Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Българщина?
Форум АБВ > Общи > Ъ?
бабугер
Здравейте.
От време на време се споменава тази дума и ми става някак стрескаво. Защо няма аналогична дума за други народи? Не са дорасли или ние сме изпреварили всички?
Дани
Цитат(бабугер @ 07/11/2022, 12:53) <{POST_SNAPBACK}>
Защо няма аналогична дума за други народи?

Има разбира се, това, че ти не си си направил труда да потърсиш, не значи, че няма. Има народи, които много повече уважават традициите и националната си идентичност от нашия, което е единствено и само в техен плюс.
бабугер
Да, прочетох в Уикипедия за този термин.
Мисля че съм българин. Иска ми се най първите ми корени да са български, а не славянски или тракийски. Но в света сега е доста объркано и всичко се променя бързо или бавно, та ми се струва че най важно е да запазим човещината.
Дани
Цитат(бабугер @ 07/11/2022, 14:02) <{POST_SNAPBACK}>
та ми се струва че най важно е да запазим човещината.

Не знам дали това е възможно, все повече примери виждам на липса на човещина и не, не искам да съдя, защото разбирам, че в различни ситуации човек може да е различен, но някак си егоизмът надделява над човечността, хората нямат търпение, нямат желание да видят света през очите на другия, гледат на тях да им е добре, а другия кучетата го яли, независимо дали става въпрос за възрастен човек, който чака децата му да са се сетят да му обърнат внимание или за отровена котка на съседите ...
viara
Цитат(бабугер @ 07/11/2022, 13:02) <{POST_SNAPBACK}>
Да, прочетох в Уикипедия за този термин.
Мисля че съм българин. Иска ми се най първите ми корени да са български, а не славянски или тракийски. Но в света сега е доста объркано и всичко се променя бързо или бавно, та ми се струва че най важно е да запазим човещината.

Браво! Много хубава тема. Малко българщина звучи като Бай-ганьовщина, но няма да забравяме, че като има ги последните, има ги и първите - Алековците.

И за мен това е най-важно - да се запази човещината, щото от години забелязвам, че липсва особено в Християнския форум, където предимно пиша.
Останал ми е този лош навиш от други по-добри времена, когато там имаше Човеци с глано Ч, но уви ...

Тълковния речник това пише:

ж., само ед. Съвкупност от присъщите на българите черти, качества, добродетели.
viara
Цитат(Дани @ 07/11/2022, 13:14) <{POST_SNAPBACK}>
Не знам дали това е възможно, все повече примери виждам на липса на човещина и не, не искам да съдя, защото разбирам, че в различни ситуации човек може да е различен, но някак си егоизмът надделява над човечността, хората нямат търпение, нямат желание да видят света през очите на другия, гледат на тях да им е добре, а другия кучетата го яли, независимо дали става въпрос за възрастен човек, който чака децата му да са се сетят да му обърнат внимание или за отровена котка на съседите ...

И аз това забелязах, особено в християнския форум. Всеки се интересува единствено и само от себе си.
Thursday Next
Немалко народи имат понятие за това, или поне изразяват смисъла му под една или друга форма. А предполагам, че на теб ти става стрескаво, защото в последните години масово жестоко се злоупотребява с тази дума, както и с понятия като традиционни ценности, патриотизъм и прочее удобни "дъвки".

Все по-често си спомням думите на английския писател и лексикограф Самюел Джонсън, че патриотизмът е последното убежище на негодника.
viara
Цитат(Дани @ 07/11/2022, 12:24) <{POST_SNAPBACK}>
Има разбира се, това, че ти не си си направил труда да потърсиш, не значи, че няма. Има народи, които много повече уважават традициите и националната си идентичност от нашия, което е единствено и само в техен плюс.

