с избора си.Боби Цанков е един от многото мошеници и измамници на прехода.Учудващо беше ,че толкова късно го убиха.Малко повече за твоя герой има тук.
Как можа да забравиш Азис?!

Че защо пък Азис? unsure.gif
Какъв е приносът на Азис по посочване виновните за грабежа по време на т. нар. преход? Азис можете да си го сложите до Гологлавия нов "спасител", да ви веселят здраво с чалги в следващия парламент. Така съм съгласен. Иначе никъде не съм твърдял, че Боби Цанков е светец. Самият той си ги признава всички тия работи, дето ги има в инфото дадено от теб. Единствената причина, поради която му симпатизирам и почитам паметта му, е че смело и открито разобличи колкото можа сговора между мутри, килъри, наркодилъри, политици, магистрати, продажни ченгета, служби и цялата тая мафия, която и до днес управлява страната ни. Това е всичко. Застана момчето открито, и ги посочи част от тия - поименнно, с делата им, с далаверите им, с обвързаностите им... Какъв, що, той си знае, не е моя работа. Но заради тази смелост има моето уважение. Не за друго. Самият факт, че го убиха, показва, че не е излъгал за тези хора. Същите го поръчаха, и показно разстреляха. Докато други пишман герои и юнаци си стояха до жените и псуваха пред телевизора.
lati1960
Цитат(D-rA @ 24/02/2020, 21:27) <{POST_SNAPBACK}>
С това да беше започнал темата - да това са смели хора помогнали в определена критична за други хора ситуация, на място на което са попаднали, и да има много хора, непопаднали в публичния прожектор, правещи подобни смели постъпки в различни ситуации. Това ги определя като достойни хора, за което само можем да се гордеем че съществуват и са част от нашето "племе".Но това не е героизъм в смисъла който си вложил в темата - героизъм в името на това нацията да върви гордо напред.
Да, има предпоставки народа ни да излъчи някой свой нов герой, съизмерим с всеобщо обединяващите ни неоспорими национални светини. Но все още такъв няма. sunbathing.gif

hat.gif

Мисля, че мутрите и ченгетата, наследниците на БКП и ДС няма да позволят това, за което говориш, да стане. Не и по мирен начин. За съжаление.
Мутрите и комунистите захапят ли нещо, само насила можеш да ги махнеш. Те затуй се и изпотрепаха повечето, баш мутрите, наркодилърите, килърите, рекетьорите... Но пък баш ченгетата и номенклатурчиците, дето им нагласиха шапките, си останаха. Както казах, прилежно се накиприха с маркови дрешки, и сега се пъчат като новите капиталисти и спасители на нацията. Направо ще го кажа: Още наследниците на комунистите и на службите управляват страната ни, и няма да се мръднат от властта, ако обществото не излезе масово по улиците. Както беше срещу Орешарски, примерно. Макар тогава да бе частично платено, поне ония с тъпаните на Орлов мост, аз поне го видях това. Тогава, за жалост, едни крадци смениха други такива, това се случи. Иначе няма да стане, без масов, всенароден протест. Ченгетата са хитри, виждаме как самите те, чрез службите организират спорадични постни "протести" от по 10-20 човека в София, за да изглежда, че има някаква свобода да се протестира. Ако обърнеш внимание, едни и същи платени клакьори участват в почти всички такива "протести". Така се внушава на обществеността, че има протести, за да се парира надигането на истински и спонтанен такъв, който да помете статуквото. Видяхме какво стана когато жителите от Перник спонтанно опитаха да говорят с министъра, обгазиха ги хората и ги набиха! Въобще цялото управление на България е едно ченгеджийско мероприятие. Както го наричат същите. То затуй хората така се отвратиха от политиката, и с право. А политиката не е лошо нещо иначе, тя е начинът обществото и гражданите да се самоуправляват, чрез назначени през избори от самите тях лидери, които да допринасят за техния просперитет и добър живот. Това е най-общо казано политиката. Но не и у нас. Точно защото все още ни управляват същите, за които говорят в интервютата тези две момчета от клипчетата горе. Аз затова почитам паметта им, не за друго, не че са светци. А че открито са посочили още тогава симбиозата между мафия, държава, служби и престъпност, които се сраснаха в днешната политическа и бизнес олигархия, която продължава да ни трови и съсипва.
Онуфри
Цитат(lati1960 @ 25/02/2020, 10:27) <{POST_SNAPBACK}>
Seriously?
Де го чукаш, де се пука.
И къде го чукаш, къде се пука?
Вие двамцата май сте още в миналия век.
Това непременно трябва да е лошо?

