Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Новите велосипедни алеи
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Cury
Какво мислите за новите велосипедни алеи по Раковски и Дондуков? Според мен са пълно недоразумение:
- Правят тотални задръствания, което освен дето бави хората, но и води до замърсяване, вместо да има екологичен ефект.
- Създават огромна опасност за велосипедистите - при Английската гимназия светофарът пуска колите за десен завой и в същото време пуска велосипедите направо... Няма убити само, защото велосипед минава на високосна година
- Даже блокчетата са монтирани неправилно (обърнати са) и затова колите са обелили светлоотражателите на половината.

Та така ли си представяте прогреса и зелената идея? Или това е поредният булшит, опит да се направи нещо там, където не може да се направи, за да се угоди на зелените?
unguriano
Цитат(Cury @ 18/12/2017, 19:28) <{POST_SNAPBACK}>
Или това е поредният булшит, опит да се направи нещо там, където не може да се направи, за да се угоди на зелените?

Имаме участник познал верният отговор. wavetowel2.gif
Е и да се приберат едни кинти, естествено.
wonda_
Бях на театър в Армията и в антракта, навън, с интерес наблюдавах реакциите на шофьорите, които се натъкваха, буквално, на велосипедната алея по Раковски. Общо взето тя почва от нищото и пак така свършва. Не схващам замисъла ѝ, още повече, че Раковски е достатъчно натоварена и без да ѝ отнемат по едно платно в посока.
Alexfield
За нищо не стават.
Същото мога да кажа и за кръговорто на Лъвов мост, за новите светофари, на които трябва да си цъкнеш копчето, за да ти светне пешеходно зелено и за куп други нововъведения, реализирани без грам мисъл.
Persian
Цитат(Cury @ 18/12/2017, 19:28) <{POST_SNAPBACK}>
Какво мислите за новите велосипедни алеи по Раковски и

Там, където върво деветката тролея. smile.gif
Не мога да ги мисля. smile.gif

Преди години имах много познати тролейбусни шофьори.
Станеше ли въпрос да са на девета линия, лошо им ставаше.

Не съм ги виждал тия алеи, но ясно какво е, а и имайки в предвид, че не само живущите в София лазят от там, а и, мани, мани. smile.gif
Cury
О, по кръговото минавам само в една посока и ми е удобно да минавам отдолу без да чакам. Ама за светофарите с копче си прав - пълно безумие. Такива светофари се слагат на места, където човек много рядко минава. Например на Данаил Николаев при ИСУЛ. Там са си на мястото. Но да ги слагат на натоварени кръстовища е направо идиотщина.
Mukaveev
Тотална простотия....
rocco_george
Това е поредният опит един човек да вземе едни пари за сметка на качеството.
Питето
Просто поредното "някой е докопал едни пари". Няма нужда от велоалеи, а от камери, софтуер за автоматично писане на актове, улици с правилен наклон и почистени шахти. Другия вариант е велоалеите да са проектирани заедно с улицата (отделно коли, пешеходци и велосипедисти) ама когато са проектирани улиците (дето сега се чудят как да се разширят) велосипедист е било разказ от Чудомир, а не някакъв сериозен алтернативен транспорт. То и днес не го вземаме на сериозно като холандците (примерно), нищо че им гледаме заплатите и се сравняваме. В смисъл да очакваш още подобни простотии тип "избол очите, вместо да изпише веждите".
Змей
Най-интересното беше, че Каролев като събираше подписи против велоалеята на Раковски спомена, че пеша се придвижвал по-бързо отколкото с велосипед. В смисъл, че настояваше за автомобила си въпреки очевидно натрапващото се по-добро решение - вървене пеша плюс градски транспорт. За велосипеди не говоря въпреки, че лично за мен велосипедът е много по-добро средство за придвижване в градска среда отколкото автомобила стига да нямам солиден багаж. Минаваш отвсякъде и си по-бърз от пешеходец и ограниченията за паркиране ги няма animatedwink.gif
Тиара
Софийските не мога да ги коментирам, защото са ми тъмна Индия, но във Винкел Сити колоездачите се сдраха да реват за велоалеи, които бяха направени върху тротоарите, а сега въртят педалите по уличните платна.

