Тарабас
16/01/2022, 15:50
Навремето бъкаше по форумите от потребители. Хиляди коментари и включвания дневно. Беше като на колхозен пазар в събота сутрин. От религията до аналния секс, всичко се обсъждаше до молекулярно ниво.
После дойдоха соушъл медиите и некак тва всичко тук се обезсмисли. В медиите хората почнаа буквално да се разсъбличат и останаха голи и наблюдавани от секи ъгъл.
И сега пак обратно. Последно време хората почнаха да се връщат. Не само Исус и Ковид интересува днес хората, акциите на аналния пак май ще се покачат.
Омръзнаха ли соушъл медиите?
Навлечен с балтон и с нахлузен каскет човек може тук да се скрии. Макар и не винаги.
Rat_in_the_house
16/01/2022, 17:34
Няма да го бъде това. Медии, в които няма как Гана да си покаже новия силикон, вече нямат шанс. Мейнстрийма влачи материала другаде.
Тарабас
16/01/2022, 17:56
Няма да го бъде това. Медии, в които няма как Гана да си покаже новия силикон, вече нямат шанс. Мейнстрийма влачи материала другаде.
Да, да. Тва е ясно. Манджи, цици, танци-манци. Без тези крайно необходими стоки от потребителската кошница денят не стартира добре.
Аз още преди да пусна нощната лампа сабалян, поглеждам кой е повърнал през ноща, след като съм заспал. Не искам да стартирам деня с хендикеп.
Но някак се чувства умора. Или се лъжа? Някак с приятелите си омръзваме, а с тези, с които не се познаваме лично и по цял ден се псуваме и заплашваме със саморазправа, с тях също се изчерваме.
Тука пак се псуваме, обиждаме, кълнем и т.н., но усешането е, че сме в окопи и сме някак скрити и сигурни.
Тук поне Fact-Checking няма..
Тарабас
16/01/2022, 18:13
Тук се пускат само проверени факти
да бе ,аз например си измислям всичко в момента който пиша
Бай Ганьо
16/01/2022, 19:47
Връщат се тук, защото там стана като тук, когато имаше безмислени наказания, бан и цензура.
Сега тук стана свободен пристан на различни мнения и гледни точки.
Във фрога ме изгониха три пъти, а се имаха за борци за свободното слово.
По-зле са от "Работническо Дело".
Тарабас
16/01/2022, 19:58
Може да си бил лошо момче там, знам ли
Rat_in_the_house
17/01/2022, 01:03
Лъжеш се.
На върха винаги е само един.
Може да са форумите на дир.бг, на абв, на "сподели", може да е Инстаграм, Тиндър, ТикТок...Гепи.ме, Елмаз, АйСиКю, Скайп, ФБ...но на върха винаги има само един. Което е моментно състояние, при това в даден регион. Утре някой пуска друга функия и се изстрелва на върха.
Пазар като пазар. Нищо постоянно няма в него.
Да, винаги има шепа динозаври. Но те не движат прогреса.
agrippa
17/01/2022, 05:32
Форумите са като частни клубове и няма нужда да са пренаселени. И пак може да имете няколко самоличности и там и и другаде. Медиите са ми много първосигнални и елементарни. Групите по интереси и форумите са ми по-ценни.Да, и няма нужда да съм най-най, а където ми е по уютно и спокойно, подредено също.
Бай Ганьо
17/01/2022, 09:40
Може би, защото казвам това, което мисля.
Тц. Той намеква за анонимността.
admiral
17/01/2022, 21:16
Навремето бъкаше по форумите от потребители. Хиляди коментари и включвания дневно. Беше като на колхозен пазар в събота сутрин. От религията до аналния секс, всичко се обсъждаше до молекулярно ниво.
После дойдоха соушъл медиите и некак тва всичко тук се обезсмисли. В медиите хората почнаа буквално да се разсъбличат и останаха голи и наблюдавани от секи ъгъл.
И сега пак обратно. Последно време хората почнаха да се връщат. Не само Исус и Ковид интересува днес хората, акциите на аналния пак май ще се покачат.
Има отлив от социалните медии, но не забелязвам трафикът тук да се е сгъстил.
Тарабас
17/01/2022, 22:40
Последно време мечките се събудиха от зимен сън.
Quaker between your quarks
19/01/2022, 12:10
Аз днес си напраих ваксинация вфейсбук. Единствено да чита фотоволтаична група.
В суетата си влизам, само за да си докажа, че не съм суетен.
Аз днес си напраих ваксинация вфейсбук. Единствено да чита фотоволтаична група.
В суетата си влизам, само за да си докажа, че не съм суетен.
А в групата за Подземна Геотермална Енергетика ваксинира се?
Германците например в суетата си закриха всичките си ядрени електроцентрали и минават на геотермални електроцентрали.
ЕксГорски
20/01/2022, 21:41
Германците например в суетата си закриха всичките си ядрени електроцентрали и минават на геотермални електроцентрали.
Да бе, геотермални - на въглища та замърсяват всичко наоколо.
Даже им се налага да внасат ток от Франция.
Да бе, геотермални - на въглища та замърсяват всичко наоколо.
Даже им се налага да внасат ток от Франция.

