,, Половината от руснаците (50%) дава положителна оценка на работата на Йосиф Сталин като лидер по време на Втората световна война, сочи проучване на "Фондация за общественото мнение". Една трета от анкетираните (32%) определят ролята на Сталин във войната като „и положителна, и отрицателна“. 8 % дават само отрицателна оценка, а 11% не могат да преценят. ,,
Тоя човек който заедно е съдружник с Хитлер , после враг......заедно мислели как да ликвидират Полша, унищожил между 10 - 20 млн. руснаци, ликвидирал с глад между 3,5 - 10 млн. украйнци, избил 22 000 поляци - офицери и интелектуалци, съсипал още знайни и незнайни човешки съдби по лагери.......и с над 50 % , да го харесват. Все едно германците да си харесват Хитлер, корейците Ким Ир Сен, а ние Бай Тошо.......всъщност още има хора ронещи сълзи по правешкия айдук- ееххххх как хубаво беше - Върнете го де. Това Стокхолмски синдром ли е ? Това е луда работа, някаква шизоидна история. Убил милиони , а те го харесват, портрети му носят, сълзи проливат....Сталин разбираш ли - бащицата. Каква е тая работа ?
Питето
27/06/2017, 16:22
Личната изгода — нищо ново под слънцето. Същото е и при инквизицията. Била е кофти система, обаче ако накиснеш някого и после получаваш дял от имота му, а и трупаш актив. В смисъл, тези дето Сталин ги е пращал "да се превъзпитават", не са си вземали в Сибир нито имотите, нито службата, нито жената, ама няма писано да са оставали празни стаи в комуналките и незаети постове и работни места... Отделно, че и при двете схеми, разчистването на сметките е било анонимно, без да се търси сметка на доносника. В смисъл имаш зъб на някой, просто не те кефи, пропуснал е да те почерпи, или имаш мерак да му вземеш жената, имота... Ей такива хора харесват този модел "вождове", дето по другите начини няма как да прогресират, ама за един донос им стига акъла. Дори нашите другари дето след 9септ. са интернирали "богаташи и кулаци" за да се настанят в къщите им, и те си имат корени, дори в Крумовите закони им е отделено специално внимание... Та в личната изгода е отговора.
Бай Ганьо
27/06/2017, 16:24
Муки, ако трябва да съм честен аз бих избил повечето българи. И то сега. Не преди 70 - 80 години. От 900 проверени бензиностанции, 900 лъжат НАП и клиентите. Оставям големите риби, които трябваше да ги избием още през 89. Sorry, че съм краен, но за сметка на това искрен.
Муки, ако трябва да съм честен аз бих избил повечето българи. И то сега. Не преди 70 - 80 години. От 900 проверени бензиностанции, 900 лъжат НАП и клиентите. Оставям големите риби, които трябваше да ги избием още през 89. Sorry, че съм краен, но за сметка на това искрен.
Не се гаси туй що не гасне.........
Бай Иван
27/06/2017, 17:30
А, нормално е 8-те % са оцелелите.50% са незасегнатите,а разликата от 42% са загиналите.На това се дължи преобладаващо харесващите.В България е малко по-различно,по отношение на жертвите,но сред тъгуващите за соца са главно облажилите се по него време./и аз съм сред тях.Купих си цветен телевизор с връзки,след като две нощи безполезно дремах пред магазина за ред /
Iosarian
27/06/2017, 17:34
Е, чувал си вероятно за прояви на неонацизъм и в Германия? Не в такава степен, разбира се.
Убил милиони , а те го харесват, портрети му носят, сълзи проливат....Сталин разбираш ли - бащицата. Каква е тая работа ?
Така като ме накара да се размисля, стигнах до мислата, че хората са впечатлени от влиянието, което е имал, от размаха, с който е действал, от силата на личността, наложила своят отпечатък върху съзнанието и живота на поколения, а не от факта, че е убил милиони. Като че ли този факт, на фона на това, което е съдържала личността Сталин за харесващите го, е само неизбежният страничен ефект от лидерската му същност, подчинила умове и народи до степен съществуването им да зависи от един-единствен човек.
Cury
27/06/2017, 18:03
Просто въпрос на възпитание и манталитет. Първо на първо, руснаците не знаят цялата истина за Сталин и са закърмени и отгледани с филми, книги и доклади за великия вожд, който е изнесъл на плещите си войната. Второ, има я и носталгията по времето, когато руската армия е била "великая и непобедимая" и от това и самите руснаци са се чувствали тежки и значими. А сега какво е? Ми никой не ги бръсне за слива, не дават тон в живота на половин Европа, стандартът им е нисък... Ми трудно е за преглъщане. И като се добави късата памет, която изличава лошите неща и остава само хубавите носталгични спомени, то какво искаш? Да не би у нас 50% от населението да не въздиша по соца?
