Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Няма връзка с днешните събития
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Hartmann
Откъс от "Берлински дневник" на американския кореспондент Уилям Шиърър

-------------------------------------------------

1 септември 1939

Днес сутринта Хитлер нападна Полша... Класическо заглавие от днешната германска преса: "ПОЛЯЦИТЕ БОМБАРДИРАТ ВАРШАВА"...

Берлин, 31 август 1940

... попитах камериерката "Дали англичаните ще долетят днес?". "Вероятно да" - въздъхна тя обречено. "А защо го правят?" "Защото вие бомбардирате Лондон" - отвърнах аз. "Но нашите удрят само по военни обекти, а англичаните разрушават домовете ни". "Може би все пак и вие бомбардирате техните домове" - отвърнах аз. "В нашите вестници пишат, че няма такова нещо" - възрази тя. И ми обясни, че германците искат мир. После поиска да и кажа защо англичаните не са приели мирното предложение на Фюрера.

Тази жена е от работническо семейство, както и мъжът и е работник, вероятно бивш комунист или социалист. И все пак и тя е паднала жертва на официалната пропаганда.

---------------------------------------------

Аз не виждам никаква връзка с настоящи събития. Вие? smile.gif

---
P.S. За който иска да прочете цялата книга на руски - http://militera.lib.ru/db/shirer_wl/index.html
Питето
Тънката разлика е, че по онова време трудно е можело да сравняваш информацията от радиото с тази от другите държави, щото пропаганадата е вършала наред по света. Днес, през нета може да видиш на живо през нечий телефон какво става и да си вадиш изводите. Общото е, че и тогава и сега, има будали дето не им пука и "вЕрват на квот кажат наште". Другото общо е, че пропагандата хваща точно наивните и непукистите.
Hartmann
Цитат(Питето @ 20/06/2022, 22:01) <{POST_SNAPBACK}>
Тънката разлика е, че по онова време трудно е можело да сравняваш информацията от радиото с тази от другите държави, щото пропаганадата е вършала наред по света. Днес, през нета може да видиш на живо през нечий телефон какво става и да си вадиш изводите. Общото е, че и тогава и сега, има будали дето не им пука и "вЕрват на квот кажат наште". Другото общо е, че пропагандата хваща точно наивните и непукистите.

Тогава не е имало дори телевизия. Но както виждаш, дори безкрайните възможности за информиране днес не са достатъчни и поне две трети от населението е на акъла на онази камериерка от Берлин през 1941. Разбира се, ние ще проведем плътна и безкомпромисна демурзилизация. Но не можеше ли без това?
Thursday Next
Ако някой реши да въведе задължителното гледане на немски документални филми за времето на националсоциализма в училище, аз ще подкрепя с две ръце. Даже ще се пиша доброволец да ги субтитрирам. Един куп такива неща се виждат - копия от вестникарски заглавия, архивни новинарски кинопрегледи, радиопредавания ... И интервюта с хора, които по това време са били младежи - студенти, работници ... Които са гледали, слушали и вярвали на всичко това. И какво са преживели после, при зловещото събуждане.
wal
Подвеждаш се и ти.В никакъв случай не са две трети.Подвежда те това, че са активни и кресливи и имат по амнайсет профила в социалните мрежи и форумите.
Hartmann
Цитат(Thursday Next @ 21/06/2022, 17:25) <{POST_SNAPBACK}>
Ако някой реши да въведе задължителното гледане на немски документални филми за времето на националсоциализма в училище, аз ще подкрепя с две ръце. Даже ще се пиша доброволец да ги субтитрирам. Един куп такива неща се виждат - копия от вестникарски заглавия, архивни новинарски кинопрегледи, радиопредавания ... И интервюта с хора, които по това време са били младежи - студенти, работници ... Които са гледали, слушали и вярвали на всичко това. И какво са преживели после, при зловещото събуждане.

