Mukaveev
02/07/2017, 12:42
Какво е бъдещето на страна, заемаща второ място в света по смъртност и 186-то по раждаемост? ............. цък
Публикуваната наскоро ревизия на дългосрочната прогноза на Фонда за населението на ООН само затвърждава нелицеприятна картина за България: темповете на намаляване и застаряване на българската нация остават най-високите в света през последния четвърт век, а перспективите за позитивна промяна са все така мрачни. Две трети от демографските загуби (от над 50 хил. души годишно) се дължат на крайно неблагоприятното съотношение между много ниска раждаемост и рекордната в световен мащаб смъртност.
Някои от демографските прогнози сочат, че едва към 2100 г. средната възраст на българското население ще достигне днешните показатели на някои развити страни като Австрия, Япония и Норвегия. Емиграцията пък е причина за една трета от ежегодното смаляване на населението на България. Мюсюлманите са единственият сегмент в българската нация, който остава почти незасегнат от демографската криза. Изследване на базирания в САЩ Pew Research Center показва, че броят на изповядващите исляма български граждани към 2030 г. ще отбележи дори слабо увеличение - ще достигне 1 016 000 млн. души (15,7% от цялото население на страната, което по най-оптимистични прогнози ще бъде 6,4 млн. към 2030 г.).
Терминът „демографска пустиня“ се отнася за територии, в които гъстотата на населението е паднала под 10 души на квадратен километър.
Понастоящем демографска пустиня са 42 хил. кв. км от площта на България – територия колкото една Холандия, която е гъсто населена и изнася селскостопанска продукция включително за българския пазар.
Всяка година Република България намалява с около 80 000 души, което прави около 212 души на ден или 9 души на всеки час. Всеки час българите стават с девет души по-малко! И в обозримо недалечно бъдеще просто ще изчезнат като нация. Няма да ни има на демографската карта, а вероятно и на географския глобус.( статия на Петър Иванов който е директор на Демографския институт към Българската академия на наука и изкуства.)...... цъкАко се опитаме да погледнем напред , не в далечното бъдеще , а в по- близкото........след 7- 10 г. Как ще е тук , какво ще бъде по нашата земя ? Според теб. М ?
The_Purifier
02/07/2017, 13:25
Няма да станем "демографска пустиня". Природните условия и някои инфраструктурни особености няма да позволят територията на България да обезлюдее. Възможно е обаче да има голяма асиметрия в разпределението на населението по възрастов, полов и етнически признак. Нещо като Дивия запад, в източен вариант.
Тарабас
02/07/2017, 13:37
Ами ако продължава така като до сега и с теа темпове, едно е сигурно. Природата по теа места ще си почине.
Никой не може да каже какво ще бъде след 20-30-50 години. Днес всичко върви надолу, но нещата в природата не са линейни в продъпжителни времеви периоди, защото говорим за система, а щом имаме система промяната на един параметър води до промяна на други. Като намалеят хората земята може да се изчисти и да станем екологичен остров, което пък ще доведе до наплив от емигранти. Примерен сценарий де, може и да не стане така, но силно се съмнявам в линейните екстраполации, които правят някои търсачи на сензации.
hristam
02/07/2017, 15:33
Идея нямам какво ще става занапред, обаче забелязал ли си, че напоследък се раждат доста близнаци? В моят клас по пиано има от миналата година двама сладура, тази година на изпит се появиха още две двойки, случва се да срещам на улицата... Дали пък намалялата раждаемост не компенсира с увеличена бройка?
Освен това живея с убеждението, че каквото и да се случи ще бъде закономерно и най-вероятно няма да изненада никого. Хората са свикнали да очакват своя край от преди векове, подозирам, че имат нужда от това и току нарочат някой астролог или гадател, че познал датата на края на света.
Бай Иван
02/07/2017, 19:58
Нещата за сега вървят от лошо към по-лошо.Всичко обаче може да се промени за броени години.Не е нужно много.Просто законодателите,да спрат с партийната диференциация,и да започнат да мислят за своите избиратели.Това може да стане само с "Нова избирателна система".Който не я е чел да я потърси в Гугъл,а който я е чел да я погледне пак.Може би ще установи че тя просто няма алтернатива.
По-банално е. Има едни хапчета, ама не дето "вдигат самолета", а за "аерогарата дето слизат пътниците"... от там и това дето забелязваш за близнаците.
