Откраднаха ми ... дъските от гроба на баща ми. Колкото пъти се сетя за това на ум ми идва следния текст:
Цитат
Другари, уважаеми дами и господа, направо се чудя как е възможно това? Тоз дето взе ми ги Господи, бял ден да не види, че как, освен ако случайно пък взел ги е да си ги сложи отзад. Туй няма го даже в Албания, нито в Зимбабве, ни в други страни ... На ляво да тръгна, на дясно ли? Вече не знам на къде. На където погледнат очите ми всичко краде и краде.
Ми бъркаш в джоба и там цимент, плоча, мрамор, гранит, мозайка, паметник, както си му е реда у мамковината. Ако беше у американско, нямаше да има дъски че да ти ги откраднат, щото там доста гробища са поляна с надгробни камъни...
Чес*но не помня кога за последно са ми крали нещо, дори дъска от гробищата или нЕкоя подобна простотия.
Последно ми откраднаха капачка за вентила на една гума на колата. На паркинга посред бял ден. Но чистачки не са ми крали, както се случваше в България, явно американците още не са ни стигнали.
Ми бъркаш в джоба и там цимент, плоча, мрамор, гранит, мозайка, паметник, както си му е реда у мамковината.
Преди два месеца наехме фирма, която направи надгробната плоча, мраморните бордюри, мозайката и т.н. Платихме им 2300 лв. Но те не си довършиха работата докрай. Спестили са си от мраморната мозайка покриваща гроба. Пропуснаха и да направят бетонен пояс около гроба. Тогава аз реших да довърша работата със собствени усилия. Миналият уикенд купих дъски, срязах ги, сковах ги и направих кофраж. Започнах да изливам бетона, но ми свършиха торбите. Бях купил само 3 торби с бетон по 25 кг. всяка. Накрая се оказа, че ми трябват 16 торби с бетон. Купих и 1 торба с мраморна мозайка от 10 кг. Накрая се оказа, че ми трябват 11 торби с мраморна мозайка. Тази седмица в петък реших да си довърша работата - купих още 13 торби с бетон и още 10 торби с мраморна мозайка. Отидох на гробищата и установих, че дъските за кофража ми ги няма. Първо изсипах торбите с мраморна мозайка. После се наложи да направя нов кофраж, да забъркам бетона и да го излея. След това ходих на работа.
Тарабас
06/11/2022, 07:42
Предполагам, ако си смениш средата, може нещо да се промени. Премести се да живеещ в Брюж, в Копенхаген или Брайтън.
..... Започнах да изливам бетона, но ми свършиха торбите. Бях купил само 3 торби с бетон по 25 кг. всяка. Накрая се оказа, че ми трябват 16 торби с бетон. Купих и 1 торба с мраморна мозайка от 10 кг. Накрая се оказа, че ми трябват 11 торби с мраморна мозайка. .....
Жоре, ти какво беше учил? По математика требваше да те скъсат! А иначе говеда има навсякъде, даже и в Америка, Германия, Англия, Белгия, Дания и пр.
Тарабас
06/11/2022, 11:01
Мога само да потвърдя. Живея на 200 метра от гробищата тук. Поголовно се краде от гробищата и в Германия. Крадат надгробни плочи, цветя, чакъл, крадат покойници. Англосаксите са животни. Ще умреш и пак ще те откраднат.
ЕксГорски
06/11/2022, 12:27
Откраднаха ни ... Бора! Имаме във фамилията от няколко поколения, лозе (8 дка). И там има "колиба". Така я наричаме, но това е къщичка с две спални помещения, кухня, покрита издигната тераса. Пред "колибата" има малка полянка и на нея ... Бор, посаден от прадядо ми, при раждането на дядо ми 1905 година. Сега с лозето се занимава един мой племеник, единствения, сравнително млад, останал в родния ми град. Та някъде 2015 бях в България (среща на випyска ни) и племеникът ми вика : "ела да идем на лозето да ти покажа нещо". Помислих, че нещо е станало с "колибата". Но тя си беше там непокътната. Почувствах, че нещо не е в ред, но в първия момент не разбрах какво. И изведнаж нещо ме прониза : Борът, нямаше го, само голям пън. Откраднали ни бяха 110 годишен бор, висок, разкошен! Всеки път като си спомням това, ми се плаче. Може би можеше да се намери, кой го открадна, но защо : това няма да го върне. Този Бор беше нещо като връзка между поколенията.