Хайде сега, не започвай с конюнктурна аргументация като антиваксърите. Ситуацията далеч не е статична. Германия е водеща в ЕС по развитие на екологична енергетика. Можеше да погледнеш в мрежата какви са тенденциите с въвеждане на слънчеви, вятърни, приливни, водни, термални и други екологични източници на електроенергия там.
admiral
21/01/2022, 00:20
Хайде сега, не започвай с конюнктурна аргументация като антиваксърите.
Това не е конюнктурна аргументация, Германия наистина внася ток от Франция.
Това не е конюнктурна аргументация, Германия наистина внася ток от Франция.
Е и какво следва от това? Освен че, както е известно, французите и германците вечно си доказват един на друг кой е по-по-най. Напълно безсмислено е това да го пренасяме тук с "
Германците внасят ток от Франция" като антитеза на споменатото, че в Германия се работи много здраво върху екологична енергетика.
Това, че днес германците внасят ток, може да се окаже добра стратегия за преструктуриране и развитие на енергетиката. При споменатото по-горе издребняване, утре някой бизнесмен ще започне да се смее на конкурента си как примерно си е купил някоя машина с кеш, докато конкурентът му е взел заем от банка. А всъщност не е ясно дали онзи, който е взел машината със заем, не е по-добрия бизнесмен. Защото е купил машина с чужди пари, а своите пари използва, за да прави бизнес с тази машина.
21/01/2022, 10:10
Геотермална ? Енергия ? Не поглеждай в кладенец, за който нямаш лице.
Крава се дои,само ако има мляко, ако няма,- не се дои !
ЕксГорски
21/01/2022, 13:46
Е и какво следва от това?
Следва, че Германия си произвеждаше достатъчно електричество (даже в излишък) докато поради някакви си "зелени" щуротии не си затвори атомните електроцентрали!
Останалото са свободни съчинения по зададена тема
Следва, че Германия си произвеждаше достатъчно електричество (даже в излишък) докато поради някакви си "зелени" щуротии не си затвори атомните електроцентрали!
Останалото са свободни съчинения по зададена тема
Би ли бил така любезен да уточниш кое точно са свободни съчинения? Това, че Германия инвестира интензивно в разработката и усвояването на нови чисти и безопасни енергийни източници ли?
И да уточня: ако целта ти е празна дребнава дискусия с детински наддумвания, ще ти е нужен друг опонент, аз съм дотук.
ЕксГорски
21/01/2022, 20:01
Германия инвестира интензивно в разработката и усвояването на нови чисти и безопасни енергийни източници
И защо трябваше да си затваря АЕЦ, освен ... "зеленото" лоби?
И други
"инвестират интензивно в разработката и усвояването на нови чисти и безопасни енергийни източници," без да замърсават себе си и съседите си.
И да уточня: Опитваш се да продаваш краставици на краставичар !
И защо трябваше да си затваря АЕЦ, освен ... "зеленото" лоби?
И други "инвестират интензивно в разработката и усвояването на нови чисти и безопасни енергийни източници," без да замърсават себе си и съседите си.
И да уточня: Опитваш се да продаваш краставици на краставичар !
"Зеленото" лоби, а?