На пръв поглед изглежда добра идея. Обаче... аз и от това не съм сигурен, че ще има голяма полза. Имам чувството, че голяма част от населението няма да направи връзката между Германия от 30-те и 40-те години и Русия от последните години и месеци.

Пример от вчера - коментирах пред група познати точно този откъс от Берлинския дневник, в който се споменават заглавията в германската преса от 1 септември 1939 - че поляците сами бомбардират Варшава. Ако искаш вярвай, ако искаш не - от 4-ма души, с които говорех, се намери една жена, която възприе това като доказателство, че днес пък украинците си бомбардират собствените градове - ето, каза, точно както е сега в Украйна. Демек - германските вестници са написали истината и днес виждаме доказателство за това. Жената е българка, с висше образование, не се интересува много-много от политика, ако това има някакво значение.

wal е написал по-горе, че хората с подобни възгледи не са чак толкова много, колкото ми се струва. Аз ги оценям на поне половината българи и около две трети от руснаците. Не съм провел, разбира се, социологически проучвания, но съдя по процента от хората, с които общувам на живо и в интернет, по мненията в закрити групи и форуми, до които имам достъп.

Има няколко руски форума, които посещавам. Те са на такава тематика, че хората там са най-вече във възрастта от 18 до 40. Става дума за десетки хиляди юзери, понякога под една тема се натрупват по няколкостотин до около хиляда отговора. Последните месеци много от темите са за войната, разбира се. По мои наблюдения практически няма нито един от тези млади хора [или изключенията са прекалено малко на брой, за да ги забележа], който да няма проблеми с по-възрастните си роднини по темата "войната с Украйна".

Някои от постингите са наистина такива, щото човек се чуди да се смее ли, да плаче ли. Личи си от километри, че в огромното си мнозинство тези млади мъже и жени са в истинско отчаяние, сблъскват се с непробиваема стоманобетонна стена, особено когато става дума за родители и други възрастни роднини. Последните са с тотално промити мозъци от руската пропаганда, която се лее от абсолютно всяка разрешена в Русия медия през последните над 10 години. Абсолютно никакви доводи не помагат, не помагат логически и разумни примери, не помагат обажданията от роднини в Украйна, които звънят или пишат буквално от мазета и укрития по време на руските бомбардировки, не помагат никакви видео и други материали, които братя, сестри, синове, дъщери, братовчеди и пр. изпращат от самата фронтова линия. Вероятно връзките в милиони семейства и родове вече са невъзвратимо увредени или се разпадат в момента.
Alexfield
80%, сър...
Hartmann
Цитат(Alexfield @ 22/06/2022, 13:44) <{POST_SNAPBACK}>
80%, сър...

Може би, трудно е да се каже точен процент (проф. Христов е близо все пак).

BTW - на днешния ден преди 81 години руснаците полудяват и започват да бомбардират собствените си градове - точно както днес го правят украинците. 453.gif
Quaker between your quarks
Търсих специално за теб. Филм, единият типаж е д-р Ханс Аспергер.
Не го открих фюма.

Едно дете, момиче, той го праща в лагер, за евтаназия, има аутизъм според него, висшата форма, най незабележимата, синдром на Аспергер, от там излиза термина
Смята се че е унаследимо,, за това ги "утилизират" , прекрасно дете, умъртвяват го.,
Тя има племенник, или брат, художник, "докоснат" , тоест проявява същия синдром, но се залюбва с дъщерята на Аспергер.......Не можах да го намеря за теб тоя фюм, очите ми изтекоха в тубата, ако ти си по умна от мен, мен, ще си го намериш.
Фюми не гледам, ма тоя е връхта ! sad.gif
Thursday Next
Ще си го потърся, пиле, мерси.
Питето
А, това дето "законите са за другите" го знаем. Има го в цялата история на човечеството.
Thursday Next
За документален ли говориш? "Ханс Аспергер и мъртвите деца от Шпигелгрунд"? Ако да, намерих го, ще си го изгледам.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.