Тарабас
06/11/2022, 12:34
Искрено се надявам, хората откраднали бора ви, да са били поне хора почитащи традициите, носещи потури, ризи с шивици, пеещи народни песни. Поне знаеш, че са го откраднали хубави хора.
ЕксГорски
06/11/2022, 12:45
Saksun
06/11/2022, 14:38
Замислих се. Отдавна не са ми крали каквото и да било; в минали години – портмоне от чанта, може би два пъти. Не съм била жертва на грабеж, нали има разлика между него и кражбата.
Влизали са вкъщи преди доста години, нямало е човек вътре. Не бяха взели нищо, абсолютно нищо. Всичко беше с главата надолу, но липси не забелязах. Бяха проникнали (или проникнал, ако е бил един) през балкона, ама това, което са дирили явно не им е било предоставено от моя дом. Представям си огромното разочарование, в което са изпаднали.
biggeorge
06/11/2022, 14:51
На нас ни откраднаха ламарини от двора. Бяха пъхнати в дъното на двора, зад едни тухли. Един ден отивам на работа и виждам някакъв "субект" да се мотае по улицата. Подминавам го без да му обърна голямо внимание и си заминавам по пътя. Зад гърба ми нахалника влязъл в двора и откраднал ламарините. Майка ми го видяла и започнала да крещи: "Крадец, крадец!". А оня грабнал ламарините и офейкал. За съжаление щетата е твърде малка, за да се занимава полицията с нея.
biggeorge
06/11/2022, 14:56
И аз имам подобна история. Прадядо ми имал малко лозе. Разделил го на две между внуците си, а по средата между двете части посадил вишна. Но не знам какво е станало с вишната. Може да е още там, кой знае. Виждал съм я като дете, но много години минаха от тогава.
Жоре, ти какво беше учил? По математика требваше да те скъсат!
В началото не знаех колко бетон ще ми трябва. Бъркал съм бетон с цимент и пясък. Досега не бях ползвал готов бетон и не знаех какво количество е нужно.
Питето
06/11/2022, 19:33
Абе подозирах, че нЕма файда от безплатното и задължително образование, ама ти потвърди, че само лично платеното върши работа. За 1400лв щеше да получиш всичко това на куп, при това от сериозна траурна агенция дето не е от вчера. А да, ти пък си далече от големите градове дето е евтино и не си крадем чистачките.
Питето
06/11/2022, 19:43
В предлога е проблема. Вместо "зад тухлите" , трябвало да е "под тухлите".
Аре да не питам, що ламарината не е била поставена дето си ѝ гласил мястото, ми е "отлежавала" из двора.
Питето
06/11/2022, 19:57
И ти като Горския, не си стъпвал там от малък, ама дали щяла да те чака вишната... Ако сериозно ви пукаше, щяхте да знаете какво става с дърветата. Аха, череши, вишни и другите плодни, ако не се поддържат (правилно рязане) се скапват, а 100-годишен бор не се сече току-така без никой да види или чуе. То не е петгодишен салкъм, да го "ощракаш" набързо за огрев.
, а 100-годишен бор не се сече току-така без никой да види или чуе. То не е петгодишен салкъм, да го "ощракаш" набързо за огрев.
Първо, до 30 годишна възраст (когато напуснах България) редовно ходех на лозето и от малък съм участвал в пръскане, рязане, гроздобер ... Второ, лозето е на 3 км от града всред лозя и хълмове и съвсем спокойно са си работели ... дърварите! Таааа, предположения на вятъра ...
biggeorge
06/11/2022, 20:08
Не ми е хрумвало, че някой ще тръгне да краде ламарината от двора, за да я крия под тухлите. Ламарината беше стара, вече беше използвана, но не искахме да я хвърляме, можеше да потрябва за нещо. Вместо това един крадец се възползва от нея.
biggeorge
06/11/2022, 20:12
През 2015 г. ходих до селото на дядо ми, но минахме по друг път и през нощта, затова не можах да видя дали вишната още си стои. Иначе аз участвах в пръскането на лозето, когато бях на 10-12 г. и беше много забавно. Видях една сърна да тича през полето, преследвана от бездомни кучета.
