Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Кисело зеле
Форум АБВ > Свободно време и развлечения > Кулинар
ЕксГорски

Какво от следните неща се слага в качето с кисело зеле. С каква цел и може ли всичките заедно или някои са несъвместими ? :

- кочан царевица (суха или прясна)
- джинджифил
- бахар
- хрян (корен или може и на прах)

wal
Хрян съм слагал ,когато правех кисело зеле.Ти какво ,да не си решил да си правиш?!

Norman
Цитат(ExГорски @ 24/11/2019, 13:54) *
Какво от следните неща се слага в качето с кисело зеле. С каква цел и може ли всичките заедно или някои са несъвместими ? :

- кочан царевица (суха или прясна)
- джинджифил
- бахар
- хрян (корен или може и на прах)


Царевица (млечна) се слага за по-добра ферментация.
Хрянът е бил използван за ЗАБАВЯНЕ на процеса на ферментация, т.е., се е използвал по-големи количества отсега. В наши дни, когато има натриев бензоат и подобни, хрян се слага само за вкус, 3-4 корена на 100-120 литров бидон, но едва след 2-3 претачвания.
Джинджифил, бахар, ябълки, касис, дюли, червен лук... поне аз давам едно твърдо НЕ за използването им - в края на краищата, правя кисело зеле, а не туршия и искам зелето да има вкус и АРОМАТ на зеле, а не на тракийска баница.
Виж, моркови - става. 10-12 едри моркова, пак на 100-120 литра бидон са ОК.
Червено зеле, за цвят на сока - това вече е "по-мерак". Слагал съм, но чак пък да обърна такова внимание са цвета на зелевата чорба...? Не съм повтарял. w00tbrows.gif
ЕксГорски
Благодаря Норман, за така изчерпателния отговор - много благодаря beerchug.gif
Питето
Аз първо слагам свинското, че да не стават грешки с прословутото "свинско със зеле, ама другите ядат свинко, пък аз само зелето"... sunbathing.gif
Norman
Цитат(Питето @ 25/11/2019, 18:50) *
Аз първо слагам свинското, че да не стават грешки с прословутото "свинско със зеле, ама другите ядат свинко, пък аз само зелето"... sunbathing.gif


За да не стават грешки, правиш свинското със зеле по японски - режеш зелката наполовина и слагаш в гювеч половината без кочана. Между листата набутваш нарязаното на тънко свинско, мариновано за 1-2 часа в подлютен оризов малц (Рю Шоджи - може да се намери в "Кауфланд"). Заливаш с топъл пилешки бульон докато покрие зелката и един пръст отгоре. Захлупваш гювеча и слагаш във фурна на 200 градуса за около час и половина - месото следва да омекне и побелее. Вадиш и поръсваш с (лют) червен пипер (японците ползват черен пипер, но нашенското е по-добро). Порциите се режат като за торта - на сектори - така е ясно, че всеки ще получи и свинско, и зеле w00tbrows.gif

Ето как изглежда вече подредената зелка, преди печенето:


...и готовия продукт:

Питето
Харно изглежда, ще се пробва. Ама аз имах предвид, че слагам първо качето със сланина (хубаво де, не е каче ама си е солена сланина), че чак после зелето... ако въобще сложа зеле де, щото то (сланината) става хубаво и с вино, и с ракия, а не само покрай киселото зеле. В смисъл, ако ще се слага кисело зеле, трябва да се почне правилно — със свинското.
Thursday Next
Честно, за джинджифил и бахар за сефте чувам.

В нашето бидонче отиде една разрязана на четири червена зелчица за цвят, шепа зърна на пуклива царевица (за по-резлива чорба, казват), корен хрян и една кисела ябълка. Бидончето е малко, де. Ферментацията биде прекратена по естествен път - държахме го в мазето на топличко три седмици и като стана, го изкарахме на студено на балкона. Получи се, в неделя за сефте готвих.
ЕксГорски
Благодаря за зърната на "пуклива" (предполагам за пуканки ?) царевица и киселата ябълка (май бях чувал).

Учуди ме за бахара : eлзаското нарязано кисело зеле е пълно със зърна бахар - чистя ги подробно, когато готвим с такова зеле.
Thursday Next
Цитат(ExГорски @ 26/11/2019, 14:07) *
Благодаря за зърната на "пуклива" (предполагам за пуканки ?) царевица и киселата ябълка (май бях чувал).

Учуди ме за бахара : eлзаското нарязано кисело зеле е пълно със зърна бахар - чистя ги подробно, когато готвим с такова зеле.


Точно, да, баба ѝ викаше пуклив кукуруз, та си мислех, че и у Берковска околия така се казва. animatedwink.gif

Бахар в българско кисело зеле никога не съм виждала. В немското също, впрочем - това, което винаги слагат, е кимион. И той се слага при готвенето, а не в самото каче при ферментацията. Елзаското нарязано, което вземаш, предполагам е полусготвено, затова има бахар.
ЕксГорски
Цитат(Thursday Next @ 27/11/2019, 12:13) *
Елзаското нарязано, което вземаш, предполагам е полусготвено, затова има бахар.

Проверих - точно!
В суровото няма. Само в полусготвеното! clap2.gif
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.