Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Монетарна политика
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
ByBa
без залитания и без обиждания...от своя страна аз ще поставям точки и ще се старая да бъда Ясна, ясно ? smile.gif

Такааа,
живо ме интересува тази тема и си мисля дълго за нея. Тъй като не съм икономист, тоест не съм професионалист, би ми се искало да чуя и други мнения от така уважаваните от мен тук участници във форума на абевеТо: Грийн майл, Питето, Сянката, Потребителя, Адмирала, Нищия по дух, Мартин, е може и Гло, а Четвъртъкова може да пише тук /разбира се/, но нейното мнение ме интересува 3/4, почти толкова колкото и телевизията на Слави smile.gif
Та, какво си мисля аз за Моне-тарната политика, по принцип и в частност в България
Тази политика често се нарича жълта, тъй като произхожда от Моне-не от художника де, а от други художници, на които им било тежко да носят златните кюлчета и ги насекли на дребни монети /не съм виждала едри такива/.
Не искам да се връщам много назад заради подбудите им, търговията е възникнала от времето на баба ми, когато тя не е можела повече да ловува и трябвало да връчи пълномощията си на дядо ми.
Така че това си е И политика.
Сега, в тоя момент - каква е ситуацията.

Ще напиша за Щатите /тъй като там ми е позната/ това се превърна в проблем...по едно време /за малко щях да напиша - по онова време/.
Имаше момент, в който Федералния им резерв нямаше резерви от моне-ти и искаше да ги вземе /моите дребни спестявания/ от мен посредство веригите си от магазини. В интерес на истината не всички бяха откликнали на зова на Федералния резерв и неговите проблеми. Само че аз пък не исках /ма кой ли те пита/ да ми бъркат в джоба и с моите пари, без моето съгласие да пълнят резерва...добре, че не е воден проблема. Добре, все пак, че беше временно явление, природно или не.

Сега, как е в България:

Лева вече не е Лъв.
Лева още се държи, по-точно се подкрепя от Марката, пардон, от Еурото, но не може и без Долара, за Пандата - незнам.
Колко ще се държи - един Господ знае...
Все ми се върти тая мисъл у главата: който губи - печели и който печели - губи...ама кво...тотална убърквация!

Знаем - миналото си е минало и не може да се върне, на времето са секли монети, които като нумизматична стойност /сега/ няма равни на себе си...и защо ли?

И сега - представете си като няма какво да секат? Ей, стига съм хитряла, пак ще секат, само че в долния десен ъгъл ще пише от коя държава са - от баба Куна ли ще бъде, от баба Мица ли ще бъде или от друга баба, има ли значение?!
Всъщност това, откъде ще бъдат моне-тите няма нищо общо с моне-тарната политика - да, споменах пак политика, защото освен моне има и и хора, които управляват и те определят...кой ме пита мен дали искам да имам лъв или мишка.
Ще ходим натам, накъдето ни бутат - у Бутан smile.gif
Тоест - ще ходим у долно Конаре и ще пазаруваме с карти или как беше.....дигитална валута /не че имам нещо срещу електричеството де, да не помислите нещо друго/.
Просто съм стара и старомодна.

prashchai grigorii.gif
Питето
Проблема с монетите е, че за да направиш монета от една стотинка/цент, трябва да платиш лев/долар. Не си струва да се правят, обаче пък трябва да има ресто за цени, завършващи на ХХ,99 и от там са молели за дребните монети, дето залежават по буркани и протмонета. Вместо да се охарчва бюджета, просто хората да си уедрят монетите и всички да спечелят**. Дори повечето държави имат в законите си забрана да се унищожавата монети, или да се ползват да други цели освен за разплащане. Примерно, да си правиш шайби от 5стотинки, защото стандартна шайба в магазина струвала 15стотинки и така пестиш тройно.
Това е дребния проблем около монетите като монети. Подозирам обаче, че питаш за кой, как, защо и колоко монети сече и как аджеба се вписва в картинката с банкнотите и безналичните разплащания.
Обаче ме мързи да пиша, а и ще го напиша калпаво, и заради това ти предлагам да прочетеш "Опаричване" от Тери Пратчет. Да, изглежда като смешка, обаче под формата на приказка* разказва историята на парите и кое-как се случва между тях, бюджета, хората и икономиката.