Alexfield
02/07/2017, 21:50
Значи, ако България намалява с 80 000 души на година, при 7 000 000 население, ще трябват 87 години, за да свършат хората. Мисля, че няма да съм жив до тогава, затова няма за какво да се тревожа.
П.П. Демографска криза се бори с 3+ деца в семейство. За момента не са благоприятни условията в България за подобно нещо. Има разни етноси, които се размножават устойчиво на неблагоприятни условия - те са бъдещето на България.
Persian
02/07/2017, 23:48
Терминът „демографска пустиня“ се отнася за територии, в които гъстотата на населението е паднала под 10 души на квадратен километър.
Всяка година Република България намалява с около 80 000 души, което прави около 212 души на ден или 9 души на всеки час. Всеки час българите стават с девет души по-малко! И в обозримо недалечно бъдеще просто ще изчезнат като нация. Няма да ни има на демографската карта, а вероятно и на географския глобус.
Ще кажа това, което винаги съм казвал, нищо, че на националистите не им се харесва:
България съществува благодарение на Османската Империя.
Цели 500 години се е запазила с градове, села, език и народ.
След падането на империята, България се запазва, защото пак е била под чуждо командване.
Независимостта на България е на 22.09.1908г. при Фердинанд.
Всичко свършва на 09.09.1944г. но пак се запазва държавата, само, че при братски СССР. Цели 45 години.
Стигаме до 1990г.
България е свободна, България е демократична, обаче има две неща, които се знаят от всички, които познават българина.
Още от османско се знае, че българският чорбаджия е алчен, а българина - предател.
Никой не може да приеме предател за приятел
Българските управници от 1990г. насам са точно алчни предатели.
Те ограбиха тази държава и я съсипаха почти до основи.
Погледни картата от 1870г.100 години след тази карта имената на селата в Северозападна България си бяха същите и селата наброяваха между 2,500 и 5,000 жители.
Сега 2017г. в тези села има само порутени, изоставени къщи и тук-там няколко хора.
Тези хора, които ги няма там, те не са умрели, просто са отишли някъде, където има живот и съответно там ще създадат поколение.
Няма значение какъв ще се наричаш, важното е да живееш като човек.
Всеки нормален човек знае, че тук и пра, пра, пра внуците му бял ден няма да видят.
Сега на година може да са 80 000 души, но след някой ден ще са по 80 000 на ден.
България е с население 2 милиона души, което е разделено на три групи: бивши министри, настоящи министри и бъдещи министри. - Константин Иречек
Алчността и беззаконието са на най-високо ниво. Никой няма сигурност в бъдещето.
Всеки работи и почти всеки мизерува.
Работодателите осигуряват на минимална заплата и никой не ги закача, защото се знае, че един ден тези, които се пенсионират, няма да вземат нищо и ще пукнат от глад.
Медицината е под всякаква критика.
Абсолютно все едно си в някой завод;
Да кажем си кранист и ти отказва крана: Отиваш при жичкаджията, той ти казва - Ходи намери механото.
Отиваш при механото, те поглеждат и ти казват - Тва е за заварчика. Ходи го намери.
Намираш заварчика, той ти казва - Трябва да се изключи тока и да се свали редуктора.
Отиваш при жичкаджиите, те ти казват - Ходи намери дежурният. Това не е наша работа.
Намираш дежурният и той изключва, но редуктора е работа на механото.
Отиваш пак при механото, но те са в обедна почивка.
Чакаш ги.
Идват по някое време, но на заварчика му свършила смяната или го пратили на друг обект.
И не само това. Всичко което погледнеш в тази държава не е наред.
Така, че аз съм малко учуден как още има някакво население.
Дори и тези, които са на доизживяване може да им дойде акъл в главата и да побегнат, ако ще и за Македония. Там поне пенсиите ще им стигат да живеят като хора.
Проблема със статистиката е в тълкуването на резултатите. В момента, данните отразяват преобладаващия местен манталитет и посоката в която движи нещата. Физически няма никакъв проблем, в рамките на 5 години да се появят едни 1-1,6 млн. българи, които да обърнат резултатите, стига манталитета в територията да го позволи. Само дето промяната на манталитета става предимно с измирането на носителите му, та ще се наложи още известно време да четем такива резултати.
Бай Ганьо
03/07/2017, 09:27
Това ми е най-последната грижа в момента.
Личинка
03/07/2017, 11:56
Да, но до достигането на преобладаващо кафяво население ще сме живи.
Alexfield
03/07/2017, 13:05
Ами то и без това общото впечатление на средностатистическият западноевропеец е, че ние, българите, по принцип сме си доста по-тъмнички.
