Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Ти хуманен европеец ли си или...........?
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Mukaveev
,, На международната сцена европейските страни са готови да заявяват, че са против смъртното наказание, но демонстрират безразличие към съдбата на западни джихадисти, които са в затвори в Ирак, заплашват ги смъртни присъди и нито една страна не иска да ги върне на своя територия.

Германка от марокански произход бе осъдена в неделя в Ирак на смърт чрез обесване, защото се присъединила към "Ислямска държава". Това е първата смъртна присъда, наложена на европейка, пише Дафне Беноа съвместно с европейски редакции на Франс прес.
Стотици други чужди джихадисти очакват процесите си в иракски затвори след военното поражение на организацията им. Сред тях са и три французойки, заловени след падането на Мосул през юли миналата година, съобщи вчера запознат източник.

През декември шведски гражданин от иракски произход бе екзекутиран в Багдад заедно с още 37 души, след като през 2010 г. бе осъден на смърт за тероризъм.
"Швеция и другите членове на ЕС осъждат прилагането на смъртното наказание във всичките му форми", каза тогава шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом.
Германското правителство повтаря редовно, че е против тази "нехуманна и жестока"практика и в понеделник каза, че осигурява "консулски услуги" на четирима германски граждани, намиращи се в затвори в Ирак, но не навлезе в подробности.

Травмирани през последните години от вълната от безпрецедентни атентати, европейските страни изглежда обаче не са особено склонни да защитават и да се притекат на помощ на тези бойци, които общественото мнение възприема до голяма степен като опасни престъпници.

"Джихадистите никога не са изпитвали някакви душевни терзания, не виждам защо ние трябва да имаме такива заради тях", заяви в понеделник френската министърка на отбраната Флоранс Парни.
"Тези хора знаят какво се случва в Ирак. Щом са попаднали в ръцете на местните власти, трябва, доколкото е възможно, да бъдат съдени от тези власти", заяви тя, изразявайки едно разпространено в европейските канцеларии отношение към техните граждани, заминали да се сражават под знамето на ИД.

Същата твърда позиция се изразява във Великобритания и в Белгия, където властите изключиха възможността да удовлетворят молбата на намиращия се в иракски затвор белгийски джихадист Тарик Жадаун, който предлагаше да сътрудничи на белгийски власти в замяна на екстрадицията му.
"Не са възможни преговори с такива хора. За такива хора няма място в нашето общество", заяви през декември белгийският премиер Шарл Мишел.
Ирак е една от страните, в които екзекуциите след издадена смъртна присъда са най-много в света, след Китай, Иран и Саудитска Арабия, според "Амнести интернешънъл".

"Колкото сериозни и ужасни да са действията му, ако един европейски гражданин го заплашва смъртна присъда, трябва да поискаме от страната, която го е задържала, да гарантира, че такава присъда няма да се изпълнява или той ще бъде прехвърлен в страната си, където да бъде съден", казва Патрик Бодуен, почетен председател на Международната федерация за правата на човека.......,,

Европа е хуманна , трябва ли да спаси този свой гражданин, да върне ,,своята ,, овца в стадото си , или да изреже този карцином ?
( Злокачествено образувание с бърз и инвазивен растеж, със склонност да дава разсейки в други телесни области и органи, да метастазира. Карциномите са една от основните причини за смъртност )
Ти хуманен европеец ли си или........?

Flama
Относно джихадисти и други терористи не съм хуманен европеец.
wal
Цитат

Разбира се.И като такъв знам,че тези хора сами са поискали да отидат и да умрат в Ирак в името на пророка Мохамед.Също знам ,че след като загинат ще отидат в техния си рай и там ще ги чакат 66 девици.Ако бъркам в числото ме поправяйте.Разни екстри и бонуси също щяло било да има.
Не бива да им завиждаме и да се намесваме.Възпитаните европейци при подобен случай пожелават приятно и ползотворно прекарване.
Thursday Next
Цитат
"Не са възможни преговори с такива хора. За такива хора няма място в нашето общество"

Изненадан ли си? На всички взе да им писва вече. Тия хора са направили своя свободен избор. Трябва да са готови да си носят последствията.
klik_kibik
Заловените в цивилизования свят джихадисти би следвало да ги осъждат с най-тежката присъда - доживотен затвор без право на помилване. Против смъртното наказание съм по принцип. Това не дава кой знае какви плодове - имайки предвид, че смъртно наказание има в САЩ, Русия, Турция и т.н. Не виждам там престъпността да е намаляла. Няма възпиращия ефект на доживотната присъда. Всички антисоциални трябва да са отделени от обществото.

