Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Въпрос относно Индия
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Alena
Въпросът ми е малко странен и не всеки ще може да отговори, но се заинтригувах и реших да попитам. Все някой може да знае нещо smile.gif
Тъй като наскоро гледах индийски филм и там ми направи впечатление следното. Когато жената се омъжи тя взима всичките имена на съпруга си. Например не е като при нас само фамилията, ами всички негови три имена. Това може би е само при индуистите и търсих из нета, но нищо не открих като обяснение и ми стана любопитно как така на индийката се премахва и бащиното име. Знам, че никъде другъде го няма по света.
agrippa
Логично е, щом вече не бащата я пази и се грижи за нея, а е дадена под опеката на мъжа си. Явно е някакъв техен обичай.

Нямам доказателства в момента, но висля, ча нашите баби или прабаби също са си сменяли и второто име след свадбата - то е ставало производно от това на мъжа им.
Mukaveev
Там е така........Индия.
Thursday Next
А сигурна ли си, че индусите изобщо имат такова нещо като бащино име? При нас и руснаците се именува така, може би и при другите славяни, не съм сигурна (да помага който познава), но за англичани, немци, французи, холандци и още много други няма такова нещо като името на бащата да ти е задължително второ име.
Горския
Цитат(Thursday Next @ 23/10/2017, 08:30) <{POST_SNAPBACK}>
А сигурна ли си, че индусите изобщо имат такова нещо като бащино име? При нас и руснаците се именува така, може би и при другите славяни, не съм сигурна (да помага който познава), но за англичани, немци, французи, холандци и още много други няма такова нещо като името на бащата да ти е задължително второ име.

Във Франция - мисля, че сега и в България е така, а и в други страни, но ще кажа за Франция, което познавам добре :

Жената, като се омъжи, може да си запази фамилията на баща си (фамилното име - бащино няма като в България), обаче рядко го правят, понеже така ще имат различна фамилия от евентуални деца.

Обикновено вземат фамилията на мъжа. Обаче! В официалнте документи за самоличност задължително се прибавя "родена еди как си" - фамилията на бащата.
Например : "Силви" се омъжва за мъж с фамилия "Дюпон", а бащината й фамилия е "Николо". Най често в официален документ се пише "Силви Дюпон, родена Николо" (Silvi Dupon, nee Nikolo)). Друга възможнопст, често използвана, е да вземе двете фамилни имена с тире между тях : Силви Николо-Дюпон.

Но малкото име на бащата никога не фигурира никъде - нито за жена - омъже или не, нито за мъж - женен или не.
Thursday Next
Именно, Горски, на български под "бащино име" се разбира малкото име на бащата, поставено като второ име на детето. Фамилното име си е фамилно име, кеф ти сменяш, кеф ти не сменяш. Навсякъде ги има тия варианти.
Горския
Цитат(Thursday Next @ 23/10/2017, 11:05) <{POST_SNAPBACK}>
Именно, Горски, на български под "бащино име" се разбира малкото име на бащата, поставено като второ име на детето. Фамилното име си е фамилно име, кеф ти сменяш, кеф ти не сменяш. Навсякъде ги има тия варианти.

Ъъъ, ти какво каза различно от мен? 292.gif
И защо така официално : "Горски" ?! no.gif
Личинка

Да, ама при бг имената малкото име на бащата фигурира като презиме и не се сменя никога за разлика от фамилното име.
Thursday Next
Е че то и ти не каза нищо различно от мен в отговора, който отправи към мене, ама ей на, не съм седнала да те питам що ме повтаряш. a4dff7b7.gif Съседе. lovekiss.gif
Тиара
Цитат(Thursday Next @ 23/10/2017, 09:30) <{POST_SNAPBACK}>

При сърбите и фиромите на сто процента няма бащино име в документите за самоличност. Дори и когато им издават наши документи, пак ги пишат само с две имена - име и фамилия. Това го зная със сигурност. За хърватите и словенците, както и черногорците не зная как е, но предполагам че е еднакво за всички бивши югорепублики - само две имена, като жената, ако желае, при сключване на граждански брак се записва не с тире /ако си запази фамилията/, а пред нейната фамилия се слага едно "екс". Това за сърбите. Другите бивши юго не ги зная в такива детайли.
New
Ти говориш за фамилии, докато авторката на темата, доколкото разбирам пита за бащиното име, което е второто име при българите. Индийките си били премахвали всички имена, включително и бащиното, без малкото, предполагам и приемали имената на мъжете си.
Може и така да е. трябва да питам някой индиец дали е вярно.
Хасан
Цитат(Тиара @ 23/10/2017, 15:48) <{POST_SNAPBACK}>
При сърбите и фиромите на сто процента няма бащино име в документите за самоличност. Дори и когато им издават наши документи, пак ги пишат само с две имена - име и фамилия. Това го зная със сигурност. За хърватите и словенците, както и черногорците не зная как е, но предполагам че е еднакво за всички бивши югорепублики - само две имена, като жената, ако желае, при сключване на граждански брак се записва не с тире /ако си запази фамилията/, а пред нейната фамилия се слага едно "екс". Това за сърбите. Другите бивши юго не ги зная в такива детайли.

А възможно ли е обратното, мъжът да вземе имената на жена си? У нас СК не прави разлика между двтата пола.
Астер
Цитат(agrippa @ 22/10/2017, 15:51) <{POST_SNAPBACK}>
Нямам доказателства в момента, но висля, ча нашите баби или прабаби също са си сменяли и второто име след свадбата - то е ставало производно от това на мъжа им.

Да, със сигурност това го е имало, но не съм сигурна, че е било и по документи, а не само за ежедневна употреба. Иначе и днес по селата има баби, които сред съселяните са с имена, все едно са деца на мъжете си - омъжила се Иванка Димитрова Петрова за Стефан Георгиев Йорданов и започват да я наричат Иванка Стефанова..
rocco_george
Прав си,че след омъжването момичетата са били преименувани по тертип на името на мъжа си все едно са сестри на мъжете си,но мисля,че е било само устно.
Когато моята баба почина и залепихме некролог в село бая народ се зачуди коя е пък тази жена.Бяха свикнали,че е Трифонова,забравяйки,че е щерка на Дило.
Thursday Next
Фредерик Жолио-Кюри?
evanka
Цитат(Астер @ 25/10/2017, 21:25) <{POST_SNAPBACK}>
Да, със сигурност това го е имало, но не съм сигурна, че е било и по документи, а не само за ежедневна употреба. Иначе и днес по селата има баби, които сред съселяните са с имена, все едно са деца на мъжете си - омъжила се Иванка Димитрова Петрова за Стефан Георгиев Йорданов и започват да я наричат Иванка Стефанова..

Да, по селата така се наричат. Иванка Стефанова, означава Иванка, жената на Стефан за съселяните, но в официалните си документи не е Стафанова, (нали?)
Личинка
Цитат(evanka @ 26/10/2017, 08:51) <{POST_SNAPBACK}>
Да, по селата така се наричат. Иванка Стефанова, означава Иванка, жената на Стефан за съселяните, но в официалните си документи не е Стафанова, (нали?)

Стефаница се казва на жената на Стефан, буля Стефаница laughing.gif но и обратното го има - Иванкин Стефан. Е, на документи не е така де.
Питето
Ако откупуваш жената като кола, то е нормално регистрационния номер/името да си остане, ама на всички документи да се сменят имената на стария (бащата) с тези на новия собственик (съпруга)... svirkam si.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.