Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Умишлени ли са пожарите?
Форум АБВ > Общи > Ъ?
biggeorge
Умишлени ли са пожарите, които горят из България? misli.gif
И кои са истинските подпалвачи - деца-пиромани, овчари или политически привърженици?
Пожарите акт на тероризъм ли са или палежите са плод на икономически интереси?

Според мен пожарите са умишлени, особено този край Кресна. dry.gif
Защо си мисля, че пожара в Кресненското дефиле е умишлен?
Защото огнищата на пожарите "съвсем случайно" съвпадат с трасето на магистрала "Струма".
И без да съм специалист мога да разбера, че пожара в Кресненското дефиле улеснява строежа на магистралата.
Сега след като гората е изгоряла природозащитниците (тази соросоидна измет! a4dff7b7.gif ) няма какво да пазят и Бойко Борисов може да си строи колкото, каквото и където си иска.
Изводът е, че управляващата коалиция ГЕРБ/Патриотичен фронт действат по сталинския принцип: "Има гора - има проблем, няма гора - няма проблем!".
И после в България имало демокрация ... да, бе, да, как пък не! mad.gif
Остава неясно за какво палят другите пожари?!?
Може би за прикритие на кресненския пожар. 292.gif
Или пък всеки пожар обслужва нечии интереси - икономически, политически, социални ...
Имам ли основание да се съмнявам или всичко е плод на богатото ми въображение? huh.gif
Cury
Да бе, зелените пазят разни животни, не дървета. А дърветата не пречат на строежа.
Ако някой пали гори нарочно това обикновено са дървените мафии, защото после следва сеч и износ срещу жълти стотинки.
Persian
Не знам и не ме интересува, но ще ти кажа вчера какво ми направи впечатление.
Нещо, което не си спомням друг път да ми се е случвало.

Ако запалиш една пещ и си бутнеш вътре главата, огънят ще допре кожата ти и започват процесите на горене. smile.gif
Вчера по същият начин усетих слънцето на бузите и въобще по главата.
Сравних го с откритият огън, който ми подпалваше дрехите и обувките на работата.

Та вероятността е доста голяма тези пожари да са предизвикани отгоре, а не от долу.
Не за всичко, което се случва имат вина хората.
agrippa
Цитат
Имам ли основание да се съмнявам или всичко е плод на богатото ми въображение?

Имаш някакво основание, но нямаш преки наблюдения. Може и да са естествени - климата се променя, а и просто заради сухото лято може да е. Падат гръмотевици, гората се пали, това е естествен процес в много природни екосистеми, периодично гората или храсталака изгаря, пораства трева и пак наново. А може и да е човешка небрежност, страната е доста гъсто населена, хора щъкат и хвърлят фасове и тнт. Ти кой очакваш да ти отговори: случайни свидетели, подпалвачите или разследващите органи? На последните най-малко може да им се вярва.
Питето
Свят широк, случки всякакви. Примерно, търсиш кой има файда от пожарите или на кой не му пука кво ще стане. Примерно тези дето палят стърнищата и спестяват от орането, говедата дето палят за да има свежа паша за другите говеда, изоставените дворове с трева до кръста, дето прегаря и колко му е да подпали съседите (скоро имаше такъв случай в новините, ма надали ще е единичен), има такива дето като почистят двора запалват треволяка и одимяват махалата (щото дядо му не е чувал за компостиране на треволяка, и той що да се напъва да чете как стават нещата по-тарикатски), дори онези с китайските летящи фенери правят неволно пакости... Абе цялата работа идва от неплащане. Като почнем да си плащаме за пожарната (за гасенето на пожарите) лично и през собствения джоб, а не да викаме "това И е работата на държавата, да ни пази от нас самите", едва тогава ще намалеят пожарите по гори и полета. Глупавите американци отдавна са схванали, че ако не докладват съседа заради занемарения двор, то изсъхналата трева ще им докара куп главоболия със застрахователи и адвокати докато някой им плати изгорялата къща. То и заради това из гори и природни паркове си имат специални огнища, а който си позволи да хвърли фаса извън тях отнася яка глоба, та да помни с години кога се е правил на тарикат пред рейнджърите на парка.
Между другото, много е важно дали при залесяването са правени сметки какво ще стане при две сушави години подред. Примерно в Странджа е имало много пожари покрай сушавите години, та е проблемно с какви видове ще се залесява, та да няма много сух материал за горски пожари... Абе отговора на въпроса ти всъщност е цял куп отговори. Все пак залагам на първото — повечето пожари са заради файда, по-малко са от простотията и най-малко са почнали по естествен начин.
Danel
Простотията сложи най-отпред.
Сухата трева пламва лесно и от джип(камион, кола, трактор), не само от фас.
На силно слънце шише лесно пали тревата, а колко боклуци има разхвърляни.
Личинка
Цитат(Cury @ 26/08/2017, 20:21) <{POST_SNAPBACK}>
Да бе, зелените пазят разни животни, не дървета. А дърветата не пречат на строежа.
Ако някой пали гори нарочно това обикновено са дървените мафии, защото после следва сеч и износ срещу жълти стотинки.

