бабугер
21/11/2022, 14:31
Здравейте.
Толкова ми е объркано от упражненията и волните програми на всякакви политици и други отрепки, че вече съм си решил текста на нов закон за движение по пътищата, само едно изречение:
Забранява се движението по пътищата.
Не ми е ясно защо законите не се пишат от професионалисти? Защо има факултети и учени хора?
Сякаш всички хора са ненормални и и идиоти и нищо не знаят и не могат, та се чака написването на закон, за да заживеем щастливо. Вие как се чувствате?
И от лоши закони какви хора се възпитават. А имате ли пример за добър закон?
А имате ли пример за добър закон?
Закон за Съхранение на Енергията.
бабугер, нали гледаш че седемдесе и пет процента от народа сме дебили

само ги погледни как паркират пред супермаркетите, как се навират почти до вратата след знака забранено паркирането, как паркират директно на лентата за движение пак да са близо до вратите и две коли не могат да се разминат, говоря само за паркирането, за движението да не почвам
Това им е предимството на човешките закони — може да се пренаписват. Сега, че ставали по-сложни законите, ми то и мисленето се е усложнило откак сте били в пелени, ма не протестирате...
бабугер
21/11/2022, 15:17
Това не е ли нещо от физиката?
Питам защото не съм запознат с нашия закон за съхранение на енергията.
бабугер
21/11/2022, 15:22
Струва ми се, че законите са главно за действията, а не за мисленето. Не виждам как който и да е закон ще определя най свободната зона на човека - мисленето.
Проблемът е в главите на шофиращите. Особено младите. Закони, наредби, тук не играят. Те са царе, всичкоможещи.
После четем хроники.
Срещу манталитета всеки е безсилен.
Природните закони и математиката постоянно ти определят и действията и мисленето (дори да не мислиш, ей така по навик). Човешките закони се опитват да ти посочат най-адекватните действия в ситуацията към момента, дори мисленето ти да е заето с нещо друго, или пък да не ти достига информация за адекватно мислене.
Най-прост пример — дневните светлини на колите. За едни е излишен разход, просто щото не ги е изненадвал някой невидим в сенките насреща. Случва се при хубаво време след изгрев или преди залез. Още по-прост и разпространен пример за нещо, дето го няма в закона ама го има на пътя: възрастни хора, облечени в тъмни дрехи след залез. Като шофьор го поназнайваш, ама като пешеходец хич и не ти минава през акъла.
спецялно за българския пазар автомобилните производители би трябвало да монтират освен мигачи за ляво и дясно, ами и един за направо, да те виждат хората отдалече, че си дирекно устремен и да бягат, може да го монтират като линейките отгоре на покрива, святкащ зелен буркан с размерите на малко бидонче за зеле
Питето, разбираш ги нещата

все си мисля тее дни да си сложа подпис -
Питето ги разбира нещата!
не се сърди де, майтапя се, толкоа други хубави подписи има на тоя свят, баш пък тоя ше сложа
Thursday Next
21/11/2022, 20:51
Законът за движението по пътищата в България е почти същият като тези в повечето европейски страни, има дребни разлики в детайлите. Нищо му няма. Със същия закон на други места други хора се държат съвсем иначе, да видиш ти чудо. Както обикновено, у нас зловещо куца правоприлагането. Обучението на бъдещите шофьори също е на плачевно ниво.
Обучението на бъдещите шофьори също е на плачевно ниво.
потвърждавам покрай курсовете на дъщеря ми, нито полигон, нито извънградско, нито нощно, едно голямо нищо, сигурно е изгорила бензин за пет процента от таксата, еми това сме българите, дебили , боклуци и тарикати, само бабуняка ми се види свестен и почтен човек тука
Тарабас
21/11/2022, 21:46
Те законите са си бомба. За разлика от потребитрелите на живот на територията, които в голямата си част не подлежат на контрол от какъвто и да е закон. Хората от Странджа Сакар писаха петиция до и против Брюксел в отпор на желанието на Брюксел да спре тричането на кучета.
Thursday Next
22/11/2022, 00:48
То полигон май много отдавна няма, аз 2000-та също нямах. После в Германия трябваше наново да карам кормуване и да държа изпити, беше преди да влезем в ЕС и не се признаваха книжките. И там нямаше полигон, но пък си изкарах 8 часа градско, 5 часа извънградско, 4 часа магистрала и 3 часа нощно на общи основания. На никой не му хрумва да се прави на ударен, да пише часове само на хартия, нищо. Реално, аз чак там се научих да карам, това с книжката в България си беше виц още тогава.
admiral
22/11/2022, 00:51
... еми това сме българите, дебили , боклуци и тарикати...