Това май отговаря на въпросите ти good.gif
evanka
Положението с Ирак е ясно. Там има някаква форма на държава, съдилища и т.н.
По принцип западните държави оказват помощ на поданици, когато рискуват смъртно наказание някъде. Сега обаче съвсем умишлено са ги оставили тези в Ирак, въпреки принципите си. Затварят си очите и не говорят много за това.
Проблема обаче остава в Сирия, където терористите бяха оставени да се изнесат от градовете, никой не ги лови и не ги осъжда. Там държавата е само в столицата.
Радио Ереван
Цитат(Mukaveev @ 24/01/2018, 20:33) <{POST_SNAPBACK}>
,, На международната сцена европейските страни са готови да заявяват, че са против смъртното наказание, но демонстрират безразличие към съдбата на западни джихадисти, които са в затвори в Ирак, заплашват ги смъртни присъди и нито една страна не иска да ги върне на своя територия.

Германка от марокански произход бе осъдена в неделя в Ирак на смърт чрез обесване, защото се присъединила към "Ислямска държава". Това е първата смъртна присъда, наложена на европейка, пише Дафне Беноа съвместно с европейски редакции на Франс прес.
Стотици други чужди джихадисти очакват процесите си в иракски затвори след военното поражение на организацията им. Сред тях са и три французойки, заловени след падането на Мосул през юли миналата година, съобщи вчера запознат източник.

През декември шведски гражданин от иракски произход бе екзекутиран в Багдад заедно с още 37 души, след като през 2010 г. бе осъден на смърт за тероризъм.
"Швеция и другите членове на ЕС осъждат прилагането на смъртното наказание във всичките му форми", каза тогава шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом.
Германското правителство повтаря редовно, че е против тази "нехуманна и жестока"практика и в понеделник каза, че осигурява "консулски услуги" на четирима германски граждани, намиращи се в затвори в Ирак, но не навлезе в подробности.

Травмирани през последните години от вълната от безпрецедентни атентати, европейските страни изглежда обаче не са особено склонни да защитават и да се притекат на помощ на тези бойци, които общественото мнение възприема до голяма степен като опасни престъпници.

"Джихадистите никога не са изпитвали някакви душевни терзания, не виждам защо ние трябва да имаме такива заради тях", заяви в понеделник френската министърка на отбраната Флоранс Парни.
"Тези хора знаят какво се случва в Ирак. Щом са попаднали в ръцете на местните власти, трябва, доколкото е възможно, да бъдат съдени от тези власти", заяви тя, изразявайки едно разпространено в европейските канцеларии отношение към техните граждани, заминали да се сражават под знамето на ИД.

Същата твърда позиция се изразява във Великобритания и в Белгия, където властите изключиха възможността да удовлетворят молбата на намиращия се в иракски затвор белгийски джихадист Тарик Жадаун, който предлагаше да сътрудничи на белгийски власти в замяна на екстрадицията му.
"Не са възможни преговори с такива хора. За такива хора няма място в нашето общество", заяви през декември белгийският премиер Шарл Мишел.
Ирак е една от страните, в които екзекуциите след издадена смъртна присъда са най-много в света, след Китай, Иран и Саудитска Арабия, според "Амнести интернешънъл".

"Колкото сериозни и ужасни да са действията му, ако един европейски гражданин го заплашва смъртна присъда, трябва да поискаме от страната, която го е задържала, да гарантира, че такава присъда няма да се изпълнява или той ще бъде прехвърлен в страната си, където да бъде съден", казва Патрик Бодуен, почетен председател на Международната федерация за правата на човека.......,,

Европа е хуманна , трябва ли да спаси този свой гражданин, да върне ,,своята ,, овца в стадото си , или да изреже този карцином ?
( Злокачествено образувание с бърз и инвазивен растеж, със склонност да дава разсейки в други телесни области и органи, да метастазира. Карциномите са една от основните причини за смъртност )

