Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Още нещо за третия пол....
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Krapp
Ето тук има още един материал по въпроса„....
Авторката, все пак, се придържа към леко нестандартна позиция, доколкото владее отлично английски и е добре подготвена да осмисли текста на конвенцията, както в оригинал, така и в превод... animatedwink.gif animatedwink.gif
Persian
Цитат(Krapp @ 13/02/2018, 19:16) <{POST_SNAPBACK}>

Е, така знам и аз. smile.gif
Sex - Male, Female
Нали така. smile.gif

За равнопоставеността между мъжете и жените винаги ми е било чудно, защо са тръгнали да се надпреварват и доказват, че едните могат да вършат това, което и другите.
Ами, могат. Такъв е живота, че понякога се чудиш, мъж ли си, жена ли си.

Лошото нещо е подценяването на противоположният пол, но нито жените могат да се мерят с мъжете, нито обратното.
Всеки си има предназначението и никой не е на по-ниско ниво.
D-rA
Цитат(Persian @ 13/02/2018, 21:31) <{POST_SNAPBACK}>
Всеки си има предназначението и никой не е на по-ниско ниво.

...особено в мачкане на чаршафите sunbathing.gif
Alexfield
За мачкане на чаршафи трябват два "SEX"-a: Male & Female. Ама за пържене на яйца стига и един "GENDER"...
Е там е разликата...
Потребител

В „Прекрасният нов свят” всеки е щастлив.

... "Родова перформативност, създаден от феминистката и философ Джудит Бътлър в книгата ѝ от 1990г. „Безпокойства около родовия пол“ (Gender Trouble – Feminism and the Subversion of Identity). В нея Бътлър характеризира джендъра, като ефект от повторителни действия, такива които произвеждат ефект от статичния или нормален пол, докато замъгляват противоречията и нестабилността, на който и да е единичен полов акт. Този ефект произвежда това, което можем да наречем „истински пол“, наратив, който е поддържан от:

1. „мълчаливото колективно съгласие за перформативност (изиграване), производство (произвеждане) и поддържане (подкрепяне) на отделни, полярни джендъри (полове) като културни фикции, бива скрито и затъмнено от правдоподобността на тези продукции – и от наказанията, които съпровождат несъгласието да се вярва в тях (в полярните джендъри като културни фикции и социални продукции)“ (буквален превод от английския орегинал Gender Trouble, Глава: Subversive bodily acts, Част IV: Bodily Inscriptions, Performative Subversions, стр.179)

2. „негласното колективно съгласие да се изпълняват, произвеждат и поддържат отделните и полярни родови полове като културни фикции се замъглява от това, че тези произвеждания са напълно правдоподобни. Това съгласие се замъглява и от наказанията, очакващи онези, които не се съгласяват да вярват в тях“ (превод на Диана Захариева, Безпокойства околородоия пол: Феминизмът и подриването на идентичността, Глава: Подривни телесни актове, Част IV: Телесни вписвания, перформативни подривания, От вътрешността към родово-половите перформативи, стр.165)" ...

... но, коя е Джудит Бътлър - главната идеоложка на джендър теорията? :

Тя/То е професор по реторика в Университета Бъркли. От 2006 г. заема катедрата по философия „Хана Аренд” в European Graduate School в Швейцария. От 1999 г. Джудит Бътлър принадлежи към Guggenheim Fellowship, от 2001 г. към Rockefeller Fellowship, през 2004 г. тя получава Brudner Prize на Йейлския университет за особени заслуги „for lesbian and gay studies”, през 2008 г. е отличена с Andrew W. Mellon Award, отличие, дотирано с 1,5 млн. долара, което позволява на носителите „да преподават и изследват при особено изгодни условия”. От 2012 г. Бътлър е гост професор в Columbia University.

... кому е нужно това?

Flama
Не ви ли писна тази тема.
Alexfield
Аз, например, смятам, че първо трябва да ратифицираме Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. След това темата вече няма да е интересна никого. Най-вече няма да е интересна на една държава, която преди година декриминализира побоя над жени в домашни условия. Тази държава много умело се меси в нашата вътрешна и външна политика чрез прокуратурата, парламентарно представените партии, БПЦ и други.
Flama
Аз мисля, че темата се преекспонира в различни аспекти и с нея се занимава обществото, докато тихомълком се вършат далавери, а доходите ни са на дъното в ЕС и не само.
Питето
По-скоро обществото се занимава охотно с трети, четвърти, пети пол, извънземни и други щуротии, само и само да не се погледне в огледалото и да види защо са му най-ниски доходите. Политиците само му предлагат темите.
Persian
Цитат(Flama @ 14/02/2018, 22:52) <{POST_SNAPBACK}>
а доходите ни са на дъното в ЕС и не само.