Бай Ганьо
27/06/2017, 18:16
Не ви остава друго, освен да се радвате на демократичните ви успехи.
wal
27/06/2017, 18:30
Цитат
Все едно германците да си харесват Хитлер, корейците Ким Ир Сен,
Изобщо не е все едно.Германците знаят всичко за националсоциализма и го осъдиха реално отдавна.Руснаците са лъгани толкова време за този период на миналото си.Пък и руснаците излязоха от ВСВ като победители. А,за Ким Ир Сен едва ли някой да знае колко е харесван/нехаресван.Смее ли някой да попита в Сев.Корея такова нещо!!
. И като се добави късата памет, която изличава лошите неща ..........
То ,, лошите неща ,,.......са милиони убити, то тая къса памет е страшна.
Cury
27/06/2017, 19:34
Е па те мъртвите памет нямат, как да помнят. Може и наследници да нямат.
Persian
27/06/2017, 19:46
Нито Сталин, нито Хитлер са убийци на толкова много народ. Няма как един човек да избие милиони хора. Просто хората са си жадни за убийства. Никой сам не може да накара маса народ да му се подчинява.
Бай Иван
27/06/2017, 20:55
О,о много се лъжеш.Нали за това са всички държавни институции в тоталитарните държави.Принципа на единоначалието.Един командва ,а всички изпълняват.Ако не изпълнява,значи е враг на народа,с всички последствия от това.
Една институция не е един човек. Това ми е мисълта. Съвкупност от много еднакви с една цел.
Нека да дойде някой и да ми каже - Ти ще правиш това, което ти кажа. Няма как да стане. Той казва, защото зад гърба си има много убитаци, които да вършат черната работа. Те го слушат и изпълняват, защото са си такива. Хитлер може да не е убил собственоръчно и един човек, но всичко се води на него. Колю Фичето може да не е повдигнал и един камък, но той е построил моста.
Ако един вожд каже на племето си: Стягаме се и нападаме другите племена. Ще плячкосаме всичко. Ще им вземем земята и жените и т.н. Ако в това племе преобладава човещината, те ще му кажат - Къв си ти бе, и ще го пратят на оня свят, обаче племената са алчни. Искат още и още. За тях е важно вожда да им нареди, да си изпълнят собствените желания.
Ние всички израснахме в комунистически строй, а защо аз не съм комунистически възпитаник. Защото никой не е в състояние да си наложи волята над мен.
Питето
27/06/2017, 22:15
Ако ББ прокара утре закон за безпрекословен базов доход, тези от снимката и още куп народ ще излезе на улицата да разнася неговия портрет. Мога де се хвана на бас за каквото си искаш. А съм сигурен, щото когато ти гарантират, че редовно ще получаваш нещо срещу нищо, логиката и честта млъкват, поне при едни 80% от населението. Келепирлъка е по-силен от страха, а тези от снимките са го знаели и са го използвали в комбинация — страх и келепир.
Питето
27/06/2017, 22:21
Който си искаха соца не купува домати извън сезона и вдига бирата срещу светлината преди да я сложи в мрежичката. Останалото е постановка.
Iosarian
28/06/2017, 13:25
Ти можеше да уточниш, че има, но не в такава степен, а не да казваш, че няма.
,, Половината от руснаците (50%) дава положителна оценка на работата на Йосиф Сталин като лидер по време на Втората световна война, сочи проучване на "Фондация за общественото мнение". Една трета от анкетираните (32%) определят ролята на Сталин във войната като „и положителна, и отрицателна“. 8 % дават само отрицателна оценка, а 11% не могат да преценят. ,,
Тоя човек който заедно е съдружник с Хитлер , после враг......заедно мислели как да ликвидират Полша, унищожил между 10 - 20 млн. руснаци, ликвидирал с глад между 3,5 - 10 млн. украйнци, избил 22 000 поляци - офицери и интелектуалци, съсипал още знайни и незнайни човешки съдби по лагери.......и с над 50 % , да го харесват. Все едно германците да си харесват Хитлер, корейците Ким Ир Сен, а ние Бай Тошо.......всъщност още има хора ронещи сълзи по правешкия айдук- ееххххх как хубаво беше - Върнете го де. Това Стокхолмски синдром ли е ? Това е луда работа, някаква шизоидна история. Убил милиони , а те го харесват, портрети му носят, сълзи проливат....Сталин разбираш ли - бащицата. Каква е тая работа ?