Вършили са престъпления в други страни и ще бъдат съдени по тамошното законодателство.
Ако ти отидеш в САЩ и натръшкаш 10 човека дали ЕС ще се застъпи за теб?
biggeorge
Медиците в Либия бяха осъдени на смърт и върнати в България, но те бяха невинни и ние ги искахме обратно.
Докато в този случай тези хора не са невинни и никой не иска терористите от ИДИЛ в страната си.
Да не говорим, че те са извършили престъпление в Ирак и сега ще понесат наказание за това.
ЕС не одобрява смъртното наказание, но не може да накара Ирак да го премахне или да не го прилага срещу терористите.
А и логиката е: "Те сами са си виновни!".
Жалко е за семействата им.
Когато хуманизма и тероризма се сблъскат се получава точно това. sad.gif
New
Дали ще убиеш някого (смъртна присъда) или ще го държиш цял живот в клетка (доживотна присъда, без право на отмяна) е все едно и също от гледна точка на хуманността, според мен. Дори убийството ми се струва по-приемливия вариант, ако трябва да избирам за себе си.
klik_kibik
Лично аз изобщо не говорех за хуманност а за практичност. Бандюгите се страхуват повече от доживотен затвор отколкото от смъртно наказание. Не мога да кажа за себе си, че съм особено хуманен към терористи, убийци, изнасилвачи, педофили и т.н. антисоциални типове. За хуманност изобщо не говоря а за ефективност, изкупление на причинено страдание, дъъълго време за осмисляне. Кой знае може би в последните си години, изкарани зад решетките да имат някаква еволюция и коренна промяна.
New
Цитат(klik_kibik @ 25/01/2018, 21:09) <{POST_SNAPBACK}>
Бандюгите се страхуват повече от доживотен затвор отколкото от смъртно наказание.

Как го разбра това?
Nova123
Цитат(klik_kibik @ 25/01/2018, 20:09) <{POST_SNAPBACK}>
Лично аз изобщо не говорех за хуманност а за практичност. Бандюгите се страхуват повече от доживотен затвор отколкото от смъртно наказание. Не мога да кажа за себе си, че съм особено хуманен към терористи, убийци, изнасилвачи, педофили и т.н. антисоциални типове. За хуманност изобщо не говоря а за ефективност, изкупление на причинено страдание, дъъълго време за осмисляне. Кой знае може би в последните си години, изкарани зад решетките да имат някаква еволюция и коренна промяна.

Такааа, нека да си ги кажем...нещата....без завоалирания - не става въпрос за ХУМАННОСТ, - Мукадетоговее да си оправи темата.
Става въпрос за ПРАКТИЧНОСТ и още нещо.
Аз съм против да се държат 88 години виновни за някакво престъпление!
Те няма да изкупят вината си, и няма значение дали ...някой ще им прости.
Има ли престъпление, има и наказание....но Достоевски отдавна са го изяли мишките....
wal
Отнемането на човешки живот се явява грях независимо от подбудите и мотивациите.
New
Казваш да не ги убиваме не поради хуманност, а за да не си разваляме отношенията с Господ, т.е. с користна цел - да си спасим задниците от пъклото. smile.gif
Питето
Вярна идея с кофти обосновка. Първо, нема гаранции за Господ, ад и рай, че да разчиташ на грях (дори напротив — съвсем благородно е да поемеш греха и да превърнеш калпазанина в мъченик, та да му помогнеш да стигне до неговия си рай, което би оправдало смъртното наказание именно с вярата в някакъв Господ)... обаче има съвсем реален проблем със съдебните грешки и обесването на невинни, което няма как да се отмени или обесения да се реабилитира и компенсира, което е напълно възможно при доживотния затвор.
Тиара
За да не бъде обвинявана Европа в безразличие към съдбата на терористи, които се явяват нейни граждани, би следвало непосредствено след доказване на вината им, да бъде отнето и гражданството им от съответната европейска страна.

Относно нежеланието да се съдейства на терористите и животът им да бъде спасен, то това е единствения правилен ход от страна на европейските държави.
agrippa
Европа, че и Америка, трябва да сплат да се бъркат в работите на други страни и да ги учат как да живеят. Да се концентрират върху собствените си работи.
Щото като сееш някъде тероризъм или други бъркотии, той скоро почва да прелива оттам и се стоварва на собствените им глави.