------------------
*Приказното е водния компютър, който в един момент докарва обратно златото в хазната, въпреки че то е напълно безполезно точно в този момент точно там. В реалността, това го върши самата икономика. sunbathing.gif

** Това му е хубавото на капитализма, че накрая остават схемите, при които всеки печели по нещо от цялата въртележка, и всеки е донякъде доволен.
Thursday Next
Цитат(ByBa @ 17/07/2023, 09:10) <{POST_SNAPBACK}>
Ще напиша за Щатите /тъй като там ми е позната/ това се превърна в проблем...по едно време /за малко щях да напиша - по онова време/.
Имаше момент, в който Федералния им резерв нямаше резерви от моне-ти и искаше да ги вземе /моите дребни спестявания/ от мен посредство веригите си от магазини. В интерес на истината не всички бяха откликнали на зова на Федералния резерв и неговите проблеми. Само че аз пък не исках /ма кой ли те пита/ да ми бъркат в джоба и с моите пари, без моето съгласие да пълнят резерва...добре, че не е воден проблема. Добре, все пак, че беше временно явление, природно или не.

Позната ти е, казваш. Толкоз ти е позната, че изобщо не схващаш какъв е бил проблемът, и че федералният резерв не ти бърка в джоба, като те приканва да си похарчиш кътаната кешовица, за да се върнат банкнотите и монетите в обращение след недостига на наличност по време на ковида. Имаш основания да ревеш, че ти бърка в джоба, ако ти прибира парите принудително и ти не получаваш нищо срещу тях. Ако просто те призовава да си пазаруваш в брой, за да се върне звонкът в обращение, това не е бъркане в джоба. Другият вариант би бил да напечата нови банкноти или да изсече нови монети, и да отвори вратата за инфлация.

Ще обясниш ли какво се крие зад "посредством веригите си от магазини". Кои точно са веригите от магазини на Федералния резерв? laughing.gif
И къде е долният десен ъгъл на кръгла монета?
Shade
Цитат(ByBa @ 17/07/2023, 00:10) <{POST_SNAPBACK}>
без залитания и без обиждания...от своя страна аз ще поставям точки и ще се старая да бъда Ясна, ясно ? smile.gif

Такааа,
живо ме интересува тази тема и си мисля дълго за нея. Тъй като не съм икономист, тоест не съм професионалист, би ми се искало да чуя и други мнения от така уважаваните от мен тук участници във форума на абевеТо: Грийн майл, Питето, Сянката, Потребителя, Адмирала, Нищия по дух, Мартин, е може и Гло, а Четвъртъкова може да пише тук /разбира се/, но нейното мнение ме интересува 3/4, почти толкова колкото и телевизията на Слави smile.gif
Та, какво си мисля аз за Моне-тарната политика, по принцип и в частност в България
Тази политика често се нарича жълта, тъй като произхожда от Моне-не от художника де, а от други художници, на които им било тежко да носят златните кюлчета и ги насекли на дребни монети /не съм виждала едри такива/.
Не искам да се връщам много назад заради подбудите им, търговията е възникнала от времето на баба ми, когато тя не е можела повече да ловува и трябвало да връчи пълномощията си на дядо ми.

Сега, как е в България:

Лева вече не е Лъв.
Лева още се държи, по-точно се подкрепя от Марката, пардон, от Еурото, но не може и без Долара, за Пандата - незнам.
Все ми се върти тая мисъл у главата: който губи - печели и който печели - губи...ама кво...тотална убърквация!

Знаем - миналото си е минало и не може да се върне, на времето са секли монети, които като нумизматична стойност /сега/ няма равни на себе си...и защо ли?