На такива "придобивки" им се казва "На гол тумбак, чифте пищови". ЦъфнАхме и вързАхме, та до тези недоразумения стигнАхме.
Persian
Цитат(Тиара @ 19/12/2017, 00:15) <{POST_SNAPBACK}>
велоалеи, които бяха направени върху тротоарите, а сега въртят педалите по уличните платна.

Ако е като у София да си паркират по тротоарите каруците е нормално да карат по улиците.

Тук сам човек не може да мине, а представи си някоя с детска количка кви маневри прави.
Аз също най-редовно ходя по шосето.
The_Purifier
Добро утро! grin.gif Трябваше първо да организират велодвижението по междуградски маршрути. Колоездачите там са по-дисциплинирани, а същевременно карат в рисковия участък в съседство с движението на автомобилите. Нямаше да е проблем да се изградят велоалеи в съседство с шосетата, на спокойно. "Градските колоездачи" имам чувството, че са някакви камикадзета, поставени, за да е пълно усещането за джунгла. Центърът пълен с народ, вървят насам-натам и се мотат разни пешеходци, а те хвърчат с колелата все едно се намират на писта от Формула 1.
Persian
Цитат(The_Purifier @ 19/12/2017, 06:48) <{POST_SNAPBACK}>
Добро утро! grin.gif Трябваше първо да

Добър вечер. smile.gif
Трябваше първо да погледнат по-умните какво и как са го направили и тогава да се захващат на работа.
Демек, един поглед към Азия
Тиара
Напротив, в градо на винкело, алеите са оградени и никакви коли не могат да паркират там. Просто велосипедистите са на такова умствено ниво - имаме велоалеи, но ще си караме по магистралата. Докато не почнат да им налагат санкции, така ще е. Преди време на нас ни се хвърля един откачен върху капака на колата, която за негово съжаление не се движеше, а той разчиташе да изкара някой лев от ПТП. Катаджиите умряха от смях, ама моят будала му даде 20 лв. при положение, че на автомобила ни бяха нанесени щети. Дори регистрационният номер бе изкривен.
Тарабас
Не мога да коментирам конкретните велоалеи, не съм ги виждал.
Да попитам само. Принципно ли сте против велоалеите или конкретно против тези, които коментирате?
Cury
Цитат(Тарабас @ 19/12/2017, 17:30) <{POST_SNAPBACK}>
Да попитам само. Принципно ли сте против велоалеите или конкретно против тези, които коментирате?

Принципно съм против недомислените велоалеи. Ако една велоалея е направена както трябва, нека я има. Обаче в случая на софийските улици място за велоалеи няма. Всъщност има широк тротоар и може на него да се прокара, както си е редно, но трябва да се секат дървета. И за най-лесно велоалеята е лепната където няма място за нея.
Бай Ганьо
Центъра на София не е голям.
Той трябва да е освободен от автомобили освен на живеещите и на зареждащите магазините.
Там трябва да се движат само пешеходци, колоездачи, трамваи и тролеи.
Това е.
Cury
Цитат(Бай Ганьо @ 19/12/2017, 18:04) <{POST_SNAPBACK}>
Центъра на София не е голям.
Той трябва да е освободен от автомобили освен на живеещите и на зареждащите магазините.
Там трябва да се движат само пешеходци, колоездачи, трамваи и тролеи.
Това е.

А как живеещите в Люлин, Овча купел Обеля и т.н. да отидат на работа от Центъра на изток?
И как живеещите в Младост, Дружба, Левски и т.н. да отидат на работа от центъра на запад?
Бай Ганьо
То там е проблема, че всички автомобили преминават през центъра.
А не трябва.
unguriano
Цитат(Cury @ 19/12/2017, 19:17) <{POST_SNAPBACK}>
А как живеещите в Люлин, Овча купел Обеля и т.н. да отидат на работа от Центъра на изток?
И как живеещите в Младост, Дружба, Левски и т.н. да отидат на работа от центъра на запад?

Не е невъзможно.
Откак има севрна тангентаsmile.gif не си и помислям да се вра не само през, а дори и покрай централна част.
Както и от края на Ботевградското до района на Метро, минавам пак по околомръсното. Да, разстоянието е по-голямо но времето е 2, до 3 пъти по-малко. Даже с едни отворковци си правихме експеримент. 9 километра по този начин минах за 12 минути, а те 3-4, за 25. Познай и чий разход на гориво е по-голям въпреки двойното разстояние.
Alexfield
Ами, възползвай се от това, че падна соца и вече не е проблем да се разходиш и видиш, как се прави по другите държави. Посети една Виена. Провери какво е Wiener Ring (виенския пръстен) и Wiener Gürtel (виенския колан).
Вместо това ние променихме жълтите павета от пешеходна зона на място за задръствания.
Cury
Цитат(Бай Ганьо @ 19/12/2017, 19:35) <{POST_SNAPBACK}>
То там е проблема, че всички автомобили преминават през центъра.
А не трябва.