Е, не знам де, колко място има в европейските затвори и каква им е далаверата от такива типове. Каквато и от бежанците, що ли.
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 25/01/2018, 18:08) <{POST_SNAPBACK}>
Жалко е за семействата им.

Кое е жалкото? Че са се отървали от бащи и съпрузи убийци ли?
biggeorge
Жалко е за родителите, че децата им са станали терористи и сега ще умрат. sad.gif
klik_kibik
Ти ако си бандюга и си сгафил жестоко - какво би си избрал за себе си?
klik_kibik
Аз не съм християнин. Не ми пука за общоприетите религии... Просто доживотния ми се вижда по-страшен от смъртта, с по-сериозен възспиращ ефект.

А това за еволюцията дето го споменах е че вярвам в прераждането - всяка душа според мен си върви по своя път и може да извлича от всичко добри уроци. p.gif
biggeorge
Ако се окаже, че в България има терористи (примерно управляващите националисти или сродни с тях нацистко-комунистически организации) ще отнемем ли гражданството им и как ще се борим с тях, след като те са на власт? misli.gif
New
Аз знам какво бих избрала за себе си, но нямам никаква идея какво другите биха избрали за тях си. Все пак всеки гледа от неговата си камбанария и не всички гледат през мойта, та да мога да ги обобщя.
Питето
А какъв бандюга си, щото ако си тип крадец-измамник, ще искаш затвор щото я ти съкратят присъдата, я избягаш, обаче ако си от по-крайните... пак ще искаш затвор, щото може "нашите" да дойдат на власт или поне да те разменят срещу нЕкой заложник. Иначе и смъртната присъда не е проблем за крайните типове, щото "аз мога да утрепя 2-5-15 човека, а те могат да ме утрепят само веднъж, та всеки утрепан след първата жертва вдига резултата в моя полза"...
Cayen
Само да вметна че има погрешно или тенденциозно осъдени на смърт а всъщност невиновни или недотам виновни.

Цитат(New @ 25/01/2018, 20:02) <{POST_SNAPBACK}>
Дали ще убиеш някого (смъртна присъда) или ще го държиш цял живот в клетка (доживотна присъда, без право на отмяна) е все едно и също от гледна точка на хуманността, според мен. Дори убийството ми се струва по-приемливия вариант, ако трябва да избирам за себе си.

Питето
САЩ и Европа не се бъркат а дават шанс. Сега, който му е дошло времето се възползва, а който нЕма акъл се връща в изходно положение. Виж, ако САЩ и Европа почнат да гледат само себе си... значи не са много умни щото света е обща система, и няма как да се отделиш със стена от него. В смисъл, че е по-добре да ровичкаш другите да мислят и да се променят (да си изживяват Ренесанса, да прескочат религията и да схванат файдата от науката, да си променят племенните манталитети и падишахските мераци) за да не стават по-сериозни и по-масови сакатлъци.
Cayen
Цитат(Питето @ 25/01/2018, 23:09) <{POST_SNAPBACK}>
Вярна идея с кофти обосновка. Първо, нема гаранции за Господ, ад и рай, че да разчиташ на грях (дори напротив — съвсем благородно е да поемеш греха и да превърнеш калпазанина в мъченик), та да му помогнеш да стигне до неговия си рай, което би оправдало смъртното наказание именно с вярата в някакъв Господ... обаче има съвсем реален проблем със съдебните грешки и обесването на невинни, което няма как да се отмени или обесения да се реабилитира и компенсира, което е напълно възможно при доживотния затвор.