Това е метода на комунистите и понеже всички са от комунистическата школа, затова толкова години се борят да няма други богати освен тях.
New
И не само.
Лафове от сорта: „Още ли не си сложила ракията? В Перник вече бият жените си" са уж майтап, но всъщност много ярко демонстрират мисленето на хората по този въпрос.
Потребител

... понеже много глупости се изписаха, а и за целите на тази дискусия, терминът "джендър" се въвежда за пръв път от Robert Stoller през 1968г. за да обозначи транссексуалността ...

... за справка - Stanford Encyclopedia of Philosophy, "Feminist Perspectives on Sex and Gender" :.) ...
agrippa
Цитат(Flama @ 14/02/2018, 14:52) <{POST_SNAPBACK}>
Аз мисля, че темата се преекспонира в различни аспекти и с нея се занимава обществото, докато тихомълком се вършат далавери, а доходите ни са на дъното в ЕС и не само.
А вие наистина ли мислите, че повечето ви проблеми ще се решат, ако доходите ви нарастнат, примерно на средно европейско ниво? Ами ако разходите ви тогава нарастнат в по-голяма степен?
agrippa
Цитат(New @ 14/02/2018, 19:34) <{POST_SNAPBACK}>
И не само.
Лафове от сорта: „Още ли не си сложила ракията? В Перник вече бият жените си" са уж майтап, но всъщност много ярко демонстрират мисленето на хората по този въпрос.

И защо само жените могат да бъдат "бити" в домашни условия? Та нали те са уж с равни възможности по закон? Не трябва ли да подържат необходимата форма, каквато и да е тя, че да могат да се защитят ефективно от такова насилие във всеки един момент. Или могат да се отпуснат да ги влачи по течението... Нещата се представят едностранно, изкривено даже.
New
Интересно мислене вадиш. Значи, не е проблемът в това, че мъжете бият жените си, а че жените не се защитават качествено. Да гледаме на семейния дом, като на боксов ринг, викаш.
Да го разгледаме с пример. Не е проблем, че жена слага отрова в яденето на мъжа си, а проблемът е, че той не си пие противоотровата редовно.
Звучи ли ти това нормално?
agrippa
Аз ако имах същото мислене като другите в темата може би въобще не бих се изказвал.

Да, като се взимат двама за семейство, нека си гледат и категорията, така да се каже. Ако тя го е гледала само да е як и силен, да работе като вол и да носи много пари в къщи, а тя само да се кипри пред огледалото, значи не си е направила добре сметката.

Друг аспект на проблема: тормата може да не е само физически, а и психически, което е доста по-страшно. И се отдава доста добре и на жените, даже по-добре...
New
И при тази ситуация не може цивилизовано да се разведат, а трябва непременно да се бият?

П.П. Той и мъжът е гледал, като се е женил, нали?!
agrippa
Цитат(New @ 15/02/2018, 09:17) <{POST_SNAPBACK}>
И при тази ситуация не може цивилизовано да се разведат, а трябва непременно да се бият?

П.П. Той и мъжът е гледал, като се е женил, нали?!

Да, след първия "побой" би трябвало да се разведат, ако това наистина е проблем за един от партньорите. Ако ли други неща са се оказали по-важни да се съхрани брака, значи биенето не е такъв проблем. Като си помислиш: юмруци в кръчмата, това е едва ли не спорт, а вкъщи – голяма трагедия. Пак двоен стандарт. И не ми разправяйте, че жените не трябва да ходят по кръчми, щото никой не ги спира, нали са равноправни.

Какво е гледал мъжът ли, това е цяла друга тема. Примерно да може да я носи по стълбите в сватбения ден, както и дълги години след това. Значи пак да са в една категория горе-долу. biggrin.gif
Бай Ганьо
А и децата не е лошо още от детската градина да се запишат на джим.
Да позаякнат достатъчно, че да не му се дават кат са напие. smile.gif
Flama
Цитат(agrippa @ 15/02/2018, 16:38) <{POST_SNAPBACK}>
А вие наистина ли мислите, че повечето ви проблеми ще се решат, ако доходите ви нарастнат, примерно на средно европейско ниво? Ами ако разходите ви тогава нарастнат в по-голяма степен?

