Радио Ереван
07/08/2017, 13:19
https://neverojatno.wordpress.com/2017/08/05/ludi-3/Да ви успокоя, едва ли има нещо вярно, но ако това се случи, можете ли да живеете с половин заплата? Знае ли баба, две и двеста?
Бай Ганьо
07/08/2017, 13:22
"Новата организация се казва „Обединение на българските индустриалци и работодатели“ или съкратено ОБИР. Тя ще се ръководи от двете най-значими фигури в българският бизнес към настоящия момент, а именно, Методий Свинесчиев и Влачи Лелев"
Статията е идиотски напън на някой, който се опитва да се прави на интересен, но въпросът ти няма прост отговор. До едно ниво на заплащане никой не може да живее с половин заплата. Даже и с -10% няма да може. Но ако имаш заплата от 6000 можеш да изкараш и с 3000, като вече трябва само да стегнеш колана. Та значи отговорът на въпроса "дали можеш?" зависи и от обективната реалност, а не само от субективната настройка. Но пък после идва и въпросът дали някой ще е склонен да се съгласи, да го прави, даже и да може. И тук май отговорът е, че никой не би се съгласил, освен ако не се е подсигурил така, че да може да живее и без никаква заплата или ако не е уверен, че ще си намери работа веднага щом гордо откаже офертата за 50%. Който обаче няма някоя от двете опции - ще бачка и за 50% и ще псува. Това е реалният живот.
Радио Ереван
07/08/2017, 14:23
Статията е идиотски напън на някой, който се опитва да се прави на интересен, но въпросът ти няма прост отговор. До едно ниво на заплащане никой не може да живее с половин заплата. Даже и с -10% няма да може. Но ако имаш заплата от 6000 можеш да изкараш и с 3000, като вече трябва само да стегнеш колана. Та значи отговорът на въпроса "дали можеш?" зависи и от обективната реалност, а не само от субективната настройка. Но пък после идва и въпросът дали някой ще е склонен да се съгласи, да го прави, даже и да може. И тук май отговорът е, че никой не би се съгласил, освен ако не се е подсигурил така, че да може да живее и без никаква заплата или ако не е уверен, че ще си намери работа веднага щом гордо откаже офертата за 50%. Който обаче няма някоя от двете опции - ще бачка и за 50% и ще псува. Това е реалният живот.
Разбрал си темата прекалено дословно и отговаряш прекалено сериозно.
Питането ми беше дали могат хората да пестят при положение, че това е възможно. Ако заплатата е 400-500 лева няма как да стане, то е ясно.
Казах ти - могат. От едно ниво на заплащане нататък могат. Въпросът е дали искат, но ако не е въпрос, а просто наистина им се наложи, могат.
Thursday Next
07/08/2017, 14:43
Мда, едва ли.
Цитат
Бъзикилийкс – Истината такава, каквато можеше да бъде!? ~ Или частна теория на НЕвероятностите!
Да, мога да живея с половин заплата. Свързано е с известно пренастройване на навиците и моделите на потребление, но да, възможно е.
Alexfield
07/08/2017, 14:47
Живял съм и с много по-малко от половината на заплатата, която взимам сега. Да възможно е. Ако ми се наложи пак, дали бих могъл - да, бих могъл. Всъщност съм много щастлив, че вече мога да живея без да се налага да си броя стотинките дали ще ми стигнат до края на месеца.
hristam
07/08/2017, 15:06
Не. Ще трябва да се омъжа по сметка.
Marbella
07/08/2017, 15:55
https://neverojatno.wordpress.com/2017/08/05/ludi-3/Да ви успокоя, едва ли има нещо вярно, но ако това се случи, можете ли да живеете с половин заплата? Знае ли баба, две и двеста?
Аз и с една не мога да живея, та ми трябва втора.
Иначе - да, знам две и двеста, и по принцип не харча безогледно, както коментирахме преди време в друга тема.
krem-karamel
07/08/2017, 16:16
Половината ми заплата ще е под МОД за длъжността ми и няма как да падне толкова.