Iosarian
03/07/2017, 15:40
Това не говори много добре за общата култура на западноевропееца, ако е така. За жалост тенденцията за намаляване на населението е валидна за цяла Европа, т.е., основно за развитите общества.
Iosarian
03/07/2017, 15:43
Прекалено е хубаво това място, за да остане безлюдно. Е, съставът вероятно ще се променя, но така е било винаги.
Споко.Било е и много по-лошо-чумни епидемии,непрестанни войни,масови изселвания.Ще ни има.Аз съм оптимист.
hristam
03/07/2017, 17:12
Ще ни има.Аз съм оптимист.
Някои не биха нарекли това оптимизъм.
Marbella
03/07/2017, 18:13
Значи, ако България намалява с 80 000 души на година, при 7 000 000 население, ще трябват 87 години, за да свършат хората. Мисля, че няма да съм жив до тогава, затова няма за какво да се тревожа.
П.П. Демографска криза се бори с 3+ деца в семейство. За момента не са благоприятни условията в България за подобно нещо. Има разни етноси, които се размножават устойчиво на неблагоприятни условия - те са бъдещето на България.
Точно затова е жизнено важно те да се интегрират и ограмотят възможно най-бързо и ефективно, но не виждам да се случва.
Бай Иван
03/07/2017, 18:53
Дано да си прав,но струва ми се изпускаш нещо от пред вид.Преди имаше българи които умираха за страната си.А, днес българи чиято цел е да избягат от страната си.
Дано да си прав,но струва ми се изпускаш нещо от пред вид.Преди имаше българи които умираха за страната си.А, днес българи чиято цел е да избягат от страната си.
Ми, извинявай, ама да умирам за страната си е тъпо зомбиращо послание, защото аз всъщност няма да мра за страната си, а за политиците. Моята страна ще си я има и ако не мра за нея. Сега, ако ни нападнат мюсюлмани например е друго, защото ще искат да ни променят целия бит и тогава ще се бия за себе си, а не за страната си, но ако съм унгарец ще ми е все едно дали съм независим или под австрийска корона. То затова патриотизмът е измислен от феодалите и монарсите, за да могат някакси да манипулират своите хора да мрат за тях. Изобщо в болшинството случаи в една война народът с кръвта си плаща за тъпотата, алчността и грешките на политиците си и е нормално в даден момент да им светне на хората и да не искат да се бият.
Бай Иван
03/07/2017, 20:22
Лъжеш се.Не страната,само територията ще остане ,но ще бъде управлявана от по-прости народи,които не се сещат за твоите доводи.
Да, защото са по-прости. Като се "усложнят" и те ще пропаданат, изместени от нови простаци. Така вървят нещата от хилядолетия.
Бай Иван
04/07/2017, 09:05
А, не мислиш ли ,че трябва да се сложи край на доминацията на простотията.Няма начин,с благи приказки да надделееш на груб тиранин.Трябва с помощта на интелекта си да проявиш съизмерима грубост и сила на неговата.Затова всяка уважаваща се държава поддържа армия и полиция,а когато е нужно да ползва и запаса.За армията и полицията е лесно,даваш пари и те служат.За запаса обаче е нужно да обичат държавата си.А,за това е нужно хората да се чувстват не като жертви,а като част от ръководството на тая държава.Т.е. "Нова избирателна система"
Никаква избирателна система няма да ме накара да горя от мерак да се бия. Каква е разликата дали ще живея тук, или в Германия, или в Канада? Не мисля, че меракът да живея баш тук си струва да мра за него.
krem-karamel
04/07/2017, 10:38
Тенденцията си я показал каква е. Ако не ни "разпределят" бежанци или ако чужденци не си купят имоти тук и да заживеят между нас, възрастните ще се топим, младите ще бягат навън и по някое време ще влезем в Червената книга на изчезващите нации.
Може да е не никак патриотично от моя страна, но ако българите не сме адаптивни (макар, че петвековното ни робство доказва точно обратното), заслужаваме съдбата си. Според мен в един момент на нашата история, въпросът дали да ни има и да живеем тук, се е сменил с въпроса как да живеем и къде.
Mukaveev
04/07/2017, 19:13
............, въпросът дали да ни има и да живеем тук, се е сменил с въпроса как да живеем и къде.
.........
с въпроса как да живеем и къде.И аз това се замислих.............
