Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Експертно правителство
Форум АБВ > Общи > Ъ?
Страници: 1, 2
admiral
Някой може ли да ми обясни, що е то "експертно правителство" и по какво се различава от едно редовно правителство? blink.gif
Търсих дали пише нещо в конституцията — еми няма. sad.gif
Потребител

... общоприетото определение за Детерминиран Хаос при дадена система е, че нейното състояние и траектория през пространството са чувствително зависими от началните условия ...

... обособен вид динамично "равновесие" /с поздрав за дисижън мейкърите/ при което наблюдаемо малки причини могат да произведат големи ефекти ...

...

... с други думи "експертно правителство" е отколешен евфемизъм на ДпС за размита отговорност, или как Галя от Посолството изпусна юздите ...

... с други думи - кьорав карти не играе ...

- - -

п.п. ... бай дъ уей, министърът на отбраната др. дик Чейни не беше ли председател и изпълнителен директор на Halliburton? ...

... какво злощастно съвпадение :.)

Alexfield
Юридически не се различава, затова няма да намериш инфо в законодателството.
По принцип при "партийно" правителство министрите не са експерти в областта, а партийни кадри. Например склупторът-алкохолик Вежди Рашидов като министър на културата в правителството на ГЕРБ. В едно експертно правителство министрите не са партийни кадри, а експерти в дадената област.
admiral
Цитат(Alexfield @ 29/03/2024, 13:17) <{POST_SNAPBACK}>
В едно експертно правителство министрите не са партийни кадри, а експерти в дадената област.

Пък аз, с вродената си наивност си меслех, че всеки министър би трябвало да си разбира от бранша. blink.gif
Thursday Next
Цитат(admiral @ 29/03/2024, 17:02) <{POST_SNAPBACK}>
Пък аз, с вродената си наивност си меслех, че всеки министър би трябвало да си разбира от бранша. blink.gif

На 50+ на наивността вече ѝ се вика другояче, спри да пърхаш с мигли. a4dff7b7.gif

Сега остава да ми кажеш, че за теб е изненада, че дипломиран медик може да стане външен министър, дипломирана юристка с практика като адвокат и нотариус - министър на отбраната и спорта (!), а конферентна преводачка и педагожка - финансов министър. Щото аз се сещам за такова място, добре се оправят хората, като гледам, пу да не са им уроки. laughing.gif Значи другаде е заровено кучето.

"Експертно правителство" е друг начин да се каже "Абе с какистокрацията нещо се омазахме, дай да опитаме малко с технокрация, белки се позакърпят нещата". Не че не е добър вариант технокрацията, просто рядко бива оставяна да просъществува достатъчно дълго, особено по нашите ширини.
admiral
Цитат(Thursday Next @ 29/03/2024, 16:16) <{POST_SNAPBACK}>
Щото аз се сещам за такова място, добре се оправят хората, като гледам, пу да не са им уроки. laughing.gif Значи другаде е заровено кучето.
Млък, бе, ше го урочасаш! angry.gif
То на това място, за което се сещаш се оправят добре, понеже правата на споменатите от тебе са орязани до минимум и някой постоянно им гледа през рамото, какви ги дробят. Не че пак не правят гафове, де. rolleyes.gif
Потребител
възпитание и вкус /по Збигнев Херберт/

... да го наречем либерализация на изказа, а всъщност липса на базисни правила и умения, фундамент на поведението - уважение към мнението на другите ... не можем да водим диалог в условията на т.н. политическа коректност, защото вие, приятели, искате да наложите едностранно монолога си и единствено вярната си "гледна точка" /по Зенон/ ...

... времената са такива, примитивни, c'est la vi :.) ...

- - -

Кенет Мъртън:

"Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни ..."

... кьорав карти не играе ...

п.п. "усилията НИ!" :.)

... миличките :.) ...
ЕксГорски
Цитат(Потребител @ 29/03/2024, 22:20) <{POST_SNAPBACK}>
, c'est la viE :.) ....

Потребител

Горски, респект!

:.)