Това болднатото означава ли че приемаш част от мотивацията на джихадистите wacko.gif или аз нещо не ти схващам дългата мисъл.
Личинка

Грехът е и морална категория, не само религиозна. Да обречеш на смърт не е лесно, въпреки, че има изроди, за които една смърт е малко. Лошото е, че има невинни осъдени. Доживотна, но с яко бачкане да не тежат на данъкоплатеца, мисля е най-разумно.
Бай Ганьо
Колкото и яко да бачка, няма как да си плати издръжката.
А за невинните-ще има и такива.
Но недей ми казва, че по-добре било 100 престъпника на свобода,
отколкото 1 невинен в затвора, защото ми се повдига от тази глупост.
klik_kibik
Обясни моля за моралния ГРЯХ.
Има действия за поемане на отговорност, но не вярвам във вината - вярвам в отговорността и изкуплението. Вината е едно безсмислено циклене в някаква кофти ситуация в миналото... във вината няма поемане на отговорност... просто нещо ти тежи и ти се връщаш отново и отново на мястото на събитието и си мечтаеш как би го променил, без нищо да можеш да промениш... малко дълго го обясних ама съжалявам.

Иначе да покрай сухото гори и суровото понякога. Няма перфектен съд... не и на тази планета.

Яко бачкане да, но да има и храна, подслон и някакви нормални условия за това... да не е както в лагерите в ранния комунизъм - това е било тотална и абсолютна изродщина. p.gif
Онуфри
Цитат(biggeorge @ 25/01/2018, 18:08) <{POST_SNAPBACK}>
... , но те бяха невинни и ние ги искахме обратно.
Докато в този случай тези хора не са невинни и ......
.....

Рече и ... отсече!

п.п. Виждам те следващия председател на ВКС!

prashchai grigorii.gif
Личинка
Цитат(klik_kibik @ 26/01/2018, 19:03) <{POST_SNAPBACK}>
Обясни моля за моралния ГРЯХ.
...

Освен вяра, хората си имат и съвест, и ценности, и пр. дори и да са атеисти. Смяташ ли, че само страха от Бога възпира хората да станат убийци?
Личинка

Ако ти си невинният в затвора или на гилотината, няма да ти се повдига.
Бай Ганьо
Ами дай да погубим други 100 невинни тогава заради мен.
klik_kibik
От малки така сме научени и затова ни се струва напълно нормално и резонно.
Не ти ли прави впечатление, че съвестта иска точно това, което иска обществото от теб при дадено твое провинение - съвестта иска наказание или изкупление. В повечето случаи съвестта изисква да плащаш по-скъпо отколкото дължиш.

Все пак има съвест, но е редно да се различи резонната от "обществената" (резонната е просто чувство, че нещо не е балансирано както тряба, резонната не иска наказание а възстановяване на баланса). Обществото иска наказание за дадено провинение и ако бъде оставено - би линчувало завалията, който е дръзнал да се провини. Виж какво прави т.нар. народен съд. Сигурен съм че огромна част от обществото тогава са го подкрепяли. p.gif
klik_kibik
Не ми е нужен никакъв страх от който и да е бог по планетата за да имам етични устои, не се и страхувам. p.gif
Питето
Е то, якото бачкане не е за да си плаща затвора, а за да намали разходите на обществото... прагматично казано. Отделно, че психологически има допълнителни ефекти спрямо мераклиите за калпазани дето още планират... Абе въпроса "що да бачкат, като нЕма да си платят престоя в затвора?" има много отговори и доста от тях тежат на мястото си и хич не става дума за пари. Един "джакпот на присъдите" има далеч по-възпиращ и "омекотяващ" ефект върху престъпността и престъпленията, докато смъртното наказание само вдига жестокостта и крайностите на престъпленията, като гарантира победа на престъпника, щото резултата почва от 1:1 ама расте нагоре в полза на престъпника...
Радио Ереван
Цитат(biggeorge @ 26/01/2018, 02:25) <{POST_SNAPBACK}>
Жалко е за родителите, че децата им са станали терористи и сега ще умрат. sad.gif

Получават си това, което заслужават. Първото е жалко, второто не е.
Радио Ереван
Цитат(New @ 25/01/2018, 20:02) <{POST_SNAPBACK}>

Има отменени влезли в сила доживотни присъди, но изпълнени смъртни досега никой не е отменил. animatedwink.gif
Има и избягали затворници.
С две думи доживотната присъда дава надежда, докато при смъртната не е така.
Знаеш ли колко е гадно да чакаш с месеци да ти изпълнят наказанието? Аз не знам, дано и ти да не научаваш.
Ако осъдените на смърт станат донори на органи, биха могли да спасят човешки животи.
Проблемът е само, че понякога покрай сухото гори и мокрото.
agrippa
Цитат(biggeorge @ 25/01/2018, 23:26) <{POST_SNAPBACK}>
Ако се окаже, че в България има терористи (примерно управляващите националисти или сродни с тях нацистко-комунистически организации) ще отнемем ли гражданството им и как ще се борим с тях, след като те са на власт? misli.gif

