Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Какво готвихте днес?
Форум АБВ > Свободно време и развлечения > Кулинар
Страници: 1, 2, 3, 4
Тарантула
Лято, жеги, някои си губят апетита, други го намираме whistling.gif

Днес се чудих какво да правя с една кайма. Запържих я с лук, чушка и домат, риган и чер пипер. Наредих шайби патладжан в тавичка, отгоре каймата, върху нея още шайби патладжан и малко доматено пюре. Опекох половин час и залях отгоре с разбито яйце, кисело мляко и чесън. Довърших с горно печене и си облизах пръстите!

Давайте вашите гозби! Обикновено не си готвя, но може да ме вдъхновите 491.gif
Тарабас
Класика. Пържени кюфтета, картофена салата, таратор и бира.
Личинка
Днес имах два основни продукта за "харчене" - домашно прясно овче мляко от вчера ... и кифтета w00tbrows.gif Сутринта правих емнайсе палачинки и с остатъка от млякото забърках коктейли с мента за в джакузито... По-натам не съм сигурна много... май и узо с лют шалгам с много лед правих, и пищна салата... , но и кюфтета не са вече в хладилника - значи и тях съм опекла.
rocco_george
Днес съм на доматена салата.
Thursday Next
Опекох по едно лавраче с малко зехтин и подправки във фолио, отделно задуших малко гъбки. Лято е, не бива да се прекарва много време пред печката.
Persian
Цитат(Тарантула @ 06/08/2017, 23:05) *
Довърших с горно печене и си облизах пръстите!

Да хвърлиш толкова труд само за едно облизване smile.gif
Та ти можеш да си ги оближеш и без нищо да правиш smile.gif
Кви жени имало 453.gif

Аз нищо не правя, но моят приятел се пробва да прави smile.gif
Свари яйца, обели ги, разреже ги и им тури зехтин и сирене, добавим по два кремвиша и готово.
Аз обаче хвана та натроша на ситно яйцата и сиренето, омешам ги като за Прасе и ми идеално.
Направо си изяждам вилицата smile.gif

Сега пак е сварил яйца, ама няма кой да ми ги обели, пък и гледам да не почна да кудкудякам от толко яйца smile.gif
Тарантула
Бях сварила едни ньоки натъпкани с песто и си правих пържолка с гъбен сос. Залях и ньоките с него и... забравих за пържолката! Станаха трепач!
Правя си ги в къщи, но този път ги купих готови, да пробвам.
Тарантула
Залей ги с кисело мляко и шунка на ситно.
Или ги напълни: Смесваш жълтъците с риба тон, краставичка, майонеза. Пълниш половинките белтъци и отгоре слагаш маслинки или печена чушка.
Змей
Пържени тиквички, тиквички с ориз, пастет от тиквички, печени тиквички, от време на време и зелен фасул ... а и пиперът и патладжаните ще узреят всеки момент
hristam
Ще ти кажа. Днес ми донесоха една джаджа за правене на чипс в микровълнова, която бях поръчала от някакъв интернет сайт за такива джаджи. Не го правете и вие, оказа се пълен боклук, стопи се наполовина в микровълновата, макар че чипсът в интерес на инстината, приготвен по този начин, се оказа много вкусен. Просто трябва да измисля подходящ начин за приготвяне на чипс в микровълновата, защото паралелно пробвах и във фурната, но микровълновият /де да знам, може от вредните вълни smile.gif/стана много по-сипкав и вкусен.
rocco_george
Серията от салати продължава у дома.
Правих една селска лютика по рецепта от маминото село и освен нея имах в хладилника едни телешки ребърца на хапки в сладко-кисел китайски сос.Като десерт едни хубави праскови от Петолъчката-зрели,едри,сочни,лесно се белят и делят от костилката.
Marbella
Аз готвих за последно в събота, имах много, ама много специални гости и се прежалих да вися куп време до печката за лазаня, кьополу, печени чушки и мусака с патладжани, Има-няма 6 часа. Но гостите наистина заслужаваха. Преди това и след това караме на салати и лек грил. И така ще е още 2 седмици, докато не се приберат децата-гладници за 10 дни ваканция. Тогава ще му мисля.

