Горския
02/06/2017, 21:14
Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
Да си пожелаем да не изчезнат от народната памет и да останат над дребнавите патриотарски разправии
Да не се налага един нов Вазов да пише нова "Епопея на забравените"
bezbrezhnost
02/06/2017, 21:29
"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..."
Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
Да си пожелаем да не изчезнат от народната памет и да останат над дребнавите патриотарски разправии
Да не се налага един нов Вазов да пише нова "Епопея на забравените"
Искрено се надявам така да бъде. За съжаление вчера се начетох на купища тъпотии, да не кажа откровени гаври с Ботев и творчеството му.
Защо си спомняме за тях - дали живота си за България, само на определена дата?
Просто човек не може да живее с миналото и не може непрекъснато да си спомняш за всички велики българи от Аспарух та до наши дни. Да не би по цял ден да си спомняш за починалите си най-близки роднини? Ми бас държа, че не. Ходиш им на гроба на годишнина и задушница евентуално. И с героите е така важно е да си схванал идеята и после да я следваш.
rocco_george
03/06/2017, 22:44
Да,имаше много грозни писаници и изказвания,че и грозно поведение.
Тези хора според мен не уважават първо себе си,слаби и робско душици са,нямат памет...
Да,имаше много грозни писаници и изказвания,че и грозно поведение.
Тези хора според мен не уважават първо себе си,слаби и робско душици са,нямат памет...
Ро, от хора неграмотни и с дребни душици, Ботев е набеден за русофил и комунист, съответно не заслужава никакви почести. Това, което прочетох беше в този дух и ме извади от чорапите. Дебилите обаче си останаха възмутени от прекаленото внимание към титана.
Persian
03/06/2017, 23:15
вчера се начетох на купища тъпотии, да не кажа откровени гаври с Ботев и творчеството му.

Значи още го помнят или не са го забравили щом го споменават.
Кво не им харесва и в кво го упрекват като не знаят нищо за него.
Persian
03/06/2017, 23:18
Ботев е набеден за русофил и комунист
Това е нормално.
Така го бяха обрисували комунистите в една книжка, а и сигурно не само в една.
Това са чели хората, това говорят и в това вярват.
Кой как е надъхан. Не всеки може да разсъждава.
rocco_george
03/06/2017, 23:23
Тези дни с удоволствие си препрочитам неговите творби и знаеш ли,в тях има едно невероятно прозрение,звучат все едно днес ги пише.Чета и на моменти се смея,на моменти плача,а на моменти направо ми иде да вдигна една революция,ама де да видим...
Тези,които се пробват да го определят като един или друг човек са толкова слаби в познанията си за него,че ако напишеш името му според триименната система няма да се сетят за кого говориш,камо ли да му направят някакво определение.Преди години на площад „Славейков“ правиха такъв експеримент-на едно дърво бяха закачили негов портрет,отдолу написано Христо Б.Петков и датите на раждане и смърт,спираха хората и им задаваха въпроса дали знаят кой е този човек?От по-възрастните имаше доста,които отговориха правилно,но всичко,което беше по-младо се пулеше и въпреки многото подсказки-жокери не можаха и бъкел да кажат.Една млада жена само заекна,че портретът ѝ напомнял на някого,но дотам.
biggeorge
04/06/2017, 02:45
Аз не можах да чуя сирените на обяд.
Бях във влак и ги пропуснах.
zelena_euglena
04/06/2017, 08:25
Винаги стоя мирно независимо къде съм. Тази година си бях вкъщи и ми направи впечатление, че на улицата на две места се бяха спрели деца, които стояха, а покрай тях възрастни щъкаха правейки се че не чуват никаква сирена.
krem-karamel
04/06/2017, 08:43
Надявам се, че не е неуместно да постна едно стихотворение по темата. Харесвам поезията на тази авторка.
Безвремие
Сведете челата!
До тази земя ги сведете,
която и днес натежала от мъка кърви
за своите тъжни,
за своите мъртви поети...
Сведете за почит, до долу сведете глави!
Защото е пролет.
И пак се изправя животът,
калесан със книга, пищов и студена кама,
да търси отново
заветите тежки на Ботев
в пръстта и водата на тази свещена земя.
И още смъртта се издига
зловеща и гола,
слухти в канцеларии точно от девет до пет.
Преравя по картите
черните урви на Вола
и търси духа на един вековечен поет.
Но Ботев го има!
Бунтува се пак и не спира
кръвта му, намерила дом във хиляда сърца.
Сведете чела пред бунтовника,
той не умира,
останал завинаги миг от живота!
И миг от смъртта...
Ники Комедвенска
Четеш където не трябва
Ми то в нета всичко има - и защита на педофилията, и доказтелства, че Земята е плоска и какво ли не. Не можеш да искаш всички да са в една посока, даже и да е правилната. То, като се замисля, даже и за бай Тошо не гласуваха 100%, а 98%
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.