Ти па си много убав!
"Знаеш ли, че имаш страшни очи?"
Ми сбъркан е подхода в Брюксел. Българина обича да нарушва закона, особено на дребно. Та би било правилно закона да бъде "кучетата да се тричат задължително всяка година, иначе глоба 100лв". Като с ГТП на колите. Ваксините за ковида трябваше да струват по 120лв дозата, а безплатно само със специални кетапи, връзки и рушвети. НЕкои щяха да си сложат по две щото на аванта.
А аз съм виждал на живо резултата от липсата на "мигач за направо"... два пъти на един и същ участък. Втория път полицията беше отцепила района, ако се сещаш какво означава.
Ми подарявам ти моя подпис. Валиден е почти век, и май ще изкара още толкова.
Thursday Next
22/11/2022, 09:26
"Знаеш ли, че имаш страшни очи?"

Нещо такова, да. В моя случай беше педя по-надолу, но откъм меродавност за придобиване на шофьорски умения - нула.
Това не е ли нещо от физиката?
Питам защото не съм запознат с нашия закон за съхранение на енергията.
Ти питаше за добър закон за движение по пътищата.
Добрият закон създава добри граждани. Тук, където съм, законът за движение по пътищата е такъв, че няма как да не станеш добър гражданин. За най-дребното нарушение, примерно не си спрял на стоп или си се престорил неправилно, глобата е $300 плюс неделно училище (traffic school) през седмицата. Където в продължение на няколко часа те карат публично да се обясняваш и да дискутираш какво си направил и как е било правилно да постъпиш. За училището се плащат още $100. Не се ли явиш на traffic school, ти слагат черна точка в досието, че си неблагонадежден шофьор. Застрахователите само това чакат, за да ти вдигнат цената на застрахователната полица. Срокът на неблагонадежност е в зависимост от нарушението и е минимум 2 години. Ако направиш ново нарушение в рамките на 18 месеца, нямаш право на traffic school и задължителната автомобилна застраховка излиза солена за следващите няколко години.
За превишена скорост глобите са по-големи и са в зависимост от това с колко мили е превишението. Ако си карал с над 100 мили/ч, явяването на съд е задължително. На делото задължително присъства и полицаят, който те е хванал в нарушение. Загубиш ли делото, глобата в зависимост от превишението може да стигне $7-8000, нямаш право на traffic school и застраховката ти се вдига за 7 години.
Най-жестоко е при DUI (Driving Under Influence), да те хванат зад волана с алкохол в кръвта над 0.08%. В зависимост от процентите глобата може да стигне $18 000 и 30 месеца DUI school. Отнемат ти шофьорската книжка за една година, а след изтичне на наказанието може да ти инсталират в колата детектор за алкохол, който блокира запалването. За сериозни проценти се полага и затвор до 18 месеца.
бабугер
22/11/2022, 10:47
Благодаря за чудесната картина. За нас за сега е като мечта. Предполагам че при вас отговорните и " компетентните" органи са решавали проблемите на база статистика и теории, а не според нечии разбирания. Тук толкова е изпуснато положението, че трябва да се почне от начало и тотално. А иначе въпроса за добри примери е за всички закони, не само за движението по пътищата. Сигурно и в другите области ще е същата картинка.
Благодаря за чудесната картина. За нас за сега е като мечта. Предполагам че при вас отговорните и " компетентните" органи са решавали проблемите на база статистика и теории, а не според нечии разбирания. Тук толкова е изпуснато положението, че трябва да се почне от начало и тотално. А иначе въпроса за добри примери е за всички закони, не само за движението по пътищата. Сигурно и в другите области ще е същата картинка.
Пропуснах да спомена, че ако предложиш рушвет на полицая, който те е спрял, онзи мигновено ще те обърне върху капака на колата, ще ти щракне белезниците и ще те откара в предварителния арест. Ако не се намери кой да ти плати гаранцията за освобождаване в размер, определен по усмотрение на съдията, ще лежиш в ареста до съдебното дело за подкуп на държавен служител по време на изпълнение на служебните му задължения. Което може да бъде насрочено след месеци. Осъдят ли те на затвор, а ще те осъдят със сигурност, понеже опитът ти за подкуп, филмиран от камерата на полицая (body cam), ще бъде представен на делото като доказателство, няма да ти приспаднат от присъдата времето в предварителния арест.