Реално мога да живея с половината от заплатата ми, стига да плащам и половин наем. Поддръжката ми не е чак толкова скъпа.
Тарантула
07/08/2017, 16:33
Ми не знам

Моята цялата стига за половината ми наем, та не я виждам никога. Ти за половин питаш.....
Трябва да мога.Не може да не може.
След някакви си четири години ,ако съм жив и здрав ми предстои пенсиониране.Българският пенсионер получава горе-долу половината от заплатата си.
unguriano
07/08/2017, 18:46
Всъщност съм много щастлив, че вече мога да живея без да се налага да си броя стотинките дали ще ми стигнат до края на месеца.
Намалил си бирата?
trаnsalp
07/08/2017, 20:28
Ами то зависи от заплатата.
А за статията да не се изхвърлят много, ами да мислят като говорят. Има мнооого работни места, които не може да ги смениш с първият срещнат. Може да орежат само, ако работата е за "присъствие". Ако им трябва специалист няма да им е много до рязане. Пак може, ама ще загубят много - нищо, че се правят на все печелещи. Да плашат децата с тези приказки. Не мисля, че има работотдател, който от драго сърце дава нещо над минималната. Не иска, ама няма друг начин, така че да не приказват простотии да плашат гаргите.
Тарабас
07/08/2017, 20:30
Дефинирай половин заплата.
hristam
07/08/2017, 20:34
Дефинирай половин заплата.
Половината на това, което получаваш понастоящем.
Половината на това, което получаваш понастоящем.
Тц, говориш за половин доход.
Заплата е възнаграждение за положен труд по трудово правоотношение.
Който получава заплата да смята и пише
rocco_george
07/08/2017, 21:22
Аз може и да зная какво е две и какво е двеста,може и да мога някак да скърпя нещата с половин заплата,но ЧЕЗ,Топлофикация,Софийска вода,Теленор,Близу,Мегалан и банките не признават половин доход,а си търсят пълен размер на сметката.Особено ЧЕЗ и Топлофикация.
През виденовата зима, много народ живееше с по-малко от половин заплата/пенсия... в смисъл че може и с наполвина. Повече ме притеснява, че много народ ще тръгне да заработва другата половина по едни... да го кажем "силно неприемливи" начини.
Радио Ереван
12/08/2017, 10:32
Аз може и да зная какво е две и какво е двеста,може и да мога някак да скърпя нещата с половин заплата,но ЧЕЗ,Топлофикация,Софийска вода,Теленор,Близу,Мегалан и банките не признават половин доход,а си търсят пълен размер на сметката.Особено ЧЕЗ и Топлофикация.
Въпросът ми е можеш ли да си плащаш всички сметки и разходи с половин заплата, като ако се налага правиш икономии. Примерно отопляваш само една стая, не пускаш климатик лятото, не си купуваш нови дрехи и лакомства, не ходиш по кафета и ресторанти...
Радио Ереван
12/08/2017, 10:33
Тц, говориш за половин доход.
Заплата е възнаграждение за положен труд по трудово правоотношение.
Който получава заплата да смята и пише

Тук ме хвана.
Имах предвид половин доход, но не се изразих точно.
Радио Ереван
12/08/2017, 10:35
Половината ми заплата ще е под МОД за длъжността ми и няма как да падне толкова.
Реално мога да живея с половината от заплатата ми, стига да плащам и половин наем. Поддръжката ми не е чак толкова скъпа.

Представи си, че ти я запорират половината. Ще можеш ли да се оправиш?
Радио Ереван
12/08/2017, 10:38
Трябва да мога.Не може да не може.
След някакви си четири години ,ако съм жив и здрав ми предстои пенсиониране.Българският пенсионер получава горе-долу половината от заплатата си.
Половината от заплатата с която се е пенсионирал ли? Не съм съвсем сигурен, защото на заплатата се начисляват данъци и осигуровки, а на пенсията не.
krem-karamel
12/08/2017, 16:12
Ако съм здрава, ще се оправя някак. А и ще търся допълнителен доход.
