Не, докато е в сила добре запомненото след 44'та : "Първите паднаха в кърви, последните станаха първи"

Самата истина.
Но, не ми се влиза в този разговор, безкраен е. Щото България не почва от 1944-та. Нито нечестието на властта у нас, нито селянията в най-обидния и отвратителен смисъл, нито мутренизацията, ченгенизацията, шуробаджанащината, доносничеството, нито ДС е откритие на комунистите... да не изреждам всичко. Вапцаров от кого беше осъден и екзекутиран? Ми Ботев? А Левски от кого предаден и изоставен? Има нещо сбъркано и до днес в гена и народопсихологията на българина, твърди се от запознати, че е плод на пет вековното чуждо "присъствие". Дали е така, не съм аз, който ще каже. Но моето наблюдение е, че нещата генерално не са много мръднали в същия смисъл, като манталитет, ценности и морал в нашето общество от годините, за които говорим. Просто фасадата е друга, големият брат също, с повече свобода наистина, която е превърната в свободията на чалга културата, за съжаление. Разбира се, това е обобщеният генерален поглед върху ситуацията. На индивидуално ниво всичко е специфично, субективно и си зависи от всеки, не отричам. Само че не прекрасните и велики изключения в нашата история, че и днес, управляват страната ни, за съжаление. Превърнати са в икони и портрети, които лъжци, измамници, манипулатори и крадци закачват по кабинетите си, с което позорът на нацията изглежда още по-фрапиращ. Впрочем, винаги съм го подчертавал, понеже е факт - днес също ни управляват наследниците и охранителите на същите, които дойдоха на власт през 44-та. Никаква разлика. А не биха, ако народът не го желае и позволява. Българите си го харесват това шоу, и ще му се наслаждават и занапред. Иначе нямаше над 2 милиона сънародници, цветът на нацията, да се изнесе от Родината ни последните години. Като е толкова хубаво в България днес, защо почти всичко читаво избяга?!