prius06
13/10/2017, 16:20
Снощи бях на международно събиране в едно щатско училище. Идеята беше деца (с родителите си), представители на различни нации, да покажат на съучениците си нещо типично за за страната си. Имаше деца от Полша, Мексико, Гана, Мексико, Сърбия, Индия, Мексико, ... и за моя изненада от България.
Изложението за всака държава (или по-скоро семейство) беше ограничено до една маса с размери приблизително метър на два. На тази маса беше предоставен глобус, на който да се отбележи петънцето на съответната държава. Останалата част от масите бяха изпълнени с табла, книги и различни видове храни, разделени на малки порции (хапки). Някои представители бяха облечени с характерните за страната си дрехи.
Мексиканците имаха такос и гуакамоле, Индийците - къри. Сърбите - нещо като баница и книги за Тесла. Имаше дори индианци с лъкове и стрели... Българската маса беше сред най-пищните и предлагаше филии с лютеница и натрошено бяло сирене, солети, бонбони "Теменужка" и локум. Информационното изложение се състоеше от видеоматериали и табла със снимки и текстове, сред които се открояваше голяма снимка на Христо Стоичков в компанията на Стефка Костадинова, Джон Атанасоф и други...
Цялата тази история ме накара да се замисля "Какво бих сложил аз на тази маса?". Честно казано в момента не съм много сигурен...
А Вие? Как бихте представили България на една маса?
Alexfield
13/10/2017, 16:31
Аз по-добре да не я представям
Хубавото и уникалното. Снимки на панагюрското съкровище, маската на Терес, морето, планините...
Thursday Next
13/10/2017, 18:32
Горе-долу същото го спрятаме веднъж годишно. Глобусът не е нужен, защото в европейски контекст хората се ориентират достатъчно добре кое къде е, при вас е по-трудно.
Горе-долу същите неща слагаме - хапки с лютеница и сирене, лозови сърмички, баници, тиквеници, цариградски кюфтенца, нарязани суджуци и луканки, вино и ракийка ... След което отиваме да набиваме сармалете на румънците, сухите мезета на поляците и сливовицата на хърватите, от което може би се чувстваме по-малко уникални, но пък усещането ни за родство и свързаност нараства многократно.
Виж, снимка на Ицето никога не бих сложила.
... цариградски кюфтенца...
Абе то, вЕрно че почти всички български царе са били абонирани за "але и ретур" до Цариград (и много от тях са се възползвали от абонамента), ама никога не са го превземали та да си присвоим "цариградските кюфтенца". Другото се вписва, най-малкото щото сме на кръстопът.
....Виж, снимка на Ицето никога не бих сложила.
Въпрос на избор!
Човекът е доказан интелектуалец и е доктор на ПУ.
Mukaveev
13/10/2017, 19:12
Аз по-добре да не я представям

Това пък е не земна простотия....
Thursday Next
13/10/2017, 19:17
Доктор хонорис кауза пердута.
Thursday Next
13/10/2017, 19:24
Никога не съм търсила геополитически измерения в названията на манджите. Мислех си, че на дребните кюфтенца така им се вика.
Но като стана дума, най-комплексарското изпълнение в кулинарната област, което съм виждала, беше кутия локум, родно производство, на който някой патриотично беше написал "Bulgarian Delight".
Доктор хонорис кауза пердута.
Да де, ама академичният съвет на ПУ го е избрал!
п.п. Те да не са лукови глави?
Снимки на иконостаса в църквата на Рилския манастир,Казанлъшката гробница, на ктиторите на Боянската църква.
Тахан-халвата и бозата забравихте ли ги?!?!Нищо ,че са арнаутски лакомства,в ЕС май само ние ги консумираме.
Alexfield
13/10/2017, 20:46
- Къде е тоалетната?
- По миризмата ще я намерите!
Това еврогеец го е измислил, налиииииии
Thursday Next
13/10/2017, 20:51
Тахан халвата е сложна за ядене с пръсти, затова не е подходяща. Иначе е позната и в Хърватия, Румъния, Полша и балтийските републики, с някои дребни разлики.
А бозата като единственото питие в света, което не се утаява, се посреща с дълбоко недоверие.

Затова няма кой да докара боза насам, не е рентабилно, ако трябва да разчита само на турски и български купувачи.
Потребител
13/10/2017, 21:43
Цитат
... Цялата тази история ме накара да се замисля "Какво бих сложил аз на тази маса?". Честно казано в момента не съм много сигурен...
... маса 2х1 казваш ... хм ... 60 милиметрова, или дори 81мм минохвъргачка ще се събере мисля ...
... обаче с толкова гладуващи по света ... е добре ... и кутийка йог ... абе, както там му казвате на киселото мляко :.) ...
biggeorge
14/10/2017, 01:51
Мексиканците имаха такос и гуакамоле, Индийците - къри. Сърбите - нещо като баница и книги за Тесла. Имаше дори индианци с лъкове и стрели... Българската маса беше сред най-пищните и предлагаше филии с лютеница и натрошено бяло сирене, солети, бонбони "Теменужка" и локум. Информационното изложение се състоеше от видеоматериали и табла със снимки и текстове, сред които се открояваше голяма снимка на Христо Стоичков в компанията на Стефка Костадинова, Джон Атанасоф и други...
Това ми напомня за един виц

:
Събрали се хора от различни градове на България и всеки донесъл нещо за ядене от неговия край.
Бургазлията донесъл паламуд.
Горнооряховецът донесъл суджук.
Софиянецът донесъл печено пиле.
Троянецът донесъл сливова ракия.
Разградчанинът донесъл кисело мляко.
Габровецът довел брат си.
Catpuccino
14/10/2017, 13:32
...смилянски фасул, пловдивски домати, кюстендилски череши, силистренски кайсии, кирилицa, кисело мляко, казанлъшки рози, усмивки на красивите жени в картините на Майстора...
Смилянски фасул... ама дядо му от южна Америка. И на домата дядовците пак от централна и южна Америка. Картоф, царевица преселници пак от там. Виж, локума е по-близко попадение — рахат-локум и един султан от преди векове.
Абе що не сложите на масата един чушкопек и кисело мляко с лактобацилус булгарикус. То не че бацила сме го правили ние, ама си вирее по нашите места, та поне географски си е точно в десятката.
Аз лично бих добавил клещи и тел без "вълшебните" думички за да не издавам заклинанието (а и заради децата).
Nova123
14/10/2017, 18:09
===голяма снимка на Христо Стоичков в компанията на Стефка Костадинова, Джон Атанасоф и други...
ужасссс[color="#FF0000"][/color]
Цялата тази история ме накара да се замисля "Какво бих сложил аз на тази маса?". Честно казано в момента не съм много сигурен...
Чакай да си спомня какво сложиих аз.....
....
боза
луканка
локум
баница
златна есен
.....
и
......
амулетче с розово масло 1 лв
книга Осем години в плен /май това беше заглавието/
52 карти за игра с изгледи от България
...без Жорко,ох, без Жокера...
Mukaveev
16/10/2017, 20:03
Е много сладникаво, мнооооооооогооооооо.........
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.