Краставичарю, добре известно е, че Франция лобира за ядрената енергетика като най-чиста и безопасна. За съжаление ядрена електроцентрала не се затваря както се "затваря" стара сграда с булдозери за един ден.
Може би при днешното развитие на технологиите сериозни индциденти с изтичане на радиация като Three Mile Island, Чернобил и Фукушима са малко вероятни. Обаче остава проблемът със складирането на отработеното ядрено гориво. Който се интересува, налични са материали със снимки на погребани контейнери с ядрени отпадъци от 60-те години на миналия век насам. С напреднала корозия и разпадане на обвивката с времето. Складирането продължава. И днес, и утре... Когато в един момент тези погреби протекат, има голяма вероятност съдържанието да се просмуче в почвата и водите.
На днешно време не си струва да се инвестира в ядрена енергетика. Ако ще е ядрена, би трябвало да е термоядрена. Студеният синтез е в много напреднала фаза на разработка, но са нужни масирани инвестиции, за да се довърши работата. Да не се окаже в един момент, че "
бедните нещастници, дето си нямат достатъчно ток и купуват отвън", всъщност са си направили сметката добре...
Точно, ама прословутите 80% не отбират нито от икономика, нито от математика, нито им пука за подпочвени води или откъде купуват горивото за АЕЦ... Топлоизолация на жилищата в комплект с водогрейни панели на покрива обезсмислят строежа на два АЕЦ-а, обаче развръзват ръцете на политиците и се избягват монополните зависимости от доставките на горива... и още куп предимства, ама 80%-тници, кво да ги правиш.
ЕксГорски
22/01/2022, 13:05
Отвикнал съм от оценяването по 6-то балната българска система и затова ще оценя изложението ти по френската, която е върху 20. При нас казваме, че 20/20 е за Господ, 19/20 е за даскала, надолу е за учениците. Та по тази система ти слагам 14/20. Имай предвид, че над 10/20 вече се счита за добра оценка. А защо не над 14/20, поради едностранното и едностранчиво третиране на сюжета.
АЕЦ, в сегашният им вид, имат всичките минуси, които си подчертал. Така че сегашните АЕЦ са на доизживяване, но ще служат до овладяването на ядрения синтез.
В този аспект, може би ще ти е интересно какво се прави в един наш изследователски център : Cadarache (има го в нета)!
22/01/2022, 16:12
Да, синтез,.ядрен, може би термо, щонепък.студен. Ама.и бързите неутрони правят така наречените отпадъци отново в гориво, и то неограничено.
Геотермална, само ако сама.ти.извира.изпод краката, инак транспортен флуид има загуби в триене, а и термина подземно термично замърсяване, не съм го измислил аз.
И мен да пишеш оценка, Валжане.
Отвикнал съм от оценяването по 6-то балната българска система и затова ще оценя изложението ти по френската, която е върху 20. При нас казваме, че 20/20 е за Господ, 19/20 е за даскала, надолу е за учениците. Та по тази система ти слагам 14/20. Имай предвид, че над 10/20 вече се счита за добра оценка. А защо не над 14/20, поради едностранното и едностранчиво третиране на сюжета.
АЕЦ, в сегашният им вид, имат всичките минуси, които си подчертал. Така че сегашните АЕЦ са на доизживяване, но ще служат до овладяването на ядрения синтез.
В този аспект, може би ще ти е интересно какво се прави в един наш изследователски център : Cadarache (има го в нета)!

Благодаря за задоволителната оценка.

Що се отнася до вашия изследователски център, имам добра представа по какво се работи в света.
Това, което не одобрявам обаче, са несериозни изяви от позиция на величие, особено пък изразено с високомерното "краставичар" в смисъл "
Ха-ха-ха, мани ги онези смотаняци, те не знаят и не разбират какво вършат. Само ние сме великите!"
Моля те, не се засягай, не искам да те обидя, но разсъждаваш като даскал, не като представител на напредъка. Преди много години имах колега инженер, който се прехвърли при нас в развоя след две-три години учителска работа. Не можеш да си представиш как виждаше учителското съсловие: "
Назадничава гилдия, която всеки ден си пее едно и също. Който може го прави, който не може - учи другите". Убеден съм, че това е твърде пресилено и тенденциозно, но сигурно има зрънце истина.
Да, синтез,.ядрен, може би термо, щонепък.студен. Ама.и бързите неутрони правят така наречените отпадъци отново в гориво, и то неограничено.
Геотермална, само ако сама.ти.извира.изпод краката, инак транспортен флуид има загуби в триене, а и термина подземно термично замърсяване, не съм го измислил аз.
Вижда се, че много ги разбираш тези неща.