Може и да не трябва, ама София е проектирана преди над 100 години за придвижване с карети, а не за коли. И просто няма какво да се направи. Пробиват се нови булеварди където може, но дизайнът на София е с 5 главни шосета, събиращи се в един център и излизащи от него като лъчи.
Cury
Ако имаш лесен достъп до околомръсното е ОК, ама не с всички е така. Иначе неслучайно и тази тангента е добре натоварена. Ама и пусти няколко тесни места....
Alexfield
На Сточна гара "пробивът Данаил Николаев" е в проект повече от 30 години. Б.Б. преди около 5 години се похвали, че вече пречки нямало - всички имоти били отчуждени - и се започва изграждането. Още няма първа копка.
Cury
Ми няма. Ама велосипедни алеи се нацвъкаха, че е лесно.

Ама от Сточна Гара се минава към Данаил Николаев, какъв пробив има да се прави?
agrippa
Цитат(Тарабас @ 19/12/2017, 09:30) <{POST_SNAPBACK}>

И аз не съм ги виждал, ама и при нас има много подобни им. Замисъла на велоалеите е, поправете ме ако не е така, хората придвижващи се из града да зарежат автомобилите или другия вид транспорт и да яхнат велосипеди. Което да обекчи трафика и замърсяването. Обаче не винаги ефекта е като желания, има много недомисилици. Велосипеда не е за всички, и не е за всякакви цели и засега не може да замени автомобилите. Колкото и здравословен или природосъобразен да изглежда.

Да, не ги обичам много и даже ги псувам, като ги видя по пътя. Защото не спазват правилата и са непредвидими на пътя. А очакват да им се оказва предимство и уважение едва ли не. А в Америката е досто по-широко по улиците и направата на алеи е по-безконфликтна и оправдана.
Макарена
Цитат(Cury @ 19/12/2017, 22:14) <{POST_SNAPBACK}>
Ми няма. Ама велосипедни алеи се нацвъкаха, че е лесно.

Ама от Сточна Гара се минава към Данаил Николаев, какъв пробив има да се прави?

Сточна гара - Централна гара
Cury
Цитат(Макарена @ 20/12/2017, 10:04) <{POST_SNAPBACK}>
Сточна гара - Централна гара

Ми то и за там има удобен път - и за ЖП гарата, и за автогарата. Има царски път, има и удобен път... Да, не е булевард, ама и никога не е било задръстено.
Persian
Цитат(agrippa @ 20/12/2017, 04:37) <{POST_SNAPBACK}>
Замисъла на велоалеите е

Замисълът е добър но пътищата са малки. Не могат да поемат трафика.
То и аз много карах колело, ама от около десетина години го спрях от движение. smile.gif
Нямам доверие на шофьорите.

Аз виждам така нещата, но пак няма как да стане.
От едната страна не трябва да има тротоар, но пък има магазини и няма как.
Значи, ако тротоарите са по три метра, да ги направят по 1,80

Вело алеите трябва да са от двете страни, както са платната и колоездачите да се движат в посоката си, а не някой да прави десен завой и някой от ляво да му се набие.
А тия вело алеи за които говорим, сигурно са само от едната страна.

Аз скоро минавах от там, ама толко съм и обърнал внимание. smile.gif

Alexfield
Аз.като живеещ в района, мога да ти гарантирам, че там е задръстено всеки ден - включително и в 11:00 когато час-пик отдавна е преминал. За 17:00-19:00 часа купонът във всички посоки е пълен. Задръства се дори самото кръгово на Сточна гара, защото колите не могат да се оттекат в никаква посока.
Cury
За кръговото спор няма. Хем е здръстено, хем е безобразно организирано и всеки си кара и се престроява как си знае. Чудно ми е как не стават катастрофи. Имах предвид, че като се абстрахираме от него до се минава по-лесно. А това си е голямо кръстовище и не знам как може да се оправи. С надлези и подлези, ама може и да стане по-куцо.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.