Що се чудиш за Сталин и Хитлер? Хората не знаят историята.
А за Бай Тошо и аз съм чувал да го хвалят. Имало по негово време евтина лапачка, ток, вода и тец почти без пари, работа за всички, милицията пипаше здраво....ей таквиз неща приказват.
А за Бай Тошо и аз съм чувал да го хвалят. Имало по негово време евтина лапачка, ток, вода и тец почти без пари, работа за всички, милицията пипаше здраво....ей таквиз неща приказват.
А за политически виц даваше 5 г. затвор. Стреляха с оръжие ако решиш да не седиш тук, а искаш да минеш границата. Ревът за онова време , колко добре живеели, как било без пари.........ти помисли кой го плаща тогава ? За кола се чакаше 10 г. за телевизор, 1.....банани имаше само по нова година ( с връзки )В държавата имаше 2 чифта дънки - Панака , Рила. Кореком беше раят в който простосмъртни не можеха да влизат. Не искам 1 ден да се върне от онова време . Правешкия айдук трябва да го изкопаят , да го пребият с лопати и пак да го закопаят.......върнаха ни в средновековието, цялото им червено котило. Прасета червени.........
Кореком беше раят в който простосмъртни не можеха да влизат.
Тц не е вярно... 84'та - от Квеле до окр. болница си взех Универсум - двукасетъчен радио и грамофон - без ядове /е заведох една баба с бонове - които и платих впоследствие - но никакъв проблем/ - още работи с малко моя профилактика - щото внуците слушат приказки на плочи... По същото време - едно приятелче въртеше през Корекома далаверка - имаше една сладкарница на Славейков в която чат пат пускаха нестле течен шоколад - та това приятелче купуваше по една чанта с бурканчета нестле - и го отнасяше в Корекома /при позната/ - после при курс тогава 3 лв за долар се хвалеше че му се връзва долара на 1.8-2 лв... Не всичко в умиращия соц беше зле... Хората си бяха същите - мързеливи и алчни както и сега - то затова соца умря а демокрацията така и не цъфна
Тц не е вярно... 84'та - от Квеле до окр. болница си взех Универсум - двукасетъчен радио и грамофон - без ядове /е заведох една баба с бонове - които и платих впоследствие - но никакъв проблем/ - още работи с малко моя профилактика - щото внуците слушат приказки на плочи... По същото време - едно приятелче въртеше през Корекома далаверка - имаше една сладкарница на Славейков в която чат пат пускаха нестле течен шоколад - та това приятелче купуваше по една чанта с бурканчета нестле - и го отнасяше в Корекома /при позната/ - после при курс тогава 3 лв за долар се хвалеше че му се връзва долара на 1.8-2 лв... Не всичко в умиращия соц беше зле... Хората си бяха същите - мързеливи и алчни както и сега - то затова соца умря а демокрацията така и не цъфна
Това не е демокрация.......демокрация има в Холандия, Белгия, Швейцария, Англия, Германия.............това тук е постсоциализъм...нещо като пациент в интензивното на командно дишане. Различно от ......атлет.
Това не е демокрация.......демокрация има в Холандия, Белгия, Швейцария, Англия, Германия.............това тук е постсоциализъм...нещо като пациент в интензивното на командно дишане. Различно от ......атлет.
По-скоро е ЗСО - требваше да е последен стадий преди комунизъма - и вместо да е зряло соц общество се трансформира в Загниващо такова...
Бай Ганьо
12/07/2017, 20:20
Всичко е до хората Муки. С такъв матрял-толкова. Не очаквай повече.
Имало по негово време евтина лапачка, ток, вода и тец почти без пари, работа за всички, милицията пипаше здраво....ей таквиз неща приказват.
Колко да е било еФтино? 10 милиарда борчове от западни, не от руски банки, колко пари да са били според тебе? Беше ви еФтино, щото можехте да крадете от работното си място. Ток, вода и лапачка, тва беше и е още мечтата на совецкии труженик.
Колко да е било еФтино? 10 милиарда борчове от западни, не от руски банки, колко пари да са били според тебе? Беше ви еФтино, щото можехте да крадете от работното си място. Ток, вода и лапачка, тва беше и е още мечтата на совецкии труженик.
Руските не поискаха да дават вече.........айдуци родни.
