Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Тази нощ Почина Стефан Хафкин (Stephen Hawking)
Форум АБВ > Общи > Обща дискусия
Горския

Един голям, бих казал велик, физик.
Не зная някога да е имало някой като него : пълен инвалид (вследствие на болест), не може да си движи крайниците, не може да говори. Прикован е в инвалидна количка, специално конструирана за него, говори посредством комютър - специално изобретен за него!

Въпреки това разработва оригинални и основополагащи теории в астрофизиката. Пише книги - строго научни и други в които на леснодостъпен език разказва научните си разработки. Дава конференции .

За него е някак си неудобно да се каже "Бог да го прости", понеже много се мешаше в божиите работи и едва ли Бог е навит да го прости!
Хасан
Цитат(Горския @ 14/03/2018, 13:42) <{POST_SNAPBACK}>
Не зная някога да е имало някой като него : пълен инвалид (вследствие на болест), не може да си движи крайниците, не може да говори. Прикован е в инвалидна количка, специално конструирана за него, говори посредством комютър - специално изобретен за него!

Въпреки това разработва оригинални и основополагащи теории в астрофизиката. Пише книги - строго научни и други в които на леснодостъпен език разказва научните си разработки. Дава конференции .

За него е някак си неудобно да се каже "Бог да го прости", понеже много се мешаше в божиите работи и едва ли Бог е навит да го прости!

Ти също не се мешай в Божиите работи. wink.gif
Thursday Next
И това ли име не могат да оправят франсетата, бе съседе?

Доколкото знам, Стивън Хокинг не вярваше в отвъдното, така че няма какво да се намесва религията. Но да, отиде си един от брилянтните умове на съвремието ни. Навръх рождения ден на Айнщайн. И това ако не е ирония ...
Горския
Цитат(Thursday Next @ 14/03/2018, 17:40) <{POST_SNAPBACK}>
И това ли име не могат да оправят франсетата, бе съседе?

Доколкото знам, Стивън Хокинг не вярваше в отвъдното, така че няма какво да се намесва религията. Но да, отиде си един от брилянтните умове на съвремието ни. Навръх рождения ден на Айнщайн. И това ако не е ирония ...

Не не става дума за вярване в отвътното, а за ... създаването на вселената!!!

Kолкото за транскрипцията на името, напълно си права! Моите компатриоти изкривяват всякакви имена, но за мен е ... непростимо sad.gif
Thursday Next
Цитат
а за ... създаването на вселената!!!

Развеселявам се от мисълта, че Стивън Хокинг се изправя пред Бог, вади едно листче от джоба си и казва, "Така, имам някои забележки ..." rolleyes.gif
Горския
Цитат(Thursday Next @ 14/03/2018, 18:11) <{POST_SNAPBACK}>
Развеселявам се от мисълта, че Стивън Хокинг се изправя пред Бог, вади едно листче от джоба си и казва, "Така, имам някои забележки ..." rolleyes.gif

laughing.gif clap3.gif
Питето
Нещо подобно ли:

Thursday Next
laughing.gif Да, нещо такова.
Cayen

Затова е измислено Светла му памет или просто Шапка му свалям. hat.gif
Mukaveev
Направо се зачудих кой е тоя Стефан...... добре , че се внесе яснота.
Marbella
Аз не съм сведуща по въпросите на физиката, така че не мога да оценя научния му принос за науката като цяло. Естествено, разбирам, че е умен, велик и пр., и обикновено приемам такива авторитети безрезервно.

Но съм изумена от духа и силата на характера му. Неведнъж съм се питала дали аз бих била способна на такъв живот - ами не, не бих, особено след като гледах и филма за него. Художествената измислица, доколкото я има, едва ли е могла да заостри нещата повече, отколкото те вече са били.

Но пък може би точно такива са хората с мисия на тоя свят. (Щях да кажа "божествена мисия", но не е уместно.)

Лек път и светлина на душата му, където и да е.
Mukaveev
"Beднъж тoй ĸaзa: Bceлeнaтa нe би билa вceлeнa, aĸo нe бeшe дoм нa xopaтa, ĸoитo oбичaмe"
Горския
Цитат(Mukaveev @ 14/03/2018, 21:46) <{POST_SNAPBACK}>
"Beднъж тoй ĸaзa: Bceлeнaтa нe би билa вceлeнa, aĸo нe бeшe дoм нa xopaтa, ĸoитo oбичaмe"

Той също казваше :.

- Първият неприятел на познанието не е незнанието, а илюзята за познание

- Забелязъл съм, че дори онези, които твърдят, че всичко е предопределено и ние не можем нищо да променим, се оглеждат преди да пресекат улицата
.....
evanka
Цитат(Marbella @ 14/03/2018, 19:34) <{POST_SNAPBACK}>
Но съм изумена от духа и силата на характера му. Неведнъж съм се питала дали аз бих била способна на такъв живот - ами не, не бих, особено след като гледах и филма за него. Художествената измислица, доколкото я има, едва ли е могла да заостри нещата повече, отколкото те вече са били.

Но пък може би точно такива са хората с мисия на тоя свят. (Щях да кажа "божествена мисия", но не е уместно.)

Много често гениалност не върви с нормалност.
Norman
Цитат(Thursday Next @ 14/03/2018, 16:40) <{POST_SNAPBACK}>
Доколкото знам, Стивън Хокинг не вярваше в отвъдното, така че няма какво да се намесва религията.

Стивън Хокинг беше деист (като мен bwush.gif ). (...или поне беше допреди около година и нещо... neprichom.gif )

В общи линии, почти през целия си живот вярваше в съществуването на Бог, като създател на всичко, но не и на Бог, като морален императив с полицейско/поощрителни функции, както се стремят да ни го представят представителите на повечето вероизповедания.

Thursday Next
Имах предвид това:

Цитат
heaven is a fairy story for people afraid of the dark

Раят е приказка за хора, които се страхуват от тъмното.

https://www.telegraph.co.uk/news/science/st...f-the-dark.html

Както и това:

https://www.telegraph.co.uk/news/science/sc...e-Universe.html

Изобщо не ми е силна страна физиката, но на мен ми звучи като да твърди, че физичните закони са довели до възникването на Вселената, а не Господ.
biggeorge
Велик човек. worshippy.gif
Гений.
Сега кой ще продължи труда му? misli.gif
Krapp

Иначе казано - отношението към Стивън Хокинг и грижите за него са една илюстрация, как по белите държави умеят да си ценят хората по техните знания, умения, реални възможности, принос на личността към обществото....
Нека си припомним, че при нас основния критерий в кадровата ни политика е кой на кого какъв човек е.... animatedwink.gif animatedwink.gif
Shade
Цитат(Norman @ 15/03/2018, 00:16) <{POST_SNAPBACK}>
Стивън Хокинг беше деист (като мен bwush.gif ). (...или поне беше допреди около година и нещо... neprichom.gif )

В общи линии, почти през целия си живот вярваше в съществуването на Бог, като създател на всичко, но не и на Бог, като морален императив с полицейско/поощрителни функции, както се стремят да ни го представят представителите на повечето вероизповедания.

Всъщност не е деист като теб, освен ако не приемаш законите на физиката и математиката за Бог.
Стивън Хокинг беше споменал някъде, че с представянето на Бог като личност-творец неизбежно се стига до приписване на образ и име, след което се появяват и моралните функции.
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.