А ти припомня:

Липсват ти героите-борци срещу ... американския империализъм

Ахм…

Право куме та в очи!

wavetowel2.gif
lati1960
Цитат(Питето @ 24/02/2020, 19:27) <{POST_SNAPBACK}>

Искам да добавя нещо по "пасивността на масата", във връзка с едни новини и днес. Масата е пасивна, защото се изкривява информацията за реалното положение в страната, която отива към нея. Изкривява се за всичко, конкретно ще дам инфо по скандала с манипулираните и изкривени данни на НСИ /Национален статистически институт/ за състоянието на икономиката, финансите, дълга, инфлацията, търговията, данъци, внос, износ, и т. н. В момента по БНР тече точно такава дискусия, в която представителят на НСИ Цветарски, доколкото запомних името, косвено призна за тези "минимални" разминавания в рамките на статистическата грешка, които се оказаха близо... 4 милиарда евро! Е, то бива статистически грешки, ама чак пък толкоз. Ето откъде тръгна скандала:
https://www.mediapool.bg/rumen-gechev-obvin...news303764.html
Ето отговорът на управляващите:
https://19min.bg/news/8/129008.html
Кой крив, кой прав, всеки да си преценява сам.
Лично аз мисля, че масата я лъжат за всичко. Докато я ограбват. Не че на масата ѝ пука. Видно е, че тя си оцелява и добрува в тоя режим не от днес, че даже изглежда ѝ харесва. Така че, шоуто ще продължи. Може би дотогава, докато комедията не стане трагедия.
Питето
Нормално, комунистите никога не са можели да движат нормално една икономика и заради това винаги са го докарвали от свободни съчинения в докладите и статистиката, та и този по навик ги приказва...
Абе ти кога ще почнеш да си проверяваш източниците на информация, че да не се излагаш. Неговите прешественици са си го казали точно по същата тема: "С всички сили — пет за четири!" Е, освен ако ти трябва подкрепяща информация независимо от източника...
lati1960
Цитат(Питето @ 03/03/2020, 15:51) <{POST_SNAPBACK}>
Нормално, комунистите никога не са можели да движат нормално една икономика и заради това винаги са го докарвали от свободни съчинения в докладите и статистиката, та и този по навик ги приказва...
Абе ти кога ще почнеш да си проверяваш източниците на информация, че да не се излагаш. Неговите прешественици са си го казали точно по същата тема: "С всички сили — пет за четири!" Е, освен ако ти трябва подкрепяща информация независимо от източника...