А за политически виц даваше 5 г. затвор. Стреляха с оръжие ако решиш да не седиш тук, а искаш да минеш границата. Ревът за онова време , колко добре живеели, как било без пари.........ти помисли кой го плаща тогава ? За кола се чакаше 10 г. за телевизор, 1.....банани имаше само по нова година ( с връзки )В държавата имаше 2 чифта дънки - Панака , Рила. Кореком беше раят в който простосмъртни не можеха да влизат. Не искам 1 ден да се върне от онова време . Правешкия айдук трябва да го изкопаят , да го пребият с лопати и пак да го закопаят.......върнаха ни в средновековието, цялото им червено котило. Прасета червени.........
Давали са, но на много малко хора. Бях малък, но си спомням как разпрвяха вицове за Тошо. Що да не си могъл да влезеш в Кореком? Влизаш, гледаш и излизаш. Това за дънките също го знам, макар че не съм носил такива. Все пак за един посредствен човек според мен е било добре при социализма. Осигурена работа, с малко повече късмет и чакане жилище, евтин ток, тец и вода, не гледа да се дразни, че други имат много повече...Мизерия, но мизерия за всички, не само за него.
Каква демокрация в Англия? Там за секс с 15 годишна дават до 10 години затвор.
biggeorge
13/07/2017, 21:31
Въпросът, който поставяш е много сериозен. Поради напредването на технологиите много хора не могат да се адаптират към бързо променящата се среда. Спомнете си какви бяха технологиите през 1997 г., какви бяха през 2007 г. и какви са сега. Има носталгия по миналото. Когато животът не е бил так забързан. Когато я е нямало тази медийна истерия. Когато е нямало тероризъм. Когато хората си говореха лице в лице, а не през смартфони и Интернет. Затова и в последно време някои световни лидери се опитват да възродят миналото и някак си да върнат отдавна изгубената си младост. Това е причината толкова много руснаци да харесват Сталин. Това е причината за възраждането на нацизма и култа към Хитлер. Това е причината за носталгията на българите по бай тошово време. Това е причината за неоосманизма в Турция, за Ислямска държава в Сирия и Ирак, за тръмпивизма в САЩ, за шериата в ислямския свят. И в тази нездрава среда е много лесно да покълне една световна децентрализирана диктатура.
Mukaveev
13/07/2017, 22:00
Сигур имаш право.......нека си помечтаят.....когато се върне 1900 г. тогава и тия ще върнат времето за което бленуват.
Давали са, но на много малко хора. Бях малък, но си спомням как разпрвяха вицове за Тошо. Що да не си могъл да влезеш в Кореком? Влизаш, гледаш и излизаш. Това за дънките също го знам, макар че не съм носил такива. Все пак за един посредствен човек според мен е било добре при социализма. Осигурена работа, с малко повече късмет и чакане жилище, евтин ток, тец и вода, не гледа да се дразни, че други имат много повече...Мизерия, но мизерия за всички, не само за него.
Ще ти го обясня така.......взимаш 10 000 лева от банката......харчиш 2 седмици, после банката си иска парите , подпукват те всякакви събирачи, пуши ти главата , ......и ти се одаваш на свежи спомени. Лелееее какви хубави 2 седмици бяха.......да де ама свършиха, сега ще се плаща сметката. Баничката била 5 ст. Ай де кажи ми кое и плати , кое е 5 ст. сиренето ли , тестото ли, фурната ли, работата ли, транспорта ли ....кое плати ? Добре било .......защо се не върне ? Да го върнат. Тези комунистически простотии свършват там където свършват чуждите пари. Не ми се пише за другите простотии, 1 ден не искам да се върне.......1 ден.
Демокрацията е демократична там където се защитават правата на хората......в коя нормална държава ще ти дадат бонбон , ще те закичат с теменужка и ще напишат името ти на лист хартия за да участваш в коледната томбола за ,, Ебач на Годината ,, ......и то защото си имал секс с 15 годишна. Нещо не се сещам......
Странно. Нещо не ми се връзва. Имайки в предвид, че там се чукат по средата на дансинга и на бара, както и това, че роднинските връзки не са от значение. Да не говорим, че и там 12 годишни забременяват.
За разлика от следващите, за бай Тошо винаги може да се намери добра дума, но за него, не за това, което не зависеше от него.
Той не си правеше гавра с хората.
