Всеки е имал някаква мечта като малък. По мое време най-много момчетата искаха да станат милиционери и космонавти.
Спомням си когато още бях в детската градина ме попитаха какъв искам да стана. Без да се замислям отговорих, че искам да стана магазинер. Попитаха ме защо. Защото магазинерът цял ден получава пари и ги пъха в чекмеджето зад щанда. И аз искам така. Цял ден да продавам и да получавам пари. Мислех си, че стоките извират отнякъде и магазинерът ги продава. Останах много разочарован след като разбрах, че парите са държавни и магазинерът работи както родителите ми за една заплата.
По ирония на съдбата първите пари, които изкарах бяха благодарение на търговия.
Вие какви искахте да станете като малки?
От най-малък проявявах интерес и усет към всички видове техника. Разглобявах си играчките от ранна възраст, за да видя как са направени. По-късно разглобявах, изучавах и опитвах да ремонтирам домашна техника: електроуреди, телефони. Като следваща стъпка се запознах с автомобилната техника: двигатели с вътрешно горене, трансмисия. Занимавах се с фотография: проявявах негативи и изработвах позитиви на фотохартия. Изучих след това принципите на работа на радиото и телевизията и се забавлявах с поддръжката на домашните радио, телевизор и кола.
С други думи отрано се ориентирах към инженерните науки.
На баща ми му се искаше да се насоча към неговата сфера, защото бях добър в литературата и имах усет към чуждите езици. Искаше да ми съдейства да се развивам в тази насока, но подходът му не ме очароваше. Вечно критичен, с идеята, че това стимулира.
Така че литературата и езиците ми останаха хоби.