Thursday Next
Цитат(admiral @ 29/03/2024, 20:33) <{POST_SNAPBACK}>
Млък, бе, ше го урочасаш! angry.gif
То на това място, за което се сещаш се оправят добре, понеже правата на споменатите от тебе са орязани до минимум и някой постоянно им гледа през рамото, какви ги дробят. Не че пак не правят гафове, де. rolleyes.gif

Именно. animatedwink.gif Заради подтиснатия от столетия порив към автокрация, тъй да се каже. На местата, където дават мило и драго за бащица, нещо не им се получава толкова добре. Да не би пък да има нещо общо? animatedwink.gif
admiral
Цитат(Thursday Next @ 29/03/2024, 22:45) <{POST_SNAPBACK}>
На местата, където дават мило и драго за бащица, нещо не им се получава толкова добре. Да не би пък да има нещо общо? animatedwink.gif

Не знам, ти ми кажи.
В Бруней си имат по традия бащица и май така си им е добре.
Пък ние може би не сме случили на "експертен" бащица. w00tbrows.gif
Thursday Next
Цитат(admiral @ 30/03/2024, 01:25) <{POST_SNAPBACK}>
Не знам, ти ми кажи.
В Бруней си имат по традия бащица и май така си им е добре.
Пък ние може би не сме случили на "експертен" бащица. w00tbrows.gif

Ти наистина ли ми даваш за пример Бруней? Точно Бруней? Информацията "май така си им е добре" се базира на данни, подавани от една абсолютна монархия, която от 1962 управлява в режим на извънредно положение, т.е. с несъществуваща свобода на словото или опозиционна дейност. Или може би си пишеш с някоя кръшна бандарсерибегаванка и тя ти снася инфо от източника? a4dff7b7.gif Кажи сега по какви показатели сравняваш добре-то на швейцарци с това на брунейци.

Проблемът с бащиците е, че ако се случат неекспертни, нямаме шанс да "случим" на други. Като върл фен на лорд Ветинари поне теоретично бих застанала зад просветения деспотизъм. Но първо трябва някой да ме убеди, че може да се гарантира такова нещо като устойчив просветен деспотизъм. Защото преди Ветинари бяха Уайндър и Снапкейс.
admiral
Цитат(Thursday Next @ 30/03/2024, 09:39) <{POST_SNAPBACK}>
Кажи сега по какви показатели сравняваш добре-то на швейцарци с това на брунейци.

Не съм тръгнал да сравнявам Съзаклятието със Султаната, откъде ти хрумна пък това? Но щом толкова много държиш — по един показател са сравними — БВП на калпак.
Не съм и тръгнал да твърдя, че мен ще ми е добре там, освен цитираните от тебе свободи, там сигурно ще ми липсва и вратната пържола и гроздовата.
Но това, че на теб и мен там няма да ни е добре, още не значи, че няма хора, които там да се чувстват добре, нали?
Buitenlander
Цитат(admiral @ 30/03/2024, 11:55) <{POST_SNAPBACK}>
Но това, че на теб и мен там няма да ни е добре, още не значи, че няма хора, които там да се чувстват добре, нали?

Лично от мен, този довод печели наградата Дарвин laugh.gif
Гледам че и в Сомалия 7% от хората се определят като щастливи, значи им е добре. И какво от това? Развий мисълта си, моля …. wavetowel2.gif
admiral
Цитат(Buitenlander @ 30/03/2024, 12:59) <{POST_SNAPBACK}>
Лично от мен, този довод печели наградата Дарвин laugh.gif

Ти ли ги раздаваш тези награди?
Виж ти, не знаех... neprichom.gif

Цитат(Buitenlander @ 30/03/2024, 12:59) <{POST_SNAPBACK}>
Гледам че и в Сомалия 7% от хората се определят като щастливи, значи им е добре. И какво от това? Развий мисълта си, моля …. wavetowel2.gif

Сомалия ти я споменаваш, не знам точно защо, тъй че мисълта за Сомалия си я развий сам. smile.gif
Shade
Цитат(Thursday Next @ 30/03/2024, 01:39) <{POST_SNAPBACK}>
Като върл фен на лорд Ветинари поне теоретично бих застанала зад просветения деспотизъм.