Само да спомена, че дискусиите ни с Горския на тема екологична енергетика
не са от днес.
... При нас казваме, че 20/20 е за Господ, 19/20 е за даскала, надолу е за учениците. Та по тази система ...
"По-умни от шефа не приемаме."
ЕксГорски
22/01/2022, 22:02
Топлоизолация на жилищата в комплект с водогрейни панели на покрива обезсмислят строежа на два АЕЦ-а,
Даааа и така ще движим влаковете например : във Франция всички ж п линии са електрифицирани (дори дву и трето степенни), с което силно се намалява замърсяването. Както и всички заводи и фабриkи, които функционират с електричество. Да не говорим за новата мода на ... електрически коли.
22/01/2022, 23:40
Не казвам, че не разбираш, казвам, че аз разбирам.
Загърбил, термопомпите вода- вода, въпреки парцел над 800 квадрата, и собствени сондажни машини. Тоест мога да надупча много сондажи, без пари, а сондажите са скъпото нещо в схемата. И да е по страховито , - машините за сондиране ги правя сам, просто хобито ми от малък е това.
"По-умни от шефа не приемаме."

Максима, дефинирана от неизвестен страдалец:
Една от негативните страни на брак с учителка е да чуваш всяка вечер "Още не си за отличен!"
Това е лесно, просто отиваш на частни уроци...
При Горския нещата отиват назад, щото: "При нас казваме, че 20/20 е за Господ, 19/20 е за даскала, надолу е за учениците." означава, че всяко ново поколение е по-тъпо от учителите (поне учителите това очакват). Аз поне съм виждал на живо 2- (не просто "слаб", а малко над "тъп 0"), ама съм виждал и 6+. Не бе, не беше Господ или нЕкой Божи внук, дори не учител, ами умен ученик.
Електриката трябва да е био, от раздразнени електрически змиорки. Още по-добре ако кръстосаш ел.змиорка с прасе (нещо като когерециите в топлофикациите), ама подозирам че нямаш лаборатории, а само работилници.
ЕксГорски
23/01/2022, 13:05
Аз поне съм виждал на живо 2- (не просто "слаб", а малко над "тъп 0"), ама съм виждал и 6+. Не бе, не беше Господ или нЕкой Божи внук, дори не учител, ами умен ученик.
Има да, които получават и 20/20, и 19/20.
Май на някой му е трудно да схване ... университетски хумур!
По повод на въпросния хумур, една стара професорка геоложка разправяше:
- Абе струва ми се, че всяка година влизат все по-тъпи студенти. Аз това го разказвам вече 20 години и даже и аз започвам да го разбирам, а те не успяват!
ЕксГорски
23/01/2022, 21:17
Поправка: хумОр
Във фрога ме изгониха три пъти, а се имаха за борци за свободното слово.
По-зле са от "Работническо Дело".
Защо не споделиш какво точно си писал във фрога, че са те изгонили? Нека ние преценим дали са по-зле от Работическо дело.
Различните форуми имат различна политика. На някои места заяждане с упорито настойчиво пробутване на откровени глупости не се толерира. На други места глупостите се поддържат и поощрявават, обявявайки ги за "другата страна на монетата".
А правилния въпрос е: "защо при нас идват тъпите". У всяко поколение, разпределението от умни до тъпи си е едно и също, та щом има такава разлика значи нещо...
Да, леко черен хомор. Пак е добре, че се усещате че нещо куца (за което

