Абе ще ти уври главата, ама първо ще омекне камъка дето я затиска... Трябва да се честват положителни неща, постигнати със собствени сили.
И аз смятам, че Съединението е основният български празник, щото едни българи сами правят нещо за други българи и го докарват до края. Дори си го плащаме с "капитаните побеждават генералите". З-ти март, за мен е празника на тези, дето чакат някой да дойде, да им направи и сипе, и да ги покани на масата без пари. То и резултата от "Освобождението" е половин работа, нищо че е добре започната.
Всяка година на този ден се отваря съответната тема и аз винаги пиша едно и също: Съединението е един от истинските национални празници на България. Нещо повече винаги защитавам тезата, че българите сами се освобождават и сами получават независимостта си, за разлика от Сърбия и Гърция. Ако проследим цялата история от началото на борбата за църковна независимост (спечелването на територията за Българската Екзархия) до обявяването на независимостта си през 1908г. най-после ще проумеем,че тази борба е наша, българска, без чужда помощ. Руско-Турската война е само етап, който българите използват успешно за постигане на основната си цел. Всичко това е обратното на онова, което ни е набивано в главите с поколения наред.
А на Тарабас му писах така, щото не за първи път обявява всякакви традиции и обичаи за вредни, абсолютно 1 към 1 в съзвучие с пропагандата на модерните либерални идеологии.