За 1400лв щеше да получиш всичко това на куп, при това от сериозна траурна агенция дето не е от вчера. А да, ти пък си далече от големите градове дето е евтино и не си крадем чистачките.
Не знам за коя траурна агенция говориш, но в момента цените са се вдигнали много. Преди година-две сигурно щяхме да платим толкова колкото ти казваш - 1400 лв. максимум. Но сега всичко е по-скъпо.
Питето
07/11/2022, 00:59
Вчера на гробищата (аха в неделя). Бяха затапили алеята с камиончето и аз набутах колата зад тях да не пречи. Ма ти по-ги назнайваш нещата...
Питето
07/11/2022, 01:02
Е точно де, когато си ходел редовно не са пипали, нищо че лозето и тогава е било на три километра от града...
... А иначе говеда има навсякъде, даже и в Америка, Германия, Англия, Белгия, Дания и пр.
Да се добавя. Не може да са туземни говеда, най-вероятно са българе - гурбетчии, имигранти и случайно преминаващи - облечени в потури и аби, с калпаци на рошавите глави, обути в цървули потропват хорце и пеят чалга песни дорде вършат българските си диващини. Дебили по света няма, всички в България са скупчени.
Е точно де, когато си ходел редовно не са пипали, нищо че лозето и тогава е било на три километра от града...
Правилно! Но факта си е факт! Съгласен, че никак не е проста и лесна такава "операция". Явно са били професионалисти! Просто темата ме подсети да ... си излея мъката! Вярно, че едно време често спяхме там и даже по повече дни през ваканциите (училищни и студентски). Сега, ако попиташ как сме се снабдявали на 3 км - ми с ... магаре - винаги сме имали магаре! По този повод, като доста малък (не помня на колко години) видях как умря едно старо магаре - бяло! За първи път виждах някой да умира и дълго време съм плакал, че ... "ще умра като на дядо бялото магаре!" Приятно вспомнить, товарищ милиционер! Да, сетих се и нещо друго : Имахме един съсед(Богомил) - лозето (и колибата) му беше точно срещу нашето през пътя. Та той по-голяма част от годината си беше там - сигурно през зимата се е прибирал (не пoмня). По-далеч имаше още един (бай Иван), който също по-голяма част от годината си живееше на лозето.
Та да, не е било пусто някога, като ... сега!
biggeorge
07/11/2022, 17:07
При нас е забранено в събота и неделя да се работи по гробовете. Казаха ни, че общината така е наредила, за да не пречат на хората да посещават гробовете на близките си.
biggeorge
07/11/2022, 17:09
В последно време все попадам на крадливи хора. Не знам защо става така.
В последно време все попадам на крадливи хора. Не знам защо става така.
Ми защото хората са си крадливи по природа. Ако нямаше съдилища, правораздаване и закон, щеше да се краде много повече, отколкото сега. Много по-лесно е да си краднеш нещо, отколкото да го произведеш. В инстинктите на човека е. Първосигналните хора крадат винаги, когато имат възможност без да се замислят какво ще изпитва този, от когото са откраднали нещо. А дали ще откраднеш ламарина или доброто настроение на човека, с когото говориш, обиждайки го, каква е разликата!?
Тарабас
07/11/2022, 19:02
По-сладко е като ги го гепиш. Да си го набавиш сам може секи, тарикартско е да си откраднеш.