Не мислим, но част от проблемите ще се решат. Включително донякъде и заничането в чуждата паница и паниката за третия, петия и осмия пол. Заничането в чуждата паница е и въпрос на манталитет, но все пак. Хората имат свободно време. Забавленията обаче искат пари. Като нямаш пари и си търсиш безплатни забавления, например да си чешеш езика с политика, джендъри-мендъри и да зяпаш в чуждата паница. Та така.
Flama
Цитат(Питето @ 14/02/2018, 23:15) <{POST_SNAPBACK}>
По-скоро обществото се занимава охотно с трети, четвърти, пети пол, извънземни и други щуротии, само и само да не се погледне в огледалото и да види защо са му най-ниски доходите. Политиците само му предлагат темите.

Занимава се охотно, защото е шоу без пари, както отговорих на Агрипа.
Krapp
Цитат(Flama @ 15/02/2018, 18:41) <{POST_SNAPBACK}>
Не мислим, но част от проблемите ще се решат. Включително донякъде и заничането в чуждата паница и паниката за третия, петия и осмия пол. Заничането в чуждата паница е и въпрос на манталитет, но все пак. Хората имат свободно време. Забавленията обаче искат пари. Като нямаш пари и си търсиш безплатни забавления, например да си чешеш езика с политика, джендъри-мендъри и да зяпаш в чуждата паница. Та така.

На нас поначало ни се губят няколко века, а и по идеологически причини - "Краткия курс по....", имаме почти вродена склонност да свеждаме всичко до парите... animatedwink.gif
Питето
НЕкои ще се решат с повечето пари, ама мноооооого други ще се решат заради промененото мислене, щото нЕма как да имаш повече пари ("европейско ниво") със същия акъл (балкански начин на мислене)...
Питето
Мноооооо мазохистки, мноооо нещо. a4dff7b7.gif
Thursday Next
Цитат
Ако ли други неща са се оказали по-важни да се съхрани брака, значи биенето не е такъв проблем.

Това, на което ти му викаш "няма проблем", за нея най-често е "няма изход". Недей така, грозно е.
agrippa
Е, може да не мога да се поставя на нейно място. Но винаги има изход. Аз принципно съм против разводите и разделите. Обаче, това си е масова практика в много страни. Сещам се за клас с деца в едно училище, дето само 1 дете не било от семейство на разведени родители.
Thursday Next
Не, определено не можеш. Жена в малък град. Мъжът ѝ я бие редовно. Често и пред детето. Тя не смее да иде да се оплаче в полицията, защото девер ѝ (братът на бияча) работи там. Ако се оплаче, няма да приеме жалбата ѝ, но ще уведоми мъжа ѝ, след което следва още бой. От майка си и баща си чува "Ще търпиш, защото какво ще кажат хората, ако тръгнеш да се развеждаш". В малкия град работа няма. Аз съм кривоглед оптимист, но пак не виждам изход за нея, ако няма отлично образование и приятели, които да ѝ помогнат да си стъпи на краката в друг град.Ти?
Alexfield
Перничанките имат набито око, слОчаЕнос' - немисла!!!
Alexfield
Да зададем въпроса наобратно:
Вие наистина ли си мислите, че ако не ви увеличат заплатите, няма да ви се вдигнат цените?
Flama
Цитат(Krapp @ 15/02/2018, 19:30) <{POST_SNAPBACK}>
На нас поначало ни се губят няколко века, а и по идеологически причини - "Краткия курс по....", имаме почти вродена склонност да свеждаме всичко до парите... animatedwink.gif

Щем или не щем, накрая всичко се свежда до парите.
agrippa
Цитат(Flama @ 15/02/2018, 15:58) <{POST_SNAPBACK}>
Щем или не щем, накрая всичко се свежда до парите.
Защото така са ни научили. И те са регулатора на обществените отношения. И не искаме или не знаем с какво друго да ги заменим.
agrippa
Не знам дали е по темата, но е информативно, какво ще дойде:

За неразбиращите: пол на бащата и моминско име?
New
Определено не можеш да се поставиш на нейно място, затова ти дадох оня пример, в който жената трови мъжа. Представи си, че системно "любящата" ти слага отрова в храната, понеже нещо не и е на кеф него ден, която отрова не те убива, а прости ти действа зле на здравето и ти се влачиш, като парцал с дни, докато се изчисти дозата от организма ти и така до следващия път.
Обаче нищо не можеш да направиш по въпроса, защото много жени правят същото и обществото приема това поведение за нормално. Дори вицове си разправят по въпроса.
Не знам на теб, ама на мен не ми се вижда нормално и не мислея, че може обществото да гледа бездушно и да оправдава ситуацията с мисли, като твоите - да са били мислили, като са се женили, а също така такова семейство възпитава деца, които копират същото поведение и това поведение се повтаря, и повтаря.
New
Къде прочете за моминско име на бащата?
Аз виждам да пише моминско име на съродителя, ако е жена.
Thursday Next
Цитат
За неразбиращите: пол на бащата и моминско име?