), щото при доста работодатели липсва такова усещане, въпреки чоеизвадните факти.
23/01/2022, 23:35
При опита на Юнг, сещаш се, два прореза, после са увеличавали броя на прорезите.
Та не само фотон, ами електрон , отделни атоми, а дочувам слухове и молекули. Ама дай електрони, че там е тока.
Тааа...многомировата интерпретация на Еверет.
Таа реалният фотон, електрон интерферира, с така наречените сенчести фотони, или електрони, излъчени в паралелни, неслучили се вероятностни измерения.
Въпрос на време е някой тарикат като мен да вземе тия електрони от измерение дето тарикатите не са нахитряли още.
А правилния въпрос е: "защо при нас идват тъпите". У всяко поколение, разпределението от умни до тъпи си е едно и също, та щом има такава разлика значи нещо...
Да, леко черен хомор. Пак е добре, че се усещате че нещо куца (за което

), щото при доста работодатели липсва такова усещане, въпреки чоеизвадните факти.
Мемоарите на старата свекърва: "
Различни са хората при различните времена. Някога снахите бяха възпитани и послушни, а свекървите - груби безцеремонни зверове. Днес свекървите са кротки и сговорчиви, а снахите станаха груби и безцеремонни".
Потребител
24/01/2022, 00:19
... интерпретацията на Евърет!? ... смело! ... вкусът на загадката изкушава ... т'ва ше искам да го видя ...
... предвид квинтесенцията на средата, щеше да е по-логично тълкуването на фон Нойман - Вигнер :.) ...
п.п. ... иначе, даскала е сладък - не те оцени :.) ...
С крадене никой не е прокопсал. Аха, щото ако ти успееш да ошушкаш някого, то някой друг като тебе, в следващия момент ще те преджоби — щом ти можеш, значи и друг го може.
Требе да се оптимизира КПД-то, а не да се краде ток от комшиите... Сещаш ли се, едни гарантирани 20% от една постоянно уголемяваща се и поевтиняваща баница е по-добре от 90% от постоянно малка и поскъпваща баничка. Некак си, кръстоската на прасе с ел.змиорка ми изглежда по-приемливо от "краденето на електрони", ако да звучи по-чистичко и тарикатско.
ЕксГорски
24/01/2022, 12:47
п.п. ... иначе, даскала е сладък - не те оцени :.) ...
Той е неоценяем!
24/01/2022, 13:31
Той е неоценяем!

Ето ! Е за такива постинги влизам тук !
У нас проблема е с политиците, с краденето на кинти при изграждането на АЕЦ, и през изкупните цени на ел.енергията. Въздух си имаме, а влаковете, ако утре спрът всички пътнически влакове, няма да усетим сериозна липса. Та точно заради това при нас файдата е в топлоизолации на жилища (всякакви жилища) и ако може топла вода от индивидуални слънчеви колектори по покривите. Това хем е безопасно, хем политиците няма как да го преджобят (е може би около изграждането, ама ще е еднократно), нито ще могат да тормозят хората със сметки от топло-олигополи... Всеки с приоритетите си.
Що да гледам в кладенец, може пък да виждам мазе. Ако не извира топлина та да си напълня кофите с евтина енергия, може пък да складирам в мазето топлина / студ за другия сезон. Мазе с огромна топлинна инертност... нищо ново под слънцето. Навремето (преди промишлените хладилници) са им казвали "ледници" и зимно време са ги пълнели с ледени блокове.
24/01/2022, 18:31
Можеш. Един германец го е направил. 70 кубика вода, силно изолиран, и тъпче жега от април.
Всичко е съотношение, инвестиция,- краен фискален резултат. Като в живота е.
А живота, ако не знаеш е баланс между желания и възможности.
При мен, водещото се оказва "колко ми е мерак да се напъна", а не толкова плащането и възможностите. Възможностите са второстепенната страна на нещата, щото учудващо лесно поддават на напъни. С плащането още ми е кофти, ама посвикнах.
Едни японци, богато-стиснати, като разчистват улицата от сняг, го тъпчеха в едно хале. После до края на август не ползваха климатик, а прекарваха въздуха през халето. Бонус, че въздуха мирише на свеж сняг, а водата от стопения сняг отива в градинката с цветята. Тогава бях млад и прост, и не си зададох въпроса "къде тъпчат топлина за зимъска".
Ти хвана ли цаката на опаковането на пробити дупки и изпращането им до клиентите, или още ходиш да ги пробиваш на място?
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.