И сега - представете си като няма какво да секат? Ей, стига съм хитряла, пак ще секат, само че в долния десен ъгъл ще пише от коя държава са - от баба Куна ли ще бъде, от баба Мица ли ще бъде или от друга баба, има ли значение?!
Всъщност това, откъде ще бъдат моне-тите няма нищо общо с моне-тарната политика - да, споменах пак политика, защото освен моне има и и хора, които управляват и те определят...кой ме пита мен дали искам да имам лъв или мишка.
Тоест - ще ходим у долно Конаре и ще пазаруваме с карти или как беше.....дигитална валута /не че имам нещо срещу електричеството де, да не помислите нещо друго/.

prashchai grigorii.gif

Прочетох ти писанието ти няколко пъти, за да схвана същността на въпроса ти и още съм затруднен.
Някаква еклектична смесица за монетарна политика или монетарна икономика, жълти художници, подбудите на баба ти, валутния борд в България, левове, лъвове и вълненията на баба Куна, баба Мица или друга баба, какво било изсечено по ъглите на монетите

Единственото, което става ясно, са воплите ти как Федералният резерв в САЩ ти бил скроил номер да те принуди да си извадиш спестяванията от бурканите под миндера (Буркан банк).
И нещо за пазаруване с "карти или как беше... дигитална валута". Без да си била против електричеството, макар и старомодна.
Споменаването на карти е електричество навява спомен за това твое откровение. От което научаваме, че най вероятно живееш в някое гето, където липсва електричество или поне електрически крушки, и мобилните телефони са химера. В споменатите от теб райони монетарната политика и икономика е много застъпена. Вчера пуснах one quarter монета в паничката на едни представител на тези среди.
Бай Ганьо
Остави какво ти говорят форумните специалисти.
Правилно мислиш и разсъждаваш.
Обърни кеша си в злато или сребро.
Питето
И кварталните апаши го препоръчват горещо, това със златото и среброто, щото си купиха металотърсач...
wal
Цитат
Сега, как е в България:

Сега в България, когато се наложи да си купувам само един пакет цигари или да пия кафе с приятели плащам с банкноти. Останалото пазаруване, с картата.
нищ по дух
Цитат(ByBa @ 17/07/2023, 10:10) <{POST_SNAPBACK}>

Такааа,

Сега, как е в България:

Лева вече не е Лъв.

prashchai grigorii.gif

Здравей!
Защо тая политика се нарича жълта и кой е тоя Моне, не художника?

Ето накратко за монетата:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B...%B5%D1%82%D0%B0

Не ми харесват монетите, въпреки че се налага да ги използвам и да ми тежат в джоба, жълтите от ресто отдавна не ги вземам в малките магазинчета.
Относно лева:
https://bnr.bg/factcheck/post/101771522/lev
https://bnr.bg/horizont/post/101430721/balg...-osvobojdenieto

Защо е това противене срещу еврото, не ми е ясно, преди 34 години всеки искаше долари, после и марки, сега сме вързани към еврото, защо да не го приемем за основна валута?
Плащането с карта, със смартфон или смарт часовник е това което ще стане като основно плащане, макар и бавно в България, ще се случи и малки магазини имат мобилни ПОС терминали за безконтактно плащане, но има едни мънички проблеми, които по-късно се появяват, ама и това ще се поправи.

Тарабас
За Гло знам ко пие, ти ко пиеш?
agrippa
Най-добрите пари са похарчените навреме. Даже предварително. Щото тях не ги лови ни инфлация, ни деноминация, ни ръжда и мухъл, конфискация, загубване/кражба в изуто портмоне пътьом за хлебарницата, фалит на банката, природни бедствия.
Не че разбрах какъв е въпроса и има ли такъв, ама нали тука си говорим.
Shade
Цитат(agrippa @ 22/12/2023, 18:11) <{POST_SNAPBACK}>
Най-добрите пари са похарчените навреме. Даже предварително. Щото тях не ги лови ни инфлация, ни деноминация, ни ръжда и мухъл, конфискация, загубване/кражба в изуто портмоне пътьом за хлебарницата, фалит на банката, природни бедствия.
Не че разбрах какъв е въпроса и има ли такъв, ама нали тука си говорим.

Ха сега де!
Според единия форумен експерт е най-добре парите да се превръщат в злато или сребро.
Според другия експерт най-добре е парите да се харчат своевременно. Да се превръщат говна, а не в ръжда и мухъл.
Не би било зле двамата да обсъдите позициите си и да постигнете единомислие. Че иначе Бубето пак ще се обърка и ще започне отново да заеква. Ето така: В интерес на истината искам да напиша, че е трудно да се формулират, пардон, да се форматират възвратно-постъпателни движения, като тези в една спирала, да речем... и да подчертая дебело - не става ? за извънбрачна спирала, ох, за противозъчатъчна такава.