А животните къде живеят? При тези пожари загиват цели популации на костенурки, таралежи, змии, гризачи, птици... А което успее да се спаси, после няма къде да живее.
Питето
Все ми се струва, че ако за всеки горски пожар удрят по един бой на всички овчари в района и им забранят две години да пасат животните в опожареното, а изгорелите дървета са забранени за износ, то броя на горските пожари ще е поне на половина. А ако принудят горските стопанства и собствениците на гори да имат яка застраховка за пожар (и съответните 3Х5 години високи застрахователни вноски след пожара) то ще видим съвсем други (цивилизовани и разумни) неща из горите и в дърводобива. В смисъл, че българите умеем много неща и то на над средното ниво, само трябва някой да ни тури чатала на врата и да натиска от време на време.
Cury
Загиват, ама ще се въстановят, пожари има не от вчера. А срещу магистралата има протести, защото ще остане завинаги.
Тарантула
В повечето случаи се оказват умишлени. Пиромани и болни мозъци си показват магариите, щото така.
The_Purifier
В района, където живея, се правят основно два вида умишлени пожари. Единият е по-често срещан, особено през ранна есен - на стрънища и папрати за паша/което е забранено/, и другият - на изкуствени борови насаждения/което също е забранено/. Останалите около 50% пожари са от незагасени фасове на цигари и натрошени стъкла и почти винаги се случват в едни и същ район, поради изложението, естеството на терена и растителността и т.н.. На умишлен пожар в по-голям мащаб досега не съм бил свидетел. Между другото, по това време на годината от пожарната правят превантивни обиколки с охранителна функция.
Cury
http://dnes.dir.bg/news/pozhar-kresnensko-...r-26309426?nt=4

Толкова за умишлеността.
Nova123
Имаш богато въображение animatedwink.gif но някъде пропусна да се напише, че пожар може да се предизвика и от Бога Зевс - Бога на светкавиците, в древната гръцка Митология.
Макар и рядко.
Повечето са продукт не на Природата, а на Човешки Грешки...с изкупителни човешки жертви.
Alexfield
Цитат
"С ареста на говедаря се слага край на спекулациите, че някой умишлено е причинил пожара, за да преследва някакви други цели", каза още Арнаудова.

Много интересно...
Цитат
Първо каза, че няма нищо общо, но след това го разпитваха в полицията и там е признал.

Друг възможен сценарий е запалилите пожара да са си намерили удобна жертва. Ще го осъдят, ще му платят, ще го обезщетят и готово smile.gif
Cury
Може и така да е, ама малко вероятно. Все пак тоя бил първият, който се е обадил на пожарната докато огънят е бил малко. Как се е случил баш там? Според бръснача на Окам си е той.
biggeorge
Най-накрая прокуратурата намери изкупителна жертва. clap2.gif
Време беше! thumbup.gif
Но по-важното е, че с този арест се прекратяват спекулациите, които неизвестни лица разпространяваха в Интернет.
Някакви хора твърдяха, че е възможно пожарите да се палят от управляващите с цел лично облагодетелстване ... huh.gif
Как си позволяват да омаскаряват честните и почтени гербаджии и патриоти?
Ей, ако ги хвана тия хора ... mad.gif
Разните му там бигджорджевци, фейсбуковци, блогъри, еколози, соросоиди ...
Ако ги срещна на живо в лицето ще ги заплюя ... dry.gif
Ще им разплача котките, ще им разплача ... boxing.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.