Не са ти го допревели, разбиращий. Нали виждаш там, дето след "Maiden Name" пише "if female"? Е, та ако съродителят е от женски пол, там си пише моминското име. Ако не е - не го. По същия начин и за пола - съродителят може да е мъж, но просто да не е родният баща на детето.
wal
Лаконично и точно. thmbup.gif
agrippa
Аз говорех за 17-та точка. Всъщност това е доста консервативна бланка: има само 2 пола. Трябва да се промени.
Потребител

"Нека мразят, стига да се страхуват"

... според принципа на "гладната кокошка" много мислят, че основополагащи са парите ... всъщност, те са само едно от средствата за достигане на друг наркотик - властта ...

... стереотипно, "джендърите" налазват по терлици :.) ...

Thursday Next
Цитат(agrippa @ 17/02/2018, 03:11) <{POST_SNAPBACK}>
Аз говорех за 17-та точка. Всъщност това е доста консервативна бланка: има само 2 пола. Трябва да се промени.

Изненада - аз също говорех за 17-та точка. Но преди това ти споменах и казуса с моминското име, понеже ти зачекна за него. Формулярът е кьопав опит да се набутат максимум опции в минимум кутийки, оттам и тази смехория с пола на бащата. Но зависи от това как го четеш - ако го четеш с очите на страха, ще ти се привиждат едва ли не опити за насилствено налагане на "трети пол". Ако нямаш притеснения покрай идентичността си, ще се посмееш на бюрократското недомислие.
Тарабас
Потребителят Потребител каза нещо интересно. "Нека мразят, стига да се страхуват".
Българо-съвеЦката дружба ги е раждала какви ли не, сега роди и тва чудо. И е интересно да се наблюдава, как дори и нормално хора се поддават на тази шизофрения.
В крайна сметка всики сам си прави избора как да живее.

Определено може да се каже, че антиджендеризма си заслужава джендърството. Надявам се и да се страхуват много от него. Иначе няма смисъл.

Патриоти от странджа сакар са се обединили в група, която наскоро заяви следното. Понеже им е забранено от европедалите да бесят кучета, сега ще тръгнат по големите градове да търсят джендъри за да ги бесят тях. laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Потребител

Цитат
Потребителят Потребител каза нещо интересно. "Нека мразят, стига да се страхуват"...

... всъщност, казал го е Калигула /според Светоний/ ...

... Тарабас! ... толкова сте млад, а така невероятно проницателен! ... възхищавам се вашата прозорливост и дедуктивни умозаключения :.) ...

... стигам до известна бифуркация - не мога да преценя кое е по-забавно:

- опита на "джендърите" да се маскират, като "жени и деца", или последвалото обясняване, че неразбиращите фалогоцентризма са неграмотни имбецили :.) ...

Тарабас
Не бива в тази проблематика да си позволяваме да се бифуркираме. Семпло е. Хората е редно да си пращат децата да училище, за да се научат поне да четат, може и чужди езици. Тва решава проблема.
Потребител

... обяснявах нещо, но нямам нищо против да се отклоним от темата - моля, споделете с нас мисълта, която толкова ви е завладяла, че не можехте да я опазите мълчаливо за себе си :.) ...
Питето
...а Калигула е управлявал само некакви си четири години и са го скасапили собствените му бодигардове. Толкоз за страхуването. Та като тръгваш след лозунгите на някой, гледай до къде е стигнал с тези лозунги, та да си знаеш на къде си тръгнал. cool.gif
Потребител

... не си разбрал ...

... има здравословна причина, поради която проповядването на религии и политически идеологии е забранено в класните стаи и училищата ...

... поради същата причина, политическото управление, институции и прочее би трябвало да стоят и да действат независимо от религията и/или религиозните вярвания ...

... нещата въобще не опират до мачкане на чаршафи - става дума за домогване до власт ... по особено отвратителен начин ...

Питето
Отлично съм го разбрал. Хората са като водата*, може да ги носиш в шепа, обаче опиташ ли се да ги смачкаш в юмрук, излизат между пръстите и те опръскват. Примери в историята колкото щеш.

-----------
* В оригинала, не е точно вода а друго, но отлично пасва на "излиза между пръстите и те омазва".
wal
Ей това е по,по, най-правилното обяснение на въпросната конвеКция.
biggeorge
Веселина Седларска добре го е обяснила. hat.gif
Ама кухите диктаторски глави пак нищо няма да разберат. no.gif
biggeorge
Финалът е епичен: "Аре". laugh.gif
wal
Цитат
Ама кухите диктаторски глави пак нищо няма да разберат.

Къде ги намери тези диктаторски глави?!
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.