Като стана дума за лорд Ветинари, се сетих за едно изявление на кандидат-деспота Доналд Тръмп. Който почти буквално отбеляза, че престъпността не подлежи на премахване, но при добра воля се поддава на организиране. Само дето деспотизмът му никак няма да е съчетан с просветеност...
Buitenlander
Цитат(admiral @ 30/03/2024, 13:31) <{POST_SNAPBACK}>
Ти ли ги раздаваш тези награди?
Виж ти, не знаех... neprichom.gif

Сомалия ти я споменаваш, не знам точно защо, тъй че мисълта за Сомалия си я развий сам. smile.gif

Ок, ще го напиша по-бавно smile.gif Това че в Бахрейн има хора които се чувстват добре, каква връзка има с това , дали там е добре по обективни критерии? Тази мисъл помолих да развиеш. И за да избягна последващ въпрос относно обективните критерии за “добре” бих предложил класацията Standard of Living by Country | Quality of Life by Country 2024 със следните критерии :
purchasing power (including rent)
safety
health care
cost of living
property price to income ratio
traffic commute time
pollution
climate.

https://worldpopulationreview.com/country-r...ving-by-country

Странно защо, диктатурита там са кът….
admiral
Цитат(Buitenlander @ 30/03/2024, 15:55) <{POST_SNAPBACK}>
...Бахрейн...
Одеве Сомалия, сега пък Бахрейн. shocking.gif
Нещо се опитваш да ме подкараш до плиткото, а? smile.gif
Thursday Next
Цитат(admiral @ 30/03/2024, 11:55) <{POST_SNAPBACK}>
Не съм тръгнал да сравнявам Съзаклятието със Султаната, откъде ти хрумна пък това? Но щом толкова много държиш — по един показател са сравними — БВП на калпак.
Не съм и тръгнал да твърдя, че мен ще ми е добре там, освен цитираните от тебе свободи, там сигурно ще ми липсва и вратната пържола и гроздовата.

Добре, за какво се борим: за "все някой", който се чувства добре, или за "повечето граждани на страната"? БВП на калпак е донякъде показателно, но според мен трябва да се разглежда ръка за ръка с GINI индекса. Защото във формирането на БВП на глава от населението участват както златният ролс на НВ султана, така и съдраните джапанки на няколко хиляди негови верноподаници. Така нещата се изравняват и статистически се вижда едно хубаво БВП, но гледам, че в класациите на GINI индекса Бруней даже не присъства. Тоест, не подава такава информация. Да се чуди човек защо, след като толкова добре си живеят.
Thursday Next
Цитат(admiral @ 30/03/2024, 17:16) <{POST_SNAPBACK}>

Не знам защо отказваш да повярваш, че с хлъзгавост не печелиш никакви точки.
Buitenlander
Цитат(admiral @ 30/03/2024, 17:16) <{POST_SNAPBACK}>

Добре де, обърках Бахрейн с Бруней , извинявай az takovata.gif Други възражения по същество имаш ли?
admiral
Цитат(Buitenlander @ 30/03/2024, 23:05) <{POST_SNAPBACK}>
Други възражения по същество имаш ли?

Нито по същество, нито извън него. На какво да възразявам, след като не си изказал становище? blink.gif
admiral
Цитат(Thursday Next @ 30/03/2024, 20:32) <{POST_SNAPBACK}>
Не знам защо отказваш да повярваш, че с хлъзгавост не печелиш никакви точки.

Това му го пиши на Ауслендера, дето се опитва да ме разкарва из гееографията. smile.gif
Thursday Next
Цитат(admiral @ 31/03/2024, 00:36) <{POST_SNAPBACK}>
Това му го пиши на Ауслендера, дето се опитва да ме разкарва из гееографията. smile.gif

Не, пиша го на теб съвсем умишлено, задето се опитваш да пробутваш тука, че "нали все на някого му е добре" е валиден аргумент в случая. В Бундесбрифа кво пише, само някои ли да бъдат пазени и зачитани, или всички?
Alexfield
След всичката хлъзгавост, която демонстрира: Да хвърлиш реплика в ефира и после да се правиш на дръж ми шапката. Ще те върна на това което каза:
Цитат(admiral @ 30/03/2024, 10:55) <{POST_SNAPBACK}>

Значи ако "има хора" (малко), които се чувстват добре в деспотичен или анархичен режим - например Сомалия 7% щастливи - това означава, че "май така си им е добре".
И за да избегнем следващата ти хлъзгавост, ще те попитам конкретно:
Каква част от населението трябва да има усещане за щастие, за да можем да твърдим "май така си им е добре"?
admiral
Цитат(Alexfield @ 31/03/2024, 11:56) <{POST_SNAPBACK}>
И за да избегнем следващата ти хлъзгавост, ще те попитам конкретно:
Каква част от населението трябва да има усещане за щастие, за да можем да твърдим "май така си им е добре"?