За утре имам едни малини, които ще разбъркам с кисело мляко и кокос, мъжът ми все ще намери нещо по свой вкус, той е всеяден и безкритичен.
Mukaveev
Не мога да готвя.......
Тарабас
Цитат(Mukaveev @ 08/08/2017, 19:00) *
Не мога да готвя.......


Ти уби темата laugh.gif
Alexfield
Аз днес "сготвих" ракия с плодова салата. Свършиха плодовете, сега ще се наложи да нарежа класическа салата - домати и краставици.
Lucky
Кюфтета от тиквички готвихме с кисело мляко , копър и мааалце чесън . sunbathing.gif
За традиционалистите имаше нормални кюфтета .
А , и сладолед с праскови . Те тия купени .
finik
Да спомена: има два вида каймяни изделия:

Кефтета или Кофтета

Кебапчетата са отделна категория - задължително се правят от месо и то, от агнешко! Останалото е Кофтета. wavetowel2.gif

(стар виц: Иванчо: "Тате, от какво правят кебапчетата?"... Баща му: "Ами, от ...по-големи кебапчета")
rocco_george
Таратор без краставици,поради липса на кисело мляко-джанки(по възможност да не са съвсем зрели),вода,лимон,олио,чесън,копър.
Фаршировани яйца с извара и лют пипер.
Малко тарама-хайвер с накълцани червени чушки и препечени филийки ръженик.
Тарантула
Не можах да го хвана... 292.gif
tumna_indiq
Цитат(rocco_george @ 09/08/2017, 23:04) *
Таратор без краставици,поради липса на кисело мляко-джанки(по възможност да не са съвсем зрели),вода,лимон,олио,чесън,копър.

Това какъв вкус има,сол слагаш ли му,джанките с костилките ли се оставят,
ако се консумира студено, олиото как се смесва с водата,не е ли мазно ?
hristam
Цитат(rocco_george @ 09/08/2017, 23:04) *
Таратор без краставици,поради липса на кисело мляко-джанки(по възможност да не са съвсем зрели),вода,лимон,олио,чесън,копър.

Кое прави това таратор, след като липсват и кисело мляко, и краставици?
Lucky
Цитат(Тарантула @ 10/08/2017, 00:19) *
Не можах да го хвана... 292.gif


И аз като теб sad.gif
Дори и кЕф / кОф също unsure.gif
Thursday Next
Напомняш ми за оня виц: какво е това "гола вОда" - таратор без краставици, на който липсва киселото мляко.

Из дивия Северозапад лятото се прави нещо подобно, викат му "петривка" - краставици, наситнени като за таратор (да ме утрепеш няма да ги стържа!), счукан чесън, копър, сол, вода и оцет. Без олио, без мляко, нищо мазно. Ако му сипеш шепа ледени кубчета и си налееш една умряла от студ ракийка, става идеално.

Thursday Next
Опит за виц: от "кеф" и "кофти".

Инак предвид произхода си, кюфтетата (кьофте, кофта, куфта, кифта, на различните езици в ареалите на разпространение на тези хапчета против глад) в оригинал се правят задължително от мляно агнешко, телешко или смес от двете. Ние сме си ги побалканчили със свинска кайма. Също и кебапчетата, впрочем (кофта кебаб, шиш кьофте, както им казват съседите).
Горския
Демек, направила си мусака с падладжан, но скоростна thumbup.gif
Личинка