Дал съм и двете гледни точки. Опитвам се да бъда максимално обективен в това отношение, по източниците. Винаги за всичко давам такива, понякога и повече, по всички възможни варианти, дори по такива, които противоречат на моето собствено мнение. Честно казано дори не ме интересува кои са точно източниците, важното е да ги има различните позиции, колкото повече, толкова по-добре. Пък всеки сам да преценява кои са верните. Не че такива като ЕксГорски ще повярват, но отдавна съм надживял всякакви политически пристрастия, с ясното съзнание, че целият полит. спектър си е едно общо статукво, което е враг на редовия гражданин и на самото общество, говоря за България, да не ме разбереш погрешно. Тези, които им симпатизират, са в някаква далавера или схеми заедно със същите, по един или друг начин, имат полза някаква. Било обществени поръчки, било добра държавна службичка, и т. н., и т. н. Мен това не ме касае, затова смятам, че гледам максимално обективно на процесите, които се развиват у нас, и не само. Що касае обвиненията за тролство, подобно се привижда винаги и най-вече на самите... тролове. Понеже очакват ответна реакция на собственото си такова. Затуй ги тресе параноя в това отношение, и им се привижда тролство във всеки, който не споделя техните разбирания, симпатии и цели. И това съм надживял. Дори не ме интересува. Всеки има право да обвинява, обижда и да се подиграва. То говори за възпитание, морал или по-скоро за липса на такива. На подобни неща е безсмислено да се отговаря, понеже човек става като опонента си, изпада в лични разпри и дрязги, които не водят до нищо полезно или позитивно. От мен никой няма да дочака да отговарям на подобни неща. Затова се старая към личното си мнение винаги да прикача още няколко гледни точки извън моята, дори оборващи я понякога, за да е най-обективен подхода към всеки въпрос или тема. Това е. А който не харесва какво пише някой, да не го чете. Просто е.
lati1960
Цитат(Питето @ 03/03/2020, 15:51) <{POST_SNAPBACK}>

Ето малко подкрепяща информация, мисля от авторитетен източник:
http://iconomist.bg/102165-%D0%9D%D0%A1%D0...%91%D0%92%D0%9F
и това: https://fakti.bg/bulgaria/452069-nsi-korigi...-na-bvp-ne-e-35
В правото съществува терминът "прецедент". Който в случая е много подходящ. В смисъл, че вече има случай на невярна и манипулирана информация от Националния ни статистически институт, дори преиначена. Дали преднамерено изопачена, дали е било неволна грешка, няма да гадая. Но, заради същия този прецедент, оттук-насетне няма как да се доверяваме на НСИ по данните и статистиката, които дава. Дори със задна дата няма гаранция, че сходни данни са били верни и коректни. Вярно, че данните бяха коригирани символично, с незначителен демарж, но е факт, че признаха грешка, която сега просто опитват да замажат. Понеже ги хванаха.
Простичко и по народному казано: Лъжат ни! И досега май са ни заблуждавали. А вероятно и за в бъдеще.
Питето
Аре от същия източник, десетина дена по-късно: същата медия"http://iconomist.bg/102264-3.4- И се оказва, че нЕма точно прецедент... ми е поредния политически "маньовър"...
lati1960
Цитат(Питето @ 05/03/2020, 21:14) <{POST_SNAPBACK}>
Аре от същия източник, десетина дена по-късно: същата медия"http://iconomist.bg/102264-3.4- И се оказва, че нЕма точно прецедент... ми е поредния политически "маньовър"...

На някои все източниците им криви... Няма угодия!
/Ще трябва такива да си представите политическите пристрастия, за да знам на кого какви източници да давам. Полит. коректност, какво да се прави./
Питето
Докато търсиш политкоректност, винаги ще те лъжат. Трябва да търсиш "акъла" в източника. Примерно този дето съм дал, обяснява основни положения в статистиката за да покаже от къде идва разминаването (не грешката, щото няма грешка, а има разминаване заради начина по който са събрани данните, което си е дял от статистиката като наука), докато политкоректните източници дума не обелват за техническата част и само крякат за крайния резултат, при това самите те го хвълят в нЕкакви крайности от 3 на 1 или направо 0,8 %, което образно казано е валяк да полети като самолет. Трябва си математика, история, икономика и статистика за да не се връзвате на и излагате с "политкоректни" източници. Ма то, нали българина разбира от всичко и не му се заляга над учебниците и ей го резултата. При евро/лев пак същото незнание и вяра, при грипа и мед.консумативи пак така без логика, ми направо към страховете, а за икономика и средностатистически българин....... то е отделна тема.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.