Конкретен въпрос заслужава конкретен отговор и той гласи: нямам представа. Във всеки случай със сигурност повече от 7%, които (не знам от къде) бяха приписани на Сомалия.

А когато казвам за населението на дадена държава "май така си им е добре", мога да съдя само по БВП на калпак или индиректно и с много условия по емиграцията от тази държава.

Достатъчно конкретно ли ти звучи или нещо пак подхлъзва? smile.gif

admiral
Цитат(Thursday Next @ 31/03/2024, 10:05) <{POST_SNAPBACK}>
Не, пиша го на теб съвсем умишлено, задето се опитваш да пробутваш тука, че "нали все на някого му е добре" е валиден аргумент в случая. В Бундесбрифа кво пише, само някои ли да бъдат пазени и зачитани, или всички?

Къде съм писал точно "нали все на някого му е добре", моля, напомни ми, че нещо не се сещам. smile.gif
bod
Цитат(admiral @ 31/03/2024, 21:05) <{POST_SNAPBACK}>
А когато казвам за населението на дадена държава "май така си им е добре", мога да съдя само по БВП на калпак или индиректно и с много условия по емиграцията от тази държава.

От Северна Корея, практически няма емиграция и 99,9 % от поданиците заявяват, че са щастливи.
Изглежда, че "май така си им е добре".
Alexfield
А пък като вземеш само БВП извън друг контекст, се получава като:
Аз ям зеле, ти ядеш свинско, но общата картина показва, че ние с теб ядем свинско със зеле.

Сравнение само по БВП е подходящо да се прави за държави с нисък GINI индекс.
Buitenlander
Цитат(admiral @ 31/03/2024, 19:05) <{POST_SNAPBACK}>

Достатъчно конкретно ли ти звучи или нещо пак подхлъзва? smile.gif

Тоест, останалите фактори - разпределение на богатството, безопасност, здравеопазване, цени на имотите, свобода на словото и печата и т.н. не те интересуват? Аз лично, нямам повече въпроси, на мен това не ми звучи хлъзгаво, звучи ми тъпо.
Buitenlander
Цитат(admiral @ 31/03/2024, 19:05) <{POST_SNAPBACK}>
……или индиректно и с много условия по емиграцията от тази държава.

Това, разбира се ,е гениално w00tbrows.gif за 2023 на първо място по емиграция в ЕС е Люксембург - 26/1000, на второ Малта - 25/1000 и на трето Кипър - 20/1000. Определено трите най-скапани места в Европа….
Thursday Next
Цитат(admiral @ 31/03/2024, 20:08) <{POST_SNAPBACK}>
Къде съм писал точно "нали все на някого му е добре", моля, напомни ми, че нещо не се сещам. smile.gif

Да, моя грешка: не каза "все на някого му е добре", каза " не значи, че няма хора, които там да се чувстват добре". Като един лаик, ако се опитам да разпиша това математически, и за двете бих избрала символа ∃. Ти?
Питето
Правилното е: "нямат възможност за емиграция", а не че са избрали да стоят там...
admiral
Цитат(Alexfield @ 31/03/2024, 20:49) <{POST_SNAPBACK}>
А пък като вземеш само БВП извън друг контекст, се получава като:
Аз ям зеле, ти ядеш свинско, но общата картина показва, че ние с теб ядем свинско със зеле.

Сравнение само по БВП е подходящо да се прави за държави с нисък GINI индекс.

Съгласен.
Случайно да знаеш Джини индеьа на Бруней?
admiral
Цитат(bod @ 31/03/2024, 20:16) <{POST_SNAPBACK}>
От Северна Корея, практически няма емиграция...

Не знам, откъде намеси Северна Корея, аз не съм я споменал.
Може би не ти е известно, но от Северна Корея има емиграция и то не малка, но тя е към Китай.