То полигон май много отдавна няма, аз 2000-та също нямах. После в Германия трябваше наново да карам кормуване и да държа изпити, беше преди да влезем в ЕС и не се признаваха книжките. И там нямаше полигон, но пък си изкарах 8 часа градско, 5 часа извънградско, 4 часа магистрала и 3 часа нощно на общи основания. На никой не му хрумва да се прави на ударен, да пише часове само на хартия, нищо. Реално, аз чак там се научих да карам, това с книжката в България си беше виц още тогава.
В САЩ нещата са организирани по различен начин. След като издържиш теоретичния тест, ти дават временно свидетелство, с което можеш да кормуваш с придружител. Така че практическата подготовка си е твой проблем, като само нямаш право да се качваш на магистрала. Най-голяма трудност при изпита е паралелното паркиране. Изискването е да паркираш успешно от раз на заден ход в маркирано място за паркиране между две коли и гумите да са на 10 инча от тротоара. Изпитващият слиза от колата, проверява дали изпитният протокол влиза между гумите и бордюра, и казва "Честито!" или "Пак ще се видим!"
Thursday Next
22/11/2022, 15:52
Цитат
След като издържиш теоретичния тест, ти дават временно свидетелство, с което можеш да кормуваш с придружител.
В Германия въведоха т. нар. "придружено шофиране от 17", което е задължително с правоспособен шофьор като придружител (вписва се поименно в книжката), но също така задължително трябва да се държи
И практическият изпит, ако искаш да получиш книжката от 17. Няма сценарий да те пуснат зад волана само след теоретичен тест.
Доколкото схванах, в САЩ не ти дават книжка, а само временен кетап, че знаеш правилника за да можеш да си оправиш и кормуването както си прецениш. Чак след това практически изпит за истинската книжка. Тези с/без чистачки, скоро няма да ги стигнем дори при шофьорските изпити.
Хубаво ще е, това с паркирането да се въведе в България, при това задължително при ежегодния технически преглед на колата. Който не може да я паркира му свалят номерата, щото като слезе от колата винаги е в издънка...
Thursday Next
22/11/2022, 19:42
Е паркирането не е ли задължителна част от изпита и в България? В смисъл, на хартия поне? Инак ясно, че ако ще си купуваш книжката, все тая.
Понякога се втрещявам на паркинга на монтанския Кауфланд, масово са наспирали като бедуини в пустиня. А аз се пинкам да търся очертания на паркомясто, баща ми само ме поднася, че не съм улучила къде да "паркирам като германка".
Доколкото схванах, в САЩ не ти дават книжка, а само временен кетап, че знаеш правилника за да можеш да си оправиш и кормуването както си прецениш. Чак след това практически изпит за истинската книжка. Тези с/без чистачки, скоро няма да ги стигнем дори при шофьорските изпити.
Хубаво ще е, това с паркирането да се въведе в България, при това задължително при ежегодния технически преглед на колата. Който не може да я паркира му свалят номерата, щото като слезе от колата винаги е в издънка...
Точно така. Дават ти една разпечатана хартия с логото на DMV (Department of Motor Vehicles), където пише, че имаш право да шофираш с правоспособен придружител, който споделя отговорността, ако направиш беля. Така с дъщерята, когато вземаше книжка, няколко дни обикаляхме с кола квартала и околността.
Другото специфично е, че не ти искат медицинско за шофьорска книжка (Driver License). Проверяват ти зрението на място в DMV, има таблица зад служителката на гишето. За книжка за лека кола не те питат дали си далтонист. После отиваш на друго гише да те снимат.
Повече не се редиш на опашка. Пращат ти готовата шофьорска книжка по пощата. Тя едновременно служи и като карта за самоличност (от което сигурно следва, че ако нямаш шофьорска книжка, значи не си личност). С тази книжка можеш да караш и камион. От
този вид. Такъв се наема при смяна на местоживеене.
Ти да видиш "поне на кетап". През соца, когато имаше задължително полигон, че чак после кормуване, по улиците имашеш шофьори и шофьорки дето не можеха да паркират никак. Спира колата някак да не пречи много-много, а като се прибере половинката я "допаркира" както трябва. Сега като се замислих, може да е било номер като онзи "така и така си облечен, я иди изхвърли боклука"...
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.