Няма да ги бараме, щом сме гласували за тях. cool.gif
agrippa
Цитат(New @ 25/01/2018, 12:02) <{POST_SNAPBACK}>
За някои убийството е грях. Може това да е пойнта за държането в клетка до живот. А там си умират от естествена смърт: болести, недохранване, старост, психически разтройства и тнт. А в същото време са изолирани и не могат да вършат повече масови престъпления. Аз не вярвам, че могат да се превъзпитат, дали на своода или в затвора.
klik_kibik
Зависи от човека. Религията е мощен манипулативен инструмент - поне според мен. Страхът от някакъв ад е измислен с една цел - послушание, страх, покорство и т.н. сходни. Зависи какъв е човекът. Много е относително. Аз нямам този страх и въпреки всичкото за нищо на света не бих убил и изобщо посегнал на човек. Въпрос на принципи и може би верска система. За убийство се плаща много висока цена. Това пък го научих от семейните констелации. Такива семинари - посещавам много често, даже днес бях на констелации, а и утре ще бъда цял ден. Надявам се отговорих на въпроса ти. p.gif
klik_kibik
Аз лично бих избрал смъртта пред доживотна присъда в клетка. Няколко секунди и си спасен от доживотни мъки и неволи. Затова и смятам, че доживотната присъда има по-възпиращ ефект от смъртното наказание. Това е от моята камбанария. p.gif
klik_kibik
Цитат(Питето @ 26/01/2018, 18:25) <{POST_SNAPBACK}>
А какъв бандюга си, щото ако си тип крадец-измамник, ще искаш затвор щото я ти съкратят присъдата, я избягаш, обаче ако си от по-крайните... пак ще искаш затвор, щото може "нашите" да дойдат на власт или поне да те разменят срещу нЕкой заложник. Иначе и смъртната присъда не е проблем за крайните типове, щото "аз мога да утрепя 2-5-15 човека, а те могат да ме утрепят само веднъж, та всеки утрепан след първата жертва вдига резултата в моя полза"...

Говоря за "човек" дето е опасен и трябва да се пази далеч от обществото.
Питето
Ми именно де, ако туриш едно окончателно наказание (каквото е смъртната присъда), то тези хора няма да се спират пред нищо щото няма какво да губят и няма за какво да преговарят.
New
Именно де, те това ти обяснява и Личи.
klik_kibik
Точно така е.
agrippa
Цитат(klik_kibik @ 27/01/2018, 11:58) <{POST_SNAPBACK}>
Аз лично бих избрал смъртта пред доживотна присъда в клетка. Няколко секунди и си спасен от доживотни мъки и неволи. Затова и смятам, че доживотната присъда има по-възпиращ ефект от смъртното наказание. Това е от моята камбанария. p.gif
И хващаш ред по-скоро за следващото прераждане... daisy.gif F2 - new game.
Shade
Цитат(agrippa @ 28/01/2018, 13:23) <{POST_SNAPBACK}>
И хващаш ред по-скоро за следващото прераждане... daisy.gif F2 - new game.

Нали се предполага, че в следващото прераждане продължаваш развитието си оттам, откъдето си приключил в предишното, но с алтернативна перспектива, за да усетиш резултата от грешките си и да се коригираш.
Имаше една фантастична комедия, Switch, където брилянтен съблазнител въртеше цял куп любовници. При инцидентно пропукване на секретността две от любовниците му се запознаха и положиха усилия да открият останалите. След което организираха отмъщение: всички му се явиха накуп в басейна на една от тях, която уж му организираше романтична вечеря. Нахвърлиха му се с много любов и нежност, и го удавиха.
След това той се прероди като жена и му се наложи да изпита аналогичните преживявания на другата страна. Една вечер най-добрият му приятел го напи до неадекватност и го замъкна в дома си, където го изчука и забремени.
Така че не знаеш какви ужасии те чакат в следващото прераждане... wink.gif
klik_kibik
Именно. p.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.