А, разбира се, само това да не е руската пропаганда и фашизма. Тях не ги понасям. Отвращават ме.
Та по този повод се сетих за Грозното пате приказката.
За още една приказка друга, че кръвта вода не става, но толкова войни и народи са минали от тука, че - какво кръв имаме?
Турска, немска, руска или английска?
И това непрекъснато текучество на емигранти за чужбина ...
Едва ли има чиста кръв по света. Аз се съмнявам. А традициите са добро нещо, както и промените им.
Хората по света са вземали това, което извънземните им са оставили в наследство за тяхно добро.
Та така ако погледнем може много да си разширим кръгозора и да разберем, че всеки от нас има кръв тяхна, на нашите създатели.
А някой живял като немец един живот, друг като японец, трети като американец - Какъв да се пише?
Особено ако си спомняш животите, дори и да не си ги спомняш - всеки живот е оставил нещо в тебе, което реагира даже несъзнателно.
А и Библията е категорична по въпросите за близки, род и народ
Лука 8
19 И дойдоха при него майка Му и братята Му, но поради множеството не можаха да се приближат до Него.
20 И известиха Му: Майка Ти и братята Ти стоят вън и искат да Те видят.
21 А Той в отговор им рече: Майка Моя и братя Мои са тия, които слушат Божието слово и го изпълняват.

Имало или нямало Христос, не знам, но знам, че това Слово казва истината.
Който слуша и се води като моето водителство, следва вярва в Моя Бог и ми е Ближен/Близък, родственик.
Който не - точно обратното. Но същото казва и приказката за Грозното пате.

Ако най-близките ми хора, имат водителство Божие-Интуиция наречено още противно на това, което е вътре в мен, на моите усещания и разбирания за света, на моята вяра - то те не са ми ближни.
Това е истината.
И тук няма българщина или някаква друга народност. То същото и за дома се отнася.
Там където се чувстваш добре и на мястото си - там ти е домът и ближните ти.
Там където непрекъснато те плюят и навикват и посритват и гонят и клеветят и т.н. - там не е за тебе. Бягай от там.
Това е истината и пак приказката за Грозното пате важи.
Та това е за мен. Може да е българин и фашист. Такъв е по-скоро фашист, отколкото българин.
Далече от такива престъпници да стои човек е добре.
Може да е чужденец и да има човещина, сърце, разбира те. Ами тогава ти е по-ближен от ближните-фашисти примерно.
Та няма да си слагам Стопове щото някой бил българин и бил голяма работа. Глупости. Това е геноцид, така да се мисли.
И щом бил чужденец е л-но с извинение - ами пак глупости. Това е геноцид, така да се мисли.
Поне аз така разбирам. От всички националности може да има и добри и лоши, но важното е да Отсяваш.
Проблема на 99 процента от хората е, че не могат да отсяват нито от думите които слушат, нито тези които четат.
Но аз това си го бях поставила за цел още преди повече от 20 години и установявам, че много добре съм се научила.
От поне две години - грешка нямам от прочетено или чуто Слово. Отсяла съм правилно. Потвърждения много.
Та за себе си почти от две изречения мога да отсея кой какъв е и дали ще говоря с такъв или няма да говоря. За друго изобщо и дума не може да става ако няма да говоря с някой и толкова. А щом не ти се говори с някой, следва, че за нищо повоче нямаш желание свързано с такива хора.... освен ако можеш да им помогнеш, но обикновено не можеш, щото им са такива програмките.
viara
Цитат(Thursday Next @ 07/11/2022, 13:24) <{POST_SNAPBACK}>
Немалко народи имат понятие за това, или поне изразяват смисъла му под една или друга форма. А предполагам, че на теб ти става стрескаво, защото в последните години масово жестоко се злоупотребява с тази дума, както и с понятия като традиционни ценности, патриотизъм и прочее удобни "дъвки".

[b]Все по-често си спомням думите на английския писател и лексикограф Самюел Джонсън, че патриотизмът е последното убежище на негодника.[/b]

Абсолютно съгласна. Като си спомня, че Лати се пишеше Патриот и Родолюбец, който бягал, когато има война ...
Абсолютно е така. Още те са предимно фашисти такива дет се пишат родолюбци, обясних в предния си пост защо.
Thursday Next
Цитат(viara @ 07/11/2022, 14:35) <{POST_SNAPBACK}>
Абсолютно съгласна. Като си спомня, че Лати се пишеше Патриот и Родолюбец, който бягал, когато има война ...
Абсолютно е така. Още те са предимно фашисти такива дет се пишат родолюбци, обясних в предния си пост защо.

Хайде да те замоля да обсъждаме идеи, а не хора.
Тарабас
Какво означава национална идентичност? Липсата на обществени тоалетни нацианална идентичности ли е или за такива се броят само красиви неща? Примерно нови и и изпрани потури с извезани шивици?
бабугер
Здравей.
Аз съм оптимист и се надявам на чудесните поколения да го направят. Иначе пътят е обратно към животните.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.