Цитат(bod @ 31/03/2024, 20:16) <{POST_SNAPBACK}>
...и 99,9 % от поданиците заявяват, че са щастливи.
Изглежда, че "май така си им е добре".

Ето защо не съм включил заявленията на поданиците като фактор за "май така си им е добре". smile.gif
admiral
Цитат(Thursday Next @ 31/03/2024, 23:33) <{POST_SNAPBACK}>
Като един лаик, ако се опитам да разпиша това математически, и за двете бих избрала символа ∃. Ти?

Тука ме хвана натясно. smile.gif
Не знам.
Мисля, че единствено Монти Пайтънс се бяха опитали да дадат математически отговор.
admiral
Цитат(Buitenlander @ 31/03/2024, 20:50) <{POST_SNAPBACK}>
Тоест, останалите фактори - разпределение на богатството, безопасност, здравеопазване, цени на имотите, свобода на словото и печата и т.н. не те интересуват?

Не че не ме интересуват, но за тях нямам данни, Ти имаш ли данни за цените на имотите в Бруней?

Цитат(Buitenlander @ 31/03/2024, 20:50) <{POST_SNAPBACK}>
Аз лично, нямам повече въпроси, на мен това не ми звучи хлъзгаво, звучи ми тъпо.

Ако случайно още ти хрумнат, не се стеснявай да питаш.
Радвам се, че все пак се включи донякъде, иначе трафикът съвсем щеше да замре. smile.gif

admiral
Цитат(Thursday Next @ 30/03/2024, 21:30) <{POST_SNAPBACK}>
Добре, за какво се борим: за "все някой", който се чувства добре, или за "повечето граждани на страната"?

Аз не се боря за нищо.
Ти? smile.gif

БВП на калпак е донякъде показателно, но според мен трябва да се разглежда ръка за ръка с GINI индекса. Защото във формирането на БВП на глава от населението участват както златният ролс на НВ султана, така и съдраните джапанки на няколко хиляди негови верноподаници.

Няма да те питам откъде знаеш какъв е Ролсът на Султана, нито къде си видяла съдрани джапанки. Мисля, че можем да минем и без подобни полемики. smile.gif

Така нещата се изравняват и статистически се вижда едно хубаво БВП, но гледам, че в класациите на GINI индекса Бруней даже не присъства. Тоест, не подава такава информация. Да се чуди човек защо, след като толкова добре си живеят.

Аз Джини коефициент не намерих и за Лихтенщайн и Монако. Какви изводи да си вадя сега от това? blink.gif
Thursday Next
Цитат(admiral @ 03/04/2024, 23:57) <{POST_SNAPBACK}>
Няма да те питам откъде знаеш какъв е Ролсът на Султана, нито къде си видяла съдрани джапанки. Мисля, че можем да минем и без подобни полемики. smile.gif

А, питай ме, питай ме. laughing.gif Чета, информирам се. Ето тук, например. Направи си труда да прочетеш цялата статия, лъха на благоденствие от нея.

https://www.economist.com/asia/2019/04/04/b...ria-punishments

Цитат
Аз Джини коефициент не намерих и за Лихтенщайн и Монако. Какви изводи да си вадя сега от това?

От това можеш да си извадиш извода, че не си търсил достатъчно. animatedwink.gif
Индекс за Монако: https://www.confiduss.com/en/jurisdictions/monaco/economy/
Индекс за Лихтенщайн: https://archiv.llv.li/files/aaa/coredoc2011_final-en.pdf (стр. 9)

Alexfield
Защо задаваш въпрос, на който вече е написан отговора - при това в същата тема? neprichom.gif
...но гледам, че в класациите на GINI индекса Бруней даже не присъства. Тоест, не подава такава информация...

Няма.
bod
Цитат(admiral @ 04/04/2024, 00:20) <{POST_SNAPBACK}>
Не знам, откъде намеси Северна Корея, аз не съм я споменал.
Може би не ти е известно, но от Северна Корея има емиграция и то не малка, но тя е към Китай.

Не си споменавал Северна Корея. Аз я споменах, като показателен пример за несъстоятелността на изтъкваните от теб аргументи.