Аз я правя още по-скоростно, и патладжанената, и картофената, и вегетарианската, без никакво запържване и предварителни топлинни обработки. Просто всички продукти, нарязани на малки кубчета ги разбърквам в тавата /+ олио, малко вода или вино, подправки.../ и бум фъфурната за печене, бъркат се 1-2 пъти /задължително/ и после заливка.
krem-karamel
И аз така. На вкус по нищо не се различава от другата, а е даже по-здравословна. Само, ако слагам патладжани, ги запържвам предварително. На филийки.
Питето
Вий сте луди... или още се много влюбени. През лятото, посред жегите — фурна... Абе накрая ще върнете летните кухни на мода, та да не товарите климатиците излишно, ама де да видим кога и кой ще ги пробута като нова мода. Всъщност имам една идея за много скъпа лятна кухня. svirkam si.gif
New
Какво ще рече лятна кухня?
Тарантула
Е та да не стоя до тая фурна аз?! Там е трика, да не се въртиш много покрай печки лятото - бухваш всичко у фурната и бягаш да се кефиш на филм с мохитото. Да пържа в тия жеги и да се потя ли предлагаш?!

Освен това за мен няма лятна и зимна храна. Всичко готвя по всяко време и сезон.
Личинка
Цитат(Питето @ 11/08/2017, 21:05) *
Вий сте луди... или още се много влюбени. През лятото, посред жегите — фурна... Абе накрая ще върнете летните кухни на мода, та да не товарите климатиците излишно, ама де да видим кога и кой ще ги пробута като нова мода. Всъщност имам една идея за много скъпа лятна кухня. svirkam si.gif


Не ме мисли толкоз, де... Вън ми е кухнята. Имаме към 100кв.м. покрита тераса и там е оборудвано кажи-речи още едно жилище.
rocco_george
Махам костилките,задължително слагам сол и олиото го разбърквам хубаво с „обезкостените джанки“ на нещо като сосче,едва тогава добавям водата.
rocco_george
Родата на мама е от Ботевградския Балкан,но родното ѝ село граничи с много врачански села и бая от братовчедите ми са из Мездренско,Монтанско,че и по Видинско.
Баба правеше този таратор често между Петровден и Горещниците,рядко по Пантелей Пътник и след това.От нея се научих да кълцам на много ситно краставиците,не да ги рендосвам на рендето и затова една позната все ми се смее като чуе,че правя таратор.
rocco_george
Като го охладиш достатъчно и го пийнеш вкусът наподобява млечно-краставичния таратор.
Когато няма краставици у нас,много често правим таратора с марулка,стъргани моркови или фино наситнени печени чушки.
Всъщност тараторът е студена лятна супа,при която няма други термични обработки,освен охлаждане,та вариантът с печените чушки е някакъв вид експеримент по темата.
rocco_george
Днес правихме с малката макарони по марсилски(поне така са наречени в една дебела стара готварска книга).Страхотни са,а като са студени са още по-вкусни.
Thursday Next
Почти без да искам открих много яка марината за пилешки гърди. Прави ги много сочни. Значи: 2-3 (може и повече, зависи от личните предпочитания) пресовани скилидки чесън, сок от 1 лимон, сол, черен пипер, щипка herbes de Provence и зехтин. Режеш пилешките гърди през дебелата част (хоризонтално, кумеразбираш), хлопваш ги съвсем леко по средата с чукчето, бухаш в маринатата за 2 часа, след което я остъргваш от тях и ги мяташ на грил-тигана до получаване на подходящ загар. Остъргването се прави, щото ако препечеш парченцата чесън, става баси смърдоляка. Но за да не тъгуваш, че такава благина ще иде зян, можеш да си я стоплиш в едно тиганче и да добавиш една-две лъжици стърган пармезан за сгъстяване и после да залееш с нея мръвчиците. Това пожъна бурни успехи.

Alexfield
А пък аз днес направих супа свински крачета. Толкова много и харесало, че даже решили да не вечерят.
Thursday Next
Вчерашното постижение: език в сос с бяло вино.