Thursday Next
07/11/2022, 20:32
Не тъгувай толкова, съседе, може пък злосторникът да те е отървал от големи ядове. На нашите им се наложи да отсекат два стогодишни бора, които стояха пред старата къща. Те оцеляха (не, всъщност бяха опазени) при събарянето на старата и строежа на новата, но в един момент започнаха да правят мизерии. Иглолистните дървета имат сравнително плитки корени и винаги съществува опасност някоя по-силна буря да ги гътне, и тогава не се знае накъде ще паднат (например върху новата ти къща). Освен това, бидейки сравнително плитки, когато растат, те разбутват плочки, или колони на оградата, както стана в нашия случай. Отделно купищата иглици и шишарки, които задръстваха олуците и заради които при силен дъжд водата шуртеше в какви ли не посоки и правеше пакости.
А иначе - стогодишно дърво не се сече с брадва, явно някой оборудван е действал. При нас и за двата викаха вишка.
biggeorge
07/11/2022, 21:09
Как се пише: улук или олук? Правилно е да се пише улук, мн.ч. улуци. Думата е заета от турски – oluk. Правописът на думата в български се различава от изписването на турски.
biggeorge
07/11/2022, 21:11
За съжаление дребните кражби, като нашите дъски или ламарините от двора, не се докладват на полицията. Дори и да се подаде жалба ниската себестойност на щетата води до бездействие на полицията.
Питето
07/11/2022, 23:03
Ми да беше докладвал за грабеж. Що си траеш?
Glo
08/11/2022, 13:26
Леоооон.. има до нас тука наблизо един голям готин модерен пазар с мноо рибни магазини, чернокопа оня ден беше 3 лв килото, а беше 8 лв преди това, мноо риба наловили явно а паламуда беше 5 лв килото, затрупано с паламуд, ма бях пеш и ме домързя да си купя, но никога не ме домързява да си купя нещо твърдо, неска ше се поглезя ей с тая ракия, викам да се напукаме яко, аз ше хакна Жорко да го видя къде живее и мое да идем да оберем квото има още за дообиране
цък
ЕксГорски
08/11/2022, 14:22
Мерси за съчувствието При нас едва ли имаше опасност от белите, описани от теб, поради местопоможението на Бора, върху землиста площатка.
А "дърварите" явно са били добре екипирани и за рязането, и за извозването - предполагам, че не са го нарязали на дърва за огрев, а им е трябвал за дъски.
Leon
08/11/2022, 16:54
Добър избор, Glo, опитвал съм я веднъж. Днес малкият син има имен ден и ще почакам час два преди да отпочна с ракиите. Цял ден по двора, копах дупки за овощки, лозички, туй онуй, абе мноо работа. Сега съм на кафе с коняк, Noy, препоръчвам! Вижте прикачените файлове Абе, при вас чернокопа мноо евтин. Пълни фризера, аз и замразен обичам. Вчера пекох, вярно едричък, ма 8 лева. Вижте прикачените файлове
Наздраве!
Glo
08/11/2022, 17:04
Цитат
Днес малкият син има имен ден и ще почакам час два преди да отпочна с ракиите
biggeorge
08/11/2022, 23:34
Полицията няма да обърне никакво внимание.
Питето
09/11/2022, 23:09
Мда, не само че всеки народ си заслужава управниците, ами и индивидуално всеки от народа си заслужава... това в което живее.
Rat_in_the_house
10/11/2022, 22:47
Битието определя съзнанието. За теб това са дъските от гроба. За хората, които цял ден коват рамки и правят кофражи из гробището, това е просто материал без никаква емоционална стойност. Дали ще е на тоя гроб или на съседния-все тая. При нас пък крадат фенери. За дъските мога да ги разбера-крадат ги за отопление или ги ползват на нечий друг гроб. Ама фенерите са в стандартния пакет на абсолютно всяко едно погребение, което фирмите предлагат и на всеки гроб си има фенер. Няма как да ги вземат и да ги сложат на друг гроб, понеже ръждясват точно за месец.
Колкото до по-всекидневните кражби, тая седмица в понеделник ми откраднаха плика с боклук. Нямах пликове а боклук и събрах всичко в чисто ново пликче от Билла...от тия техните, жълтите. Слизам долу, оставих го до вртата на блока и отидох да запаля колата да загрява. Докато загрее-точно време да отида до кофата да изхвърля боклука. Е...връщам се там, където бях оставил плика и...греда! Някой явно се е подвел по новото пликче и го е помислил за забрвени покупки.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.