Бай Иван
04/07/2017, 20:57
Сигурен съм че дядо ти ,а може и баща ти не са мислели така.Можеш ли да кажеш какво се е променило сега,ако не е държавното устройство.
Те не са имали информацията, която имам аз. И не са били толкова космополитно настроени.
Бай Иван
04/07/2017, 21:19
Подценяваш ги.Може би чувството на свързаност с роднини и близки,ги е стимулирало да им бъдат в помощ,и в същото време да приемат битовите и социални трудности като нещо нормално.
Естествено е да бъдат в помощ на роднини и близки, но какво общо има това с ходенето на война? Както казах, на война ще мра за политиците, не за роднините си.
Източника на папото се е променил. Навремето, нивата е била източника и е трябвало да я пазиш, ама днес папото идва от акъла, а акъла си върви с човека. Между другото, за дядовците си прав, ама бащите ни бяха оградени с кльон да не бягат, та надали са били патриоти всичките...
Мен повече ме вълнува съдбата на хомосапиенса, а не колко индивида ще наброява население някъде в центъра на Балканите. Нашите църни, чието светло бъдеще на господари на територията предстои, ще бъдат заменени или асимилирани от едни още по-църни, идващи от юг. Бъдещето на човеците е в африканците и азиатците. Някой ден няма да има държави и граници. Старомодно е да се кахърим за някакъв си ген.
Alexfield
05/07/2017, 09:06
Всъщност природата иска от нас да си продължим гена. Не се интересува дали това ще го направим в България или в някоя друга държава. Ако не го направим - отпадаме генетично. Другото, което трябва да правим, е да се опитаме да създадем по-добри условия за живот на децата си. Преди нямахме избор и трябваше да го правим там, където сме родени. Напоследък взе да става възможно да избираме свободно и друга държава, където да се чувстваме по-добре. За мен това е положителна промяна.
Той генът не се губи, само преминава към други общности. Иначе баш за гена трябва да ни е грижа, а не за територията.
Бай Ганьо
05/07/2017, 10:34
То пък един ген.
Когато говорим за сплав никога не знаеш кое как ще се отрази и всичко може да е полезно
Бай Иван
05/07/2017, 12:51
Да,а.Лошото е че не можеш да разделиш двете категории.Войната е нещастие както за политиците ,така и за хората на които държиш.Помагаш или не ,но за двете страни.Зависи кое ще надделее.омразата към едните,или любовта към другите.Струва ми се че в крайна сметка ще надделее инстинкта за самосъхранение.
Ако го бях казал на някой конник от Аспаруховата конница,сигурно щеше да ми отреже главата.
Бай Иван
05/07/2017, 13:00
И днес папото идва от нивата.Дори и за интелигентите.Всички други професии са де факто обслужващ персонал на земеделците.А де юре - обратното.
Да, бе, как пък не. В развитите държави само 2-3% от населението се занимава със земеделие.
И има причина да надделее. Аз днес съм гледал филми, чел съм книги и знам как разсъждават военните. Знам как Жуков е бил немците - като ги е удавил в кръвта на руснаците. И като му споменали за загубите казал "Руските жени нови ще народят".... Та разбираемо е да не искам да съм пушечното месо, с което някой ще гради кариера. Още повече като знам, че най-големите идиоти и глупаци стават военни. Не, мерси, на такива не си оставям живота.
hristam
05/07/2017, 14:36
Още повече като знам, че най-големите идиоти и глупаци стават военни. Не, мерси, на такива не си оставям живота.
Баща ми беше полковник. И до днес не съм срещала по-точен, изпълнителен, организиран и принципен човек. Неподкупен и невероятно честен - и до днес си спомняме конкретни случки, свързани с тези негови качества /почина отдавна/.
Искам да кажа, че обобщенията в някои моменти могат да бъдат доста грубо поднесени неистини.
Да, все ще се намери някой да ме контрира с единичен пример. Ти знаеш баща си, но аз по време на казармата се запознах с десетки военни и повечето бяха неграмотни даже, не говорим за нещо повече. Да, имаше и един-двама свестни, може би и баща ти е бил такъв, но то не променя обобщената картина, която е баш каквато аз казвам.
hristam
05/07/2017, 15:45
Дразнещ за мен е факта, че подобни обобщения като твоето поставят под един обиден общ знаменател всички, за които се отнасят. Всяко допълнение след това губи смисъла си и става излишно.
