Прекалено идеалистично и наивно ми звучи такава нагласа... Как да не са от значение парите в този материален свят!? Готов ли си да работиш за без пари или с ниско заплащане, само защото ти допада работата... и какво мисли жена ти по въпроса? Съгласен ли си с "мерси и браво" да вечеряте?
Да, така звучи. Може да го погледнеш като някакви празни думи, но ако парите не са ти движеща сила, а да работиш нещо от сърце, да си добър в работата си, ама някак отвътре добър, а не под стрес с някакви болни амбиции и да си добър в нещо, което не всеки може /за да си ценен/, то едва ли ще останеш неплатен.
От друга страна, ако работиш нещо не според уменията и дарбите си, а според заплатата, то реалността е такава /според мен/. Или никога няма да си добър и платен или ще е голяма мъка, напрежение, стрес да работиш. И не си заслужава да го прави това човек, защото или няма да е добър в работата си, или ще плати цена със здраве и нерви. И пак няма да е добър и платен.
Това, което казваш ще го свържа с всичко светско и ще ти отговоря принципно за всичко /а парите са едно от най-светските разбира се/. Всичко на този свят си има своето място. Ние не можем без много неща, но въпросът е кое ни води в живота, а не дали ползваме света и дали можем без него. Разбира се, че ползваме всичко /почти/ светско, но не от всичко се водим. Всъщност разликата при хората е преди всичко във водителството, в движещата сила, а не дали ползват нещо. Самото ползване е нищо, ако не те води. И това водене вече може да надолу, а може и да е нагоре.
Нали не мислиш, че ако следваш да си полезен, ценен, добър в работата и да работиш от сърце ще бъдеш неплатен. Предполагам си съгласна. Обратното обаче едва ли ще те направи платен.
Ако си добър и работиш от сърце е много вероятно да започнеш да работиш за себе си и просто да не ти се налага да се съобразяваш с тоя и оня. Не и да се съобразяваш по принуда. Колкото си по-добър, толкова си по-свободен.
А парите? Какво да ги правя парите, ако не съм свободен и ме водят натам, накъдето не ща.
Това с парите е такава промивка. Блъскат хората, напинят и после ходят да плащат за глупости, които са им втълпени, че били ценни. Ама не, че се оплаквам! Напротив! Благодарен съм, че някой е платил например разработката и производството на колата ми, така щото аз с малко пари мога да си я купа, че и да не се разваля сума ти години. А бе, удобство си е /представям си с каруца и коне да се разправям/. Примери, колкото искаш. Нека пръскат хората щом им е на сърце. Ако останеше на мен икономиката щеше да замре.