Не само, че не ми е известно за наличието на емиграция, но съм сигурен, че от Северна Корея емиграция практически няма.
Това което ти обявяваш за емигранти, са отдадени под наем роби, на които връщането обратно в страната е гарантирано.
Също така износът на роби не е само към Китай. На второ място е ...... изненадааа Русия. Следва Африка (като континент).

Роби, отдавани от държавата под наем, не са емигранти.
admiral
Цитат(bod @ 04/04/2024, 20:12) <{POST_SNAPBACK}>
Аз я споменах, като показателен пример за несъстоятелността на изтъкваните от теб аргументи.

И кои мои аргументи така визираш като несъстоятелни?
admiral
Цитат(Thursday Next @ 04/04/2024, 09:15) <{POST_SNAPBACK}>
А, питай ме, питай ме. laughing.gif Чета, информирам се. Ето тук, например. Направи си труда да прочетеш цялата статия, лъха на благоденствие от нея.

https://www.economist.com/asia/2019/04/04/b...ria-punishments

Благодаря за линка.
Прочетох първите абзаци. По-нататък е за абонати. Не съм абонат на Економист.
Ако по-нататък в статията пише за джапанки, можеш да ми пратиш пдф копие, ти очевидно си абонат.
Явно искаш да си говорим за скъсани джапанки и златни Ролсове.
Ок.
Да, султанът има златен Ролс. Брат му си вее байрака, държи секс робини и злоупотребил с милиарди от фонд.
И освен това султанът въвел шарията, а султанът там е безгрешен, подобно на папата. Не че шарията се прилага с ужасите, за които сме чели, но си се нарича така.
Остава да установим сега, дали от всичко това на брунейци им е добре или зле.
admiral
Цитат(Buitenlander @ 31/03/2024, 21:04) <{POST_SNAPBACK}>
Това, разбира се ,е гениално w00tbrows.gif за 2023 на първо място по емиграция в ЕС е Люксембург - 26/1000, на второ Малта - 25/1000 и на трето Кипър - 20/1000. Определено трите най-скапани места в Европа….

Както сам си го цитирал, писал съм "с много условия". Цитирал си го, ама не си го прочел. smile.gif
admiral
Цитат(Alexfield @ 04/04/2024, 12:05) <{POST_SNAPBACK}>
Защо задаваш въпрос, на който вече е написан отговора - при това в същата тема? neprichom.gif

Няма.
Ок, като няма — няма.
И к'во правим сега? Считаме, че брунейци се чувстват зле, понеже нямат деклариран Джини индекс ли?
Alexfield
Ами да. Липсата на информация обикновено е индикатор на проблем, а не на прикрито от скромност благоденствие.
Buitenlander
Цитат(admiral @ 06/04/2024, 21:17) <{POST_SNAPBACK}>
Брат му си вее байрака, държи секс робини и злоупотребил с милиарди от фонд.
Остава да установим сега, дали от всичко това на брунейци им е добре или зле.

Да, това е добра идея. Да започнем от секс робините. Как мислиш, дали им е добре?
Buitenlander
Цитат(admiral @ 06/04/2024, 21:20) <{POST_SNAPBACK}>
Както сам си го цитирал, писал съм "с много условия". Цитирал си го, ама не си го прочел. smile.gif

Прочетох го. С приведения от мен пример, смятам че доказах успешно че според емиграцията от дадена държава може да се съди “дали там им е добре “ не “с много условности” ами никак.
admiral
Цитат(Alexfield @ 06/04/2024, 22:47) <{POST_SNAPBACK}>
Ами да. Липсата на информация обикновено е индикатор на проблем, а не на прикрито от скромност благоденствие.

Благодаря за обикновено-то. laugh.gif
admiral
Цитат(Buitenlander @ 07/04/2024, 01:23) <{POST_SNAPBACK}>
Прочетох го. С приведения от мен пример, смятам че доказах успешно че според емиграцията от дадена държава може да се съди “дали там им е добре “ не “с много условности” ами никак.

Според писаното от тебе емиграция от Северна Кореа няма, понеже не е разрешена, нали така. Не е чак толкова трудно да се досетиш, че това е едното от условията, за които съм писал.
Та какво последно доказа успешно не разбрах? blink.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.