Питето
Също е много важно в коя част на света ги харчиш и за какво точно. Където има секуларни и яки закони, може да ги наливаш в много неща, дори в нови технологии. В сатрапии, религиозни държави и други подобни, е хубаво да имаш злато, щото хем лесно се носи, хем може да се откупиш бързо. В България е на мода да се купуват недвижими имоти, нищо че навремето "освободителите" от Червената армия, освободиха хората както от парите ми, така и от имотите им.
Та много е важно какви политици стоят зад валутата и мястото където я харчиш, защото има места, където дори златото може да не те оттърве, а там дори няма държава...
Тиара
Цитат(Shade @ 18/07/2023, 14:11) <{POST_SNAPBACK}>
Прочетох ти писанието ти няколко пъти, за да схвана същността на въпроса ти и още съм затруднен.
Някаква еклектична смесица за монетарна политика или монетарна икономика, жълти художници, подбудите на баба ти, валутния борд в България, левове, лъвове и вълненията на баба Куна, баба Мица или друга баба, какво било изсечено по ъглите на монетите

Единственото, което става ясно, са воплите ти как Федералният резерв в САЩ ти бил скроил номер да те принуди да си извадиш спестяванията от бурканите под миндера (Буркан банк).
И нещо за пазаруване с "карти или как беше... дигитална валута". Без да си била против електричеството, макар и старомодна.
Споменаването на карти е електричество навява спомен за това твое откровение. От което научаваме, че най вероятно живееш в някое гето, където липсва електричество или поне електрически крушки, и мобилните телефони са химера. В споменатите от теб райони монетарната политика и икономика е много застъпена. Вчера пуснах one quarter монета в паничката на едни представител на тези среди.

И аз не можах да схвана какво терзае авторката на публикацията. Може би защото съм от старите участници във форума, които нямат разрешение да пишат по темата. ablow.gif
Тиара
Цитат(ByBa @ 17/07/2023, 09:10) <{POST_SNAPBACK}>

Такааа,

Сега, как е в България:

Лева вече не е Лъв.

prashchai grigorii.gif

Виждам че постът е стар, но няма да е зле да го преосмислиш, да съкратиш текста и да напишеш по-разбрано какво те терзае. Пазаруването в кеш не е проблем, нито са проблем монетите. Какво се случва в Щатите не ни интересува, но Четвъртъкова добре ти е обяснила ситуацията с ФР и няма да я повтарям.

ПП: Ние българите казваме еВро, не еУро.
ЕксГорски
Оооо, откога не сме се "виждали"!
Добре, си завърнала! flowers.gif
Shade
Цитат(Тиара @ 27/12/2023, 01:13) <{POST_SNAPBACK}>
И аз не можах да схвана какво терзае авторката на публикацията. Може би защото съм от старите участници във форума, които нямат разрешение да пишат по темата. ablow.gif

На авторката трудно й се разбира. Което е и развлекателното.
Наминавай по-често и пиши по темите. Можеш и своя тема да отвориш..
Thursday Next
Цитат
Виждам че постът е стар, но няма да е зле да го преосмислиш, да съкратиш текста и да напишеш по-разбрано какво те терзае.

Що ти трябваше ... Сега и ти ще станеш лоша. animatedwink.gif
Тиара
Цитат(ЕксГорски @ 27/12/2023, 13:28) <{POST_SNAPBACK}>
Оооо, откога не сме се "виждали"!
Добре, си завърнала! flowers.gif

Благодаря, съседе! Драго ми е да "зърна" стари познайници и приятели.
При мен се проявиха първите признаци на остаряването - стана ми криво, че на старите участници не е позволено да пишат в темата.

Тиара
Цитат(Shade @ 27/12/2023, 16:52) <{POST_SNAPBACK}>
На авторката трудно й се разбира. Което е и развлекателното.
Наминавай по-често и пиши по темите. Можеш и своя тема да отвориш..

Все време не остава, но винаги когато мога, надничам тук. Стана ми приятно, че има хора, които още ме помнят. p.gif
Тиара
Цитат(Thursday Next @ 27/12/2023, 21:00) <{POST_SNAPBACK}>
Що ти трябваше ... Сега и ти ще станеш лоша. animatedwink.gif

Свикнала съм да съм лоша, Тръсди. Драго ми е да те "видя"!
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.