Това пък не го очаквах от теб. Тоя трагик си направи най - голямата гавра, изгреба държавата и искаше да ни предаде за найста република ........само и само да запази властта . Това ако не е гавра......
wal
14/07/2017, 20:54
Няма да имаме никога държавен глава,който да може така да разсмее студентите:
Единствено Димитър Пенев може да го конкурира!!
Mukaveev
14/07/2017, 20:57
Държава управлявана от циркаджии,........да ме прощават хората с тази уважавана професия , която дава хляб на тях и техните семейства...
Гледах някои неща от друга страна, затова имам такава мисъл Нали знаеш: Във всяко лошо има и добро, както и: Всяко зло за добро. От всяко зло има и по-зло
Да кажем, от 1960г. до 1990г. Бай Тошо очакваше да станем 9 000 000 По КТ хората знаеха колко години да бачкат и кога ще се пенсионират Нямаше вечерен час, до 20:00 или 22;00 за малките хора.
Как е сега: От 1990г. до 2020г. се очаква да не остане нито един българин. Кой умрял, кой побегнал. Хвърлиш 30 години от живота си и на края ти кажат - Бачкай още 30. Преебаха категориите 2000г. Сложиха вечерен час за да грабят родителите, а в същото време вкарват друг закон, който казва, че не пълнолетни могат да бачкат до 22:00 часа. Как става тоя номер. Хем в 22:00 часа да си си у вас, хем да си тръгваш от бачкане.
Не мога да понасям нито ония, нито тия. Просто малка извадка за някои неща. Единят искал да ни даде за република, другите ебаха майката на републиката и така. Лика прилика. Един продукт.
Кореком беше раят в който простосмъртни не можеха да влизат.
Аз не съм богоизбрана, но пазарувах много често в Кореком без каквито и да е проблеми.
За съжаление шоколадите ги изядох, лаковете за нокти и дезодорантите са само спомен, коженото палто се износи, купища дънки и обувки също отидоха на боклука. Останаха ми само сервизите и един касетофон "Сони". Газовата печка я продадохме. /Сериозна съм/
Сега можеш да купиш много неща от същите марки, без да ти трябва зелено, но без никакво качество.
Та като се замисля май Корекомите са за предпочитане пред "бутиците", пълни със стоки от Илиенци. Монетата има две страни, Муки.
По темата - рашите реват за Сталин, щото повечето от тях са зомбирани. По същата причина не виждат и Вова какви ги върши.
Нещата стояха така, че човек винаги да го изкарат, че е престъпник, както и в момента за някои работи. Конфискуват ти касетофончето за месец и се влачиш всеки ден да даваш обяснения. Ти си най-големият престъпник. - От къде имаш валута - Кой ти го купи - Чужденец ли е. От къде го познаваш. - Българин ли е, работил в чужбина. Кой е е - Пълен адрес
А за Драгоман - Събора или край граничните райони. Бележка от милицията за да отидеш. А жителствата, а ако много знаеш, изселване, а изселването е затвор на свободен режим, а свободният режим е, че си у селото, което не можеш да напуснеш.
Сега ако отида в Сърбия или Македония и си купя един стек цигари, пак ще съм престъпник, защото съм си купил по-евтини и хилядократно по-качествени цигари от тези боклуци, които се продават тук на некви нереални цени.
wal
15/07/2017, 08:11
Помниш ли какво означаваше Кореком?!?КОРекция на КОМунизма!!
Cury
15/07/2017, 08:34
Никакво качество, ама ако търсиш евтинджос. Я каже колко ти струваше една пералня или печка от кореком и да видим за същия паричен енвивалент днес какво можеш да вземеш.
Тиара
15/07/2017, 15:59
Перси, бележката се казваше "открит лист" и беше нужна да отидеш в Калотина или друго погранично село и без да има събор. Селото на баба беше оградено с бодлива тел.
Никой не ме е питал от къде са ми доларите, нито ми е прибирал вещите, закупени от Кореком, а пазарувах както в централния в София, така и в Калотина, в Божурище, па даже и във Винкел сити.
Сега от Сърбия може да си купиш цял кашон с цигари или алкохол и никой няма и да те пита дали носиш такива. Цените им хвръкнаха до небето. Нямаш никаква сметка, независимо че динара удря дъното.
@Кюри, убий ме, не помня колко струваше печката, ни в левове, ни във валута. Беше газова отоплителна печка, хит за времето си, но това не ѝ попречи да ми изпече тавана като погача. Палтото ми струваше 110 $ и беше екстра - топло и красиво. Сега срещу 600 лв. ми предлагат някакво сетре, което нито е топло, нито е красиво.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.