Има и по-лесни начини да ни изгонят от Родината.... Да приемем, че статията е поредната шега, макар и неуместна.
Зависи от месеца, мога и с една трета и с дори една десета, ако месецът ми е силен.
rocco_george
11/09/2017, 17:50
Непрекъснато се лишавам от много неща,за да съм изряден платец и да не се налага да ми се спира ток,топлоподаване...
Защо не попиташ как успявам да си подсигурявам и скъпите си лекарства?
unguriano
11/09/2017, 18:08
Зависи от месеца, мога и с една трета и с дори една десета,
Не ти връзва много или намаляваш презервативите?
hristam
11/09/2017, 20:36
Зависи от месеца, мога и с една трета и с дори една десета, ако месецът ми е силен.
Бе ти да не работиш като сводник? Понеже не звучиш като селскостопански труженик...
hristam
11/09/2017, 20:42
можете ли да живеете с половин заплата?
Зависи с чия половин заплата. С моята - трудно, но с тази на Бил Гейтс /ако изобщо е на заплата, човекът/ мисля, че бих могла все някак...
Радио Ереван
15/09/2017, 22:47
Непрекъснато се лишавам от много неща,за да съм изряден платец и да не се налага да ми се спира ток,топлоподаване...
Защо не попиташ как успявам да си подсигурявам и скъпите си лекарства?
Ако всички бяха такива съвестни платци, съдилищата и адвокатите щяха да останат без работа.
Здравна каса ти ги плаща предполагам.
Радио Ереван
15/09/2017, 22:52
Зависи с чия половин заплата. С моята - трудно, но с тази на Бил Гейтс /ако изобщо е на заплата, човекът/ мисля, че бих могла все някак...
Защо бе? Какво му трябва на човек? Дори да си на минимална, пак ще издеаниш.
Тоя не получава заплата доколкото знам.
Радио Ереван
15/09/2017, 22:54
Бе ти да не работиш като сводник? Понеже не звучиш като селскостопански труженик...
Искаш да кажеш, че е престъпник?

Не, той е от другата страна или поне се представя за такъв.
hristam
16/09/2017, 07:00
той е от другата страна или поне се представя за такъв.
Коя е другата страна?
rocco_george
16/09/2017, 09:02
Здравна каса ти ги плаща предполагам.
Кое?Лекарствата ми ли?
В абсолютна заблуда си!Сама си ги плащам,а дори да минат по здравна каса ще са пак на почти същата цена.Ще има някакъв отбив от цената до към 7-8 лева не повече.
Радио Ереван
16/09/2017, 12:22
Коя е другата страна?
Мисля, че беше следовател или греша?
Радио Ереван
16/09/2017, 12:24
Кое?Лекарствата ми ли?
В абсолютна заблуда си!Сама си ги плащам,а дори да минат по здравна каса ще са пак на почти същата цена.Ще има някакъв отбив от цената до към 7-8 лева не повече.
Пожелавам ти да оздравееш и парите за лекарства да ги даваш за почивки и екскурзии в чужбина!
Tsugumi
31/10/2017, 08:21
Какво се оказа? Новината вярна ли е или е само новина?
Неправилно са поставени въпросите.
Повече от една тема е, дали харчим всичко до стотинка или дали знаем “две и двеста”
"И двете дедо попе, и двете..." Голяма част от хората първо харчат, после се сещат да трупат, а към края яко харчат натрупаното. Дори си имаме нещо като поговорко-оправдание: "Тез пари в гроба ли ще си ги нося, я!" и следва яко харчене за нещо.
agrippa
01/11/2017, 01:55
Мога, тя другата половина жената я харчи така или иначе... не знам тя дали ще може.
Радио Ереван
29/07/2018, 19:21
Ако съм здрава, ще се оправя някак. А и ще търся допълнителен доход.
Въпросът е, ще можеш ли да намалиш разходите и да ти стигнат парите.
krem-karamel
29/07/2018, 19:32
Въпросът е, ще можеш ли да намалиш разходите и да ти стигнат парите.
Мога, що да не мога. Много хора живеят и с доста по-малко.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.