Езикът се сварява във вода с лъжица бульон на прах. Най-лесно е за 25 минути в тенджерата под налягане. А още по-лесно е, когато асистентът свърши тази работа и когато се появиш, подготовката вече е направена. punk.gif Белиш езика, режеш на филийки и нареждаш в чиния.

За соса: разтапяш малка бучица масло, запържваш в нея половин главичка лук (ситно нарязана) и две пресовани скилидки чесън за няколко минути, докато си променят цвета. Заливаш с чаша бяло вино, намаляваш температурата и оставяш да покъкри, докато омекнат. Междувременно нарязваш на ситно малко магданоз. Слагаш черен пипер, 2-3 с.л. течна сметана или ерзац (ползвам едно растително такова, Рама, с наполовина по-малко мазнина, само за цвят), сгъстяваш с половин чаена лъжичка нишесте, размита във вода, добавяш магданоза, разбъркваш, оставяш да бълбукне леко и сипваш връз езика. За гарнитура зеленчуци каквито обичаш, в нашия случай - брюкселско зеле.
Тарабас
Секи ден ми готвят сафрид, 10 лв. порцията...нема насита тва черво.
Тарантула
Ще си правя свински хапки с гъби, лук и течна сметана, струйка бяло вино и къкрене. Ако не ме домързи в тия жеги да сляза за парче синьо сиренце, ще готвя и без.
Напоследък си правя често мляко с ориз, много ми се хапва, не знам защо. Обаче с кафява захар (бяла не ползвам отдавна за нищо) и става с различен вкус.
hristam
Открих един забравен пакет замразен спанак във фризера и спретнах баница с повечко яйца и сирене, така че по-скоро стана бюрек. Към което в една огромна купа направих таратор.
Cayen
И у дома днес имаше къкрене макар само за 5 мин. chef.gif Миди с черупките в бяло вино с масло, розмарин,риган,джоджен,мащерка,босилек, чесън и бял пипер. После 021.gif whistle.gif
Личинка
Нещо като лютика, постна... пишман станах, сто часа се пече, прегладняхме двайсе пъти докато стане. Бе знам си аз, че по-добро от мръвка няма - метнеш, врътнеш и готово.
krem-karamel
Огретен за обяд и пълнени домати с ориз за утре. И тесто за мекици за неделната закуска.
rocco_george
Умувам над идеята утре да направя едни пълнени тиквички и патладжани.
New
Направи ли ги и с какво ги напълни?

Аз експериментирам тези дни с тофу. Понеже не ям сирене, реших да направя баници с тофу. Пробвах нормална баница, с тофу и яйца и се получи много добре. Днес беше ред на баница със зеленении, като кейл, зелен лук, джоджен, тофу и яйца. Много добра комбинация се оказа.
rocco_george
Пълних ги с булгур,гъби,лук,домати и сирене,както и издълбаното от тях,като се поопекоха им стръгнах малко кашкавал и ги върнах за пет минути във фурната.А после направих лек сос от кисело мляко с чесън,копър,магданоз,яйце и малко брашно-станаха пръстите да си оближеш.
Тарантула
Сеа му викат Киноа по модерному, ней Булгур вече. Поправяй sunbathing.gif
Thursday Next
Цитат(Тарантула @ 30/08/2017, 22:17) *
Сеа му викат Киноа по модерному, ней Булгур вече. Поправяй sunbathing.gif


Това са две съвсем различни растения - киноата е семена от амарант, булгурът е натрошена пшеница.
Тарантула
Мидички направих (от белите) с боб на тиганче. По испански рецепти.
Пръжнах лук в зехтинче, бухнах две шепи сурови миди с черупките и като се разтвориха, сложих сварен боб. Малко бульонче, сол и много магданоз.
Бяха останали само два резена Хамон и ги надробих отгоре.
И ся съжалявам, че се натъпках за вечеря.....
Това е леката версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.