Няма как в разговори по принцип да се избегнат обобщенията, нали? Казваме "зимата е студено и вали сняг", ама ако погледнем в детайли има и дни с температура по 15 градуса и далеч не винаги вали сняг. Казваме "заплатите в България са ниски", ама това не важи за всички. Казваме "хората са бедни" ама има изгърмели с милиони в КТБ. И какво следва тогава? Изобщо да не говорим по принцип ли? Ми не може да стане и затова когато прикачваме някакво свойство на нещо ние използваме преобладаващия белег.
hristam
05/07/2017, 16:18
Тъй, тъй, само че когато говориш по принцип за зимата не използваш обидни епитети. Да говориш обидно по принцип едва ли е най-добрият начин да изразиш себе си.
Аз съм човек, който обича да чете и да пише, и уважавам думите и заряда, който носят. Те имат много повече съдържание, отколкото изглежда на пръв поглед, освен това са заредени и с емоцията, която допълнително изразяващият ги влага в тях. Това ги прави силни и значими. Затова съм на мнение, че е добре да се борави с тях разумно.
Е даде, ама аз съм им сърбал попарата на военните и съм им набирал две години. И мога да ти кажа, че гадното в армията не са тежките учения и нарядите, а пълната тъпота и безсмислие на всичко. Освен това армейското обучение си има и много солидна теоретична обосновка, главно от областта на психологията. Накратко, за да бъде един военен добър войник трябва да му се избие от главата всякаква индивидуалност и всякаква мисъл. Войникът ( в това число и военният изобщо) трябва да изпълнява, а не да мисли. И точно затова са измислени козируването, унизителното подчинение, маршировките и строевата подготовка и т.н. И няма начин години да живееш в такава среда и да не се деформираш. Виж ни президента - ми и той е бивш шапкар и му личи, ако и да е генерал и да е от най-интелигентните войски. А представи си ако беше кашик какъв щеше да бъде. И съм наблюдавал свестни момчета излизат и от военното училище, но къмто чин старши лейтенант вече са в матрицата. Сигурно има единици, които се съпротивляват, ама те пък не са добри войници. Е, има и разни по-специални военни (лекари, инженери, ракетни войски, летци и други, където по принуда не деформират толкова материала), но това не променя цялото. И така за двете години в казармата аз се сдобих с дълбока ненавист към всякаква шапкарщина и всякакви военни. Не искам и да ги чувам даже, какво остава да ги оставя да се разпореждат с живота ми (от където и тръгна темата). И как тогава да говоря за тях? Може би да казвам "Тъпите военни, които всъщност са 99% от всички военни,..."? Ми дълго и неудобно е. И не ми пука дали е обидно, защото и те са ме обиждали мен и са ме мчакали, а и си е вярно в края на краищата.
hristam
05/07/2017, 16:45
Разбирам чувствата ти, но сходни са били казармените преживявания на кажи-речи всички, минали през това. Включително и на брат ми, понеже баща ми категорично беше против протекциите дори и даже особено когато това се отнася до децата му. Така че брат ми стана войник в Плевен, нищо, че сме пловдивчани и си сърба там попарата на войниклъка.
Но за да не те занимавам с лични истории пак ще кажа - да, разбирам отношението ти, имам против единствено начинът, по който го изразяваш. Както би било обидно да кажеш за лекарите, че гледат на пациентите като на портфейли, които искат да изпразнят до дъно, защото между тях все пак има стойностни хора, които спасяват човешки животи.
И аз разбирам защо си засегната, но не мога да направя нищо. Ако са искали да ги уважавам, да са ме уважавали и те, а не да са ме тъпкали. И понеже намеси всички минали през казармата смея да кажа, че те масово са на моето мнение.
hristam
05/07/2017, 17:13
Е, мисля, че изчерпах отношението си и аргументите си относно думите ти в предишният си пост.
Да, почувствах се засегната и не приех думите ти може би все пак и затова, че моят баща лично не те е обиждал по никакъв начин, за да попада в обсега на обобщителните ти забележки относно казармените ти неволи.
И аз конкретно не съм споменавал нищо за твоя баща. Ти се почувства засегната по някаква лична причина
Но ако се върнеш съвсем в началото ще видиш, че първият ми аргумент беше нещо много над мен или теб - отношението на Жуков, който на упрека, че неговата стратегия ще доведе до много жертви казал "Солдат не жалеть, бабы еще нарожают!". Ми това за мен е кулминацията на военното мислене и е нещо, което не мога да приема и заради което не искам да воювам за никаква кауза. И го писах точно във връзка с конкретен спор с друг форумец. Но ти се намеси и нещата се отклониха.